Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Problem z punktem centralnym AF przy 40d

Miasto
    Lidzbark

Domyślnie Proszę o pomoc - Problem z punktem centralnym AF przy 40d

Witam!
    Jestem nowym użytkownikiem systemu canona (przesiadłem się z nikona). Kilka dni temu kupiłem używanego 40d z obiektywem 17-55 f/2.8. Sprzęcik fajny - ale mam zastrzeżenia do działania autofocusa. Przy ustawieniu 9 pół wszystko jest ok. Problem pojawia się - gdy ustawię centralny punkt. Aparat nie chce ustawić ostrości dla ogniskowych od 17 do 24 dla obiektów, które znajdują się dalej niż 2 metry. Ale wystarczy tylko skręcić ogniskową do 28 lub więcej i jest ok - ustawia bez problemu. Proszę o pomoc....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wewnątrz obiektywu jest trochę pyłków - czy to może być przyczyna blokowania się centralnego, punktowego AF??
    Ostatnio edytowane przez zunaj ; 25-10-2009 o 10:56 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zunaj Zobacz posta
    Witam!
    Jestem nowym użytkownikiem systemu canona (przesiadłem się z nikona). Kilka dni temu kupiłem używanego 40d z obiektywem 17-55 f/2.8. Sprzęcik fajny - ale mam zastrzeżenia do działania autofocusa. Przy ustawieniu 9 pół wszystko jest ok. Problem pojawia się - gdy ustawię centralny punkt. Aparat nie chce ustawić ostrości dla ogniskowych od 17 do 24 dla obiektów, które znajdują się dalej niż 2 metry. Ale wystarczy tylko skręcić ogniskową do 28 lub więcej i jest ok - ustawia bez problemu. Proszę o pomoc....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Wewnątrz obiektywu jest trochę pyłków - czy to może być przyczyna blokowania się centralnego, punktowego AF??
    raczej nie ale ciężko wyczuć - szkło najlepiej sprawdzić na innej puszce to będziesz pewny. sprawdź za to (przedmuchaj gruszką) komorę lustra - czujniki AF są na spodniej stronie tej komory -są widoczne po podniesieniu lustra ręką. zobacz czy nie ma tam paprocha. Odwróć puszkę i dmuchnij z gruszki gumowej takiej jak do czyszczenia matrycy (oczywiście czystą - jak prosto z apteki to trzeba przepłukać i wysuszyć bo ma talk w środku).. przedmuchanie nie zaszkodzi na pewno a może pomóc
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Lidzbark

Domyślnie

Nie ma znaczenia wartość przysłony i rodzaj pomiaru światła - punktowy - centralny AF nie działa dla krótkich ogniskowych...

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zunaj Zobacz posta
    Nie ma znaczenia wartość przysłony i rodzaj pomiaru światła - punktowy - centralny AF nie działa dla krótkich ogniskowych...
    a czemu ma to mieć znaczenie?
    światło nie jest mierzone przez czujnik AF a przysłona zawsze jest otwarta na maxa i przymykana tylko jak się spust wciśnie do końca..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Lidzbark

Domyślnie

Podpiąłem obiektyw pod inne body i jest to samo - więc pewne jest, że to wina obiektywu. Kiedy założyłem do mojego 40d kolegi tamrona - af funkcjonował bez zastrzeżeń...

Miasto
    Navan, Ireland

Domyślnie

A ja do mojego 40D podpinałem dwa różne 17-85 i przy 17 centralny AF nieostrzył. Te same obiektywy w 50D były ok. Nie kalibrowałem body bo na innych obiektywach wszystko jest OK. Gdzie może być problem?
    Witam [you]
    7D+Grip+C24-105L IS USM+ C70-300 IS USM + Sigma 8-16 DC HSM + 430 EX II + Lowepro Nowa 200AW + Cokin Z-pro + gadżety

Dopiero zaczyna Awatar sawek
    Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

witam, może ruszę temat dalej bo widze że się zakończył bez rowiązania problemu, Mam ten sam zestaw 40D + 17-55 f2,8 i od pewnego momentu obiektów przestał ostrzyć, zakładam stałkę 85 1,8 i jest żyleta więc to raczej wina obiektywu który nie wspomnę ile mnie kosztował Czy mogę sam coś zdziałać?? czy tylko żytnia??
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Miasto
    Navan, Ireland

Domyślnie

Ja posiadam 40D + 17-85 i mam to samo przy 17 - nie ostrzy mi centralny punkt i nie ważne jaka odległość. Czym to może być spowodowane?
    Witam [you]
    7D+Grip+C24-105L IS USM+ C70-300 IS USM + Sigma 8-16 DC HSM + 430 EX II + Lowepro Nowa 200AW + Cokin Z-pro + gadżety

Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

tylko że ja mam potwierdzenie ostrości przy kazdej ogniskowej a zdjęcie po prostu jest nieostre
    5DmII + 16-35 f/2.8 L + 85 F1.8 + 40D + 17-55 IS USM 2.8 + Samyang 8mm + 2x 430 EX II

Miasto
    Zbąszyń

Domyślnie

możecie mi pomóc?? Obiektyw przestał ostrzyć i to nie jest wina body (tak mi się wydaje) i nie jest wina BF/FF bo ostrości nigdzie nie ma. Może dołożę 2 przykładowe zdjęcia wykonane tym obiektywem
    www.fotokostrzewa.pl/1.jpg
    www.fotokostrzewa.pl/2.jpg

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów