Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: 350D wspolpraca z Lampa 420EX - zla wspolpraca

Karol-29
    Guest

Domyślnie 350D wspolpraca z Lampa 420EX - zla wspolpraca

Witam milych forumowiczow - prosze wesprzyjcie poczatkujacego ... Niedawno pozyczylem od kolegi lampe Canona 420 EX. Niestety nie moge zrozumiec jednej rzeczy - jezeli robie z nia zdjecia, aparat nastawiony w trybie automatycznym wybiera czas 1/90 s i odpowiednia przyslone. Jezeli pozniej w identycznych warunkach robie zdjecie z priorytetem czasu - nie jestem wstanie nastawic takiego czasu - miga mi brak mozliwosc doboru przyslony (oczywiscie czulosc nastawiona jest identycznie). Mimo to po zrobieniu zdjecia naswietla sie ono prawidlowo (zapala sie zielona lampka na moment na lampie). Co o tym sadzicie - wina aparatu, moze lampy a moze jeszcze cos innego?
    Prosze o info.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Aparat ZAWSZE dobiera paramatry ekspozycji do swiatla zastanego ...a lampa jedynie doswietla. Jesli chcesz robic sensowne zdjecia z flashem to tylko i wylacznie tryb M. Ustawiasz sobie czas/przyslone/ISO tak jak Ci pasuje a lampa blysnie z taka sila aby poprawnie naswietlic takie E-TTLowe czarymary

polecam:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

Karol-29
    Guest

Domyślnie

Ok - ale czy w momencie nastawiania czasu w apracie nie powinienem miec od raz prawidlowego wskazania czy wartość przysłony jest OK?
    Obecnie mam wskazanie ze zdjecie jest niedoswietlone - po zrobieniu jest oczywiscie OK.
    Chodzi mi o to czy juz na poczatku w czasie kadrowania nie powieniem miec informacji czy przy danym czasie i przyslonie jestem w stanie zrobic dane zdjcie - a nie pozniej juz po zrobieniu?

Początki nałogu Awatar Ramirez

Domyślnie

Naciśnij guzik blokaty ekspozycji (*). Wtedy błyśnie Ci flesz i aparat powinien dobrać odpowiednie parametry ekspozycji.

Karol-29
    Guest

Domyślnie

OK.
    Czyli niemozliwy jest biezacy podglad czasu i przyslony tak jak jest to mozliwe przy korzystaniu z wbudowanej lampy blyskowej. Tu na biezaco mamy mozliwosc podgladu dobieranych parametrow czy sa one prawidlowe czy nie.

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karol-29
    Ok - ale czy w momencie nastawiania czasu w apracie nie powinienem miec od raz prawidlowego wskazania czy wartość przysłony jest OK?
    No przeciez Ci napisalem, ze aparat pokazuje ekspozycje ZAWSZE dla swiatla zastanego. tym sie nie stresuj. W momencie nacisnieciua lampa blyska 2 razy (choc tego nie widac ). Za pierwszym razem wysyla blysk, pomiarowy na podstawie ktorego pody dobiera sobie sile lampy (ewentualnie czas albo przyslone w zaleznosci od trybo ofkors) a za drugim razem nastepuje wlasciwy blysk.

Obecnie mam wskazanie ze zdjecie jest niedoswietlone - po zrobieniu jest oczywiscie OK.
    Mowilem, ze czarymary Bez znajomosci zasadzy dzialania E-TTLa trudno to zrozumiec ...po to podalem Ci linka.

Chodzi mi o to czy juz na poczatku w czasie kadrowania nie powieniem miec informacji czy przy danym czasie i przyslonie jestem w stanie zrobic dane zdjcie - a nie pozniej juz po zrobieniu?
    Nie (patrz wyzej)

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

OK. Czyli niemozliwy jest biezacy podglad czasu i przyslony tak jak jest to mozliwe przy korzystaniu z wbudowanej lampy blyskowej.
    nie ma znaczenia czy lampa wbudowana czy zewnetrzna. swiatlomierz zawsze bedzie pokazywal to samo.

Tu na biezaco mamy mozliwosc podgladu dobieranych parametrow czy sa one prawidlowe czy nie.
    czy ja o czyms nie wiem? moj tak nie robi

BTW: no chyba, ze focisz na zielonym to nie wiem jak to jest ...jeszcze nie probowalem
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 16-09-2005 o 13:11

Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ramirez
    Naciśnij guzik blokaty ekspozycji (*). Wtedy błyśnie Ci flesz i aparat powinien dobrać odpowiednie parametry ekspozycji.
    Aparat czasu ani przyslony nie zmieni po nacisnieciu * tylko dobierze sobie sile blysku i zablokuje ekspozycje.

edit:
    http://photonotes.org/articles/eos-flash/
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 16-09-2005 o 10:54

Coś już napisał
    Miasto
    Brzozów

Domyślnie

Witam wszystkich forumowiczów.Czytając ten wątek,zacząłem się zastanawiać w jaki sposób aparat (np.eos 50E-bo akurat taki posiadam)mierzy światło błyskowe, jeśli w lampie ustawię zamiast E-TTL,- zwykły TTL???.

Coś już napisał
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Dzięki za wyjaśnienia, też nad tym medytowałem z dwa dni, czemu w TV migocze mi przesłona a nie powinna

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów