Zobacz pełną wersję : Pomocy
Witam, jestem nowym uzytkownikiem canona 450D z obiektywem 18-55 .
I mam dwa problemy.
1. Ustawiam na AV . I raz mam przeslone ustawiona na 1s a czasmi na 0/4. co zrobicc zebyy przyslona byla jak najmniejszaa caly czas.
2. Wczoraj byłem na impreziee tanecznej i chcialem pocykac zdjeciaa mlodziezy tanczacej breakdance. Caly czas miałem zdjęcia rozmazanee. Ustawiałem na każdaa opcje i nic.
pomozcie : )z gory dzieki.
Witam, jestem nowym uzytkownikiem canona 450D z obiektywem 18-55 .
I mam dwa problemy.
1. Ustawiam na AV . I raz mam przeslone ustawiona na 1s a czasmi na 0/4. co zrobicc zebyy przyslona byla jak najmniejszaa caly czas.
Poczytać coś o zupełnych podstawach w fotografii (+ instrukcja obsługi aparatu) i nie mylić przysłony z czasem otwarcia migawki...
kasprzak
27-09-2009, 13:29
Na pierwszy rzut oka wygląda ten temat jak prowokacja jakiegoś z userów :mrgreen::mrgreen:
Nazwa tematu też jakoś nieadekwatna w stosunku do treści. Pomoc'y to może i potrzebujesz, ale nie wiadomo czy z aparatem czy się topisz, czy przypaliłeś kotleta.
ad1. Dokładnie - co pisze Krzychu...bo bajerujesz, gdybyś miał na Av to nie mógłbyś ustawić wartości 1.
ad2. Nie wystarczy sama zmiana opcji. Trzeba dostosować do warunków oświetleniowych i do fotografii tańca. Poczytasz zrozumieć, ale radzę zainteresować się tematami "priorytet czasu", "priorytet przysłony", "ISO" i co powoduje zmiana tych wartości, jak wpływa na jasność, jakość zdjęcia.
Można zrozumieć, że przesiadając się z kompakta, który nawet ma możliwości wyboru priorytetów czy manual'a 90% ludzi tego nie używa, ale wybierając lustrzankę, wybiera się ją z jakiegoś powodu i z jakąś wiedzą i chęcią pozyskania wiedzy - zatem jakaś książka, czy artykuły w sieci powinny być podstawą przed pisaniem tego typu postów.
Sam się tego uczyłem i nie tylko ja na tym forum, więc wiem co mówię.
BTW: Gdzieś ostatnio pisałem już, że słyszałem niedawno tekst "zmieniłem na lustrzankę, bo tam jest to fajne rozmycie tła"
1)
Tryb AV to priorytet przysłony. W tym trybie ustawiasz przysłonę (i ISO) a czas dopasowuje Ci aparat do warunków oświetlenia. Na sali było zapewne dość ciemno więc aparat dał czas 1s i nic dziwnego że otrzymałeś poruszone zdjęcia.
Jak chcesz mieć w AV jak najniższą przysłonę to musisz ja poprostu ustawić w aparacie (instrukcja obsługi).
2)
Rozmazane ? To może znaczyć poruszone lub nie ostre.
Jeśli w pełnej automatyce też miałeś poruszone to znaczy że było po prostu za ciemno i mimo maksymalnie otwartej przysłony (ustawionej przez aparat) czas dobrany przez aparat był za długi do nieporuszonego naświetlenia dynamicznej sceny.
Możliwe też , że nie było ostrości , może nie miałeś włączonego AF na obiektywie.:mrgreen:
Swoją drogą Twoje pytania są rozbrajające. To o co pytasz to podstawowe podstawy.:evil:
Instrukcja obsługi się kłania , bez tego ani rusz.
mateuszw3
27-09-2009, 14:56
W sierpniu też z kompakta przestawiłem się na Canona 450d + 18-55 chwilkę sie nim pobawiłem, a potem kilka najważniejszych podstaw z instrukcji ( ona chyba do tego służy ), a potem to już na własnych próbach i błędach. Ale jeśli czegoś nie wiesz, to tego nie rób lecz najpierw spójrz do instrukcji. Na początku byłem "niemądry" i robiłem zachód Słońca przez LiveView ( nigdy tak nie rób NIGDY ) nic się nie stało, ale gdyby było większe przybliżenie bez filtrów to bym uszkodził matrycę. Od tego czasu jak czegos nie jestem pewien to zaglądam w instrukcję. Tobie też tak radzę.