Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: który sposób ? 5d

Domyślnie który sposób ? 5d

Witam
    Pewnie się narażę lamerskim pytaniem, ale: do tej pory używałem 40 D, wiadomo brak FF ale AF cudo. Nic to pomyślałem i chciałem czegoś więcej, kupiłem 5DMKI, jak wiadomo testy na wysokim ISO i takie tam różne pierdoły jakie to człowiek robi jak nie ma za bardzo gdzie sprawdzić sprzętu, głównie pod kątem AF no rewelacji nie było ale pomyślałem, że dam rade i już.
    Wczoraj byłem dość przypadkowo na weselu wziąłem sprzęt i wale kombinuje a AF miałem ustawiony ALL Servo, później All focus i One shot, i albo ja nie potrafię albo muszę się naprawdę uczyć na nowo zachowania i robienie zdjęć z tym aparatem. Tyle niecelnych fot jeszcze nie miałem (mówię tu tylko o fotkach z zabawy). Może ktoś z posiadaczy oświeci mnie jak nadążyć z tym Af za "tańcami" Podzielcie się waszymi "sposobami". Szkła to Ele ale zoomiki od f,2.8 fo 4.0 (17-40)
    pozdrawiam
    p.s Vitez jeśli gdzieś już było to nie kasuj tylko przenieś plisss
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

one shot , srodkowy pkt i lecisz, mozna servem probowac

o bocznych pkt zapomnij
    no comment...

Domyślnie

no tak tak też myślałem, jedyny sposób, trzeba do tego przywyknąć i już, mam nadzieję, że w miarę upływu czasu człowiek sie douczy
    dzieki.
    p.s a powiedz cały czas na środkowym jedziesz no bo jak z innymi kadrami, aha i tuż przed naciśnięciem migawki cały czas potwierdzasz ostrość?
    pozdro

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

tak srodkowy tylko , przekadrowac mozna ( nie zawsze ale kwestia wprawy tez ) , caly czas pot ostrosc

poza tym przy f2.8 nawet , ostrosc lap na czyms kontrastowym , dajmy na to z czyms szerszym nie ma co celowac w oczy/twarz tylko gdzie indziej , bo i tak bedzie osoba prawie cala w glebi ostrosci
    no comment...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ja dzisiaj fociłem postać w ruchu z 5D... na jakieś 12 rawów ze dwa były celne .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fbartek Zobacz posta
    ja dzisiaj fociłem postać w ruchu z 5D... na jakieś 12 rawów ze dwa były celne .
    i w tym jest sprawa, kurdę zawsze trafisz coś ostrego problem, że na 12 fotek człowiek trafi 2 celne ale na innych dwóch właśnie będzie to coś :/. Sa dwa rozwiązania: 1. pogodzić się z tym (czyt. dalej próbować -wielcy potrafią )
    2. 1DS MK III (dość ekstremalne pod względem finansowym)
    pozdro

Bywalec Awatar gutek
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Raczej pogodzić się i przestawić na "nowe" - kwestia praktyki moim zdaniem.
    Tak jak już tutaj napisano punkt środkowy. Nie pamiętam kiedy ostatni raz użyłem bocznych punktów.

Początki nałogu Awatar sadaman
    Miasto
    Tychy

Domyślnie

Kłania się kwestia wiedzy o parametrach fotografowania. Ten aparat jest znacznie trudniejszy w obsłudze jeśli chodzi o fotografowanie, przedewszystkim chodzi o jego autofokus który jest wolny i zawodny. Jednak osobie która polubi te puszkę i nauczy się jej używać zostanie to wynagrodzone.
    Spójrz na fotografów...głównie ślubnych - zdecydowana większość posiadająca sprzęt Canona używa 5D MK1 lub MK2 / i dają rade / a jak sam pewnie wiesz zdjęcia podczas ślubu wykonuje się w przeróżnych warunkach.
    Zatem proponuje byś bardziej zaprzyjaźnij się z 5D a wkrótce napewno odsetek udanych zdjęć będzie większy niż nieudanych.
    I powyższe wskazówki kolegów warto wziąść pod uwage
    Powodzenia
    Pucha i słoki

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A jak używam bocznych bo i tak są bardziej celne niż przekadrowywanie przy wszystkim od 2.8 i więcej
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    one shot , srodkowy pkt i lecisz, mozna servem probowac

o bocznych pkt zapomnij
    Calkowicie sie zgadzam.
    Boczne punkty przy swietle swieczek itp to loteria lub poczekalnia..
    ..az sie AF zdecyduje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów