Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 20D niedoświetla

PALOMBO
14-09-2005, 17:52
Czy każe 20D niedopświetla ?? - czy tylko moje prawie zawsze o 1 działe .
I czy da się coś z tym zrobić ?? :confused:

Vitez
14-09-2005, 18:11
Zapewne podobny problem jak tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=5331

Czyli problem w przystawce trzymajacej aparat ;) zwanej potocznie fotografem.

Co da sie z tym zrobic? Poczytac ksiazki ogolnie o fotografii, potem dokladniejsze o swietle w fotografii, pocwiczyc, powkuwac na pamiec korekty i je stosowac, do tego czasem filtry no i RAW.

Moj zawsze dobrze naswietli o ile ja go dobrze ustawie. Jak nie mam czasu na dokladne pomiary lub sa szybko zmieniajace sie warunki to korekta z RAW sie przydaje.

gr86
14-09-2005, 18:11
korekcja ekspozycji i po kłopocie, mój prześwietla ale tylko o 1/3 :)

McKane
14-09-2005, 18:12
Moze po prostu lepiej mierzyc swiatlo ?

A tak zeby nie bylo ze moja wypowiedz jest uszczypliwa to warto zebys zaznaczyl w jakich sytuacjach niedoswietlenie ma miejsce, na jakich nastawach, z lampa/bez ?

Poza tym znana jest prawda iz canony naswietlaja na swiatla co w efekcie moze powodowac niedoswietlenie, ale biorac pod uwage ilosc informacji w swiatlach i w cieniach to chyba lepiej nie sadzisz ?

gr86
14-09-2005, 18:14
Co da sie z tym zrobic? Poczytac ksiazki ogolnie o fotografii, potem dokladniejsze o swietle w fotografii, pocwiczyc, powkuwac na pamiec korekty i je stosowac, do tego czasem filtry no i RAW.

Moj zawsze dobrze naswietli o ile ja go dobrze ustawie. Jak nie mam czasu na dokladne pomiary lub sa szybko zmieniajace sie warunki to korekta z RAW sie przydaje.
RAW dar od Boga cuda można robić bez utraty na jakości

Arkan
14-09-2005, 19:04
Tak, pod warunkiem, że nie przekraczasz +/- 1 EV

Przemek Białek
14-09-2005, 22:15
nieprawda arkan! ostatnio mialem typowy opad szczeny:d
robilem 2 tyg temu kompleksowe wesele i kilka fotek przejaralem ale to solidnie ponad +1EV i co odziwo myslac ze nic z nich nie wyciagne juz mialem do kosza go!, ale natchnienie mnie wzielo i odpalilem zamiast RAW shootera poczciwego DPP i co sie okazalo, pieknie wyciagnal szczegoly sam bylem zdziwony jak to mozliwe ale jednak, czyli chyba przyjdzie niepatrzyc wogule na monitorek:D
fotki robilem 350D + spidlite 550ex

ukasz
15-09-2005, 00:39
Potwierdzam. Swoje schrzanione rawy też wyciągałem DPP czasem o ponad 1 działkę, i efekt był przyzwoity. To znaczy nie wiem co dla Ciebie Arkan oznacza spadek jakości bo pewnie te fotki byłyby lepsze gdybym nie spierniczył ekspozycji :)

mxdanish
15-09-2005, 00:46
Ja jak tylko mogę to się staram powyżej 1 EV nie korygować na kompie, ale niestety starym wyjadaczem nie jestem i potrafie często gęsto zdjęcie schrzanić poprzez zły dobór parametrów w aparacie. I wtedy właśnie trzeba przeskoczyć to 1 EV w PS-ie.
Ale jak do tej pory w większości przypadków nie była widoczna jakaś kosmiczna utrata jakości. Tzn. chciałem dodać że nie wywołuję fotek większych niż 20x30 więc nie wiem co bedzie powyżej tego rozmiaru.
Arkan zdaję się większe odbitki robi więc może to wychodzi w większych rozmiarach
Pozdr

hekselman
15-09-2005, 11:39
tak jest ! i - DZIĘKI CI O PANIE ZA TEN DAR :-)

PALOMBO
15-09-2005, 15:35
Czyli problem w przystawce trzymajacej aparat zwanej potocznie fotografem.

Vitez przystawka daje sobie z tym rade ( potrafi to skorygować ) , tyle że myślalem że to jest wada mojego body ,
ale jak to normalna sprawa to jestem spokojny . Ale dzięki za rady ( czytaj czytaj czytaj .. )
A przy okazji co to za skrót DPP ??

Pozdrawiam wszystkich

Robert P.
15-09-2005, 15:38
Digital Photo Professional - program dołączony do aparatu

PALOMBO
15-09-2005, 15:41
dzięki Robert P.

Pawel Woo
15-09-2005, 16:51
Hmm
Używając Canonów (33, 10D, 300D, 20D, 350D) miałem wrażenie, że w porównaniu do Nikonów (doświadczenia kolegów) i Minolty (doświadczenia własne z pięcioma typami) zwykle prześwietlają..
Zawsze na body Canona mam ustawioną korektę -1/2

SpydeRR
15-09-2005, 18:32
Zawsze na body Canona mam ustawioną korektę -1/2

Hmm, mi sie tez zawsze wydaje, ze 20D niedoswietla stad u mnie na ogol korekta +1/3 :)

Odnioslem tez wrazenie, że ze szklami M42 nieodswietla co najmniej 1/2.. Bardzo czesto mam nawet korekte +1 Ev

Ramirez
15-09-2005, 18:37
A mi się wydaje, że jesteście po prostu niezadowoleni z rozpiętości tonalnej matrycy.
Jeden ocenia zdjęcie wpatrując się w odwzorowanie cieni, a drugi świateł.
CMOS to jednak nie klisza :(

Pawel Woo
16-09-2005, 09:01
Niekoniecznie.
1. Rozpiętość tonalna matrycy chyba nie jest problemem. Jest moim zdaniem WIĘKSZA niż możliwości wizualizacji zdjęcia, tzn. monitor czy papier nie są w stanie jej zobrazować i większość działań na PS to w gruncie KOMPRESJA w różnych zakresach.
2. Mówimy teraz o DSLR, ale pamiętajcie, że to samo było w analogach. Zawsze panowała taka opinia (potwierdzam praktyką), że Canon lekko prześwietla (dobry do negatywów), Nikon lekko niedoświetla (dobry do slajdów), a Minolta zwykle trafia w środek. I fakt kiedy przechodziłem z systemu Minolty na 10D byłem mocno rozczarowany przez pierwsze miesiące.

Podkreślam jednak - jestem zadowolony z 20D - ustawiona na stałe korekta naświetlania w zasadzie załatwia sprawę.

Pozdrowienia

krwisty
16-09-2005, 09:23
chm, moje 10D zasadniczo potrafi przeswietlic nawet o 1EV (w zaleznosci od poziomu skomplikowania swiatla w danej scenie). dla tego dla pewnosci robie w rawach (w D60 robilem na jpgach).. mimo tego RAW to dalej nie jest to co negatyw :) szczegolnie jakis trix albo tmax (hp5 tez wlasciwie).. gdzie wyciagalem przeswietlenia czasem nawet rzedu 2-3EV :) pozdrawiam

Pawel Woo
16-09-2005, 10:06
. gdzie wyciagalem przeswietlenia czasem nawet rzedu 2-3EV :) pozdrawiam

Znaczy..., wyciągałeś analogowo czy po skanowaniu?

krwisty
16-09-2005, 11:51
zalezy co chcialem i jaka byla sytuacja :) i tak i tak - mozna przy wolaniu negatywu, robieniu odbitek, a nawet skanowaniu...

DoMiNiQuE
16-09-2005, 11:55
Widze, ze stosujecie na stale rozne korekty.
Ja mam problem, bo raz musze dawac na plus a raz na minus i teraz nie wiem czy zalozyc watek, ze moj 300D niedoswietla, czy przeswietla :lol:

Przeciez korekta ekspozycji jest uzalezniona od oswietlenia danej sceny, pomiaru swiatla itepe a nie od przypadlosci danego aparatu ...wiec nie rozumiem, jak Wy mozecie tak zyc z ustawiona korekta na stale ;)

Pawel Woo
16-09-2005, 15:15
Skrót myślowy. Pisałem o tym, że dla standardowych warunków (nie wymagających korekty) mam ustawione -1/2 czyli traktuje to jako "0".
Pozdrowionka

Przemoc
02-12-2005, 11:31
']Widze, ze stosujecie na stale rozne korekty.
Ja mam problem, bo raz musze dawac na plus a raz na minus i teraz nie wiem czy zalozyc watek, ze moj 300D niedoswietla, czy przeswietla :lol:

Przeciez korekta ekspozycji jest uzalezniona od oswietlenia danej sceny, pomiaru swiatla itepe a nie od przypadlosci danego aparatu ...wiec nie rozumiem, jak Wy mozecie tak zyc z ustawiona korekta na stale ;)

Zgadzam się z powyższym, ale ciekawi mnie czy jesteście w stanie określić regułę korygowania ekspozycji dla radzieckich i enerdowskich analogów? Ja po zabawie kitem, ćwiczę Pentacony (z podpisu) i przepalam połowę fotek. :-(

Vitez
02-12-2005, 22:14
ciekawi mnie czy jesteście w stanie określić regułę korygowania ekspozycji dla radzieckich i enerdowskich analogów? Ja po zabawie kitem, ćwiczę Pentacony (z podpisu) i przepalam połowę fotek. :-(

Robie fotke, patrze w histogram i koryguje. Ewentualnie bracketing.