Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Pomocy

Dopiero zaczyna

Domyślnie Pomocy

Witam, jestem nowym uzytkownikiem canona 450D z obiektywem 18-55 .
    I mam dwa problemy.

1. Ustawiam na AV . I raz mam przeslone ustawiona na 1s a czasmi na 0/4. co zrobicc zebyy przyslona byla jak najmniejszaa caly czas.

2. Wczoraj byłem na impreziee tanecznej i chcialem pocykac zdjeciaa mlodziezy tanczacej breakdance. Caly czas miałem zdjęcia rozmazanee. Ustawiałem na każdaa opcje i nic.

pomozcie : )z gory dzieki.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Temek Zobacz posta
    Witam, jestem nowym uzytkownikiem canona 450D z obiektywem 18-55 .
    I mam dwa problemy.

1. Ustawiam na AV . I raz mam przeslone ustawiona na 1s a czasmi na 0/4. co zrobicc zebyy przyslona byla jak najmniejszaa caly czas.
    Poczytać coś o zupełnych podstawach w fotografii (+ instrukcja obsługi aparatu) i nie mylić przysłony z czasem otwarcia migawki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Na pierwszy rzut oka wygląda ten temat jak prowokacja jakiegoś z userów

Nazwa tematu też jakoś nieadekwatna w stosunku do treści. Pomoc'y to może i potrzebujesz, ale nie wiadomo czy z aparatem czy się topisz, czy przypaliłeś kotleta.

ad1. Dokładnie - co pisze Krzychu...bo bajerujesz, gdybyś miał na Av to nie mógłbyś ustawić wartości 1.

ad2. Nie wystarczy sama zmiana opcji. Trzeba dostosować do warunków oświetleniowych i do fotografii tańca. Poczytasz zrozumieć, ale radzę zainteresować się tematami "priorytet czasu", "priorytet przysłony", "ISO" i co powoduje zmiana tych wartości, jak wpływa na jasność, jakość zdjęcia.

Można zrozumieć, że przesiadając się z kompakta, który nawet ma możliwości wyboru priorytetów czy manual'a 90% ludzi tego nie używa, ale wybierając lustrzankę, wybiera się ją z jakiegoś powodu i z jakąś wiedzą i chęcią pozyskania wiedzy - zatem jakaś książka, czy artykuły w sieci powinny być podstawą przed pisaniem tego typu postów.

Sam się tego uczyłem i nie tylko ja na tym forum, więc wiem co mówię.

BTW: Gdzieś ostatnio pisałem już, że słyszałem niedawno tekst "zmieniłem na lustrzankę, bo tam jest to fajne rozmycie tła"
    Ostatnio edytowane przez kasprzak ; 27-09-2009 o 13:33
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

1)
    Tryb AV to priorytet przysłony. W tym trybie ustawiasz przysłonę (i ISO) a czas dopasowuje Ci aparat do warunków oświetlenia. Na sali było zapewne dość ciemno więc aparat dał czas 1s i nic dziwnego że otrzymałeś poruszone zdjęcia.
    Jak chcesz mieć w AV jak najniższą przysłonę to musisz ja poprostu ustawić w aparacie (instrukcja obsługi).

2)
    Rozmazane ? To może znaczyć poruszone lub nie ostre.
    Jeśli w pełnej automatyce też miałeś poruszone to znaczy że było po prostu za ciemno i mimo maksymalnie otwartej przysłony (ustawionej przez aparat) czas dobrany przez aparat był za długi do nieporuszonego naświetlenia dynamicznej sceny.
    Możliwe też , że nie było ostrości , może nie miałeś włączonego AF na obiektywie.

Swoją drogą Twoje pytania są rozbrajające. To o co pytasz to podstawowe podstawy.
    Instrukcja obsługi się kłania , bez tego ani rusz.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Początki nałogu
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

W sierpniu też z kompakta przestawiłem się na Canona 450d + 18-55 chwilkę sie nim pobawiłem, a potem kilka najważniejszych podstaw z instrukcji ( ona chyba do tego służy ), a potem to już na własnych próbach i błędach. Ale jeśli czegoś nie wiesz, to tego nie rób lecz najpierw spójrz do instrukcji. Na początku byłem "niemądry" i robiłem zachód Słońca przez LiveView ( nigdy tak nie rób NIGDY ) nic się nie stało, ale gdyby było większe przybliżenie bez filtrów to bym uszkodził matrycę. Od tego czasu jak czegos nie jestem pewien to zaglądam w instrukcję. Tobie też tak radzę.

Uprawnienia umieszczania postów