Zobacz pełną wersję : Jaki 35mm na M42 ???
Witam chciałbym kupić sobie szkło 35mm na M42 tylko w miarę jasne i szczerze powiedziawszy to będzie mój pierwszy słoik na M42, szukam czegoś przyzwoitego do powiedzmy 400 zł jakieś porady, sugestie ???
anzelm-74
11-09-2009, 19:18
Cześć.
Moim zdaniem najlepsze 35mm na M42 to Carl Zeiss Flektogon 35mm/f2.4 . Ceny akurat około 400pln. Perfekcyjne wykonanie, ostry już od f3.5 , bardzo ładna plastyka i bokeh. W tej ogniskowej na M42 nie ma dla niego alternatywy.
Pozdrawiam.
Cześć.
Moim zdaniem najlepsze 35mm na M42 to Carl Zeiss Flektogon 35mm/f2.4 . Ceny akurat około 400pln. Perfekcyjne wykonanie, ostry już od f3.5 , bardzo ładna plastyka i bokeh. W tej ogniskowej na M42 nie ma dla niego alternatywy.
Pozdrawiam.
Czyli nie znajdę niczego z lepszym światłem ostry od 3.5 to trochę dla mnie za mało, myślałem o czymś ostrym od pełnej dziury 2.8 - nie dobrze :(
anzelm-74
11-09-2009, 22:03
Czyli nie znajdę niczego z lepszym światłem ostry od 3.5 to trochę dla mnie za mało, myślałem o czymś ostrym od pełnej dziury 2.8 - nie dobrze :(
Jest również japoński Takumar 35mm/f2.0 ,który jest ostry od 2.8, ale łatwiej skopać tyłek Diablo Włodarskiemu niż go kupić w dobrej cenie.
Jest również inny japończyk- Rokkor 35mm/f1.8 , ale jego ceny oscylują wokół 6-7dmiu stówek. Doliczając dandelion z potwierdzeniem ostrości wychodzi tyle, co za używany Canon 35mm/f2.0. Czasami też pojawiają się rosyjskie Miry 35mm/f2.0. Sprzedawcy wciskają , że są to kopie takumarów, prawie tak dobre jak oryginały.
Swiatło pozostałej reszty zaczyna się od 2.8 lub 3.5 ,więc trudne przed Tobą zadanie:)
Pozdro.
Najlepiej jak sam ocenisz:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://univers.kylos.pl/marcin/canon-board/IMG_1039.jpg)
(klikając na obrazek otworzy Ci się pełny obraz)
Zeiss Flektogon Auto 35/2.4 MC @ 2.4
Moim zdaniem w centrum nie jest źle, na brzegach już trochę gorzej. Może to wynikać z konstrukcji obiektywów M42 i ich problemów ze współpracą z DSLR przy szerokim kącie. Podobno poniżej 30mm zaczyna się robić nieciekawie. W każdym razie ja używam tego obiektywu głównie do makro, gdzie spisuje się świetnie. Oferuje powiększenie 1:2 i ostrość od ok. 5 cm.
potwierdzam ze CZ 2.4 jest swietny. Rewelacyjny kontrast i plastyka. jak jestes z wawy to mozemy sie ustawic to sobie przetestujesz.
Dzięki za odpowiedzi przekonaliście mnie do Zaiss'a :) muszę teraz tylko upolować "swoją" sztukę :) molsar: nie jestem z Tarnowa ale dzięki za incjatywę, pozdrawiam