PDA

Zobacz pełną wersję : Ile PPI powinno mieć zdjęcie na stronę WWW

yellowpliszka
27-10-2009, 13:40
Moj Canon 5D robi fotki z ustawieniem 250 PPI, wiem ze do druku fotkę należy 'rozdmuchac' do 300 PPI. A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?Jak Wy to robicie?

szymekgd
27-10-2009, 13:47
Troszke teorii masz tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=21153

milcze
27-10-2009, 13:51
A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?

obojętne

chyba że chcesz "zaszkodzić" kolekcjonerom drukującym sobie foty w domu - to wtedy jak najwyższa

Krzychu
27-10-2009, 13:59
Moj Canon 5D robi fotki z ustawieniem 250 PPI, wiem ze do druku fotkę należy 'rozdmuchac' do 300 PPI. A jaka powinna być ta wartość do prezentacji w sieci?Jak Wy to robicie?

Zacznij od zrozumienia co to jest ppi bo totalnie tego nie rozumiesz. Jak zrozumiesz, to zrozumiesz też że Twoje pytanie jest bez sensu. Na ekranie nie ma ppi, jest rozmiar w pikselach i tyle...

yellowpliszka
27-10-2009, 14:01
obojętne

chyba że chcesz "zaszkodzić" kolekcjonerom drukującym sobie foty w domu - to wtedy jak najwyższa

Nie rozumiem? Kto to 'kolekcjonerzy' ? Jak mogę im zaszkodzić podnoszac wartość PPI?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Zacznij od zrozumienia co to jest ppi bo totalnie tego nie rozumiesz. Jak zrozumiesz, to zrozumiesz też że Twoje pytanie jest bez sensu. Na ekranie nie ma ppi, jest rozmiar w pikselach i tyle...
PPI to ilość pikseli w 'inczu'. A pytanie nie wydaje się bez sensu skoro ktoś te zdjęcia kolekcjonuje i drukuje.. Jeśli przez zmianę tej wartości można zapobiec piractwu to uważam to za jak najbardziej sensowne. Czyż nie?

Krzychu
27-10-2009, 14:29
PPI to ilość pikseli w 'inczu'. A pytanie nie wydaje się bez sensu skoro ktoś te zdjęcia kolekcjonuje i drukuje.. Jeśli przez zmianę tej wartości można zapobiec piractwu to uważam to za jak najbardziej sensowne. Czyż nie?

A gdzie masz inche w sieci ? Pojęcie PPI nie istnieje dopóki nie masz rozmiaru docelowego na papierze (czyli np. wielkości odbitki) - do tego momentu masz tylko rozmiar w pikselach...
W sieci z reguły się daje taki rozmiar żeby się zmieścił na ekranie bez skalowania i nie ładował się przez półtorej godziny...
Nie wiem co do tego ma piractwo...

milcze
27-10-2009, 14:50
Nie rozumiem? Kto to 'kolekcjonerzy' ? Jak mogę im zaszkodzić podnoszac wartość PPI?
?

ojej. no po prostu komuś podoba sieę fotka z sieci ti sobie ja zapisuje i drukuje jako zdjęcie. setki osób tak robi

jak mozesz to ukrócić ? po prostu dając wysoki DPI drukarka je odczytuje i drukuje z taką gęstością co daje wydruk wielkosci 2x3 cm

choć teraz zrobiłem wydruk z okna explorera i drukarka "olała" DPI i wydrukowała w wielkosci podglądu więc chyba jednak bez sensu :/

yellowpliszka
27-10-2009, 15:05
A gdzie masz inche w sieci ? Pojęcie PPI nie istnieje dopóki nie masz rozmiaru docelowego na papierze (czyli np. wielkości odbitki) - do tego momentu masz tylko rozmiar w pikselach...
W sieci z reguły się daje taki rozmiar żeby się zmieścił na ekranie bez skalowania i nie ładował się przez półtorej godziny...
Nie wiem co do tego ma piractwo...

Pisząc o piractwie miałem na myśli kopiowanie i drukowaniem zdjęć przez internautów. Dziekuje za wyjaśnienia.

Krzychu
27-10-2009, 15:24
Pisząc o piractwie miałem na myśli kopiowanie i drukowaniem zdjęć przez internautów. Dziekuje za wyjaśnienia.

Weź sobie mniej więcej rozmiar ekranu i policz jaką długość boku będzie miała odbitka zrobiona z takiego rozmiaru w pikselach przy 300 dpi - to Ci da jakiś pogląd...
Poza tym znacznie częściej zdaża się kradzież do pokazywania w sieci niż na wydruk - mi się zdażyło parę próśb o zdjęcia w dużym rozmiarze bo ktoś sobie chciał wydrukować i bez problemu takim proszącym wysłałem duże pliki.

Janusz Body
27-10-2009, 15:52
.....
jak mozesz to ukrócić ? po prostu dając wysoki DPI drukarka je odczytuje i drukuje z taką gęstością co daje wydruk wielkosci 2x3 cm..../

Łomatkoboska. A co to ma do rzeczy ile DPI jest "zapisane" w pliku? z 900x600 pixeli można wydrukować zdjęcie o nast. rozmiarach:

dla 300 DPI 7,62x 5,08 cm
dla 200 DPI 11,43x 7,62 cm
dla 100 DPI 22,86x15,24 cm

i tak dalej, i tak dalej..... 1 cal = 2.54cm

Kolaj
27-10-2009, 15:59
Pierwszy raz spotykam się z pomysłem wykorzystania DPI w walce z piractwem. Niestety jeszcze ni w ząb nie pojmuję tej metody ale trzymam kciuki! Pomysłowość ludzka nie zna granic :)

milcze
27-10-2009, 16:08
Łomatkoboska. A co to ma do rzeczy ile DPI jest "zapisane" w pliku? z 900x600 pixeli można wydrukować zdjęcie o nast. rozmiarach:

dla 300 DPI 7,62x 5,08 cm
dla 200 DPI 11,43x 7,62 cm
dla 100 DPI 22,86x15,24 cm

i tak dalej, i tak dalej..... 1 cal = 2.54cm

łoatkoboska. a to ma do rzeczy ze drukująć z przeglądarki plików JPG za pomocą "drukuj" nigdzie po drodze nie masz okna w którym podajesz rozmiar wydruku
rozmiar fizyczny wydruku wynika z DPI

łomatkoboska

zrób sobie wydruk z okna PSa a potem łomatkoboskuj

Krzychu
27-10-2009, 16:12
łoatkoboska. a to ma do rzeczy ze drukująć z przeglądarki plików JPG za pomocą "drukuj" nigdzie po drodze nie masz okna w którym podajesz rozmiar wydruku
rozmiar fizyczny wydruku wynika z DPI

Zakładanie że wszyscy w ten sposób bezmyślnie drukują jest trochę na wyrost...

milcze
27-10-2009, 16:20
Zakładanie że wszyscy w ten sposób bezmyślnie drukują jest trochę na wyrost...

ale skad taka teoria ?

ja tylko odp na pierwsze pytanie w poście

wiadomym jest tez ze "przeskalowanie" z powrotem takiego pliku jest mozliwe

jak napisałem wyżej z okna IE drukuje sie wg podglądu z pominięciem DPI

to wszystko mozna przeczytać w wypowiedziach wyzej.

ale przychodzi "forumowy madrala" i wie lepiej. tylko to jego "wiem lepiej" to w tym przypadku bzdury i do tego odnosi sie moja odpowiedz którą cytujesz

tyle

Janusz Body
27-10-2009, 17:27
.....

ale przychodzi "forumowy madrala" i wie lepiej. tylko to jego "wiem lepiej" to w tym przypadku bzdury i do tego odnosi sie moja odpowiedz którą cytujesz

tyle

Łomatkoboskajezusienazareński... sorry, z pełnym szacunkiem ale sam Waść wypisujesz hmmmmm... no bzdury właśnie. Pomysł z ochroną zdjęć na webie za pomocą DPI... no... no...

milcze
27-10-2009, 17:35
Łomatkoboskajezusienazareński... sorry, z pełnym szacunkiem ale sam Waść wypisujesz hmmmmm... no bzdury właśnie. Pomysł z ochroną zdjęć na webie za pomocą DPI... no... no...

Posiadł waść umiejetnosć czytania ze zrozumieniem ?

napisałem tylko że w przypadku wydruków zdjęcia będą miały mniejszy rozmiar. stwierdziłem fakt

wy dospiewaliście sobie reszte.

traphezz
27-10-2009, 17:44
jak wrzucisz do sieci
jedno zdjecie 900x600px i 300dpi
drugie zdjecie 900x600px i 72dpi

to jak i pierwsze tak i drugie zmienic mozesz na wyzsze/nizsze dpi wiec o co Ci chodzi? Pierwsza i druga fota nie roznia sie jakoscia na ekranie tylko rozmiarem i jakoscia na papierze

Janusz Body
27-10-2009, 17:55
Posiadł waść umiejetnosć czytania ze zrozumieniem ?......

Noooooo.... :mrgreen:

Merde
27-10-2009, 18:08
napisałem tylko że w przypadku wydruków zdjęcia będą miały mniejszy rozmiar. stwierdziłem fakt

Pokaż taki obrazek, a my ci pokażemy, że na wydruku będzie mieć dowolny rozmiar, panie fakt :)

pank
27-10-2009, 18:23
Posiadł waść umiejetnosć czytania ze zrozumieniem ?

wy dospiewaliście sobie reszte.

No, stary, pogrążasz się.

yellowpliszka
27-10-2009, 18:30
Reasumujac, jak mam 250 Dpi po wyjściu z aparatu takiego RAW, do druku bde rozmuchiwal do 300. Pózniej bok z rozdzielczości (powiedzmy 2800x) podziele przez 300dpi i wyjdzie mi bok OPTYMALNEGO wydruku w calach. Chcac robić mniejsze wydruki trzymamy się 300dpi ( bo lab tak sobie życzy), tylko mnozymy -->oczekiwana długość boku odbitki w calach x 300dpi = wartość rozdzielczości na która należy przeskalowac zdjecie, ktorego jeden z bomow ma wspomniane 2800.
Do zamieszczania w sieci pozostawiam wyprodukowane 250dpi, przy zmniejszaniu zmieniam jedynie w CS3 quality powiedzmy na 6 co daje mi fotkę około 100kb co jak najbardziej nadaje sie na strone www.
Mam racje?

Merde
27-10-2009, 18:42
Do zamieszczania w sieci pozostawiam wyprodukowane 250dpi, przy zmniejszaniu zmieniam jedynie w CS3 quality powiedzmy na 6 co daje mi fotkę około 100kb co jak najbardziej nadaje sie na strone www.
Mam racje?

Nie. Do sieci skalujesz do odpowiedniej rozdzielczości w pikselach. Informacja o dpi jest tutaj tak samo istotna, jak nadruk z kolejnym dniem tygodnia na popularnych swojego czasu majtkach.

yellowpliszka
27-10-2009, 19:31
Czyli w sprawie wydrukow słusznie prawie, tak? A jaka jest ta 'odpowiednia' rozdzielczosc do sieci?

Kolaj
27-10-2009, 19:37
Czyli w sprawie wydrukow słusznie prawie, tak? A jaka jest ta 'odpowiednia' rozdzielczosc do sieci?
Bez znaczenia. Możesz ten "parametr" pominąć. Nie zwracaj na niego uwagi. Nie ma go.

Krzychu
27-10-2009, 19:39

Od 3 stron Ci tłumaczymy że w sieci nie istnieje pojęcie DPI/PPI. Odpowiednia rozdzielczość do sieci jest taka jak Ci odpowiada - na forum możesz wrzucać zdjęcia o długości boku max 800 pixeli, z reguły nie będąc maksymalnym lamerem nie wrzuca się zdjęć do oglądania o dużo większym rozmiarze niż przeciętny ekran (nie mówię tu o samplach itp) - czyli jakieś 1024 px wysokości minus ramki przeglądarek...

yellowpliszka
27-10-2009, 19:47
Ok, zalapalem sedno jeśli chodzi o www, dziękuje. Skoro nikt nie protestuje wnioskuje ze wydrukami tez się mylę ;-)

Janusz Body
27-10-2009, 20:08
Ok, zalapalem sedno jeśli chodzi o www, dziękuje. Skoro nikt nie protestuje wnioskuje ze wydrukami tez się mylę ;-)

Tak mylisz się.

DPI, PPI istnieje TYLKO wtedy kiedy masz do czynienia z GOTOWYM obrazem. Większość monitorów ma około 100 PPI co wynika z rozmiarów plamki na ekranie. Zmierz sobie monitor linijką i zobacz jaką masz ustawioną "rozdzielczość" we właściwościach ekranu. Zwykle to będzie pomiędzy 90-95 a 100-105

Ze zdjęciami do labu to nie zawracaj sobie głowy DPI zapisanymi w pliku. One są i tak bez znaczenia. Jak masz zdjęcie 2800pix to 2800/300 = długość boku zdjęcia które CHCEMY wydrukować z 300 DPI.

Tak poza tym to 300 DPI to duża przesada. Może z 1% populacji będzie w stanie to zobaczyć. Zwykle 240 jest "good enough". National Geographic drukuje coś ok 144 DPI (nie mam pewności).