PDA

Zobacz pełną wersję : który sposób ? 5d

oszczepnik
08-11-2009, 21:53
Witam
Pewnie się narażę lamerskim pytaniem, ale: do tej pory używałem 40 D, wiadomo brak FF ale AF cudo. Nic to pomyślałem i chciałem czegoś więcej, kupiłem 5DMKI, jak wiadomo testy na wysokim ISO i takie tam różne pierdoły jakie to człowiek robi jak nie ma za bardzo gdzie sprawdzić sprzętu, głównie pod kątem AF no rewelacji nie było ale pomyślałem, że dam rade i już.
Wczoraj byłem dość przypadkowo na weselu wziąłem sprzęt i wale kombinuje a AF miałem ustawiony ALL Servo, później All focus i One shot, i albo ja nie potrafię albo muszę się naprawdę uczyć na nowo zachowania i robienie zdjęć z tym aparatem. Tyle niecelnych fot jeszcze nie miałem (mówię tu tylko o fotkach z zabawy). Może ktoś z posiadaczy oświeci mnie jak nadążyć z tym Af za "tańcami" :) Podzielcie się waszymi "sposobami". Szkła to Ele ale zoomiki od f,2.8 fo 4.0 (17-40)
pozdrawiam
p.s Vitez jeśli gdzieś już było to nie kasuj tylko przenieś plisss:)

MM-architekci
08-11-2009, 22:08
one shot , srodkowy pkt i lecisz, mozna servem probowac

o bocznych pkt zapomnij

oszczepnik
08-11-2009, 22:14
no tak tak też myślałem, jedyny sposób, trzeba do tego przywyknąć i już, mam nadzieję, że w miarę upływu czasu człowiek sie douczy:)
dzieki.
p.s a powiedz cały czas na środkowym jedziesz no bo jak z innymi kadrami, aha i tuż przed naciśnięciem migawki cały czas potwierdzasz ostrość?
pozdro

MM-architekci
08-11-2009, 22:20
tak srodkowy tylko , przekadrowac mozna ( nie zawsze ale kwestia wprawy tez ) , caly czas pot ostrosc

poza tym przy f2.8 nawet , ostrosc lap na czyms kontrastowym , dajmy na to z czyms szerszym nie ma co celowac w oczy/twarz tylko gdzie indziej , bo i tak bedzie osoba prawie cala w glebi ostrosci

fbartek
08-11-2009, 22:31
ja dzisiaj fociłem postać w ruchu z 5D... na jakieś 12 rawów ze dwa były celne ;).

oszczepnik
08-11-2009, 22:35
ja dzisiaj fociłem postać w ruchu z 5D... na jakieś 12 rawów ze dwa były celne ;).

i w tym jest sprawa, kurdę zawsze trafisz coś ostrego problem, że na 12 fotek człowiek trafi 2 celne ale na innych dwóch właśnie będzie to coś :/. Sa dwa rozwiązania: 1. pogodzić się z tym (czyt. dalej próbować -wielcy potrafią )
2. 1DS MK III :D (dość ekstremalne pod względem finansowym)
pozdro

gutek
08-11-2009, 22:47
Raczej pogodzić się i przestawić na "nowe" - kwestia praktyki moim zdaniem.
Tak jak już tutaj napisano punkt środkowy. Nie pamiętam kiedy ostatni raz użyłem bocznych punktów. :)

sadaman
09-11-2009, 00:25
Kłania się kwestia wiedzy o parametrach fotografowania. Ten aparat jest znacznie trudniejszy w obsłudze jeśli chodzi o fotografowanie, przedewszystkim chodzi o jego autofokus który jest wolny i zawodny. Jednak osobie która polubi te puszkę i nauczy się jej używać zostanie to wynagrodzone.
Spójrz na fotografów...głównie ślubnych - zdecydowana większość posiadająca sprzęt Canona używa 5D MK1 lub MK2 / i dają rade / a jak sam pewnie wiesz zdjęcia podczas ślubu wykonuje się w przeróżnych warunkach.
Zatem proponuje byś bardziej zaprzyjaźnij się z 5D a wkrótce napewno odsetek udanych zdjęć będzie większy niż nieudanych.
I powyższe wskazówki kolegów warto wziąść pod uwage:)
Powodzenia

Hiv
09-11-2009, 00:33
A jak używam bocznych bo i tak są bardziej celne niż przekadrowywanie przy wszystkim od 2.8 i więcej ;)

Parteq
09-11-2009, 00:42
one shot , srodkowy pkt i lecisz, mozna servem probowac

o bocznych pkt zapomnij

Calkowicie sie zgadzam.
Boczne punkty przy swietle swieczek itp to loteria lub poczekalnia..
..az sie AF zdecyduje :)

tom517
09-11-2009, 11:27
Do ludzi w ruchu ja polecę jeszcze sposób z wspomaganiem z lampy AF, chociaż nie lubię walić tym czerwonym światełkiem ludziom po oczach, ale czasami trzeba :),

darnok
09-11-2009, 12:22
przedwczoraj focilem tance Hayat
przyklad tutaj
http://www.digart.pl/praca/4578820/Hayat_I.html

Totalna ciemnosc jedynie kilka lampek z sufitu i ....
z centralnego pkt AF na 400 zdjęć może 3 nietrafione, w miare szybko ostrzone, z bocznych AF juz gorzej sobie radzil, ale w tych warunkach nie mam pretensji bo i 40D momentami wymiekało.

morał ??
Jak dla mnie centralny pkt pewniejszy niz w 40D ale boczne to loteria.
Trzeba nauczyć się z tym żyć ;))

wedluk
27-11-2009, 12:44
Zgadzam się z darnokiem co środkowego punktu rewelacja (po przejściu z cropa )
pozostałe ? ustawiłem by AF łapał we wszystkich punktach i fotałem w teatrze ... wniosek Ci co piszą ze 5DmII ma zły AF niech piją melisę na trzęsące się ręce bo jak dostaną w łapki 1Ds to tez będą marudzić ze jeszcze gorzej :D Kwestia wagi

Sławek
27-11-2009, 14:53
Musisz nauczyć się łapać kontrasty ( jakiś kołnierzyk, kolczyk, oko, itp.) a będzie dobrze.

michal_sokolowski
27-11-2009, 15:11
Zatem proponuje byś bardziej zaprzyjaźnij się z 5D a wkrótce napewno odsetek udanych zdjęć będzie większy niż nieudanych.

a masz jakiś sposób na pogłębienie tej przyjaźni ?
ja swojego lubię, ale może trzeba polubić bardziej..... ?

Kinski
27-11-2009, 16:33
Zaproś go na romantyczną kolację, spójrz głęboko w oczy (lcd) i powiedz, że zaprosiłeś DMarka do trójkąta.

mieszko_1vp
27-11-2009, 18:29
wniosek Ci co piszą ze 5DmII ma zły AF niech piją melisę na trzęsące się ręce bo jak dostaną w łapki 1Ds to tez będą marudzić ze jeszcze gorzej :D Kwestia wagi

No To idę sobie melisę zrobić...
Pocieszę załozyciela wątku-ostatni reportaż-50-80 % zdjęć do kosza-przez złą ostrość-robię tylko na centralnym

Parteq
27-11-2009, 19:13
No To idę sobie melisę zrobić...
Pocieszę załozyciela wątku-ostatni reportaż-50-80 % zdjęć do kosza-przez złą ostrość-robię tylko na centralnym

Pech? Walniete body? Szklo? Czy brak umiejetnosci?

50-80% - m a s a k r a.

mieszko_1vp
27-11-2009, 19:59
Wydaje mi się że robią za dobre szkła do złych puszek-chodzi o AF -Bo-robiąc na f 1.4,s 1/30 i iso np 3600-juz prawie w ciemnościach da się zrobić jeszcze fajną fotę-niestety-jak dobrze złapie AF-nie wiem -może źle myślę-ale to białe światełko co kiedyś mnie wk... w nikonach zaczyna mieć sens