PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z Białego Domu na flickr

sal
24-10-2009, 09:09
Hej.
Czy Wy też uważacie że niektóre ze zdjęć udostępnionych w ramach kolekcji 'whitehouse', to przysłowiowe gnioty?

Na przykład http://www.flickr.com/photos/whitehouse/4035513827/sizes/l/
Słaba kompozycja, fatalne światło, tło zlewa się z pierwszym planem i rozprasza uwagę oglądającego...
No ale oczywiście "znane nazwisko".

Merde
24-10-2009, 09:36
Przecież to taki kotlet, tylko w trochę wyższych sferach. Nie spodziewałbym się tam żadnych wartości artystycznych :)

sal
24-10-2009, 09:40
Przecież to taki kotlet, tylko w trochę wyższych sferach. Nie spodziewałbym się tam żadnych wartości artystycznych :)
No właśnie jak dla mnie, to jest gorzej niż kotlet :-(
Wygląda jak zdjęcie z kompaktu, zrobione na łapu-capu.
Ja bym się wstydził pokazywać ludziom taki pasztet i jeszcze firmować go własnym nazwiskiem...

dinderi
24-10-2009, 09:56
Ja bym się wstydził pokazywać ludziom taki pasztet
Nie no, o gustach sie nie dyskutuje, zwłaszcza w kwestii urody małżonki prezydenta USA ;)
Nie mogłem sie powstrzymac :mrgreen:

amphotos
24-10-2009, 10:19
Jest tam sporo innych, robionych podczas jakichś konferencji i ogólnie cały reportaż jest bardzo niezły, a kotlety sobie zjedz ;).

kucza21
24-10-2009, 10:55
Jak można powiedzieć,że jakość jak z kompakta ?? Przecież sama ostrość i przejścia tonalne wskazują, że to robione czymś z górnej półki... To raz. A dwa czego można się spodziewać, dla mnie to przyjemny portret rodzinny. Dla mnie się liczy ciepło rodzinne jakie ukazuje to zdjęcie.... Swoją drogą nie spodziewałem się, że robiony przez Liebovitz.

BigDog
24-10-2009, 11:41
Polecam pooglądać inne zdjęcia Annie Leibovitz - to zdjęcie które podlinkował sal jest zrobione dokładnie w jej stylu - podkreślony drugi plan, światło pozwalające zobaczyć coś więcej niż tylko portretowaną osobę. Jak dla mnie to akurat zdjęcie jest bardzo przyjemne ponieważ wiem jak wygląda Obama i jego rodzina a z chęcią zobaczę jego "środowisko" w którym przebywa. I chyba dla tego właśnie Leibovitz jest dobra w tym co robi gdyż pokazuje coś więcej niż splastyfikowaną w PSie twarz modelki/modela zawartą w rozmytej przez GO nicości.

tomaszt81
24-10-2009, 18:03
to jedno jest Leibovitz, natomiast wiekszosc chyba Pete Souza, mi sie bardzo podobaja te zjdecia, fajnie ze exifa nie usuneli, mozna poanalizowac.

pruzky
24-10-2009, 18:48
Znając dobrze prace Leibovitz, mnie tez trochę zaskoczyło to zdjęcie na początku. Ale z drugiej strony pomyślałem, że właśnie takie miało być;) Pewnie jakis sztab doradców uznał, że prezydencka rodzina nie może mieć super wystylizowanego portretu, a lepiej będzie jak powstanie z tej sesji taka "zwyczajna" fotka jaka w swoich albumach mają miliony Amerykanów. Dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby pozorna "niedbałość" i "zwyczajność" tej klatki była dokładnie wystudiowana i zaplanowana przez Leibovitz.

ARN
24-10-2009, 19:03
zamysł zamysłem, może i dobry, ale obcięte paluszki prezydenta bardzo przykuwają uwagę :mrgreen:
To chyba faktycznie kotlet, żeby uzbierać trochę kaski na odszkodowanie 8)

BigDog
24-10-2009, 21:10
"pruzky" nie dziw się bo przecież większa część prac A. Leibovitz jest pozornie niedoskonała, z jakimiś niedociągnięciami i zamierzonymi skuchami. Leibovitz często pozwala widzowi na zwiedzenie świata portretowanej osoby poprzez wypadnięcie kadru poza tło i delikatne doświetlenie zakamarku poza tłem tak aby widz mógł tam zaglądnąć. Całkiem normalne są na jej fotografiach otwarte drzwi lub okno w tle dające możliwość wycieczki w prywatność modela - na zdjęciu z Obamą też są otwarte drzwi a jedyny problem to zbytnia sterylność pomieszczenia za drzwiami. Ja bardzo lubię prace Leibovitz właśnie za naturalne portretowanie oraz nieodrywanie modela od jego rzeczywistości.

tomaszt81
24-10-2009, 21:25
mozna prosic o jakis link do prace A. Leibovitz? Nie ma z tego co szukam wlasnej strony?

BigDog
24-10-2009, 21:34
mozna prosic o jakis link do prace A. Leibovitz? Nie ma z tego co szukam wlasnej strony?

"tomaszt81" ... trochę zdjęć tutaj http://www.fanpop.com/spots/annie-leibovitz/photos a reszta tu http://images.google.pl/images (http://images.google.pl/images?hl=pl&source=hp&q=%22annie+leibovitz%22&lr=&um=1&ie=UTF-8&ei=21fjStGGC9ah_AbozbyEAg&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=1&ved=0CBAQsAQwAA)

A strony Annie Leibovitz chyba nie ma bo też nigdy nie znalazłem.

tomaszt81
25-10-2009, 09:44
super, dzieki! Raczej nie ma mowy o zadnej przypadkowosci w przypadku tej pani. Te zdjecia sa totalnie wyrezyserowane. Chetnie bym popatrzyl jak wyglada proces powstania jednego ze zdjec z Disneoyowskiej serii :)

adi_85
25-10-2009, 11:19
z exifa wynika, ze to był 1Ds mkIII ...

tomaszt81
25-10-2009, 11:46
Natomiast Pete Souzy zdjecia 5d mark II + stalki, czasami trafi sie 70-200. No i swiatlo zastane z tego wynika :) Bardzo pouczajace te exify ;)

BigDog
25-10-2009, 12:22
"tomaszt81" skoro interesuje cię powstawanie tych zdjęć to polecam DVD "Annie Leibovitz ŻYCIE W OBIEKTYWIE" albo książkę "Annie Leibovitz At Work"
Myślę że youtube też jest w stanie odpowiedzieć na wiele pytań ;-)

tomaszt81
25-10-2009, 12:23
Dzieki dobry czlowieku! :)

Memoriz
27-10-2009, 16:16
"tomaszt81" skoro interesuje cię powstawanie tych zdjęć to polecam DVD "Annie Leibovitz ŻYCIE W OBIEKTYWIE" albo książkę "Annie Leibovitz At Work"
Myślę że youtube też jest w stanie odpowiedzieć na wiele pytań ;-)

Mnie również zaciekawiły przedstawione zdjęcia, dodam tylko że ang. tytuł DVD to: Annie Leibovitz - Life Through a Lens, myśle że pomoże to w poszukiwaniach.

znalazłem jeszcze krótkie info na temat DVD:
Historia niezwykłej kobiety - fotografa hollywoodzkich gwiazd i ikon współczesnej amerykańskiej popkultury - Annie Leibovitz. Jej zdjęcia pojawiają się w magazynach Vogue, The New York Times Magazine i The New Yorker. Jest szefową działu fotografii Rolling Stone i Vanity Fair. Do jej najbardziej znanych dzieł należą: akt ciężarnej Demi Moore, Whoopi Goldberg kąpiąca się w wannie pełnej mleka oraz nagi John Lennon na dzień przed swoją śmiercią. Dokumentalistka Barbara Leibovitz, siostra Annie, przez rok filmowała jej codzienną pracę i życie prywatne. Usłyszymy też wypowiedzi gwiazd show-biznesu, m.in.: Micka Jaggera, Whoopi Goldberg, Bette Midler, Demi Moore, Arnolda Schwarzeneggera, Julii Roberts i Yoko Ono.

miłego oglądania ;)

mackw
29-10-2009, 02:37
Tutaj możesz zobaczyć jej sesję dla magazynu Vanityfair - sami znani aktorzy:
http://www.vanityfair.com/culture/features/2009/03/behind-the-scenes-video200903
a film Annie Leibovitz - Life Through a Lens można oglądać na Youtube

KrzysK
31-10-2009, 21:03
Hej.
Czy Wy też uważacie że niektóre ze zdjęć udostępnionych w ramach kolekcji 'whitehouse', to przysłowiowe gnioty?

Na przykład http://www.flickr.com/photos/whitehouse/4035513827/sizes/l/
Słaba kompozycja, fatalne światło, tło zlewa się z pierwszym planem i rozprasza uwagę oglądającego...
No ale oczywiście "znane nazwisko".

Sal. Nie zgadzam się. W powyższym przykładzie autorka celowo dobrała ciemne tło. Wolałbyś by było jasne i przyciągało wzrok bardziej niż osoby? Fatalne światło????:shock: Cięcia i kadr odważne, ale dzięki temu uzyskała to o co chyba chodziło - poczucie bliskości dla oglądającego, wręcz bycia w niedostępnym dla zwykłego zjadacza chleba miejscu. Mi się to zdjęcie podoba.
I to nie dlatego, że to Mr. President United States of America