Zobacz pełną wersję : Karta pamięci do 7D
do_urden
10-11-2009, 17:38
Jaką kartę pamięci polecacie do canona 7D. Jaka prędkość jest wystarczająca żeby uzyskać 8 kl/s + żeby nie ograniczała funkcji nagrywania filmów. Dzięki za pomoc, pozdraiwam
Jaką kartę pamięci polecacie do canona 7D. Jaka prędkość jest wystarczająca żeby uzyskać 8 kl/s + żeby nie ograniczała funkcji nagrywania filmów. Dzięki za pomoc, pozdraiwam
Żadna karta nie ogranicza prędkości dopóki nie zapełni się bufor. A po jego zapełnieniu z kolei, nie ma takich kart, które by nie ograniczały. i to znacznie. Do nagrywania filmów, to spokojnie wystarczy Sandisk Extreme 3.
Pozostaje żałować, że Canon nie umiescił w tej stosunkowo dużej puszce dwóch gniazd pamięci CF. Wtedy w jednym możnaby mieć Ultra II 32 GB do filmów, a drugim jakąś szybką UDMA 600x do zdjęć, choćby tylko 4 GB... BYłoby nie tylko optymalnie z punktu widzenia koszt/prędkość, ale łatwiej także wtedy zapanować nad tym bajzlem. A tak mamy sieczkę zdjęcia/filmy wymieszaną jak ta lala :lol:
Jesli chodzi o wideo, to kup Sandiska III. Dziala bardzo dobrze, czego nie moge powiedziec o Kingston Pro Elite x133. Do wideo sie nie nadaje (chyba, ze 720p).
do_urden
11-11-2009, 01:12
Dzięki za sugestie.
Podpowiedzcie proszę jaka wielkość pamięci będzie najbardziej optymalna w stosunku ceny do wydajności. W zapowiedziach czytałem że nagrywanie filmów w najbliższej jakości jest ograniczona czasowo. Czy chodzi tutaj o pojemność karty czy ograniczenia techniczne?
W zapowiedziach czytałem że nagrywanie filmów w najbliższej jakości jest ograniczona czasowo. Czy chodzi tutaj o pojemność karty czy ograniczenia techniczne?1 minuta filmu w najwyższej rozdzielczości zajmuje ok 285MB. Czyli karta o pojemności 4GB pomieści max. 15 minut materiału. Sam sobie policz, jakiej karty potrzebujesz.
Thomason2005
11-11-2009, 14:09
Chyba nie planuje się wypuszczenie karty 600x o pojemności 4GB. Chyba najmniejsza to 16GB w cenie ok 800zł.
Thomason2005
11-11-2009, 14:23
Kolaj...chodziło mi o wypodzieć jotes25... :)
Kolaj...chodziło mi o wypodzieć jotes25... :)
W takim razie używaj tego przycisku:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://canon-board.info/vb3bluesaint/buttons/quote.gif) by dokładnie dać znać komu odpisujesz.
Skoro pomyłka wyjaśniona, proponuję wyczyścić z wyjaśnień ;) Ja się sam wykasowałem.
W swojej 7D mam Lexara Professional UDMA 8GB. Na same fotki spokojnie wystarcza na całą sesje około 1200 jpeg lub 500-800 Rawów. Przy serji 20-30 jpeg nie ma żadnych spowolnień w zapisie. Dla mnie jest wystarczająca. Polecam.
W swojej 7D mam Lexara Professional UDMA 8GB.[...]500-800 Rawów.Może ja mam jakieś inne 7D ale u mnie 1 RAW to 20-30MB. Średnio ok 24MB. Nie wiem, jakim cudem upychasz na 8GB 500-800 RAW-ów?
Może ja mam jakieś inne 7D ale u mnie 1 RAW to 20-30MB. Średnio ok 24MB. Nie wiem, jakim cudem upychasz na 8GB 500-800 RAW-ów?
Pewnie mRAWy...
Masz Racje mRawy i sRawy mają od 8 do 20MB. Pytanie co komu potrzebne?
Jesli chodzi o wideo, to kup Sandiska III. Dziala bardzo dobrze, czego nie moge powiedziec o Kingston Pro Elite x133. Do wideo sie nie nadaje (chyba, ze 720p).
Wlasnie planuje kupic K.Elite Pro 133x 16GB i nie wiem czy jest sens. Wprawdzie temat jest o 7D, a ja chce do 5D2, jednak chodzi glownie o VIDEO.
Czy ktos ma problemy z tym modelem karty? Moge miec za 125zł, to tanio, a S.Extreme III 16 kosztuje prawie 3x tyle. Uzywam tylko kart S.EXTIII, jednak cena Kingstona robi swoje. :/
Merauder
16-02-2011, 12:31
Czekając na 7D rozglądam się za kartami, od dawien dawna siedzę tylko w sandisku. Zawsze wszystko było jasne w oznaczeniach tej firmy, ale napotkałem na coś takiego:
- CF Ultra 8 GB 30 mb/s
- CF Extreme III 8 GB 30 mb/s
Oby dwie wspierają UDMA. Jaka zatem jest różnica?
Merauder,
CF Ultra 8GB 30mb/s to nowa "szara" seria, nie profesjonalna, co oznacza tyle że te 30mb/s jest mocno umowne, tak przynajmniej twierdzą niektórzy sprzedawcy.
Za to CF Extreme III 8GB to karta starsza , ale z serii profesjonalnych gdzie jest większe prawdopodobieństwo "trzymania" prędkości.
Co do UDMA to nie wiem, sprawdź w sieci.
pzdr
myslidar
16-02-2011, 13:17
8GB to trochę mało na 7D. Kup jakąś z prędkością minimum 60mb/s jeżeli zajmujesz się reporterką.
Merauder
16-02-2011, 14:56
Merauder,
CF Ultra 8GB 30mb/s to nowa "szara" seria, nie profesjonalna, co oznacza tyle że te 30mb/s jest mocno umowne, tak przynajmniej twierdzą niektórzy sprzedawcy.
Za to CF Extreme III 8GB to karta starsza , ale z serii profesjonalnych gdzie jest większe prawdopodobieństwo "trzymania" prędkości.
Co do UDMA to nie wiem, sprawdź w sieci.
pzdr
Serię extreme znam bardzo dobrze, do tej pory miałem same extreme III 20/30 mb/s i było ok.
8GB to trochę mało na 7D. Kup jakąś z prędkością minimum 60mb/s jeżeli zajmujesz się reporterką.
Właśnie tego się bałem, że ktoś to powie, ceny są zaporowe. Chciałem brać 8GB x 2 do ślubów.
myslidar
16-02-2011, 15:06
Poszukaj Transcend lub Pretec o takich parametrach.
Mam:
- Pretec 8 i 32GB 30mb/s - działają bez problemu (używam teraz z 5D II)
- Transcend 32BG 60mb/s - również zero problemów (używam z 7D)
http://www.qblack.pl/cf-card-ultra-fast-400x-16gb-ts16gcf400-o_63269.html
Cena nie jest taka straszna..
Merauder
16-02-2011, 15:09
myslidar 30 mb/s będzie lagować?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Powiem szczerze wolałbym po za Sandiska nie wychodzić.
myslidar
16-02-2011, 15:18
Nie, 7D ma w miarę duży bufor. JPG ciężko Ci będzie zapełnić, ale w pełnych RAW max w serii masz 15-16 zdjęć. Problem jest potem w ile Ci się te dane zapiszą.
Podam Ci przykład z żużla, gdzie panowie sobie jadą, robisz im zdjęcia, powiedzmy te 15-16, oni zdążą już zrobić kółko, Ty powinieneś robić już kolejne zdjęcia, a tutaj aparat dalej zapisuje. Tak miałem przy karcie 30mb/s. Więc najlepiej kupić 90mb/s, ale to już spory wydatek, a 60 mb/s jest jakimś tam pośrednim rozwiązaniem. Oczywiście można robić w mRAW, wtedy seria jest 25 zdjęć, ale również długo się to zapisuje przy 30 mb/s.
RAW z 7D średnio zajmuje 25 MB, więc zapis całej serii na 30 mb/s zajmuje z 14 sekund, a to czasem za długo.. Ale tylko czasem (w moim przypadku tylko żużel i cheerleaderki gdzie odczuwałem dyskomfort:)
Jak masz kasę to nie wychodź, Sandiska też mam i nie widzę kompletnie żadnej różnicy. W żadnej z tych kart nigdy mi nic nie padło (jeszcze).
Merauder
16-02-2011, 15:25
No ja mam całkiem inne zastosowanie, śluby, portrety. Nigdy nie robię seriami fotek, choć czasem może się zdążyć mieć pewność, że młoda w danym momencie nie przymknęła oka etc. Ale tutaj seria to 2-3 fotki. Tylko, że ja pracuje tylko na pełnych RAWach.
myslidar
16-02-2011, 15:27
No to jakiej byś karty nie kupił to będziesz zadowolony. Bufor jest na tyle duże, że nic ci nie ucieknie :)
Merauder
16-02-2011, 15:35
To właśnie chciałem wiedzieć, jak to będzie wyglądać. Zrobienie pojedyńczego zdjęcia i szybki podgląd na LCD. Seria to tak jak mówię kilka fotek góra.
Także dla mnie w tej chwili kluczowa jest pojemność (ograniczony budżet), szybkość nie jest bez znaczenia, bo chciałbym nie wychodzić po za ramy przyzwoitości.
A więc 2 x 8GB 30 mb/s będzie dla mnie optymalne. W przypadku zakupu 60 mb/s musiałbym kupić ledwo 8 GB, a to trochę mało przy pełnym RAWie.
myslidar
16-02-2011, 15:38
To ile Ty zdjęć na ślubie robisz? bo 16 GB to Ci starczy na jakieś 500 fotek.. (w zależności od ISO). Trochę mało moim zdaniem. 2x16 GB to moim zdaniem minimum na pełne RAWy
Merauder
16-02-2011, 15:40
To ile Ty zdjęć na ślubie robisz? bo 16 GB to Ci starczy na jakieś 500 fotek.. (w zależności od ISO). Trochę mało moim zdaniem. 2x16 GB to moim zdaniem minimum na pełne RAWy
Na drugim body mam w sumie 16 GB jeszcze.
Po za tym myślę, że to tylko na start.
trzeszcz6
16-02-2011, 19:21
Właśnie też*się trochę zdziwilem, że chcesz mieć tylko 16gb na 7d. Raczej 7d będzie Twoim głównym body więc myślę że te 32GB to takie minimum żeby się dobrze czuć na 7d na 450d wystarczy 16GB:) takie moje zdanie :) pzdr :)
Merauder
16-02-2011, 20:33
Spokojnie Panowie, moja w tym głowa, żeby nie brakło miejsca. Dzięki za porady odnośnie szybkości bo to była dla mnie kluczowa sprawa.
Weź Ultry 16 gb, moim zdaniem najrozsądniejsza karta pamięci. Używam cały czas z 5DII, ale z powodzeniem używałem z 40D i 1DIIN i przy długich seriach nie było żadnej różnicy między Extreme z nowej serii.
Merauder
17-02-2011, 14:19
Weź Ultry 16 gb, moim zdaniem najrozsądniejsza karta pamięci. Używam cały czas z 5DII, ale z powodzeniem używałem z 40D i 1DIIN i przy długich seriach nie było żadnej różnicy między Extreme z nowej serii.
Czekaj, czekaj... porównujesz teraz Sandiski Ultra 30mb/s z Extreme III 30 mb/s?
dziobolek
17-02-2011, 14:37
Może te dwa linki deczko rozjaśnią sytuację ;)
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-10044-10297
http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-10043-10255
Pozdrówka!
ptasiara
14-02-2014, 11:56
Czy Sandisk Extreme III to ta czarna seria :) ? Czy czymś różni się od złotej oprócz prędkości zapisu? Dziwi mnie niewielka różnica w cenie. Którą byście polecili? Link do kart (https://www.cyfrowe.pl/porownaj.php?formaction=new_compare&idK=7)
Na każdej karcie jest napisane, jaka to seria. ;) Różni się jeszcze naklejką ze złotym paskiem i gwarancją 30lat vs. 5. Sam transfer to już wystarczająco dużo. Jeżeli różnica w cenie nie przeszkadza, to jasna sprawa żeby brać lepszą. Inna sprawa, że dużą prędkość przeciętny użytkownik wykorzystuje bardzo rzadko. Zdatne przy zdjęciach seryjnych. Przy "spacerowym/spokojnym" trybie zdjęć, wystarczy seria Ultra.
ptasiara
14-02-2014, 13:14
Na każdej karcie jest napisane, jaka to seria. ;) Różni się jeszcze naklejką ze złotym paskiem i gwarancją 30lat vs. 5. Sam transfer to już wystarczająco dużo. Jeżeli różnica w cenie nie przeszkadza, to jasna sprawa żeby brać lepszą. Inna sprawa, że dużą prędkość przeciętny użytkownik wykorzystuje bardzo rzadko. Zdatne przy zdjęciach seryjnych. Przy "spacerowym/spokojnym" trybie zdjęć, wystarczy seria Ultra.
Może nie wyjaśniłam się precyzyjnie - pytając o czarną serię Extreme chodziło mi o to czy to III czy II, na karcie nie widnieje taka informacja. Na moje oko złota karta jest lepsza, ale różnicy w cenie nie widać i szukam dziury w całym, szukając przyczyny :)
Warto w przypadku kart się tym przejmować? :D Takie dylematy to na wybór nowego szkła lepiej zostawić. ;) Różnica faktycznie niewielka, także osobiście wybrał bym serię Pro. 5 lat gwarancji się może skończyć, 30 już raczej nikt nie wykorzysta. :D Lepszy transfer może się przydać w przyszłości, jak najdzie przełożenie karty do innego sprzętu (kamera?).
SanDisk EXTREME żółta naklejka to zdecydowanie lepszy wybór i zauważalna różnica przy filmowaniu.
Do zdjęć czarna SanDisk EXTREME III / 45MB/s to też dobry wybór :)
Żółta/złota naklejka to nowy wygląd kart Extreme, tu masz jak wyglądają teraz poszczególne serie SD Cards for DSLRs and Other Digital Cameras from SanDisk (http://www.sandisk.com/products/memory-cards/sd/)
Żółta/złota naklejka to nowy wygląd kart Extreme, tu masz jak wyglądają teraz poszczególne serie SD Cards for DSLRs and Other Digital Cameras from SanDisk (http://www.sandisk.com/products/memory-cards/sd/)
Przecież to nie o takie karty chodzi :( Przedstawione przez Ciebie to format SDHC a 7D chodzi na CF.
Przecież to nie o takie karty chodzi :( Przedstawione przez Ciebie to format SDHC a 7D chodzi na CF.
Ups, byłem ostatnio na etapie zakupu kart sd i tak mi cały czas po głowie chodzą, dla cf CompactFlash Cards by SanDisk for Business and Consumers (http://www.sandisk.com/products/memory-cards/compactflash/)
No teraz mniej więcej OK, tyle że mało kto kupuje te karty z Twojego zestawienia, bo są koszmarnie drogie.
Myślałem raczej o bardziej dostępnych o pojemności 16-32GB o prędkościach 45-60MB/s. Osobiście uważam, że lepiej mieć kilka kart o słusznej, ale rozsądnej pojemności niż jednego giganta.
Kilka razy widziałem, że karta potrafi odmówić posłuszeństwa w najmniej odpowiednim momencie i wtedy warto mieć zapasik.
Jestem użytkownikiem Canona 7D i mam dwa 16 gigowe Sandiski Ultra 30 MB/s - mój organoleptyczny test prędkości wykazał w jednej zapis 37, w drugiej 39 MB/s. Przy buforze siódemki, mogę zrobić w serii na tych kartach (aż nie zacznie się dławić) o ile dobrze pamiętam między 25 a 30 zdjęć. Dodam, że robiąc zdjęcia na siatkówce (+/- 800 zdjęć na mecz) nie udało mi się bufora RAWami zapchać :) Oprócz tego mam 4 gigowe Sandiska Extreme III 30 MB/s i w nim organoleptyczny test wykazał prędkość ok. 27 MB/s.
Sandiski Ultra 30 MB/s to dobra karta do zdjęć seryjnych w przypadku 7D.
Najlepsze w kat. cena / jakość są SanDisk Extreme III 45 MB/s. W sumie używam jednych i drugich o pojemności 8-16GB i nigdy nie miałem problemów.
A na przyszłość, co powiecie o tych kartach Karta LEXAR CF 16GB 800x Professional UDMA 120MB/s (4031090123) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/karta-lexar-cf-16gb-800x-professional-udma-120mb-s-i4031090123.html) ? Cena bardziej zachęcająca od Sandiska, a firma też chyba porządna.
LEXAR CF 16GB 800x Professional UDMA 120MB/s to porządna karta, ale tania nie jest jak na swoją pojemność.
Taki transfer to się wykorzysta tylko przy filmowaniu, bo przy robieniu zdjęć różnicy raczej nie zauważysz w stosunku do karty 60MB/s.
O 40 zł tańsza od wolniejszego Sandiska Extreme, także nie wiem czy taka droga :)
Niezupełnie tak jest jak napisałeś , bo porównywaliśmy z kartą SanDisk Extreme III 45 MB/s a tych już w sklepie nie uświadczysz ( na aukcjach jednak taniej ).
45 MB/s nie miały przypadkiem Extreme IV? Mam Extreme III i ma 30. Poza tym, w serwisie na A widzę same używki.
Canonierzysta
24-03-2014, 23:58
Witajcie, tak mnie zaciekawiło to zdanie
LEXAR CF 16GB 800x Professional UDMA 120MB/s to porządna karta, ale tania nie jest jak na swoją pojemność.
Sam właśnie chcę kupić nowszą większą kartę. Do tej pory pracowałem na K ElitePro 4gb 133x... czas na coś większego...
Bolek02 napisałeś, że zaproponowana karta Lexar to porządna karta... ale nie jest tania jak na tę pojemność.... pozwolę sobie tu wrzucić linka do sklepu o TUTAJ (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/sandisk-compactflash-extreme-16gb-60mb-sek.html) i jak widać... wcale nie tak drogi ten lexar... zwłaszcza że prędkość jest o wiele większa to lexar jest tańszy... a dodatkowo wspomagany oprogramowaniem odzyskującym zdjęcia...
Co więc stoi na przeszkodzie do kupienia tego lexara?
Bardzo mnie to intryguje... zwłaszcza, że już miałem ją kupować... wahałem się pomiędzy zaproponowany Lexarem a zapodanym SanDiskiem...lexar nie dość, że szybszy, to jeszcze tańszy... czemu więc nie?
Fotopstryczek
25-03-2014, 00:05
pozwolę sobie tu wrzucić linka do sklepu o TUTAJ i jak widać... wcale nie tak drogi ten lexar... zwłaszcza że prędkość jest o wiele większa to lexar jest tańszy...
Lexar 120MB/s powinieneś porównywać z tym Sandiskiem - SanDisk Extreme Pro CF 120MB/s 16GB (1238500000) - Ceneo.pl (http://www.ceneo.pl/27255689)
Obie karty zapis będą mieć na poziome 60-70MB/s, odczyt około 120MB/s
Canonierzysta
25-03-2014, 00:07
To ja już nic nie rozumiem....
Proste pytanie: czemu wolniejsza karta o tej samej pojemności jest droższa od szybszej? Co mam więc kupić patrząc na cena/szybkość?
P.S. Co nie zmienia faktu że Lexar i tak jest tańszy ;)
każda z tych kart jest ok
Żeby była jasność - nie mam nic do Lexara, bo to dobra firma i pewnie dobra karta.
Zwykle oceniam konkretny egzemplarz karty bez względu na markę. Traktuję je między innymi testem ATTO Disk Benchmark.
Zdarzyło mi się testować SanDiski i okazała się ciekawa rzecz, mianowicie karta EXTREME IV o gwarantowanym transferze 45MB/s miała ok. 42MB/s a ULTRA, która ma mieć 30MB/s doszła w testach ku mojemu zdziwieniu do 120MB/s.
Wyszło tak kolejno w trzech różnych testach, więc nie ma mowy o pomyłce - nie wiem co o tym sądzić.
A próbowałeś zrobić test w aparacie na prędkość zapisu?
Canonierzysta
26-03-2014, 14:59
Żeby była jasność - nie mam nic do Lexara, bo to dobra firma i pewnie dobra karta.
Zwykle oceniam konkretny egzemplarz karty bez względu na markę. Traktuję je między innymi testem ATTO Disk Benchmark.
Zdarzyło mi się testować SanDiski i okazała się ciekawa rzecz, mianowicie karta EXTREME IV o gwarantowanym transferze 45MB/s miała ok. 42MB/s a ULTRA, która ma mieć 30MB/s doszła w testach ku mojemu zdziwieniu do 120MB/s.
Wyszło tak kolejno w trzech różnych testach, więc nie ma mowy o pomyłce - nie wiem co o tym sądzić.
No właśnie to jest jakaś masakra...
Sam dotarłem do porównania kart Lexara o TUTAJ (http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=5563.0)
Napisane jest tak:
Lexar Professional 800x UDMA Compact Flash:
120MB/s minimum guaranteed read
8GB-32GB 45MB/s minimum write
64GB - 128GB 75MB/s minimum write
(when paired with a UDMA 7 enabled device)
oraz
Lexar Professional 600x UDMA Compact Flash:
600x (90MB/s) guaranteed minimum sustained write speed
(when paired with a UDMA 6 enabled device)
Wychodzi na to, że karta 800x jest wolniejsza w zapisie niż karta 600x ---> 45MB w porównaniu do 90MB
Niestety zanim znalazłem to porównanie to kupiłem tego Lexara 800x.... no i kupa... będę musiał z tym żyć... :evil:
Wcale nie, bo jeśli nie spełnia deklarowanych założeń w zakresie prędkości transferu danych, to możesz ją zwyczajnie zwrócić.
Ja po tych wszystkich testach stwierdziłem, że najlepiej wypada SanDisk ULTRA i inaczej nie chce wyjść :)
większość tych opisów na kartach to czysta bujda marketingowa i tyle :(
Canonierzysta
26-03-2014, 19:50
najlepiej wypada SanDisk ULTRA i inaczej nie chce wyjść
A możesz kolego nakierować na konkretny model?
Tych SanDisków Ultra tez jest kilka typów/rodzajów... rozważam zwrot tego Lexara... więc najpierw chciałbym się rozeznać w tych SanDiskach...;)
SanDisk ULTRA 30MB/s szaro-czerwona szata graficzna opisana na opakowaniu jako Full HD Video - w testach i pomiarach benchmarkami dochodzi do 120MB/s :)
Fotopstryczek
26-03-2014, 23:16
SanDisk ULTRA 30MB/s szaro-czerwona szata graficzna opisana na opakowaniu jako Full HD Video - w testach i pomiarach benchmarkami dochodzi do 120MB/s
Miałem taką, w testach wykazywała 30-32MB/s. Może masz jakaś "wadliwą" serię, gdzie szybszą wersję spakowali do 30MB/s?
Lub trafiłeś na chińską podróbkę z lepszymi parametrami :lol:
Canonierzysta
27-03-2014, 10:54
Wiecie co... jak dla mnie to chyba i tak nie ma większego znaczenia... przyzwyczaiłem się do wolniejszej karty i każda nawet odrobinę szybsza będzie dla mnie ok.
Za pozostaniem przy karcie Lexara przemawia do mnie także fakt, że support który mają do tych kart i oprogramowania naprawdę działa ;) Wczoraj napisałem do supportu głównego z USA w sprawie ImageRescue i ku mojemu zdziwieniu nie dość, że odpisali szybko to jeszcze konkretnie ;) Pewnie więcej się do nich nie odezwę, ale fakt, że mogę to zrobić działa na plus ;)
Na przyszłość jednak zapoznam się z tematem głębiej, bo widać, że temat kart pamięci to temat rzeka...
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.
Weź chociaż odpal jakiś program do testowania transferu kart i zobacz ile daje w realu. O jakość wykonania Lexara nie masz się co obawiać :)
Canonierzysta
28-03-2014, 10:18
No właśnie wczoraj zrobiłem jakiś tam teścik darmowym programem ( już nawet nie pamiętam nazwy), wyniki są tragiczne :/
Stara karta Kingston Elite Pro 4GB 133x:
Zapis: ~9,5MB/s
Odczyt: ~15MB/s
Wspomniany Lexar 16GB 800x:
Zapis: ~15MB/s
Odczyt: ~25MB/s
Nie wierzę tym wynikom. Mam zwykły czytnik 35in1 i niestety nie wiem jakiej wersji są USB w lapku żonki, więc powyższe wyniki są raczej mało obiektywne.
Inaczej się ma test na aparacie.
W obydwu przypadkach zrobiłem serię zdjęć do momentu zapchania bufora ( w obu przypadkach około 9-10 zdjęć w pełnych RAW-ach 15MB). Od momentu zapchania bufora włączałem stoper i mierzyłem czas zapisu ( do momentu zgaśnięcia lampki). Test powtórzyłem 3 razy dla każdej karty i oto wynik:
Kingston: ~ 28sek
Lexar: ~ 8sek
Dla kingstona wychodzi więc około 5,5MB/sek, a dla Lexara około 19MB/sek ( zakładając 10x15MB = 150MB). Nie są to powalające prędkości, ale patrząc na czasy zapisu na aparacie 28s dla K i 8s dla L, daje wyraźną poprawę.
Przesiadka z Kingstona na Lexara daje wyraźną poprawę szybkości zapisu w moim odczuciu... ale niestety nie jest to czego tak naprawdę oczekiwałem..:/
Ja swoje testy robiłem na czytniku TRANSCEND USB3,0 na komputerze stacjonarnym z proc I5-3570 Win8 więc są raczej miarodajne i jak dotąd nic SanDiska nie przebija.
Kingston to najgorsza karta w tym rankingu, więc przyrost prędkości zawsze będzie znaczny. Niemniej jednak Lexar nie jest demonem szybkości jak się go reklamuje :(
canonierzysto a jakie robisz zdjecia ze tak istotna jest dla ciebie predkosc?masz wolne szkła, robisz fotki tylko dla siebie a oczekujeswz demona predkosci od karty...po co?
Prędkość w zasadzie ma znaczenie przy kręceniu filmów, bo do robienia zdjęć to właściwie każda markowa karta się nada :)
donald7000
11-09-2016, 16:21
witam po latach...
Czy Canon 7D (tak ten poczciwy stary 7D) łyknie bez problemu Sandiska 32GB o takiego Karta Pamięci SanDisk Ultra CF 32GB (6283560685) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. (http://allegro.pl/karta-pamieci-sandisk-ultra-cf-32gb-i6283560685.html)
Muszę wymienić moje 4GB na coś pojemniejszego bo kieszenie się szybko wypełniają.
Pewnie, używam takich i działają ok. Zarówno w 7D "classic" jak i w 5D mark II.
Tylko pamiętaj, awaria dużej karty, to duża strata na raz. Ja foce na przemian jak się da.
donald7000
11-09-2016, 18:13
Pewnie, używam takich i działają ok. Zarówno w 7D "classic" jak i w 5D mark II.
Tylko pamiętaj, awaria dużej karty, to duża strata na raz. Ja foce na przemian jak się da.
Większość kart które posiadam, to 4GB, szlag mnie trafia jak mam zgrywać w niedzielne przedpołudnie chałturę, czasami się zbierze ponad 10 sztuk, dodatkowo ze dwie 8GB...
Zdarzyło się może 4 RAW'y które w dolnej prawej ćwiartce nie mogły się odczytać, ale nigdy nie były to ujęcia na 100% więc nie miałem czego żałować.
Korci mnie 16 lub 32, ale Twoja odpowiedź mnie trochę ostudziła.