Zobacz pełną wersję : Dziwne zachowanie AF canona 85/1.8.
Witam. Od okolo 2 tygodni jestem posiadaczem canona 50d i canona 85/1.8 i niestety juz na poczatku uzytkowania mam problem z obiektywem. Zauwazylem przy okazji robienia zdjec z kolega (raczej nic ciekawego, sprawdzanie sprzetu), ze obiektyw ma lekka tendencje do ff. Postanowilem sprawdzic jak dziala mikroregulacja w body. Kilkanascie zdjec, ustawione +7 i wyszlo na to, ze zdjecia zdecydowanie lepiej wypadaja. Poustawialismy baterie od lamy, porobilismy kilka fotek z dosc bliska i wyszlo, ze jest dobrze. Pare dni pozniej problwalem porobic troche zdjec z dalsza. Mydelko. Przymknalem do 2.8. Dalej straszne mydlo. Zrobilem zdjecia z bliska. Ostre od 1.8. Wiec w domu porobilem troche testow. No i tu zaczyna sie robic dziwnie. Bez regulacji lekki ff z bliska i potezny z daleka. Przy lekkiej regulacji w punkt idealnie z bliska, potezny ff z daleka. Przy wiekszej regulacji... bf z bliska, ff z daleka... Przez daleko rozumiem wiecej niz 3 metry... Spotkaliscie sie z takim zachowaniem? Dodam, ze sytuacja wystepuje i bez lampy i ze wspomaganiem af z lampy - 580 exII.
tezmarek
27-10-2009, 02:01
...
No i tu zaczyna sie robic dziwnie. Bez regulacji lekki ff z bliska i potezny z daleka. Przy lekkiej regulacji w punkt idealnie z bliska, potezny ff z daleka. Przy wiekszej regulacji... bf z bliska, ff z daleka... Przez daleko rozumiem wiecej niz 3 metry... Spotkaliscie sie z takim zachowaniem? Dodam, ze sytuacja wystepuje i bez lampy i ze wspomaganiem af z lampy - 580 exII.
Niestety to dosyć częste u Canona :(. Ma tak chyba połowa z moich obiektywów - równiez stałoogniskowe i "L" (wszystkie Canon). Stopień zjawiska bywa różny, różne jest zachowanie w zależności od egzemparza body. Klasyka po prostu.
Spotkaliscie sie z takim zachowaniem?
Nie. Również mam 50D i 85USM.
Niestety to dosyć częste u Canona :(. Ma tak chyba połowa z moich obiektywów - równiez stałoogniskowe i "L" (wszystkie Canon).
Ja kompletnie nie wiem o co chodzi.
Kupowałem body i szkła wysyłkowo, nigdy nie przebierałem, nigdy nie użyłem mikroregulacji, nigdy nie miałem problemów.
Ja też mam taki zestaw i nie mam problemów. Być może chodzi tu o zjawisko tzw. pływania af po mikroregulacji w body. Opisane to było w całym wątku na forum. Podobnie jak blum nie używam mikroregulacji.
tezmarek
27-10-2009, 09:51
Ja też mam taki zestaw i nie mam problemów. Być może chodzi tu o zjawisko tzw. pływania af po mikroregulacji w body. Opisane to było w całym wątku na forum. Podobnie jak blum nie używam mikroregulacji.
Nie sądzę by pytającemu chodziło o pływanie af. Najwyraźniej jego obiektyw wyregulowany za pomocą microadjustment dla bardzo małych odległości, nie trafia idealnie dla dużych. To nie jest nic niezwykłego - zjawisko znane, choć jego natężenie w obiektywie pytającego wydaje się być bardzo duże. O ile dobrze pamiętam (?) Canon zaleca regulowanie AF z odległości będącej 50-krotnością ogniskowej.
Oczywiście że są obiektywy wolne od tej wady, ale nie jest tak, że jest ona wyjątkową rzadkością. Proszę spróbować idealnie ustawić jasny obiektyw przy jego minimalnej odległości ostrzenia i potem uważnie sprawdzić np. jak trafia z 8 metrów. Wszystko OK? - To proszę wziąć następny... Gwarantuję, że przy dokładnym sprawdzeniu kilku/kilkunastu sztuk, jakieś uwagi (przynajmniej drobne) pojawią się.
Jeśli wada jest duża, to obiektyw nadaje się do ustawienia w serwisie.
Witam. Od okolo 2 tygodni jestem posiadaczem canona 50d i canona 85/1.8 i niestety juz na poczatku uzytkowania mam problem z obiektywem.
Rok temu sam szukałem odpowiedzi na podobne pytania. Mój zestaw 400D+85/1.8 ostrzył błędnie na obiekty w odległości odpowiadającej mniej więcej całej postaci (tzn. przy portrecie do pasa była igiełka, cała postać - mydło, ostrzył przed). Jak rozwiązałem problem? Nie rozwiązałem... Do ciasnych był 85/1.8, do szerszych 50/1.4. Niedawno przesiadłem się na FF. 85 jest igła do kwadratu, trafia w punkt, przy dowolnej kombinacji kadru i przesłony. Odzyskała drugą młodość. :P 50/1.4 się kurzy. ;)
@Edit: ponoć jest to przypadłość modelu 85. Parę osób, które pytałem, odpowiadały, że na cropie, na większych odległościach faktycznie nie jest najlepiej...
Rok temu sam szukałem odpowiedzi na podobne pytania. Mój zestaw 400D+85/1.8 ostrzył błędnie na obiekty w odległości odpowiadającej mniej więcej całej postaci (tzn. przy portrecie do pasa była igiełka, cała postać - mydło, ostrzył przed). Jak rozwiązałem problem? Nie rozwiązałem... Do ciasnych był 85/1.8, do szerszych 50/1.4. Niedawno przesiadłem się na FF. 85 jest igła do kwadratu, trafia w punkt, przy dowolnej kombinacji kadru i przesłony. Odzyskała drugą młodość. :P 50/1.4 się kurzy. ;)
@Edit: ponoć jest to przypadłość modelu 85. Parę osób, które pytałem, odpowiadały, że na cropie, na większych odległościach faktycznie nie jest najlepiej...
Popieram. Mam dokładnie ten sam problem z canonem 40D i tym szkiełkiem. Wraz ze zwiększaniem odległości od obiektu, ff jest coraz bardziej widoczny. Póki co nic z tym nie zrobiłem. FF jest nieznaczny. Boję się, że jak wyślę do serwisu to będzie jeszcze gorzej:P
To co tu piszecie jest przerażające.
Czy przypadkiem takie zachowanie obiektywu nie jest dobrą podstawą do zgłoszenia reklamacji i domagania się wymiany an inny egzemplarz?
tezmarek
27-10-2009, 15:31
To co tu piszecie jest przerażające.
Czy przypadkiem takie zachowanie obiektywu nie jest dobrą podstawą do zgłoszenia reklamacji i domagania się wymiany an inny egzemplarz?
Spokojnie - to tylko Canon ;)
Jakby się dobrze przyjrzeć, to mogłoby się okazać, że do wymiany jest połowa obiektywów... ;)
Dla utrudnienia - natężenie problemów zależy od egzemplarza body. U Canona nic mnie już nie dziwi (co nie oznacza, że inni producenci są święci).
Konrado84
27-10-2009, 15:47
Z czterdziestką wszystko mam idealnie, z bliska czy z daleka obiektyw trafia.
Z 5D II mam opisywany tutaj problem - albo ustawię tak, że bliska trafia a z daleka FF albo z daleka dobrze a z bliska źle...
Poprostu nauczyłem się z tym żyć i już.
Takie już jest to szkło. Dla mnie pomijając tą wadę, w tej cenie nie ma nic lepszego na cropa, ani na FF. No i jest to raczej szkiełko bardziej pod FF (ogniskowa). Tak jak mówiłem, na cropie używałem naprzemiennie 50 i 85, a po przesiadce na FF i paru zdjęciach z 85 stwierdziłem "to jest to". ;)
Konrado84
27-10-2009, 20:14
Takie już jest to szkło. Dla mnie pomijając tą wadę, w tej cenie nie ma nic lepszego na cropa, ani na FF. No i jest to raczej szkiełko bardziej pod FF (ogniskowa). Tak jak mówiłem, na cropie używałem naprzemiennie 50 i 85, a po przesiadce na FF i paru zdjęciach z 85 stwierdziłem "to jest to". ;)
Popieram w całej rozciągłości :)
Dodam jeszcze, że w czterdziestkach nowy soft rozwiązywał po części problemy z przestrzelaniem 85 1,8 przy większych odległościach.
msz nie masz problemów na 40D, bo ma dużo mniejszą matrycę niż 5DII
Dodam jeszcze, że w czterdziestkach nowy soft rozwiązywał po części problemy z przestrzelaniem 85 1,8 przy większych odległościach.
Popierasz informację o problemie szkła i piszesz o tym, że firmware aparatu poprawił jego właściwości? Może jednak firmware poprawił właściwości aparatu?
Moje 85USM pięknie chodziło na 400D i 30D. Pięknie chodzi nadal na 50D i 5D2.
Pewnie mam popsutą sztukę bo to nienormalne jest.
Konrado84
28-10-2009, 01:21
Popierasz informację o problemie szkła i piszesz o tym, że firmware aparatu poprawił jego właściwości? Może jednak firmware poprawił właściwości aparatu?
Moje 85USM pięknie chodziło na 400D i 30D. Pięknie chodzi nadal na 50D i 5D2.
Pewnie mam popsutą sztukę bo to nienormalne jest.
Popieram wszystko co napisał zaitsev i co zacytowałem.
Piszę o tym, że nowy firmware czterdziestek często poprawiał współpracę owego aparatu z 85 1,8.
Ja też nie miałem problemu związanego z błędną współpracą AF ww. zestawu, nawet na starym sofcie 40D, co nie zmienia faktu, iż wielu użytkowników takiego tandemu skarżyło się na problemy z AFem więc takowy problem występuje.
U mnie natomiast problem taki dotyczy współpracy mojego egzemplarza 5D II z moim obiektywem 85 1,8 i tylko tej jednej kombinacji aparat/obiektyw ze wszystkich elementów zestawu jakie posiadam.
Nie potrafię napisać tego bardziej dokładnie.
Diabel03
28-10-2009, 09:47
Też mam duży ff przy fotografowaniu całej sylwetki 85mm ale tylko w 350D przy reszcie aparatów jest ok, zwalałem to raczej na słaby af w tym modelu :-P
Popieram wszystko co napisał zaitsev i co zacytowałem.
Takie już jest to szkło. Dla mnie pomijając tą wadę, w tej cenie nie ma nic lepszego na cropa, ani na FF.
To szkło nie jest takie bo jakby takie było to też miałbym problem. Drugie zdanie bardzo prawdziwe :)
Ty potwierdziłeś problem szkła (FF) przy dużych odległościach, po czym napisałeś że nowy FW body (bo przecież nie szkła) 40D rozwiązuje po części problem FF.
Jeśli FW body rozwiązuje problem to jaka tutaj jest wina/wada szkła? Chyba jednak problemem były/są wady/niedoskonałości sprzętu do którego owe szkło zostało podpięte.
Niech ktoś podepnie taką (z FF z dużych odległości) sztukę pod 7D. Jestem ciekawy bo jeśli będzie ok to wina szkła?
Też mam duży ff przy fotografowaniu całej sylwetki 85mm ale tylko w 350D
85USM to było moje pierwsze szkło po 18-55/3.5-5.6 przy 400D. Również miałem problemy ale nauczyłem się używać szkła i problemy się skończyły.
Swojego 400d już nie mam, ale jak będzie okazja to przetestuję szkło równolegle na FF i cropie.
Kris_EOS
03-11-2009, 13:58
Ja mam 85 f/1.8 na 5d i jest super,zadnych problemow.A szkielko duzo lepsze niz 50 1.4.
Mój 85/1.8 z 40D ustawiał ostrość przed obiektem. Portret wychodził dobrze przy f>4.0 Trafił na Żytnią i został dostrojony do puszki. Po regulacji bezproblemowo. To kpina że Canon wciska takie buble.
do_urden
09-11-2009, 15:25
Witam.
Kupiłem dzisiaj w/w obiektyw fabrycznie nowy. Po otwarciu zauważyłem jednak że coś w środku lata, przy potrząsaniu słychać że jakieś elementy wewnątrz chodzą. Na początku myślałem że to kwestia dekielka czy pierścienia regulacji ostrości, ale po zdjęciu pierwszych i przytrzymaniu drugiego nadal to samo. Proszę napisać czy to cecha tego obiektywu czy sprzęt powinienem zwrócić na gwarancji
u mnie cos delikatnie puka, ale baardzo delikatnie, moze tak musi byc, moze niektore tak maja. Dziala? Otrzy? To nic tylko robic zdjecia :)
do_urden
09-11-2009, 15:49
na razie testuję, miejmy nadzieję że wszystko ok. Żeby tego było mało znalazłem ryskę na przedniej soczewce, na szczęście z tyłu nic nie ma. Wkurzające żeby fabrycznie nowy sprzęt miał rysy.
na razie testuję, miejmy nadzieję że wszystko ok. Żeby tego było mało znalazłem ryskę na przedniej soczewce, na szczęście z tyłu nic nie ma. Wkurzające żeby fabrycznie nowy sprzęt miał rysy.
Jeszcze mi się nie zdarzyło aby fabrycznie nowy sprzęt miał rysę na soczewce. No ale widocznie czasami się trafia skoro optyczne.pl swego czasu testowali 35L z odpryskiem na tylnej soczewce :mrgreen:
Kupowałeś wysyłkowo? Jeśli tak to zawsze możesz zwrócić towar w ciągu 10 dni.
MacGyver
09-11-2009, 16:01
A na zwrot kasy poczeka miesiąc :-)
Uszkodzenie mechaniczne, małe sznase na odzyskanie kasy. Towar może zwrócić w stanie fabrycznym, bez śladu używania, a nie z rysą na soczewce ;)
do_urden
10-11-2009, 00:25
no sorry, rysę zastałem bezpośrednio po odpakowaniu, niewielka to niewielka, ale jest. Nie byłem w stanie jej dostrzec przy kurierze, soczewki były jeszcze zaparowane. Te szkło ma dużą powierzchnie więc minęło kilka dobrych minut aż odparowało. Kuriera nie dało się namówić żeby został na herbatce, nawet te kilka chwil na odpakowanie było dla niego za dużo bo narzekał że nie ma czasu. Oczywiście zaczekał... Nie wiem. Jutro zrobię kilka fotek i ocenię stan optyczny czy nie ma artefaktów czy zniekształceń obrazu, tylko to się wiąże z tym że mogą pojawić się ślady użytkowania....