Zobacz pełną wersję : 350D wspolpraca z Lampa 420EX - zla wspolpraca
Karol-29
16-09-2005, 09:47
Witam milych forumowiczow - prosze wesprzyjcie poczatkujacego ... :) Niedawno pozyczylem od kolegi lampe Canona 420 EX. Niestety nie moge zrozumiec jednej rzeczy - jezeli robie z nia zdjecia, aparat nastawiony w trybie automatycznym wybiera czas 1/90 s i odpowiednia przyslone. Jezeli pozniej w identycznych warunkach robie zdjecie z priorytetem czasu - nie jestem wstanie nastawic takiego czasu - miga mi brak mozliwosc doboru przyslony (oczywiscie czulosc nastawiona jest identycznie). Mimo to po zrobieniu zdjecia naswietla sie ono prawidlowo (zapala sie zielona lampka na moment na lampie). Co o tym sadzicie - wina aparatu, moze lampy a moze jeszcze cos innego?
Prosze o info.
DoMiNiQuE
16-09-2005, 10:05
Aparat ZAWSZE dobiera paramatry ekspozycji do swiatla zastanego ...a lampa jedynie doswietla. Jesli chcesz robic sensowne zdjecia z flashem to tylko i wylacznie tryb M. Ustawiasz sobie czas/przyslone/ISO tak jak Ci pasuje a lampa blysnie z taka sila aby poprawnie naswietlic :) takie E-TTLowe czarymary ;)
polecam:
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421
Karol-29
16-09-2005, 10:18
Ok - ale czy w momencie nastawiania czasu w apracie nie powinienem miec od raz prawidlowego wskazania czy wartość przysłony jest OK?
Obecnie mam wskazanie ze zdjecie jest niedoswietlone - po zrobieniu jest oczywiscie OK.
Chodzi mi o to czy juz na poczatku w czasie kadrowania nie powieniem miec informacji czy przy danym czasie i przyslonie jestem w stanie zrobic dane zdjcie - a nie pozniej juz po zrobieniu?
Naciśnij guzik blokaty ekspozycji (*). Wtedy błyśnie Ci flesz i aparat powinien dobrać odpowiednie parametry ekspozycji.
Karol-29
16-09-2005, 10:28
OK.
Czyli niemozliwy jest biezacy podglad czasu i przyslony tak jak jest to mozliwe przy korzystaniu z wbudowanej lampy blyskowej. Tu na biezaco mamy mozliwosc podgladu dobieranych parametrow czy sa one prawidlowe czy nie.
DoMiNiQuE
16-09-2005, 10:32
Ok - ale czy w momencie nastawiania czasu w apracie nie powinienem miec od raz prawidlowego wskazania czy wartość przysłony jest OK?
No przeciez Ci napisalem, ze aparat pokazuje ekspozycje ZAWSZE dla swiatla zastanego. tym sie nie stresuj. W momencie nacisnieciua lampa blyska 2 razy (choc tego nie widac ;) ). Za pierwszym razem wysyla blysk, pomiarowy na podstawie ktorego pody dobiera sobie sile lampy (ewentualnie czas albo przyslone w zaleznosci od trybo ofkors) a za drugim razem nastepuje wlasciwy blysk.
Obecnie mam wskazanie ze zdjecie jest niedoswietlone - po zrobieniu jest oczywiscie OK.
Mowilem, ze czarymary ;) Bez znajomosci zasadzy dzialania E-TTLa trudno to zrozumiec ...po to podalem Ci linka.
Chodzi mi o to czy juz na poczatku w czasie kadrowania nie powieniem miec informacji czy przy danym czasie i przyslonie jestem w stanie zrobic dane zdjcie - a nie pozniej juz po zrobieniu?
Nie (patrz wyzej)
DoMiNiQuE
16-09-2005, 10:36
OK. Czyli niemozliwy jest biezacy podglad czasu i przyslony tak jak jest to mozliwe przy korzystaniu z wbudowanej lampy blyskowej.
nie ma znaczenia czy lampa wbudowana czy zewnetrzna. swiatlomierz zawsze bedzie pokazywal to samo.
Tu na biezaco mamy mozliwosc podgladu dobieranych parametrow czy sa one prawidlowe czy nie.
czy ja o czyms nie wiem? moj tak nie robi ;)
BTW: no chyba, ze focisz na zielonym :confused: to nie wiem jak to jest ...jeszcze nie probowalem ;)
DoMiNiQuE
16-09-2005, 10:43
Naciśnij guzik blokaty ekspozycji (*). Wtedy błyśnie Ci flesz i aparat powinien dobrać odpowiednie parametry ekspozycji.
Aparat czasu ani przyslony nie zmieni po nacisnieciu * tylko dobierze sobie sile blysku i zablokuje ekspozycje.
edit:
http://photonotes.org/articles/eos-flash/
Witam wszystkich forumowiczów.Czytając ten wątek,zacząłem się zastanawiać w jaki sposób aparat (np.eos 50E-bo akurat taki posiadam)mierzy światło błyskowe, jeśli w lampie ustawię zamiast E-TTL,- zwykły TTL???.
Dzięki za wyjaśnienia, też nad tym medytowałem z dwa dni, czemu w TV migocze mi przesłona a nie powinna ;)
Karol-29
16-09-2005, 15:12
Dzieki wszystkim za wyjasnienia :D
rysiaczek
16-09-2005, 17:00
Witam wszystkich forumowiczów.Czytając ten wątek,zacząłem się zastanawiać w jaki sposób aparat (np.eos 50E-bo akurat taki posiadam)mierzy światło błyskowe, jeśli w lampie ustawię zamiast E-TTL,- zwykły TTL???.
Mierzy scenę już podczas naświetlania, nie ma przedbłysku, reaguje 'na bierząco' - jak stwierdzi, że scena jest poprawnie naświetlona, to skończy i już:)
KuchateK
16-09-2005, 17:09
W zasadzie identycznie jak e-ttl. Przez obiektyw :mrgreen:
Najwieksza roznica to polozenie czujnikow i ilosc pol pomiarowych. W e-ttl'u jest to ten sam miernik, ktory mierzy zastane i znajduje sie komorze z wizjerem (w popularnych cyfrakach obecnie 35 pol). We wczesniejszych systemach (ttl, a-ttl) byl to czujnik OTF (off the film) i mierzyl swiatlo odbite od powierzchni filmu... Nie mam dokladnej listy, ale byly to czujniki jedno i wielo polowe (trzeba pogrzebac w specyfikacjach puszek).
Dzięki za info.Ale czy można używać zwykłego TTL-a np. na ślubach???Czy raczej zdać się na sprawdzony E-TTL???
rysiaczek
16-09-2005, 23:36
Dzięki za info.Ale czy można używać zwykłego TTL-a np. na ślubach???Czy raczej zdać się na sprawdzony E-TTL???
Nie żebym był gołosłowny, ale skoro masz takie rozterki, to do kościołów chadzaj jedynie bez aparatu... ;-)
Ktoś kto dziś używa TTL'a (i ma dobre wyniki), to wg mnie osoba doskonale wiedząca co robi, co chce uzyskać i _pracująca_ na systemie TTL nie od wczoraj.
A żebym nie pisał pustych farmazonów, tu (http://photonotes.org/articles/eos-flash/) masz link w temacie - warto poczytać. :smile:
o ile się nie mylę, to 50E nie ma E-TTL, tylko A-TTL, czyli - tak, jak napisał Kuchatek - czujnik OTF (chyba 3 polowy, tak, jak pola AF) mierzący światło w trakcie robienia zdjęcia (dzięki temu nie ma przedbłysku, choć 540EZ i tak robiła przedbłyski...).
Mylisz się. Weź instrukcję do swojego EOSa 50E i poczytaj o automatyce błysku na stronie 59:)
Dyskusja o A-TTL i E-TTL to właściwie nie ten dział, bo w dSLR Canona nie ma innego trybu niż E-TTL (II) (no może tyrystorówka i manual:) )
No ale skoro już ktoś zaczął: w A-TTL częściej zdarzały mi się "wpadki" ale może dlatego że używałem go z lampą Metz 54 MZ3 w trybie 2 palnikowym w którym naprawdę trzeba wiedzieć co się robi ;-)
A jak tu ktoś napisał o osobach które dokładnie wiedzą co robią - IMO żeby mieć dobre zdjęcia trzeba generalnie być taką osobą niezależnie od używanej techniki :mrgreen: