Zobacz pełną wersję : Nowości Pentaxa.
http://www.dpreview.com/news/0702/07022501pentaxatpma2007.asp
Słowem HoyoPentax nabiera rozpędu...robi się ciekawie.
Musiałbym mieć ze 42 stopnie gorączki, żeby teraz - jako pierwszą dSLR - wybrać 400D czy 30D.
To odnośnie tych szkiełek na początku strony z linku
645D to już zdaje się od jakiegoś czasu pokazują i tu dalej jest to upcoming product. "Market launch schedule to be announced at a later date."
Bez żartów, albo pokazują realny sprzęt albo na drzewo...
Nawet 31.5 mpix na matrycy Kodaka jest "tentative" - jak dla mnie to zawracają ludziom głowę...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Musiałbym mieć ze 42 stopnie gorączki, żeby teraz - jako pierwszą dSLR - wybrać 400D czy 30D.
Zobaczymy ile będą kosztować... Ale zoom wygląda interesująco...
Pentax pracuje ostatnio intensywnie nad bardzo ciekawymi szkłami.
tylko pozazdrościć pentaxiarzom
SdoubleU
25-02-2007, 14:18
Zobaczymy, w końcu zmiana systemu to nie jest sprawa niemożliwa - prawda??
Pentax pracuje ostatnio intensywnie nad bardzo ciekawymi szkłami.
tylko pozazdrościć pentaxiarzom
? Odpowiedniki dwóch z tych trzech istnieją od lat w systemach Canona i Nikona, Pentax dopiero teraz dorobił się USM'a...
Kolekcjoner
25-02-2007, 17:43
Gietrzy tylko że problem polega na tym że Pentax nie ma odpowiednika 30D. Dla niektórych 5kl/s + duży bufor, niskoszumiąca matryca to są ważne rzeczy. Także jeszcze w przypdaku 400D dla amatora to może choć tutaj odpowiedniki pentaxowe też nie wypadają imponująco. Widać wyraźnie że system się rozwija.
Moje zdanie jest takie że canon wbrew pozorom ma swoja niszę w segmencie amatorskim. Natomiast Pentax zacznie coraz bardziej podgryzać Nikona. Po za tym jeśli ktoś planuje poważniejszy mariaż z fotografią to system Canona czy Nikona daje mu póki co o hektary większe możliwości rozwoju.
Gietrzy tylko że problem polega na tym że Pentax nie ma odpowiednika 30D. Dla niektórych 5kl/s + duży bufor, niskoszumiąca matryca to są ważne rzeczy.
Nie no oczywiście myślałem o tych co NIE potrzebują 5 kl/s. Dla tych co potrzebują sprawa jest jasna.
Także jeszcze w przypdaku 400D dla amatora to może choć tutaj odpowiedniki pentaxowe też nie wypadają imponująco. Widać wyraźnie że system się rozwija.
Chodzi o IS w body. Kupujesz (lub wyciągasz z piwnicy) stare, jasne, szkła MF za przysłowiowe "dwie dyszki" i wtedy cenowo to nawet C50/1.8 zwala z nóg :)
Natomiast Pentax zacznie coraz bardziej podgryzać Nikona.
Głownym architektem statystyk sprzedaży obu marek jest (chyba) Sony?
Po za tym jeśli ktoś planuje poważniejszy mariaż z fotografią to system Canona czy Nikona daje mu póki co o hektary większe możliwości rozwoju.
Ktoś, kto kupuje 400D lub D40 czy K10D to nic nie planuje.
Właśnie obejrzał reklamę jak dzieciaki latają po domu - jak u niego - i zobaczył, że można mieć aparat szybszy niż - posiadany już kompakt - za coraz mniejszą kasę.
Kolekcjoner
25-02-2007, 18:04
Co nie zmienia faktu że dobrze, że system się rozwija :).
Zaibatsu
25-02-2007, 19:16
Co nie zmienia faktu że dobrze, że system się rozwija :).
Ba to bardzo dobrze i życzę Pentaxowi jak najlepszych i najtańszych produktów :rolleyes:
MacGyver
25-02-2007, 20:25
...Kupujesz (lub wyciągasz z piwnicy) stare, jasne, szkła MF za przysłowiowe "dwie dyszki" i wtedy cenowo to nawet C50/1.8 zwala z nóg :)
Niestety, za stówkę czy półtorej to można mieć tylko 28 i ciemniejszą wersję 50 mm, za te wszystkie rewelacyjne 24, 100, 200 mm to płaci się już ładnych kilka stówek :-)
Pentax pokazał fajny obiektyw :-)
http://www.dpreview.com/news/0806/08060301pentax17-70sdm.asp
http://optyczne.pl/1015-nowość-Pentax_smc_DA_17-70mm_f_4.0_AL_[IF]_SDM.html
zapewne sporo osób chętnie widziałoby coś takiego w naszym ogródku...
zapraszam do dyskusji :-)
Allensteiner
04-06-2008, 15:57
nom
jest taki 17-85, ciut ciemniejszy, ale za to IS i zakres lepszy
canon nie wypuści 17-70/f4 ef-s bez IS, bo byłby konkurencją dla tego powyżej, poza tym ile miałby kosztować ? mniej niż 1100-1200 zł ? (za tyle chyba można już dostać 17-85); u canona to raczej nie teges
inna sprawa to jakość optyczna - nawet nie wiadomo jaki ten Pentax do końca jest
Właśnie trochę mnie denerwuje stanowiska canona w szkłach bo tak naprawdę to nie ma dostępnego obiektywu takiego jak np sigma 17-70 2.8-4 wg mnie to moze byc calkiem ciekawe szklo ale majac sigme 70-300 dg apo macro to nie weim czy chce sie pchac w cos innego niz canon. A ceny canona zwalaja z nóg za nieco lepsze szkla :) Co z tego ze wypuscil 17-55 2.8 jak praktycznie kosztuje 3000zl a tamron ma swojego tammiego za 1300 a sigma swoja 24-70 za ok 1500 :-/
Nie przesadzajmy, 3k za uniwersalny zoom f/2.8 z usm, is i swietna jakoscia to nie jest wcale duzo. Polsrodki masz taniej ale zawsze bedzie to kompromis (af/jasnosc/is/jakosc).
MacGyver
04-06-2008, 21:30
....canon nie wypuści 17-70/f4 ef-s bez IS, bo byłby konkurencją dla tego powyżej,
Nie byłbym tak kategoryczny w przypuszczeniach. W czasach analogowych mieli (dostępne z resztą do dziś) 28-105/3.5-4.5 USM, 28-135/3.5-5.6 IS USM, uzupełnione o 24-85/3.5-4.5 USM. Na trzy takie zoomy bym nie liczył (choćby dlatego że jest już 17-55/IS USM, który w analogu odpowiednika nie miał) ale na w miarę jasne 17-70 jest jak najbardziej miejsce i skreślałbym jednoznacznie możliwości jego pojawienia się, zwłaszcza że przydałby się sensowny KIT do serii xxD.
poza tym ile miałby kosztować ? mniej niż 1100-1200 zł ? (za tyle chyba można już dostać 17-85); u canona to raczej nie teges
Tak jak Nikkor 18-70, nieco 900 - 1000 zł.
inna sprawa to jakość optyczna - nawet nie wiadomo jaki ten Pentax do końca jest
Raczej niezły, Pentax w swej historii rzadko kiedy wypuszczał mydelniczki (najwięcej w latach 90-tych, ale ten okres, mimo obecnego spadku prestiżu marki, maja już chyba za sobą).
Raczej niezły, Pentax w swej historii rzadko kiedy wypuszczał mydelniczki (najwięcej w latach 90-tych, ale ten okres, mimo obecnego spadku prestiżu marki, maja już chyba za sobą).
Popieram MacGyver'a. Pentaxowy KIT wg mnie jest lepszy od naszego Canonowego przede wszystkim jeśli chodzi o wykonanie. Już nie mówie o wrażeniach dotykowych gdy porównam 400D do k100d super kumpla. Jednak imho wyższą jakość chyba uzyskuje 400D.
A co do ceny 17-55 IS 2.8 to dla kogoś kto zarabia 3-4k miesiecznie to 3 moze nie jest duzo. Mam nadzieje, że jak skończe pisać prace i sie obronie to dostane z 2k na ręke :) To z pewnościa coś zamiast KITa sobie kupie ;) Na obiektywy inne niz canon raczej juz nie mam ochoty (półśrodki) i zdaję sobie sprawę, że trzeba wydać kaskę albo na 17-40L albo na 17-55 2.8 :]
W czasach analogowych mieli (dostępne z resztą do dziś) 28-105/3.5-4.5 USM, 28-135/3.5-5.6 IS USM, uzupełnione o 24-85/3.5-4.5 USM. Na trzy takie zoomy bym nie liczył (choćby dlatego że jest już 17-55/IS USM, który w analogu odpowiednika nie miał) ale na w miarę jasne 17-70 jest jak najbardziej miejsce i skreślałbym jednoznacznie możliwości jego pojawienia się, zwłaszcza że przydałby się sensowny KIT do serii xxD.
Mój wniosek jest następujący: skoro dla analoga wśród standardzoomów "sredniaków" mieliśmy do wyboru dwa od 28mm i jeden szerszy (od 24mm), dziś mamy już dwa EF-S od 17mm (i to oba stabilizowane), zatem najbardziej brakuje jakiegoś standardowego zooma EF-S 15-XXmm
coś zamiast KITa sobie kupie ;) Na obiektywy inne niz canon raczej juz nie mam ochoty (półśrodki) i zdaję sobie sprawę, że trzeba wydać kaskę albo na 17-40L
też wymyśliłeś :-)
IMHO zamiast KITA nie ma większego półśrodka niz właśnie 17-40L.
Przykrótki, z pokraczna osłoną, niepotrzebnie wielka srednicą na wlocie(drogie filtry) i w wszystkimi innymi cechami ultraszerokiego kąta, który usiłuje robić za standard.
albo na 17-55 2.8 :]
to już dużo lepszy pomysł.
MacGyver
05-06-2008, 09:37
Już nie mówie o wrażeniach dotykowych gdy porównam 400D do k100d super kumpla. Jednak imho wyższą jakość chyba uzyskuje 400D.
Cyfrowy KIT Pentaxa to całkiem sensowne szkiełko dla początkującego amatora ale K100D super to jednak trochę nie ta epoka, poniekąd odgrzany kotlet, ze starą matrycą Sonego, bodajże tą samą która powodowała że D70 nie był tak do końca fajnym aparatem :-)
A co do ceny 17-55 IS 2.8 to dla kogoś kto zarabia 3-4k miesiecznie to 3 moze nie jest duzo.
Nie jest to mało, ale:
- porządny sprzęt foto był zawsze drogi, ostatnie lata nas nieco rozbestwiły, ale tak, żeby za jedną średnią krajową polską pensję można było kupić zaawansowany amatorski aparat i sensowny uniwersalny obiektyw do niego to nie było nigdy.
- Polska to tylko jeden malutki fragmencik rynku, dla kogoś zarabiającego 2k ale euro obiektyw za 800 nie jest aż taki drogi.
Nie zmienia to oczywiście faktu że ciekawego zooma w cenie znacząco poniżej 2 kzł Canonowi brakuje, choćby dlatego że konkurencja takowe w ofercie ma.
Mój wniosek jest astępujący: skoro dla analoga wśród standardzoomów "sredniaków" mieliśmy do wyboru dwa od 28mm i jeden szerszy (od 24mm), dziś mamy już dwa EF-S od 17mm (i to oba stabilizowane), zatem najbardziej brakuje jakiegoś standardowego zooma EF-S 15-XXmm
Tu niestety wychodzą też mankamenty matrycy z cropem 1.6, zamiast 1.5 jak u konkurencji. Innym wystarczy 16mm aby uzyskać ekwiwalent 24mm i takie szkiełka są dostępne.
...który usiłuje robić za standard.
O, pięknie trafiłeś w sedno :-)
Mam to szkło, kupiłem z myślą o przyszłym 5D i kliszaku, z opcją podpinania sobie do cropowanej cyfranki jako zooma wycieczkowo-landszaftowego, bo w Tokinie 12-24 24 mm okazywały się za krótkie zdecydowanie częściej niż 12mm za wąskie. Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, z czystego lenistwa, zacząłem go używać jako zooma uniwersalnego (zamiast żonglować stałkami lub parką 12-4 i 28-105) ale dość szybko mi przeszło, bo wielkie to, ciężkie i zdecydowanie za krótkie ;-)
Nie zmienia to oczywiście mojego dobrego zdania o 17-40 ani złego o Tamronie 17-50/2.8 oraz przeświadczenia o słuszności dokonanego zakupu, ale to już zupełnie inne kwestie :-)
Zgadzam się co do braku 15-5x(6x) EF-S. Bo sytuacja FF -> EF-S wygląda obecnie tak:
24-70 2.8 L -> brak
24-105 4 L IS USM -> brak
24-85 3.5/4.5 USM -> brak
28-105 3.5/4.5 USM -> brak
28-135 3.5/5.6 IS USM -> EF-S 17-85 4/5.6 IS USM (gorszy optycznie)
brak -> EF-S 17-55 2.8 IS USM
i totalny brak stałek EF-S poza jednym rodzynkiem EF-S 60 2.8 USM Macro
Co do 17-40 jako standard to nie przesadzajmy ze taki krótki na cropie wychodzi nam 27.2 - 64 do 70 nie tak duzo brakuje (stara L 28-70 miala nie wiele wiekszy zakres) a z uzupelnieniem 50 juz tak zle nie jest.
a ja mam niestety wrazenie ze canon juz specjalnie nie zaskoczy nas jakims ef-s .....chodz chetnie widzialbym np premiere czegos takiego jak nikkor 18-70
Kolekcjoner
17-12-2008, 04:07
Żeby nie tworzyć kolejnego wątka daję tutaj.
Pentax w zimowej szacie ;):D.
http://www.dpreview.com/news/0812/08121603pentaxk2000white.asp
Tu kryształki, tam kolorki - chłopcy w pentaxie chyba w strasznych tarapatach są jeśli chwytają się takich rzeczy.
Kolekcjoner
17-09-2009, 12:37
Pentax pokazał dzisiaj kolorowy aparat :).
Wreszcie ktoś pomysłał, że Panie mogą chcieć coś więcej niż każdy kolor pod warunkiem, że będzie to czarny ;).
http://www.dpreview.com/news/0909/09091702pentaxKXhandson.asp
http://www.pentax.jp/japan/imaging/digital/slr/k-x/image/fea5_img03b.jpg
Taki wyjadacz forumowy a nie wie, że nie wolno obrazków ponad 800px zamieszczać? Nieładnie :? .
Kolekcjoner
17-09-2009, 13:02
Oppss ... :oops:.
Mea culpa ale taki ładny był, że się nie mogłem oprzeć :D.
Tutaj jeszcze skrócona specyfikacja:
12,4-megapikselowa matryca,
11-punktowy autofokus SAFOX VIII to 11 pól, z czego 9 jest krzyżowych
tryb Live View z możliwością kręcenia filmów HD (720p, 24 kl/s)
stabilizacja 4 EV
procesor PENTAX PRIME II
czułość to ISO 100 do ISO 12800
tryb seryjny 4,7 kl/s
minimalny czas otwarcia migawki wynosi 1/6000 sekundy
2,7-calowy ekran LCD o rozdzielczości 230 000 punktów
ma funkcję automatycznych HDR-ów.
trwałość migawki 100 000 cykli.
na komplecie 4 paluszków AA można zrobić około 1900 zdjęć
Wygląda zachęcająco szczególnie jak na entry level.
Ciekawe czy to ta nowa matryca Sony z A500?
z tym srebrnym paskiem przegięli,
nie wiem czy to mądre że specyfikacja
aż tak mało się różni od k-7
w entry level rodzynek.
Europe:
€599.99 (with 18-55mm DA L lens)
i migawka 1/6000
jeśli tak blisko k-7.. (gdyby nie ta obudowa
która pewnie nie jest uszczelniona i trzeszczy jak się mocniej ściśnie)
to możliwe że pentax szykuje jakąś bombę na wyższą półkę,
jak się przyjrzeć kasiódemce to to był update k20.
Pentax pokazał dzisiaj kolorowy aparat :).
Dobre, świetny kamuflaż.
Raczej nikt serio nie potraktuje kogoś, kto wyjdzie z czymś takim :D :wink:
Może to być czasami przydatne .
Kolekcjoner
17-09-2009, 14:08
z tym srebrnym paskiem przegięli,
nie wiem czy to mądre że specyfikacja
aż tak mało się różni od k-7
w entry level rodzynek.
Europe:
€599.99 (with 18-55mm DA L lens)
i migawka 1/6000
jeśli tak blisko k-7.. (gdyby nie ta obudowa
która pewnie nie jest uszczelniona i trzeszczy jak się mocniej ściśnie)
to możliwe że pentax szykuje jakąś bombę na wyższą półkę,
jak się przyjrzeć kasiódemce to to był update k20.
Ja myślę, że po prostu chcą zawalczyć w najbardziej dochodowym segmencie. Pytanie czy rzeczywiscie na tle D90 czy 500D to taka rewelacja?
seweryn1
17-09-2009, 15:15
Jak dla mnie bomba. Dobra matryca, a i te wersje kolorystyczne, myślę, że dzisiejszy świat to kupi. Oby może C i N bardziej się postarają. Np w C450d bardzo często mi brakowało szybszej migawki a tu proszę 1/6000.
eee nie ma filmow fullHD, cienki :p
no i co to za firma, pentax ? sprzedawca w Foto Jokerze mowil ze tylko sony, a on sie akurat zna:)
Kolekcjoner
17-09-2009, 15:30
Cena fajna (650$ za kit) ale faktem też jest, że mocno spóźniona ta "bomba". Czy to pozwoli się wygrzebać z 4% rynku - mocno wątpię. Szczególnie iż może się okazać, że ta nowość skutecznie "zje" starszego brata.
http://optyczne.pl/2241-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_645_Digital_b%C4%99dzie_nast%C4%99pny.html
gdyby nie ta obudowa która pewnie nie jest uszczelniona i trzeszczy jak się mocniej ściśnie:lol: :confused:
Szczerze się uśmiałem. Bawiłem się różnymi Pentaxami, analogowymi i cyfrowymi. Żaden z nich nie trzeszczał. Tu Canon mógłby się wiele nauczyć.:razz:
bedzie jak zawsze, ochy i achy a jak przyjdzie do realnego wykładania gotówki na stół to wiekszość i tak siegnie po coś co niekoniecznie wygląda jak klocki lego . czyli chwalimy pomysłowośc Penataxa, a realnie kupujemy C/N ew. S.
i tak od lat.
Kolekcjoner
10-10-2009, 13:36
Ranking kolorów :D:
http://www.camera-pentax.jp/k-x/#/ranking
Cały czarny dopiero na siódmym miejscu 8). Ciekawe jak by to wyglądało u nas?
Tak tylko, że teraz trzeba zrobić zewnętrzne lampy błyskowe w różnych kolorach, no bo jak by to wyglądało różowy aparat i czarna lampa ;-)
Miałem kiedyś kompakt pentaxa i co do wykonania jego oraz jakości zdjęć nie moglem złego słowa powiedzieć - wszystko wykonane z metalu, praktycznie zero plastiku. Może ktoś sie orientuje - jak jest obecnie z jakością zdjeć z luster P ?
Kolekcjoner
10-10-2009, 21:02
Może ktoś sie orientuje - jak jest obecnie z jakością zdjeć z luster P ?
Nie odbiegają IMO jakoś od reszty - przynajmniej na podstawie tego co pokazauje K7.
Kolekcjoner
18-10-2009, 22:26
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.pentax.jp/japan/news/announce/info-image/20091016-1s.jpg)
Interesujące :lol:.
rostek andrzej
18-10-2009, 23:34
Całkiem fajny. Ciekawe czy złodziei by bardziej przyciągał czy odrzucał? Wygląda jakoś tak zabawkowo albo podwodnie. Chciałbym go mieć:-D
Tezet-gdynia
18-10-2009, 23:48
Wyglada jak skarpetki w kolorowe paski :|
rostek andrzej
19-10-2009, 19:55
He he. Ekstrawagancki i tyle:-D Profesjonaliści wymiękają:-P
He he. Ekstrawagancki i tyle:-D Profesjonaliści wymiękają:-P
ekstrawagancki to jest np. Pedro Almodovar.
a to - to po prostu jest oczojebna kicha dla japonskich malolatow ;)
jak w starym kawale: migrene to ma krolowa angielska. a zwyklego
smiertelnika po prostu leb nap* :mrgreen:
seweryn1
28-10-2009, 21:08
Ale cena 2199 za ten aparat to IMO bomba. C500d i Nd5000 cenowo się chowają, a IMO mniej potrafią. No Nikon ma lepszy uchylny wyświetlacz, a canon lepiej filmy kręci.:mrgreen: Acha i ostatnia nowość userzy k-x już mają dostęp do menu serwisowego i do korekcji np af w nim:confused:, niby nie ma ich tak wielua jacy zorganizowani. Aparat parę tygodni na rynku i już takie kwiatki.
akustyk akurat tej wersji k-x nie masz szans kupić jest limitowana i ma być 100 szt. pewnie rozeszły się już one wsród córek i kochanek prezesów z Hoya.
i oto chyba chodziło, wypuścili raptem 100 sztuk a gadania o tym było mnóstwo na wielu forach...i nie tylko :)
seweryn1
30-10-2009, 21:48
No w jednym z większych sklepów K-x za 1749, a i od 2.11 ma być zwrot części gotówki od pentaxa.
witam szanowne grono Canonierów
Nikon ma lepszy uchylny wyświetlacz, a canon lepiej filmy kręcinie wiem jak to jest z "lepszością" filmów w Canonie, bo te 30 fps to ponoć wcale zaleta nie jest ;). w K-x jest 24 fps i ponoć ma to znaczenie takie, że film ma bardziej "filmowy" wygląd, i nie trzeba przerabiać go z 30 na 24 fps. (być może coś pokręciłem, proszę mnie poprawić).
Ogólnie wynika z wielu opublikowanych testów (poza "opaczne.pl" :evil: gdzie napisali sporo bzdur i półprawd) że w swojej klasie entry level K-x wymiata konkurencję, a w zakresie tonalnym i wysokim użytecznym ISO przebija np. N d300s i nie tylko. Dla zainteresowanych link do jednego z testów http://www.dpreview.com/reviews/pentaxkx/
nie wiem jak to jest z "lepszością" filmów w Canonie, bo te 30 fps to ponoć wcale zaleta nie jest ;). w K-x jest 24 fps i ponoć ma to znaczenie takie, że film ma bardziej "filmowy" wygląd, i nie trzeba przerabiać go z 30 na 24 fps. (być może coś pokręciłem, proszę mnie poprawić).
Tak już jest w 7D i 1D4. W przyszłym miesiącu także i w 5D2.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://a.img-dpreview.com/previews/CanonEOS7D/Images/Screens/movie2.jpg)
Tak, przerabiane (30->24) to proteza. Poza tym niektórzy potrzebują i 24 i 30. W takim przypadku Canon rządzi. Pomijam już kontener i - ponieważ to wątek Pentaksowy - autofokus...
Kolekcjoner
19-01-2010, 19:17
witam szanowne grono Canonierów
nie wiem jak to jest z "lepszością" filmów w Canonie, bo te 30 fps to ponoć wcale zaleta nie jest ;). w K-x jest 24 fps i ponoć ma to znaczenie takie, że film ma bardziej "filmowy" wygląd, i nie trzeba przerabiać go z 30 na 24 fps. (być może coś pokręciłem, proszę mnie poprawić).
Wiesz pewnie K-x to dobry aparat - przynajmniej na papierze tak wygląda ale o jego "zaletach" przy filmowaniu może nie wspominajmy - leżącego lepiej nie kopać :mrgreen:.
pewnie K-x to dobry aparat - przynajmniej na papierze tak wyglądawydaje mi się, że warto wiedzieć co się w branży dzieje, poczytaj opinie tych którzy go mają i użytkują, pooglądaj sample, przejrzyj wiele innych testów (jest ich sporo w necie), a potem miej wyrobione zdanie na temat K-xa.
ale o jego "zaletach" przy filmowaniu może nie wspominajmy Ja nim nie filmowalem, Ty pewnie tak, skoro tak piszesz. Jak dla mnie aparat foto może nie mieć wcale możliwości filmowania, a jak już ma, bo taki jest trend, to niech se ma, na pewno nie będę kupował jakiegokolwiek body bo dobrze kręci filmy :mrgreen:.
leżącego lepiej nie kopaćnie wiem o co Ci chodzi - serio :eek:
Kolekcjoner
22-01-2010, 05:15
wydaje mi się, że warto wiedzieć co się w branży dzieje, poczytaj opinie tych którzy go mają i użytkują, pooglądaj sample, przejrzyj wiele innych testów (jest ich sporo w necie), a potem miej wyrobione zdanie na temat K-xa.
A po co?
A.... i nie udzielaj mi rad, bo o nie nie prosiłem 8).
nie wiem o co Ci chodzi - serio :eek:
No to jak nie wiesz to z czym polemizujesz :lol:.
Puszka k-x fajna jak najbardziej. Spokojnie porównywalna do EL canona, nikona czy sony. Tu lepsza tam gorsza. Ale jak na poziom EL to nie ma do niej specjalnie, poza kitami, obiektywów z AF. To znaczy są, ale ceny zupełnie nie EL-owe.
Ktoś napisał, że Pentax wchodzi w najbardziej dochodowy segment EL. Jeżeli nie bedzie oferował również obiektywów z tego poziomu cenowego to zostanie bardziej ciekawostką.
A po co? tak, tak po przejrzeniu specyfikacji Ty już wiesz o nim wszystko :confused::lol::mrgreen:
O rady nie prosiłeś ale po tym co piszesz widać, że ich jednak potrzebujesz.
Dalej nie napisałeś o co Ci chodzi z tym niekopaniem leżącego.
-------------------------------------------------------------------------
Ktoś napisał, że Pentax wchodzi w najbardziej dochodowy segment EL wydaje mi się, że Pentax juz tam jest: k100d, k200d, k2000, K-m to nie są nowe puszki ;-)
ale ceny zupełnie nie EL-owe to prawda, polityka cenowa względem obiektywów jak i marketingowa ogółem rzeczywiście jest nieciekawa. Nie każdego stać na limitedy lub *. Najtańszy Ltd DA40/2,8 (skądinąd doskonały optycznie i wart swojej ceny) kosztuje coś ok.1600 pln. Z obiektywami jest w C, N i S o wiele lepiej.
wydaje mi się, że Pentax juz tam jest: k100d, k200d, k2000, K-m to nie są nowe puszki ;-)
No fakt, kilka puszek EL było. Miałem jednak na myśli wyjście do masowego odbiorcy, a nie pojedyńcze procenty rynku. Podejrzewam, że wówczas ten biznes robi się bardziej dochodowy ;-). A na marginesie k2000 i k-m to jedna i ta sama puszka. Dziwnym trafem jednak drożej jest/była sprzedawana k2000. Pewnie dlatego, że amerykanska.
Kolekcjoner
22-01-2010, 23:02
tak, tak po przejrzeniu specyfikacji Ty już wiesz o nim wszystko :confused::lol::mrgreen:
Dalej nie napisałeś o co Ci chodzi z tym niekopaniem leżącego.
Gdzie napisałem, że wiem o nim wszystko - możesz zacytować?
Zresztą gdzie napisałem jakąkolwiek ocenę tego aparatu?
A jeśli chodzi o filmy to specyfikacja mówi ogromnie dużo ale napisałeś, że przecież Cię nie intesują to po co w ogóle poruszasz tę kwestię?
O rady nie prosiłeś ale po tym co piszesz widać, że ich jednak potrzebujesz.
To czy potrzebuję to moja sprawa - nie Tobie to oceniać.
Nie wiem skąd się u niektórych bierze taka misja nauczania ale zawsze wtedy najlepiej zacząć od siebie 8-).
yggdrassill
10-02-2010, 12:16
po wielu zapowiedziach chyba wreszcie ujrzy swiatlo dzienne Pentax645 digital ;)
http://optyczne.pl/2669-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_645_Digital_ju%C5%BC_w_marcu.html
MacGyver
18-02-2010, 17:57
Kolorowe K-x będą dostępne i w europie, niestety nie wszystkie :-(
http://www.optyczne.pl/2682-nowo%C5%9B%C4%87-Nowe_kolory_lustrzanki_Pentax_K-x.html
Viracocha
18-02-2010, 19:06
http://www.optyczne.pl/2682-nowo%C5%9B%C4%87-Nowe_kolory_lustrzanki_Pentax_K-x.html
Ciekawy jestem jak się przyjmą te kolorowe korpusy. Raczej nie wróżę zawojowania rynku, ale kto wie, może za jakiś czas będziemy mieli jeszcze do wyboru kolor puszki.
Ciekawy jestem jak się przyjmą te kolorowe korpusy. Raczej nie wróżę zawojowania rynku, ale kto wie, może za jakiś czas będziemy mieli jeszcze do wyboru kolor puszki.
Mówimy o tym samym?! :confused::roll::shock::lol:;)
https://canon-board.info/imgimported/2010/02/2247_kx_1-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/news_image/2247_kx_1.jpg)
W Europie raczej się nie przyjmą. Chociaż te kolory są... bajkowe.
Viracocha
18-02-2010, 19:23
Mówimy o tym samym?! :confused::roll::shock::lol:;)
Wiem, że wygląda śmiesznie, ale chyba na taką skalę pierwszy raz jakaś firma próbuje swych sił z kolorami. Jestem szczerze ciekawy jak się to będzie sprzedawać. Nie wróżę dużych sukcesów, ale myślę, że kilka dziewczyn może się skusić ;).
ten w srodku zapewne spodobal by sie mojej corce. ma 4 lata i wszystko dookola niej musi byc rozowe ;)
Za 3 lata jej przejdzie :)
No właśnie się zastanawiam, co na to kobiety małe i duże...
Upraszczając: co się stanie, gdy aparat przestanie pasować do torebki/sukienki?
Ej, ten w brązie, czy ciemnej zieleni (tej "zgniłej") jest fajny, zresztą, jeśli Canon 550D byłby w kolorach, to wybrałbym któryś z nich, a czemu by nie? ;)
Ej, ten w brązie, czy ciemnej zieleni (tej "zgniłej") jest fajny, zresztą, jeśli Canon 550D byłby w kolorach, to wybrałbym któryś z nich, a czemu by nie? ;)
Pick one :):
# Beige
# Chocolate
# Metal Fuchsia
# Pink
# Metal Turquoise
# Metal Dark Grey
# Olive green
# Soft brown
# Black
# Pearl White
# Red
#Navy Blue...
Śmiejcie się, ale to naprawdę fajna sprawa. Korpusy typu xxxD, czy ogółem, entry-level kupowane są jako droższe kompakty, albo back'up.
A taki czerwony, brązowy czy brązowy złamany z zielonym wyglądają fajnie na puszce.
Upraszczając: co się stanie, gdy aparat przestanie pasować do torebki/sukienki?
to akurat jest proste... kupia sobie jeszcze jedna torebke pod kolor aparatu.
ale jak sam pojdziesz do sklepu, bo potrzebujesz "slingshota" na miasto, oprocz zwyklego plecaka, to na bank uslyszysz: "ale przeciez juz masz torbe/plecak"... :mrgreen:
to akurat jest proste... kupia sobie jeszcze jedna torebke pod kolor aparatu.
A co, jeśli z dnia na dzień kolor stanie się demode?
ale jak sam pojdziesz do sklepu, bo potrzebujesz "slingshota" na miasto, oprocz zwyklego plecaka, to na bank uslyszysz: "ale przeciez juz masz torbe/plecak"... :mrgreen:
:lol::lol::lol: Pozostaje odpowiedzieć: "- W tym odcieniu jeszcze nie!"...
A co, jeśli z dnia na dzień kolor stanie się demode?
no to kolor mojego korpusu tez moze sie stac demode i jak nietrudno sie domyslic, enmode bedzie "tak przypadkiem" korpus nowszy i drozszy :mrgreen:
:lol::lol::lol: Pozostaje odpowiedzieć: "- W tym odcieniu jeszcze nie!"...
wiesz... moja slubna, jak zapewne wiele malzonek, w bezkrytycznosci (a mozna nawet powiedziec: bezczelnosci) potrafi przebic nawet mnie. najbardziej rozbawia mnie pretensjami, ze nie mozna sie bylo do mnie dodzwonic, w sytuacji kiedy od 2001 roku jej samej nie zdarzylo sie ani razu odebrac telefon za 1 razem (mimo odczekania przeze mnie 10 dzwonkow) a przypadkow "bo mialam telefon gleboko w torebce i nie slyszalam" to juz w tym miesiacu sie na palcach dwoch rak nie zliczy :mrgreen:
taktownie milcze w takich sytuacjach ze spuszczona glowa - prawda prawdą, ale zyc tez jakos trzeba... :-D
śmiejcie sie, a doczekamy sie czasow ze za czarny bedzie trzeba doplacac... jak w samochodach :)
Kolekcjoner
19-02-2010, 23:37
wiesz... moja slubna, jak zapewne wiele malzonek, w bezkrytycznosci (a mozna nawet powiedziec: bezczelnosci) potrafi przebic nawet mnie. najbardziej rozbawia mnie pretensjami, ze nie mozna sie bylo do mnie dodzwonic, w sytuacji kiedy od 2001 roku jej samej nie zdarzylo sie ani razu odebrac telefon za 1 razem (mimo odczekania przeze mnie 10 dzwonkow) a przypadkow "bo mialam telefon gleboko w torebce i nie slyszalam" to juz w tym miesiacu sie na palcach dwoch rak nie zliczy :mrgreen:
taktownie milcze w takich sytuacjach ze spuszczona glowa - prawda prawdą, ale zyc tez jakos trzeba... :-D
Dziwnie znajoma ta historia :mrgreen:.
Moja by chciała granatowy albo niebieski 8).
Śmiejcie się, ale to naprawdę fajna sprawa. Korpusy typu xxxD, czy ogółem, entry-level kupowane są jako droższe kompakty, albo back'up.
A taki czerwony, brązowy czy brązowy złamany z zielonym wyglądają fajnie na puszce.
Moim zdaniem jest to nie ten kierunek. Zamiast zaproponować jakieś obiektywy EL poz kitami oni proponują kolorowe puszki. Ratują się jak mogą, ale same kolorowe puszki to mało. Chociaż dobrze, że są jak chwyci to inni producenci wejdą w kolory w ramach EL i kompaktów.
Moim zdaniem jest to nie ten kierunek. Zamiast zaproponować jakieś obiektywy EL poz kitami oni proponują kolorowe puszki. Ratują się jak mogą, ale same kolorowe puszki to mało. Chociaż dobrze, że są jak chwyci to inni producenci wejdą w kolory w ramach EL i kompaktów.
Kiedy ja nie mówię o szkłach, a o puchach. A konkretniej, że fajnie jakby Canon i inni takie coś podłapali. ;)
Kiedy ja nie mówię o szkłach, a o puchach. A konkretniej, że fajnie jakby Canon i inni takie coś podłapali. ;)
Ja wiem czy tak fajnie? Jak by było, to by było i tyle. Potrafię wymienić wiele fajniejszych rzeczy jakie bym chciał widzieć u canona.
nie uważam, żeby to było fajne, jak by canon to podłapał. Zdarzyło by się na przykład, że możesz super tanio kupić jakiegoś canon'a XD XXD XXXD ale byłby on różowy, a Ty uprawiasz street foto. I co wtedy? Pominąłem już fakt, że czułbym się nieco niekomfortowo z różowym aparatem.
nie uważam, żeby to było fajne, jak by canon to podłapał. Zdarzyło by się na przykład, że możesz super tanio kupić jakiegoś canon'a XD XXD XXXD ale byłby on różowy, a Ty uprawiasz street foto. I co wtedy? Pominąłem już fakt, że czułbym się nieco niekomfortowo z różowym aparatem.
O gustach i kolorach się nie dyskutuje.
Jak mawia mój ojciec:
- Nie to ładne co ładne ale co się komu podoba.
Jesteś pewien, że różowe body od Canona nie znalazłoby nabywców? ;)
Ja bym się nie zakładał...
Tak, z chęcią kupiłbym kanarkowożółtego 1Ds. Do tego podpiął przez adapter Nikonowe 14-24 i patrzył na reakcję ludzi z czerwonymi paskami obok dekielków. :mrgreen:
Ja wiem czy tak fajnie? Jak by było, to by było i tyle. Potrafię wymienić wiele fajniejszych rzeczy jakie bym chciał widzieć u canona.
To co można by jeszcze wrzucić do takiego 550D?
To co można by jeszcze wrzucić do takiego 550D?
Żeby się długo nie zastanawiać...auto ISO jak u konkurencji.
Takie z możliwością wyboru maksymalnej czułości i najdłuższego czasu naświetlania żeby dopasować go do ogniskowej obiektywu.
No i żeby działało w trybie Manual bo przydatności takiego rozwiązania akurat Canon nie potrafi pojąć ;)
Będzie wreszcie i wersja dla chłopców: http://photorumors.com/2010/02/21/pentax-k-7-goes-limited/
il Dottore
24-02-2010, 21:39
Piękny... wygląda jak stare lustrzanki sprzed 30 lat w tym malowaniu.
A jeszcze ze srebrnym obiektywem - miodzio!
To dziwne że chcą wyprodukować zaledwie 1000 szt. - pomysł znacznie sensowniejszy niż rózowe body.
Kolekcjoner
24-02-2010, 22:40
To dziwne że chcą wyprodukować zaledwie 1000 szt. - pomysł znacznie sensowniejszy niż rózowe body.
Oj tu się bardzo mylisz. Te kolorki mogą bardzo ruszać sprzedaż szczególnie u młodszych kupujących :).
il Dottore
25-02-2010, 01:03
Wieeeeeeeeeem... pora umierać! :D
Kolekcjoner
25-02-2010, 01:36
Wieeeeeeeeeem... pora umierać! :D
No cóż mnie się też bardziej podoba ten srebrny niż różowy ale takie czasy Panie :-D.
MacGyver
25-02-2010, 03:16
Rozwiązaniem problemu sezonowości kolorów byłoby wprowadzenie wymiennych obudów. Mogła Nokia to niby dlaczego Pentax by nie mógł ;-)
Rozwiązaniem problemu sezonowości kolorów byłoby wprowadzenie wymiennych obudów. Mogła Nokia to niby dlaczego Pentax by nie mógł ;-)
To był niezły bajer 10 lat temu. Dzisiaj już mało kto bawi się w wymienne obudowy. Wystarczy przejść się na dowolny rynek/targ. Kiedyś 50% asortymentu poza warzywami to były wymienne obudowy do telefonów. Jakoś nie widzę tego, że polskie rynki/targi nagle są zasypane trzeszczącymi wymiennymi obudowami do pentaxa Made in Pawłosiów z wizerunkiem Spiderman'a.
MacGyver
25-02-2010, 11:44
To oczywiście tylko żart, lustrzanka to jednak trochę bardziej skomplikowany przyrząd od telefonu komórkowego. Zmiana całej obudowy w warunkach domowych nie wchodzi w grę, musiałyby to być nakładane "skórki", które nie pozostałyby bez wpływu na gabaryty i masę aparatu.
Te uszczelnione można by farbować jak pisanki ;)
Te uszczelnione można by farbować jak pisanki ;)
Najlepiej pogotować ze dwie godzinki w łupinach z cebuli a potem wydrapać gustowne wzorki.
MacGyver
25-02-2010, 14:03
Najlepiej pogotować ze dwie godzinki w łupinach z cebuli a potem wydrapać gustowne wzorki.
Obawiam się że by trochę kolor puszczał na spoconych dłoniach :-)
Piękny... wygląda jak stare lustrzanki sprzed 30 lat w tym malowaniu.
Oby faktycznie wyglądał jak na zdjęciu, a nie jak, nie przymierzając, 300D ;-)
Zakupilem sobie czarnego Kx-a, zeby nie bylo obciachu z kolorkami, wlasciwie kupilem go dla syna, ale mu odbieram. Jemu kupie drugi. To znakomity aparacik, jakosc obrazu jest baaaardzo dobra. Zdziwilby sie nie jeden posiadacz "wypasionego lustra", bez wzgledu na posiadany system.
Czescc.Ch.
mishieck
06-03-2010, 20:24
Zdziwilby sie nie jeden posiadacz "wypasionego lustra", bez wzgledu na posiadany system.
Czescc.Ch.
Noooo, optyczni się zdziwili... Ale nie dali po sobie poznać ;)
Noooo, optyczni się zdziwili... Ale nie dali po sobie poznać ;)
Te awanturki forumowe. Są "urocze"!
Sam aparacik zadziwia mnie coraz bardziej, to naprawde rewelacja, co dziwniejsze to Tamron 17-50/2,8 pracuje z tym czyms niezwykle ostro od 2,8???
Nigdy nie zwracalem uwagi na system Pentaxa, a tu takie zaskoczenie.
Kupuje druga sztuke a co tam, nie bede mieszał szklami. Za taka małą kase!
czesc.ch.
Viracocha
16-03-2010, 00:27
Nigdy nie zwracalem uwagi na system Pentaxa, a tu takie zaskoczenie.
Kupuje druga sztuke a co tam, nie bede mieszał szklami. Za taka małą kase!
czesc.ch.
A jak z AF-em, bo ja się podniecałem K200, ale właśnie AF okazał się słabiutki - wolny i kłopoty z celnością (że głośny pominę, bo to już dla mnie mniej istotnie). Podobnie było z K20. Ciekawy jestem jak w nowszych konstrukcjach ta sprawa wygląda.
MacGyver
16-03-2010, 03:21
W temacie AF Pentax był zawsze trochę z tyłu. Ale tu jest ponoć bardzo dobrze.
Viracocha
16-03-2010, 09:51
W temacie AF Pentax był zawsze trochę z tyłu. Ale tu jest ponoć bardzo dobrze.
Właśnie o to mi chodzi, bo ponoć K-x i K7 autofocus już jest OK, ale sam nie miałem możliwości to sprawdzić. Inną sprawą jest, że już we wcześniejszych modelach ponoć był OK. Praktyka pokazywała jednak co innego.
A jak z AF-em, bo ja się podniecałem K200, ale właśnie AF okazał się słabiutki - wolny i kłopoty z celnością (że głośny pominę, bo to już dla mnie mniej istotnie). Podobnie było z K20. Ciekawy jestem jak w nowszych konstrukcjach ta sprawa wygląda.
Dla mnie praca AF i migawki/lustra jest słyszalna wyraźnie. Ale to w porównaniu do E1 Olympusa, ktorego AF jest absolutnie niesłyszalny a lusterko tyci, tyci kłapie. Ale mialem dłuższe przyjemności z D200/D90 Nikona i Pentaksik może jest trochę głośniejszy, ma śrubokręta. AF jest szybki dosyć, nie odczuwam jakiegoś dyskomfortu, miewam w reku różne aparaty i nie sądzę by bylo wolniej- taka "srednia krajowa"- jednak w D90 jest szybciej.
Jest pewny, ale w ciemnym pokoju, wieczorem przy słabszym oświetleniu lubi bzyknąć drugi raz, nawet trzeci ale tak leciutko, nigdy jednak nie szuka w kolo Macieja.
Inną sprawą jest praca Tamrona 17-50/2,8, ostrzy mi w punkt ( błędy nie sa duże i rzadkie tak, kilka% na ogniskowych od 24-50mm.
Przy 17mm w ciemniejszych pomieszczeniach jest loteria, raz w punkt, raz za, raz przed. Wiec ostrze na dluższej ogniskowej i przekadrowuje zoomem i jest w punkt.
Tak zreszta wyczytalem na forum Canona, jest to powszechna wada tego szkła. Dotyczy f2,8 bo na f5,6 problemu nie ma ze względu na duza GO i hiperfokalną, moża recznie i tez problemu nie ma.
AF ma 11punktów w tym 9 krzyżowych i troche sprawdzałem pracę tego automatu, pracuje to nieżle, ale ja uparcie trzymam się środkowego- brak podświetlenia AF-wada- w E1 także i jestem przyzwyczajony.
Zaletą całości jest obrazowanie. Zarówno na niskich jak i na wysokich czułościach. Kolorystyka, bardzo uczciwa- ładne twarze- przy kolorach Nikona/Canona miła odmiana. Naprawde dobry WB. No i jakość JPG- rewelacyjna. Pierwszy raz jestem dość zadowolony z jakości obrazu.
Aparat ma wszystko co może mieć. Filmów zbytnio nie póbowałem.
Cześć.Ch.
[...]w ciemnym pokoju, wieczorem przy słabszym oświetleniu lubi bzyknąć drugi raz, nawet trzeci ale tak leciutko, nigdy jednak nie szuka [...]
jakbym czytał zupełnie o czymś innym... :mrgreen:
jakbym czytał zupełnie o czymś innym... :mrgreen:
Bo by mi miło w moim wieku, drugi a nawet trzeci raz, ale nawet wieczorne swiatło nie pomaga:???:
Cześć.Ch.
marcinicus
20-03-2010, 09:04
W kwestii głośności aparatów: K7 to lider jeżeli chodzi o pracę migawki, nie znam cichszego aparatu.
W kwestii głośności aparatów: K7 to lider jeżeli chodzi o pracę migawki, nie znam cichszego aparatu.
Np. E1 Olympusa, AF jest nieslyszalny a migawka i lustro to mistrzostwo świata.
Szkoda, ze tak piękna konstrukcja nie ma kontynuacji.
Cześć.Ch.
Np. E1 Olympusa, AF jest nieslyszalny a migawka i lustro to mistrzostwo świata.
Szkoda, ze tak piękna konstrukcja nie ma kontynuacji.
Cześć.Ch.
Znaczy że E-3 to nie kontynuacja serii, czy też "popsuli" migawkę i tłumienie lustra?
E3 jest głośniejszy. E1 zachowuje sie jak nie aparat, nieswiadomi nie wiedza czy wyostrzył czy nie, nic nie slychac, chyba, że sie wlaczy dźwiekowe potwierdzenie.
Do dzis E1 zadziwia fotkami w plenerze, niestety w zasadzie tylko iso 100/200.
Cześć.Ch.
http://fotografuj.pl/News/Pierwsze_zdjecia_z_Pentaxa_645D/id/3892
http://tinyurl.com/34g7tpg
Piotr_0602
19-06-2010, 13:17
Pentaz i micro43:
http://e-p1.net/index.php?topic=2184.0
3 obiektywy do micro43?
W kwestii głośności aparatów: K7 to lider jeżeli chodzi o pracę , nie znam cichszego aparatu.
A ja za to znam szybsze jeżeli chodzi o pracę AF :?
Bo właśnie przeskoczyłem z tego systemu z tego powodu :mrgreen:
mishieck
20-06-2010, 10:02
K-7 ma bardzo szybki i pewny AF. W podobnych warunkach (studio, oświetlenie tylko modelujące) testowałem Fuji S5 Pro, Canona 40D i K-7. Gdy F. i C. się już pogubił, Pentax dalej trafiał.
A w porównaniu K-7 vs. 5D MkI to AF Canona jest w epoce kamienia łupanego.
Spróbuj testów w ciemniejszych warunkach. Studio to nie jest wg mnie miejsce odpowiednie do testów AF.
Niestety AF Pentaxa wysiadał w przedbiegach...
Michu (Pentax)
20-06-2010, 15:14
Porównywałem AF K7 z D700 w baaardzo ciemnej piwniczce lokalu - nie zauważyłem różnicy w szybkości czy dokładności ustawienia ostrości.
Problemy z autofokusem dotyczyły modeli sprzed ery k7. Dlatego YaneC odnoś się do współczesności lub przestań tworzyć urban legends.
Oczywiście piszę tutaj o AF-S. Przy AF-C Najkon niewątpliwie górował nad Pentaksem.
Michu, siedzisz na forum Pentax-a a nie śledzisz chyba wszystkich wątków :mrgreen:
Ja przebrnąłem przez wiele zanim postawiłem ten desperacki krok i NIE ŻAŁUJĘ ani sekundy i ani złotówki dołożonej (co tu dużo kryć) do zmiany systemu.
Strzelam w tych samych pomieszczeniach i teraz to coś mogę powiedzieć o komforcie:-D
Jeśli coś jest tanie to raczej nie może być dobre...
No ale ja pamiętam jak ludzie jeździli Trabantami (bez urazy kogokolwiek) i bardzo je chwalili, potem trudno im było umotywować zmianę samochodu :rolleyes:
Michu, siedzisz na forum Pentax-a a nie śledzisz chyba wszystkich wątków :mrgreen:
Ja przebrnąłem przez wiele zanim postawiłem ten desperacki krok i NIE ŻAŁUJĘ ani sekundy i ani złotówki dołożonej (co tu dużo kryć) do zmiany systemu.
Strzelam w tych samych i teraz to coś mogę powiedzieć o komforcie:-D
No ale ja pamiętam jak ludzie jeździli Trabantami (bez urazy kogokolwiek) i bardzo je chwalili, potem trudno im było umotywować zmianę :rolleyes:
Np. ten: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28633
Np. ten: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=28633
Strzelam w tych samych i teraz to coś mogę powiedzieć o komforcie:-D
No ale ja pamiętam jak ludzie jeździli Trabantami (bez urazy kogokolwiek) i bardzo je chwalili, potem trudno im było umotywować zmianę :rolley
Michu (Pentax)
21-06-2010, 09:50
YaneC. Ale poza tym, że dwukrotnie wkleiłeś ten sam wątek, który w dodatku potwierdza to, co ja twierdzę, to o co kaman?
Kolekcjoner
21-06-2010, 16:05
No niestety żeby takie porównania i wnioski z nich płynące miały sens to warunki muszą być bardzo zbliżone. Identyczny motyw, warunki etc. bardzo podobnie skonfigurowane puszki (na ile to możliwe) i co najważniejsze identyczne odpowiedniki szkieł (systemowe). Wtedy można wyciągać jakieś wnioski. Generalizujące opowieści, że coś tam miałem i coś sprawdziłem i w związku z tym twierdzę, że AF w xxxx jest do d... są zwyczajnym bajkopisarstwem forumowym i niczym więcej.
http://tinyurl.com/2b9qxme
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-medium-format-645-6x7-645d/112084-645d-review-2nd-impressions-longer-play.html
:)Witam wszystkich, dołącze się do wątku jako użytkownik byłej żony ''Pentax":-D małżenstwo trwało dwa lata, powiem jedne co do obrazka nie mialem zastrzeżeń, szczególnie za dnia z jasnym stałkami,( to co za czym tęsknie):(ale już w pomieszczeniach nie było tak kolorowo, nawet z Metzem nie byłem zadowolony, no i główny powód zmiany to af,af i jeszcze raz af pomimo to było bzzzzz, na całej długości, k-7 nie miałem ale z pewnością jest niebo a ziemia,ciekawe co przyniosą kx?bo symapatia do systemu pozostała
nie wiem jak ten post powyżej ma się do tematu nowości Pentaxa? Ale jeśli mod tego nie usunie/przesunie to odpowiem. K7 ma AF nieodbiegający od innych dslrów w swojej klasie a K-x ma AF wyraźnie lepszy od K10d, K20d i innych starszych, ale jednak wciąż troche gorszy od K7.
http://www.luminous-landscape.com/reviews/cameras/pentax-645d-first.shtml
K-r
http://optyczne.pl/183.1-artyku%C5%82-Pentax_K-r_-_pierwsze_wra%C5%BCenia_Pentax_K-r_-_pierwsze_wra%C5%BCenia_.html
http://dpreview.com/news/1009/10090910pentaxkr.asp
DA 35mm f/2.4
http://dpreview.com/news/1009/10090908pentax35mm.asp
W porównaniu k-r do takiego konkurenta jak 1000d czy nawet 550d to canon wypada bardzo blado. Coś mi się zdaje, że canon totalnie odpuścił EL i bawi sie juz w wyższej klasie. Widać tam zarabia więcej bo konkurencja mizerna.
W porównaniu k-r do takiego konkurenta jak 1000d czy nawet 550d to canon wypada bardzo blado. Coś mi się zdaje, że canon totalnie odpuścił EL i bawi sie juz w wyższej klasie. Widać tam zarabia więcej bo konkurencja mizerna.
Tutaj nie masz absolutnie racji. Nawet nie chodzi o porównanie korpusów. Tylko sprzedaży. Seria xxxd Canona jest cały czas bestsellerem.
A to, że np. 5d mk II sprzedaje się lepiej od Pentaxa K-x to inna sprawa :D
Jeżeli chodzi o sprzedaż to faktycznie xxxd jest dla pentaxa nieosiągalnym pułapem. To kwestia marki i przede wszystkim dystrybucji, która P ma tragiczną, a w Polsce to jest już zupełne dno. Oni nie chcą sprzedawać, unikają kontaktów ze sklepami zamawiającymi sprzęt lub odpisują, że nie ma i nie wiadomo kiedy bedzie. Sam to przeszedłem swojego czasu polując na 50/1.4. Prawdopodobnie taka polityka dystrybutora, który nie chce przekroczyć pewnego pułapu sprzedaży by przypadkiem Pentax nie pomyślał o swoim przedstawicielstwie lub zakontraktowaniu wiekszego dystrybutora.
wyrwiflak
09-09-2010, 10:30
pentax jako trzeci pokazał tani jasny (chociaż dość ciemny w porownaniu do innych) standard pod cropa - wszyscy coraz bardziej czekają na ruch canona w tym temacie. Bo olek ani nas raczej taniusim (nówka 700-800zł) złojko 25/2 nie zaskoczy - a szkoda...
ten k-r jest po prostu lepszy od C 550 a nawet 60.
Canon powinien wykupić Pentaxa i zmienić nazwę k-r na 600D :)
Niestety canon prwdopodobnie w EL nie zrobi nic lub niewiele. Właśnie dlatego, że nic nie robiąc i wypuszczając tylko klony w stylu 1000d/400d/450d/550d i tak ma wysoka sprzedaż. Poza tym wydaje się, że EL nie jest priorytetowym celem firmy. Zobacz na wszystkie nowości od canona. Nawet jak pokażą 35/1.8 i jakąś nowa puszkę to i tak będzie to mizerja w porównaniu do firm, które maja główny target w EL np. sony.
Przepraszam, ale nie za bardzo widzę, co w tym aparacie jest takiego wspaniałego...
Choćby możliwośc mikroregulacji. Kupujesz sigme i nie martwisz się, że trzeba będzie wysłać zestaw puszka-obiektyw na pół roku do serwisu. W segmencie EL to jest chyba pierwszy taki aparat.
Jeśli nadal wierzysz w to, że mikroregulacja w korpusie jest lekiem na całe zło, to jesteś w wielkim błędzie.
Viracocha
09-09-2010, 12:02
Mnie się podoba nieprzepakowana pikselami matryca, bo Canon, niestety, "musi" ładować 18mpx na jeszcze mniejszą powierzchnię.
Kolekcjoner
09-09-2010, 16:30
ten k-r jest po prostu lepszy od C 550 a nawet 60.
Canon powinien wykupić Pentaxa i zmienić nazwę k-r na 600D :)
Przepraszam, ale nie za bardzo widzę, co w tym aparacie jest takiego wspaniałego...
No to nie jesteś osamotniony.
Marketingowo to do 550D ta puszka nie ma startu. Pierwsze matryca, drugie filmy.
O 60D lepiej nie wspominać - choćby przez brak pryzmatu. Nie wiem jak wygląda też sprawa AF - te wszystkie punkty są krzyżowe?
Viracocha
09-09-2010, 16:45
Nie wiem jak wygląda też sprawa AF - te wszystkie punkty są krzyżowe?
9 jest krzyżowych.
No to nie jesteś osamotniony.
Marketingowo to do 550D ta puszka nie ma startu. Pierwsze matryca, drugie filmy.
O 60D lepiej nie wspominać - choćby przez brak pryzmatu.
Marketingowo to i pewnie LCD przegrywa z tym z Nikona 3100, który jest "duży,o wysokiej rozdzielczości". Wysoka rozdzielczość wg Nikona w tym przypadku to 230 000 pikseli.
Kolekcjoner
09-09-2010, 17:39
9 jest krzyżowych.
No to to jest atut. Pytanie czy akurat w tej kategorii sprzętu jest to w ogóle zauważane.
Marketingowo to i pewnie LCD przegrywa z tym z Nikona 3100, który jest "duży,o wysokiej rozdzielczości". Wysoka rozdzielczość wg Nikona w tym przypadku to 230 000 pikseli.
No przegrywa także z odchylanym.
Mnie się podoba nieprzepakowana pikselami matryca, bo Canon, niestety, "musi" ładować 18mpx na jeszcze mniejszą powierzchnię.
Mi się*podoba czerwony kolorek obudowy, taki akurat do lansu na warszafce :mrgreen:
Viracocha
09-09-2010, 19:35
K-x był dostępny w jeszcze "ciekawszych" kolorach...
http://www.pentax.pl/galeria.php?id=23
http://www.optyczne.pl/3275-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_K-5_-_pierwsze_zdj%C4%99cie.html
Kolekcjoner
10-09-2010, 14:24
http://www.optyczne.pl/3275-nowo%C5%9B%C4%87-Pentax_K-5_-_pierwsze_zdj%C4%99cie.html
Tak czytam te komentarze i wychodzi na to, że najlepszy aparat na świecie zrobili - czy coś przegapiłem? :shock:8-)
Viracocha
10-09-2010, 14:49
Tak czytam te komentarze i wychodzi na to, że najlepszy aparat na świecie zrobili - czy coś przegapiłem? :shock:8-)
Najlepsze jest to, że komentujący przekonali się o tym patrząc na jedno zdjęcie nowego korpusu. Widać jak sprzęt dobry, to nawet specyfikacji nie trzeba pokazywać. :mrgreen:
Bo tam jest taka sprzeczność:
- redakcja nienawidzi Pentaxa i się na niego uwzięła
- fala wyznawców Pentaxa chce bronić swój przedmiot kultu
I tyle.
Najlepsze jest to, że komentujący przekonali się o tym patrząc na jedno zdjęcie nowego korpusu. Widać jak sprzęt dobry, to nawet specyfikacji nie trzeba pokazywać. :mrgreen:nie wiem po co ta złośliwość? W sieci mozna znaleźć wiele informacji na temat K-r. więc może nie tylko to jedno zdjęcie?
A tak na marginesie to ja bym sie cieszył bo wproadzenie nowej puszki to zawsze podnosi poprzeczkę i Canonowi i innym na dobre wyjdzie.
Swego czasu, około rok temu K-x mocno namieszał w segmencie EL. Może teraz K-r też?
http://www.dpreview.com/news/1009/10090910pentaxkr.asp
http://www.pentaxforums.com/forums/pl/pentax-news-rumors/113787-first-pictures-k-r.html
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=11477
grzehoo, gdybyś troszkę spojrzał poza te klapki, to byś dostrzegł, że koledzy piszą o K-5.
weź MC_ lepiej poczytaj o czym piszą koledzy
nie tylko parę postów powyżej ale troche jeszcze wyżej poczytaj
To cytaty zamieszczaj tak, aby było wiadomo o co Ci chodzi. Wyraźnie odniosłeś się do wypowiedzi kolegi Viracocha, który z kolei odnosił się do postu kolegi Kolekcjoner, który cytował link do zdjęcia aparatu K-5.
Czy to jest takie trudne, żeby trochę pomyśleć?
Chociaż w sumie w zakonie Pentaxa trzeba stawiać na wiarę... jak to w religii.
to weź kliknij w ten link u kolegi Kolekcjoner ! ja widzę stronę główną i reklamę K-r na pierwszym planie.
Dziwne, bo mi się wyświetla informacja o K-5
Kolekcjoner
10-09-2010, 16:58
Istotnie coś z tym linkiem nie tak. Nie wiem czemu :oops:.
@gietrzy - do raportu :mrgreen::D
Oczywiście chodziło o K5.
news o K-5 zostal zdjety z optycznych
news o K-5 zostal zdjety z optycznych
Pewnie to prawda :) i poprosił ich o to Kosul ;)
grzehoo - to ty jesteś moim nowym macro Bogiem? (Juza, wygrane w macro pająki w czerni).
Michu (Pentax)
10-09-2010, 19:17
Na razie o K5 nie ma sensu pisać - wątek jest o nowościach a nie przeciekach - poczekajmy do 20 września.
Komentarze zaś windujące owego K5 pod niebiosa mogły wziąć się z domniemanej specyfikacji ujawnionej na Pentax Forums:
• $1699 US Body Only
• $1999 AU Body Only
• Magnesium body with plastic and rubber exterior, 80 weather seals.
• Tempered glass top and rear LCD
• 16.2mp Sony EXEMOR Sensor • 23.6 x 15.8 mm CMOS sensor
• Dimensions 131 x 97 x 73mm
• Weight 770g
Focusing
• Complete new AF system superior algorithms.
• 18-point wide autofocus system (SAFOX IX+)
• AF-Single
• AF-Continuous
• 4 Custom AF-C modes, auto, action, portrait, night
• Manual focus
Sensitivity
• ISO standard : 200-12800
• Expanded ISO : 50 - 25,600
Movie mode • AVi (Motion JPEG)
• 1920 x 1080 25p, 30p
• 1280x720 25p, 30p
• 640 x 480, 25p, 30p
• Av, Sv, Tv and M modes for video.
• External stereo mic jack.
• Movie processing including Custom Image, Cross Process and selected Digital Filters
Viewfinder
• penta-prism
• Hybrid VF utilizing translucent LCD to display focus points and framing grid.
Flash
• Angle of view coverage: 28mm wide-angle (35mm equivalent)
• Flash Exposure Compensation: -2 EV - +1EV (1/2EV steps)
• P-TTL (Is same P-ttl as in 645D)
• Hot shoe, sync-speed: 1/180 sec. (will have 1/250 available with new flashes to be released First half 2011)
• Wireless-sync with PENTAX dedicated flash and IrSimple.
Continuous shooting • Hi speed: 8fps
Connectivity • USB/Video
• USB 2.0
• HDMI
Storage
• Dual SD or SDHC card
Ale jak wspomniałem - to tylko plotki. Nie ma co o tym gadać...
Poza tym cóż... Puszka jak puszka. Miejmy nadzieje, że będzie zdjęcia robić.
Już nie plotki, mamy godnego konkurenta 7d
Af wygląda co najmniej ciekawiehttp://www.youtube.com/watch?v=d4nv2QGktbw
W K7 AF ponoć jest porównywalny z C 5d, a tu wyglada że w K5 jest wyraźnie lepszy.
Af wygląda co najmniej ciekawiehttp://www.youtube.com/watch?v=d4nv2QGktbw
W K7 AF ponoć jest porównywalny z C 5d, a tu wyglada że w K5 jest wyraźnie lepszy.
Takim testem moglbym wykazac ze SEk750 jest dowolnie razy lepszy od 1dIV...
"W K7 AF ponoć jest porównywalny z C 5d, a tu wyglada że w K5 jest wyraźnie lepszy."
zapewniam cie że nie jest,o ile na dworze jest szybki to w pomieszczeniach przegrywa z 5d ,a o dokładności to nawet nie ma co pisac ...
"Af wygląda co najmniej ciekawiehttp://www.youtube.com/watch?v=d4nv2QGktbw"
O w morde to ja taki szybki af w K-7 miałem ( szok ) to po co się go pozbyłem...:-)
Na DXO test K5, bardzo entuzjastyczny, czego się po tym aparacie można było spodziewać.
Cześc.Ch.
mało powiedziane, K5 rozwalił 7d i 5dII :/
mało powiedziane, K5 rozwalił 7d i 5dII :/
Spoko, dodali w menu pozycje "full frame", czy "dslr effect"? :mrgreen:
Dla mnie klepać takie dyrdymały to bezsens, mogę śmiało powiedzieć że 500D rozwala moje 5DII z gripem czy jakiekolwiek 1D/1Ds wymiarami, bo mogę je spokojnie schować do kieszeni płaszcza z obiektywem, a tego drugiego już nie.
Spoko, dodali w menu pozycje "full frame", czy "dslr effect"? :mrgreen:brnąc dalej w taką głupią retorykę można by złośliwie dodać, że w C5d Mark III dodadzą MF effect :mrgreen:
_igijeśli Ci się wydaje, że obecność FF w systemie jest wyznacznikiem jakości APS-C to współczuję.
Pożyjemy, zobaczymy. Może Pentax K-5 okaże się na tyle dobry, że zmusi do wysiłku inżynierów w C, N, S i O co na dobre wyjdzie użytkownikom wszystkich systemów.
Pożyjemy, zobaczymy. Może Pentax K-5 okaże się na tyle dobry, że zmusi do wysiłku inżynierów w C, N, S i O co na dobre wyjdzie użytkownikom wszystkich systemów.
abstrahujac od tego czy faktycznie moze, to w jakikolwiek realny wplyw na Canona ja osobiscie watpie. na Canona to nawet Nikon nie ma rzeczywistego bezposredniego wplywu (vide tzw. "uklad AF" w 5D mkII)
Spoko, dodali w menu pozycje "full frame", czy "dslr effect"? :mrgreen:
Dla mnie klepać takie dyrdymały to bezsens, mogę śmiało powiedzieć że 500D rozwala moje 5DII z gripem czy jakiekolwiek 1D/1Ds wymiarami, bo mogę je spokojnie schować do kieszeni płaszcza z obiektywem, a tego drugiego już nie.
Nie chodzi o wielkośc aparatu tylko o jakość fotek.
cześć.Ch.
seweryn1
01-12-2010, 14:09
Miałem w łapkach Pentaksa k-5 jest niezły. Kiedyś używałem sprzętu tej marki jeszcze na analogach stąd sentyment. Ergonomia dziwna dla mnie, ale to kwestia przyzwyczajenia, bardzo cichy dzwięk migawki, no i obrazek genialny pod względem D-r i szumu. Iso 4000 jak na mój gust bardzo podobne do 5dMK2 i nie traci tak kolorków jak 7d. Gdyby 7d miał taką matrycę to nie wiem czy bym chciał 5d.
Michu (Pentax)
18-12-2010, 15:03
http://www.dpreview.com/reviews/pentaxk5/
to mamy króla apsc, a jeszcze 2 lata temu pentax był w ogonie stawki
Kolekcjoner
02-07-2011, 02:31
Póki co news dnia: Hoya sprzedała Pentaxa. Kupcem jest Ricoh.
http://www.reuters.com/article/2011/07/01/ricoh-hoya-idUSL3E7I10G620110701
http://www.dpreview.com/news/1107/11070105ricohbuyspentax.asp
Że sprzedała to pół biedy, ale za ile :shock:
Sergiusz
02-07-2011, 10:31
Za 350mln zł
Serio? Jak na to wpadłeś? Czyżbyś pomnożył podaną kwotę w dolarach przez aktualny kurs dolara?
Kolekcjoner
02-07-2011, 15:19
Panowie ;):).
Tak czy tak kwota jest zastanawiająco mała i na forach grzmią od domysłów dlaczego.
No właśnie o to mi chodziło. Marka znana, produkty znowu nie takie złe i taka cena...
Kolekcjoner
02-07-2011, 15:57
Najbardziej chyba wiarygodną przyczyną tego stanu rzeczy była marna sprzedaż. Podobno w okolicach 1.4% rynku.
To jest prawdopodobnie przykład na to, że nie wystarczy mieć dobry produkt - trzeba jeszcze go umieć sprzedać, a tu coś w Pentaxie nie działa dobrze i to od dawna.
I nie poprawiły tego nawet różnokolorowe Pętaksy ;)
Kolekcjoner
02-07-2011, 16:03
I nie poprawiły tego nawet różnokolorowe Pętaksy ;)
No bo to jest pierońsko trudny rynek.
Sony się o tym przekonało. Wydawało się że szybko dołączą do C i N odzyskując dawną pozycję Minolty, a tu figa. Przy tym potencjału Sony i Pentaxa nawet nie ma co porównywać.
Jasne, choć akurat Sony idzie własną (czasem kontrowersyjną) drogą i pomimo faktu, że sporo mu brakuje globalnie do producenta kopiarek i producenta lornetek ;) to radzi sobie całkiem nieźle.
Piotr_0602
04-07-2011, 09:28
Pytanie co zrobi z Pentaxem Ricoh - również producent kopiarek (jak Minolta), a w branzy foto producent niszowych drogich kompaktów i jeszcze bardziej niszowego, kontrowersyjnego i drogiego systemu wymiennych modułów (czy to są bezlusterkowce?).
Szkoda byłoby gdyby Pentax miał zniknąć z rynku.
Ale jego ostatni system bezlustrkowców z mini-kompaktową matrycą raczej sugeruje dziwne biznesowe decyzje. W sam raz dogada się z wymyślającym równie dziwne systemy Ricohem.
Ricoh niegdyś robił też lustrzanki i to całkiem fajne. Nota bene z bagnetem K Pentaxa. Więc jakby połaczenie rodziny :-D