Zobacz pełną wersję : Jak "zmusić" 1D/1Ds by bez potwierdzenia ustawienia ostrości nie odpalił migawką
hekselman
20-10-2009, 12:13
Jeden z kolegów sprzedając swojego 1Ds MkII napisał w ofercie tak:
"Najczęstsza przypowieść, którą opowiadam na temat tego czym się różni seria 1 od innych aparatów to taka: znacie wszyscy na pewno niezwykłe zdjęcia lądujących w gnieździe ptaków, albo biegaczy na linii mety, którzy w niezwykły sposób są ostrzy, a reszta rozmyta. Zastanawiamy się wtedy nad wspaniałymi zdolnościami fotografów. Zdolności może i mają, ale w serii "1" mamy możliwość taką, że przy ręcznym ustawieniu ostrości i naciśnięciu migawki, aparat zacznie robić zdjęcia tylko w przypadku gdy coś wejdzie w wybrany punkt lub grupę punktów AF. Proste?"
Proste i jakże piękne.
Tylko: JAK TO ZROBIĆ?
Jak "zmusić" aparat by bez ustawienia ostrości nie odpalił migawką?
Pamiętam że w analogowych korpusach to dało się zrobić - ale jak ustawić to w dSLR'ach?
Przyznam że po wielodniowych próbach poddałem się - co bym nie zrobił, jak nie ustawił - migawka robi "pstryk" bez związku z ostrością. Kto wie czy i jak to zrobić?
A może to tylko taki "chłyt martenkingowy"?
justanimage
20-10-2009, 12:17
ciekawa historia.. nigdy o czyms takim nie slyszalem...
nie mozesz zapytac bezpośrednio tego kolegi?
Moim zdaniem tak sie ni eda, mialem 1Ds MK2, teraz mam Marka III i tez czytajac to w ogloszeniu bylem zdumiony, moze warto zapytac samego autora i poprosic go o wyjasnienie i/lub sprostowanie:)
pozdrawiam,
dariog
mor_feusz
20-10-2009, 12:46
Uzywam 1D/1Ds MK III kolegi.
W "C.Fn III: Auto focus / Drive" masz:
III-5: Lens drive when AF impossible
0: Focus search on
1: Focus search off
Mam nadzeije ze to to. Jesli nie popatrz na inne ustawienia w CUSTOM FNCTIONS: AUTO FOCUS
hekselman
20-10-2009, 12:47
Nie zapytałem bezośrednio kolegi bo może Forum wie więcej? Może sam się odezwie? Ogłoszenia już nie ma - a temat pozostał :-) .
Pamiętam że w analogowych aparatach np EOS5 czy EOS3 faktycznie tak można było: aparat nie "spuścił" migawki jak nie "usłyszał" potwierdzenia ostrości. Nie pamiętam tylko czy można było to wyegzekwować w trybie MF jak sugeruje kolega w anonsie. Fajnie by było tak w cyfrówkach - idea tak piękna że aż może wart byłoby o to powalczyć? To w końcu byłoby (chyba?) tylko nowe firmware!
Podana rzez kolegę funkcja C.Fn III - 5 opisana jest po polsku jako: szukanie ostrości po utracie AF - włącz/wyłącz.
W instrukcji napisali że dotyczy potężnych teleobiektywów które lubią "merdac" AFem - stąd można to przeszukiwanie wyłączyć.
W temacie - nie działa.
Grzebię w tych funkcjach AF od naprawde paru dni i jak się załamałem - napisałem. NIC mi nie powstrzymuje migawki przed strzałem!
Ale tyle tam jest możliwości...
Nasz fotohasiokowy Kapłan Onanizmu Sprzętowego, Kubak82 powinien wiedzieć. Jesli on nie wie to znaczy ze czegoś takiego nie ma ;)
krzysiek13
20-10-2009, 16:19
W 1D Mark II N odpowiada za to funkcja personalna P.Fn. 16 "Camera shoots when in focus". Działa to tak: ustawiamy sobie manualnie ostrość i wciskamy spust migawki do końca. Gdy puszka wykryje ostrość, to wyzwala migawkę.
hekselman
20-10-2009, 18:31
I wszytsko jasne!
Osobnicza cecha modelu 1D MkII N!
Chorobcia! takie fajne a nie powtórzyli w wyższych modelach?! Fu ...j
Canon - ach ty!!!!
Bardzo dziekuję koledze Krzyśkowi za wyjaśnienie.
a może kupić sobie takie coś?....;-)
Dodaję - to nie osobnicza cecha enek.W deesie też to mam. Miałem również w 1d2. Sęk w tym, że nie mam dobrego drivera, żeby się wpiąć za pomocą firewire do ,,personali'' - ma ktoś link do skutecznego via driver 1ds2?
sirgerwazy
20-10-2009, 22:04
Dodaję - to nie osobnicza cecha enek.W deesie też to mam. Miałem również w 1d2. Sęk w tym, że nie mam dobrego drivera, żeby się wpiąć za pomocą firewire do ,,personali'' - ma ktoś link do skutecznego via driver 1ds2?
no dokładnie u siebie w 1ds mkII również znalazłem tą funkcje. U mnie działa driver udostępniony na stronie canon + firewire na Win Vista.
Ma ktoś może opis wszystkich funkcji do 1ds mk II ??
krzysiek13
20-10-2009, 22:18
Mam instrukcję do 1D Mark II po polsku. Jeśli chodzi o funkcje, to zdaje się, że niczym się nie różnią od 1Ds. Jeśli chcesz, to mogę Ci ją gdzieś wystawić.
Witam
Ta funkcja w 1Dmk3 jest niedostepna
http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/2007/MARK%20III%20Suggested%20Settings%20121207/EOS1D_1DsMark_IIIoptimizingAFsettings_Final.pdf
sirgerwazy
21-10-2009, 23:55
Witam
Ta funkcja w 1Dmk3 jest niedostepna
http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/2007/MARK%20III%20Suggested%20Settings%20121207/EOS1D_1DsMark_IIIoptimizingAFsettings_Final.pdf
widocznie stwierdzili ze to niepotrzebna funkcja .... ;)
no dokładnie u siebie w 1ds mkII również znalazłem tą funkcje. U mnie działa driver udostępniony na stronie canon + firewire na Win Vista.
No właśnie, pod Vistą to lata, a u mnie wszędzie XP....
No właśnie, pod Vistą to lata, a u mnie wszędzie XP....
U mnie lata pod XP.....
justanimage
23-10-2009, 09:19
Włączyłem te funkcje w swoim aparacie i... działa...
Jestem w szoku...
Jesli to działa z manualnymi szkłami to chyba sobie kupie Samyanga 85mm i będę szalał... :)
Mógłbyś sprawdzić, czy tak zadziała ze zwykłym obiektywem, przełączonym w tryb MF? Jeśli tak, to jest nadzieja... ;)
justanimage
23-10-2009, 10:45
Mógłbyś sprawdzić, czy tak zadziała ze zwykłym obiektywem, przełączonym w tryb MF? Jeśli tak, to jest nadzieja... ;)
hmm... no tak wlasnie robilem.. próbowałem z 50mm przełączoną na MF i działało - tzn po wcisnieciu spustu nic sie nie działo, dopoki nie przyblizyłem się do obiektu na tyle ze stał sie ostry - wtedy aparat robił zdjęcie..
z właczonym AFem nic niezwyklego sie nie dzieje - działa normalnie (tzn ustawia ostrosci i strzela)
Czy moglby ktos sprawdzic czy to dziala z manualnymi szklami np Samyangiem? :)
Na 90% nie, gdyż AF puszek nie działa gdy puszka nie widzi żadnego obiektywu.
Może z dandelionem...
Jak wyżej. Zobacz też tutaj: http://forum.manualfocus.org/viewtopic.php?pid=119863.
U mnie lata pod XP.....
U mnie jest jakiś ciekawszy problem. Otóż EOSViewer widzi deesa, może odczytać jego zdjęcia po firewire, ale nie pozwala wejść w (niby aktywne) Camera Settings...Nie mam pojęcia do to za pieroństwo.
krisv740
24-10-2009, 19:04
panowie...
skoro już tak sobie rozmawiacie o firewire i eosviewer to może ktoś mi powie jak szybki jest transfer zdjęć za pomocą tego ustrojstwa?
mam niejakie obawy co do prędkości w moim mkII....
z góry dziękuję....
kris
Kris,
olej kopiowanie zdjęć po kablu z aparatu. Czytnik rządzi.
Himi,
jest jeszcze jeden sposób na włączenie tych funkcji: weź sobie zgraj od kogoś z 1Ds ustawienia aparatu poprzez funkcje zgrywania i odczytu tych ustawień z karty pamięci. To mały pliczek binarny.
krisv740
25-10-2009, 21:15
quail
olałem.... :)
chciałem tylko wiedzieć jak to jest u innych....
mam już drugie body po serwisie w NJ /serwis canona/ - jest identycznie, więc do głowy nie biorę....
czytnik mam od ładnych paru lat ... ;)
wiem,że to dobra rzecz... :)
ale i tak ... dzięki .... :)
orlen.ownlog.com
26-10-2009, 02:26
panowie a technicznie jak wlaczyc omawianą funkcje ?
kiedy wybieram tą opcje 16 i puszczam select i chce wybrac on albo off to moge tylko przejsc do opcji 17.
any idea ?
justanimage
26-10-2009, 08:59
panowie a technicznie jak wlaczyc omawianą funkcje ?
kiedy wybieram tą opcje 16 i puszczam select i chce wybrac on albo off to moge tylko przejsc do opcji 17.
any idea ?
you must polączyc aparat z komputerem i uruchomic to przez EOS Utility
orlen.ownlog.com
26-10-2009, 10:33
dankeszyn
orlen.ownlog.com
26-10-2009, 17:43
i tu pojawil sie nastepny problem, na XPpro mam zainstalowany soft z 5d i 40d, zainstalowalem updatery z canon europe ktore ponoc obsluguja 1d2. Mimo to kiedy odpalam utilities i mam podpiety 1d przez usb, nie mam mozliwosci skorzystania z zadnej opcji (download, remoteshooting, etc.. ).
ponownie any ideas ?
ps. nie mam plytki z softem niestety
justanimage
26-10-2009, 18:25
i tu pojawil sie nastepny problem, na XPpro mam zainstalowany soft z 5d i 40d, zainstalowalem updatery z canon europe ktore ponoc obsluguja 1d2. Mimo to kiedy odpalam utilities i mam podpiety 1d przez usb, nie mam mozliwosci skorzystania z zadnej opcji (download, remoteshooting, etc.. ).
ponownie any ideas ?
ps. nie mam plytki z softem niestety
Ściągnij Canon Camera WIA Driver Version 4.5.3 (file: k2706enx.zip z http://software.canon-europe.com/)
Powyższe działa dla 1d mk I, ale dla innych wersji może też...
I nie USB!!!! Było już, że tylko fajełajer
Jak bym wiedział jak to przez kartę zrobić i nie popsuć...:)
krisv740
26-10-2009, 19:00
himi
personal function możesz zgrać np. na sd od innego aparatu 1dmkII i zainstalować w swoim
jak masz problem , a chcesz jakieś funkcje koniecznie , to zanabądź kartę sd-wyślij do mnie, określ jakie funkcje chcesz moieć i jak ustawione, wgram ci na karte i zainstalujesz u siebie..... - proste - nie? :)
każdy kto ma 1dmkII moze przerzucać ustawienia pomiędzy aparatami tej serii ......
a tak jeszcze sobie pomyslałem....
a nie można by e-mail tego zrobić?
przecież to tylko jakiś zakichany plik pinarny który śmiało czytnikiem mozna nagrac na sd i zainstalować w aparacie...8)
Szlag - niedawno sprzedałem 1d2, do którego miałem pełen ,,wgląd''. Jak nie podołam inaczej (chcę też usera wprowadzić) to się odezwę - dzięki.
orlen.ownlog.com
26-10-2009, 19:31
krisv - a moglbys mi podeslac ten pliczek ? dopiero jutro bede kombinowal skads kabel ale juz bym mial gotowca gdyby mi nie szlo podpiecie sie do body...
chodzi mi o ta funkcje z tytulu watku ("16 shoot when in focus" ).
dariusz.orlicz[at]gmail.com
dzieki z gory
....to zanabądź kartę sd-wyślij do mnie, określ jakie funkcje chcesz moieć.....
hmmmmm....
a nie prościej wysłać ten plik z karty e-mailem? :-)
orlen.ownlog.com
26-10-2009, 21:42
hmmmmm....
a nie prościej wysłać ten plik z karty e-mailem? :-)
przeciez o tym napisal, doczytaj reszte postu
krisv740
26-10-2009, 21:52
[QUOTE=orlen.ownlog.com;720546]krisv - a moglbys mi podeslac ten pliczek ? dopiero jutro bede kombinowal skads kabel ale juz bym mial gotowca gdyby mi nie szlo podpiecie sie do body...
chodzi mi o ta funkcje z tytulu watku ("16 shoot when in focus" ).
dariusz.orlicz[at]gmail.com
przesyłam.....
i ponownie....
jednak kabel dobry to podstawa...!:confused::twisted:
pierwszy e-mail -= zły plik!!!
co do kabla....
nie kupuj taniego!
ja zanabyłem w MM jakiś badziew za 18pln i można go sobie w buty włożyć!
za to na allegro za 13 pln działa... - o dziwo...
ze sklepu - obawiam się, lepiej brać już jakiś markowy.....
no chyba, że to ja mam takie szczęście...:lol:
Koperski
04-02-2012, 04:29
Troszke odkopię :P
Kupiłem ostatnio 1Dmark II ale nie dostałem kabla w komplecie...czy mógłbym mi ktos podesłać na maila pliczek z odblokowanymi funkcjami ??
dreamstorm
07-02-2012, 17:46
Dzięki temu wątkowi przypomniałem sobie, że mój aparat ma taką funkcję. Niestety mam podobny problem. Gdyby ktoś miał ten plik z włączoną tą opcją i przy okazji też opcją cichej migawki (tą akurat mam aktywowaną) to będę wdzięczny za udostępnienie. Więcej do szczęścia nie potrzeba :)
krisv740
07-02-2012, 18:00
Troszke odkopię :P
Kupiłem ostatnio 1Dmark II ale nie dostałem kabla w komplecie...czy mógłbym mi ktos podesłać na maila pliczek z odblokowanymi funkcjami ??
plik to nie problem, problemem jest przeniesienie "licznika migawki" w tym pliku.
proponuję zakup kabelka i własnoręczne nastawy funkcji ...
dreamstorm
07-02-2012, 18:09
Kabelek to nie problem. Problemem jest brak windowsa XP i interfejsu Fire-Wire :/
Jak rozumiem plik też nadpisuje licznik migawki, tak? To niezły bezsens :/
Mam w takim razie nadzieję, że mój faktycznie miał 50tys jak go kupiłem ;-).
krisv740 - a Ty ile masz na liczniku? Czy byłbyś tak uprzejmy i przesłał mi ten plik? (jeśli tak to napiszę na prv i dogadamy szczegóły) Będzie pasował do mojego Dsa ?
krisv740
07-02-2012, 19:32
Kabelek to nie problem. Problemem jest brak windowsa XP i interfejsu Fire-Wire :/
Jak rozumiem plik też nadpisuje licznik migawki, tak? To niezły bezsens :/
Mam w takim razie nadzieję, że mój faktycznie miał 50tys jak go kupiłem ;-).
krisv740 - a Ty ile masz na liczniku? Czy byłbyś tak uprzejmy i przesłał mi ten plik? (jeśli tak to napiszę na prv i dogadamy szczegóły) Będzie pasował do mojego Dsa ?
wystarczy adapter do firewire i w7 - działa - u mnie na 100% - potrzebny tylko dobry kabel.
mój licznik to około 170tys - chyba... - ostatnio sprawdzałem w serwisie canona, ale nie wiem czy doprowadzili do właściwych wskazań, bo przejął mi "licznik" ze starego 1d ...
plik mogę przesłać - w 1ds powinien działać... (już było sprawdzane...)
dreamstorm
07-02-2012, 21:16
Wysłałem maila :)
Ciekawa sprawa z Win7. Przekopałem net i opinie były jednoznaczne, że potrzeba do tego XPka, ale skoro działa to dobra wiadomość.
Pytanie dodatkowe.
Jak ta funkcja z AFsem sprawdza się w praktyce?
krisv740
07-02-2012, 23:50
Wysłałem maila :)
Ciekawa sprawa z Win7. Przekopałem net i opinie były jednoznaczne, że potrzeba do tego XPka
nie "kopałem net'a" - mam w7 i działa ... - czasami i z oporami, ale działa...;-)