Zobacz pełną wersję : Problem z punktem centralnym AF przy 40d
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem systemu canona (przesiadłem się z nikona). Kilka dni temu kupiłem używanego 40d z obiektywem 17-55 f/2.8. Sprzęcik fajny - ale mam zastrzeżenia do działania autofocusa. Przy ustawieniu 9 pół wszystko jest ok. Problem pojawia się - gdy ustawię centralny punkt. Aparat nie chce ustawić ostrości dla ogniskowych od 17 do 24 dla obiektów, które znajdują się dalej niż 2 metry. Ale wystarczy tylko skręcić ogniskową do 28 lub więcej i jest ok - ustawia bez problemu. Proszę o pomoc....
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wewnątrz obiektywu jest trochę pyłków - czy to może być przyczyna blokowania się centralnego, punktowego AF??
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem systemu canona (przesiadłem się z nikona). Kilka dni temu kupiłem używanego 40d z obiektywem 17-55 f/2.8. Sprzęcik fajny - ale mam zastrzeżenia do działania autofocusa. Przy ustawieniu 9 pół wszystko jest ok. Problem pojawia się - gdy ustawię centralny punkt. Aparat nie chce ustawić ostrości dla ogniskowych od 17 do 24 dla obiektów, które znajdują się dalej niż 2 metry. Ale wystarczy tylko skręcić ogniskową do 28 lub więcej i jest ok - ustawia bez problemu. Proszę o pomoc....
Wewnątrz obiektywu jest trochę pyłków - czy to może być przyczyna blokowania się centralnego, punktowego AF??
raczej nie ale ciężko wyczuć - szkło najlepiej sprawdzić na innej puszce to będziesz pewny. sprawdź za to (przedmuchaj gruszką) komorę lustra - czujniki AF są na spodniej stronie tej komory -są widoczne po podniesieniu lustra ręką. zobacz czy nie ma tam paprocha. Odwróć puszkę i dmuchnij z gruszki gumowej takiej jak do czyszczenia matrycy (oczywiście czystą - jak prosto z apteki to trzeba przepłukać i wysuszyć bo ma talk w środku).. przedmuchanie nie zaszkodzi na pewno a może pomóc
Nie ma znaczenia wartość przysłony i rodzaj pomiaru światła - punktowy - centralny AF nie działa dla krótkich ogniskowych...
Nie ma znaczenia wartość przysłony i rodzaj pomiaru światła - punktowy - centralny AF nie działa dla krótkich ogniskowych...
a czemu ma to mieć znaczenie?
światło nie jest mierzone przez czujnik AF a przysłona zawsze jest otwarta na maxa i przymykana tylko jak się spust wciśnie do końca..
Podpiąłem obiektyw pod inne body i jest to samo - więc pewne jest, że to wina obiektywu. Kiedy założyłem do mojego 40d kolegi tamrona - af funkcjonował bez zastrzeżeń...
A ja do mojego 40D podpinałem dwa różne 17-85 i przy 17 centralny AF nieostrzył. Te same obiektywy w 50D były ok. Nie kalibrowałem body bo na innych obiektywach wszystko jest OK. Gdzie może być problem?
witam, może ruszę temat dalej bo widze że się zakończył bez rowiązania problemu, Mam ten sam zestaw 40D + 17-55 f2,8 i od pewnego momentu obiektów przestał ostrzyć, zakładam stałkę 85 1,8 i jest żyleta więc to raczej wina obiektywu który nie wspomnę ile mnie kosztował :( Czy mogę sam coś zdziałać?? czy tylko żytnia??
Ja posiadam 40D + 17-85 i mam to samo przy 17 - nie ostrzy mi centralny punkt i nie ważne jaka odległość. Czym to może być spowodowane?
tylko że ja mam potwierdzenie ostrości przy kazdej ogniskowej a zdjęcie po prostu jest nieostre
możecie mi pomóc?? Obiektyw przestał ostrzyć i to nie jest wina body (tak mi się wydaje) i nie jest wina BF/FF bo ostrości nigdzie nie ma. Może dołożę 2 przykładowe zdjęcia wykonane tym obiektywem
www.fotokostrzewa.pl/1.jpg
www.fotokostrzewa.pl/2.jpg
jakiegoś filtra nie założyłeś ?
z kiepskiej firmy ??
tezmarek
07-12-2009, 16:46
Podpiąłem obiektyw pod inne body i jest to samo - więc pewne jest, że to wina obiektywu. Kiedy założyłem do mojego 40d kolegi tamrona - af funkcjonował bez zastrzeżeń...
17-55 IS okazuje się być delikatny - niestety :(. Na tym forum w innym wątku pojawił sie link do statystyk awaryjności sporządzonej przez wypożyczalnię obiektywów - 17-55/2.8 IS był w czołówce (zwykle dotyczyło to problemów z tasiemką sygnałową, niemniej naprawa była kosztowna).
a najlepsze to że obiektyw do tanich nie należy
Tezet-gdynia
07-12-2009, 18:45
Dziwne ze tylko na centralnym punkcie, az tak daleko nie sprawdzalem komunikacji po stykach - wiec na ten temat wypowiedziec sie nie moge. Samemu ciezko cos zrobic - mozna bardziej popsuc niz poprawic.
Troszke opisze o co chodzi ;)
Jako ze jest to zoom, podczas zmiany ogniskowej po obwodzie obiektywu od srodka jezdzi taki metalowy grzebyczek ktory jest wykonany ze sprezynujacego materialu. Jezdzi on po sciezkach ktore sa ulozone dookola obiektywu wewnatrz. Sciezki te sa pociete odpowiednio i ulozone tak zeby wszystko sie ze soba komunikowalo poprzez ten grzebyczek. W momencie jesli tubus obiektywu - ta ruchoma czesc - nabierze chociazby delikatnego luzu - ten grzebyczek przestaje dotykac odpowiednio do stykow albo dotyka za blisko, badz za daleko. W tym momencie przestaje najczesciej dzialac AF. Mozna obiektyw rozkrecic i probowac go podgiac, ale... ale trzeba podgiac wszystkie styki co nie jest latwe, bardzo latwo o ich przekoszenie tak ze np gora bedzie dolegac a dol nie. Nastepny klopot jest taki ze nawet jak sie uda je odpowiednio dogiac by wszystkie stykaly to dochodzi problem ze mozna je dogiac za mocno i af tez nie ruszy ze wzgledu nie tylko na opory, ale takze wlasnie na trafianie grzebyczka dalej badz blizej niz oryginalnie, przez co nie trafia w odpowiednio pociete sciezki. I to w sumie tyle na temat :)
Mozna jeszcze sprobowac zrobic maly test, ustawic ogniskowa na ktorej AF nie dziala, przytrzymac spust do polowy i lekko pomoc obiektywowi probojac ostrzyc w lewo lub prawo, naprawde delikatnie, tak zeby poprostu przeskoczyc te 0,5mm i byc moze ruszy. Ale to jest raczej jednorazowe i tylko potwierdza wczesniejsza teorie.
Sam to przerabialem na podstawie 18-55 czyli kita. Rozkrecilem go z tysiac razy, rozlozylem na czynniki pierwsze z dwiescie razy, wyginalem, doginalem, przeginalem, rzucalem o sciane a i tak sluzy teraz jako stalka 18mm bez AF :P
Tezet. ten problem nie dotyczy tylko ostrzenia na centralnym punkcie jak również zdjęcie jest nieostre na każdej ogniskowej.
Mój 17-55 trafił do serwisu. Człowiek tłumaczył, że został wymieniony silnik AF - teraz wszystko działa idealnie
zunaj, a jakie miałeś z nim problemy? ja sobie mój potestowałem i jak zrobię z bliska na niskiej przesłonie to mam igłę, gdy przesłona przekracza 10 zaczyna się robić mydło