PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Speedlite 580EXII a jesienne rabaty Canona

alien7
30-10-2009, 11:27
Czesc,

od ponad miesiaca sledze ceny lampki Canona Speedlite 580EXII. Ucieszyla mnie wiec informacja o jesiennych obnizkach Canon (szczegoly: http://community.the-digital-picture.com/blogs/photography-deals/archive/2009/10/24/canon-rebates-fall-2009.aspx). Czekalem wiec do 24.10 zeby kupic po nizszej cenie. Niestety zaobserwowalem dosc dziwne zjawisko.
Przyklad amazon:
Cena na poczatku pazdziernika: $395
w nastepnych tygodniach zaobserowalem wzrost az do $420 w polowie pazdziernika.
Cena aktualna (po uwzglednieniu rabatu $50): $395

Podobnie w B&H Photo Video, o cenach u nas to nie wspomne bo nawet nie drgnely. Czyli efekt mamy taki ze faktycznie nikt nie obnizyl ceny o $50 (srednio ok $20-$30) i nigdzie nie jest ona nizsza niz przed obnizkami.

Czy to jest jakas normalna praktyka? Jesli tak to juz wole cashbacki, wypelnianie formularzy i czekanie na zwrot niz taka pseudo-obizke :/

A moze poczekac az u nas cos drgnie? Jakie sa Wasze obserwacje z poprzednich lat?

Pzdr
Alien

Vitez
30-10-2009, 18:29
Czy to jest jakas normalna praktyka?

Tak.

Jesli tak to juz wole cashbacki, wypelnianie formularzy i czekanie na zwrot niz taka pseudo-obizke :/

Przy cashbackach ceny też rosną.

Jakie sa Wasze obserwacje z poprzednich lat?

Jak wyżej.
Jeśli usilnie szukasz okazji to czekaj na silny spadek dolara i licząc się z faktem braku gwarancji sprowadzaj z USA.
Ale tak naprawdę to sugerowałbym olać kombinowanie na siłę i kupować wtedy, gdy jest budżet i potrzeba.

dinderi
30-10-2009, 18:33
Stara jak świat marketingowa zasada, "by dać rabat, najpierw podnieś cenę". :) A ludzie mimo to, łykają jak młode pelikany

lajf_entusiast
01-11-2009, 16:02
Z tymi obniżkami to zazwyczaj tak bywa, że mieszają w głowach, a i tak nie przynoszą wielkich zysków. W polskich sklepach raczej znaczących obniżek tej lampy nie zauwazyłam. No może w foto-tip.pl speedlite potaniała o 60zł, ale to tyle z rabatów.
Jeśli masz odłożoną kasę to kupuj, widomo 50dolców robi różnicę, ale co jeśli pieniądze na lampę się rozejdą i stracisz na swoim czekaniu więcej niż 50$?
'Kto się waha, ten czeka czeka czeka i ... traci', jak ktoś mądry kiedyś powiedział ;)

robi323
02-11-2009, 00:15
ja jestem tego zdania, szukam w polsce jak najtaniej i kupuje i wiem ze mam, a potem zbieram dalej itd.