Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Jak "zmusić" 1D/1Ds by bez potwierdzenia ustawienia ostrości nie odpalił migawką

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie Jak "zmusić" 1D/1Ds by bez potwierdzenia ustawienia ostrości nie odpalił migawką

Jeden z kolegów sprzedając swojego 1Ds MkII napisał w ofercie tak:

"Najczęstsza przypowieść, którą opowiadam na temat tego czym się różni seria 1 od innych aparatów to taka: znacie wszyscy na pewno niezwykłe zdjęcia lądujących w gnieździe ptaków, albo biegaczy na linii mety, którzy w niezwykły sposób są ostrzy, a reszta rozmyta. Zastanawiamy się wtedy nad wspaniałymi zdolnościami fotografów. Zdolności może i mają, ale w serii "1" mamy możliwość taką, że przy ręcznym ustawieniu ostrości i naciśnięciu migawki, aparat zacznie robić zdjęcia tylko w przypadku gdy coś wejdzie w wybrany punkt lub grupę punktów AF. Proste?"

Proste i jakże piękne.
    Tylko: JAK TO ZROBIĆ?
    Jak "zmusić" aparat by bez ustawienia ostrości nie odpalił migawką?
    Pamiętam że w analogowych korpusach to dało się zrobić - ale jak ustawić to w dSLR'ach?
    Przyznam że po wielodniowych próbach poddałem się - co bym nie zrobił, jak nie ustawił - migawka robi "pstryk" bez związku z ostrością. Kto wie czy i jak to zrobić?
    A może to tylko taki "chłyt martenkingowy"?

Bywalec Awatar justanimage
    Miasto
    Radom City

Domyślnie

ciekawa historia.. nigdy o czyms takim nie slyszalem...
    nie mozesz zapytac bezpośrednio tego kolegi?
    600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moim zdaniem tak sie ni eda, mialem 1Ds MK2, teraz mam Marka III i tez czytajac to w ogloszeniu bylem zdumiony, moze warto zapytac samego autora i poprosic go o wyjasnienie i/lub sprostowanie

pozdrawiam,
    dariog

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Uzywam 1D/1Ds MK III kolegi.
    W "C.Fn III: Auto focus / Drive" masz:
    III-5: Lens drive when AF impossible
    0: Focus search on
    1: Focus search off
    Mam nadzeije ze to to. Jesli nie popatrz na inne ustawienia w CUSTOM FNCTIONS: AUTO FOCUS

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Nie zapytałem bezośrednio kolegi bo może Forum wie więcej? Może sam się odezwie? Ogłoszenia już nie ma - a temat pozostał :-) .
    Pamiętam że w analogowych aparatach np EOS5 czy EOS3 faktycznie tak można było: aparat nie "spuścił" migawki jak nie "usłyszał" potwierdzenia ostrości. Nie pamiętam tylko czy można było to wyegzekwować w trybie MF jak sugeruje kolega w anonsie. Fajnie by było tak w cyfrówkach - idea tak piękna że aż może wart byłoby o to powalczyć? To w końcu byłoby (chyba?) tylko nowe firmware!
    Podana rzez kolegę funkcja C.Fn III - 5 opisana jest po polsku jako: szukanie ostrości po utracie AF - włącz/wyłącz.
    W instrukcji napisali że dotyczy potężnych teleobiektywów które lubią "merdac" AFem - stąd można to przeszukiwanie wyłączyć.
    W temacie - nie działa.
    Grzebię w tych funkcjach AF od naprawde paru dni i jak się załamałem - napisałem. NIC mi nie powstrzymuje migawki przed strzałem!
    Ale tyle tam jest możliwości...
    Ostatnio edytowane przez hekselman ; 20-10-2009 o 12:52

Początki nałogu Awatar Troyan

Domyślnie

Nasz fotohasiokowy Kapłan Onanizmu Sprzętowego, Kubak82 powinien wiedzieć. Jesli on nie wie to znaczy ze czegoś takiego nie ma
    Założyłem sobie FOTOBLOGA

Coś już napisał Awatar krzysiek13
    Miasto
    Iława / Poznań

Domyślnie

W 1D Mark II N odpowiada za to funkcja personalna P.Fn. 16 "Camera shoots when in focus". Działa to tak: ustawiamy sobie manualnie ostrość i wciskamy spust migawki do końca. Gdy puszka wykryje ostrość, to wyzwala migawkę.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

I wszytsko jasne!
    Osobnicza cecha modelu 1D MkII N!
    Chorobcia! takie fajne a nie powtórzyli w wyższych modelach?! Fu ...j
    Canon - ach ty!!!!
    Bardzo dziekuję koledze Krzyśkowi za wyjaśnienie.
    a może kupić sobie takie coś?....;-)

Zablokowany

Domyślnie

Dodaję - to nie osobnicza cecha enek.W deesie też to mam. Miałem również w 1d2. Sęk w tym, że nie mam dobrego drivera, żeby się wpiąć za pomocą firewire do ,,personali'' - ma ktoś link do skutecznego via driver 1ds2?

Początki nałogu
    Miasto
    gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Dodaję - to nie osobnicza cecha enek.W deesie też to mam. Miałem również w 1d2. Sęk w tym, że nie mam dobrego drivera, żeby się wpiąć za pomocą firewire do ,,personali'' - ma ktoś link do skutecznego via driver 1ds2?
    no dokładnie u siebie w 1ds mkII również znalazłem tą funkcje. U mnie działa driver udostępniony na stronie canon + firewire na Win Vista.
    Ma ktoś może opis wszystkich funkcji do 1ds mk II ??
    Pkt 8 regulaminu forum
    plutophoto.blogspot.com

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów