Witam chciałbym kupić sobie szkło 35mm na M42 tylko w miarę jasne i szczerze powiedziawszy to będzie mój pierwszy słoik na M42, szukam czegoś przyzwoitego do powiedzmy 400 zł jakieś porady, sugestie ???
Witam chciałbym kupić sobie szkło 35mm na M42 tylko w miarę jasne i szczerze powiedziawszy to będzie mój pierwszy słoik na M42, szukam czegoś przyzwoitego do powiedzmy 400 zł jakieś porady, sugestie ???
Cześć.
Moim zdaniem najlepsze 35mm na M42 to Carl Zeiss Flektogon 35mm/f2.4 . Ceny akurat około 400pln. Perfekcyjne wykonanie, ostry już od f3.5 , bardzo ładna plastyka i bokeh. W tej ogniskowej na M42 nie ma dla niego alternatywy.
Pozdrawiam.
Jest również japoński Takumar 35mm/f2.0 ,który jest ostry od 2.8, ale łatwiej skopać tyłek Diablo Włodarskiemu niż go kupić w dobrej cenie.
Jest również inny japończyk- Rokkor 35mm/f1.8 , ale jego ceny oscylują wokół 6-7dmiu stówek. Doliczając dandelion z potwierdzeniem ostrości wychodzi tyle, co za używany Canon 35mm/f2.0. Czasami też pojawiają się rosyjskie Miry 35mm/f2.0. Sprzedawcy wciskają , że są to kopie takumarów, prawie tak dobre jak oryginały.
Swiatło pozostałej reszty zaczyna się od 2.8 lub 3.5 ,więc trudne przed Tobą zadanie
Pozdro.
Najlepiej jak sam ocenisz:
(klikając na obrazek otworzy Ci się pełny obraz)
Zeiss Flektogon Auto 35/2.4 MC @ 2.4
Moim zdaniem w centrum nie jest źle, na brzegach już trochę gorzej. Może to wynikać z konstrukcji obiektywów M42 i ich problemów ze współpracą z DSLR przy szerokim kącie. Podobno poniżej 30mm zaczyna się robić nieciekawie. W każdym razie ja używam tego obiektywu głównie do makro, gdzie spisuje się świetnie. Oferuje powiększenie 1:2 i ostrość od ok. 5 cm.
Ostatnio edytowane przez mjs27 ; 13-09-2009 o 12:01
potwierdzam ze CZ 2.4 jest swietny. Rewelacyjny kontrast i plastyka. jak jestes z wawy to mozemy sie ustawic to sobie przetestujesz.
Dzięki za odpowiedzi przekonaliście mnie do Zaiss'amuszę teraz tylko upolować "swoją" sztukę
molsar: nie jestem z Tarnowa ale dzięki za incjatywę, pozdrawiam