Zobacz pełną wersję : CBL lens
Pewnie bylo ale niestety nie moge znalezc watku. Co o tym sadzicie, czy warto w to inwestowac? Jesli watek byl to ten zamknijcie i dajcie linka.
Tomasz Golinski
11-09-2009, 14:49
Czy warto inwestować, to pytanie do marketingowców. Ile chcesz sprowadzić, gdzie sprzedawać?
A jeśli chcesz sam używać, to zdecydowanie nie warto. Skuteczniejsze są już nawet leki homeopatyczne. Było sporo wątków, np.
http://canon-board.info/showthread.php?p=300232
http://canon-board.info/showthread.php?t=38838
Wlasnie pod wplywem testu na fotopolis zaczalem sie dluzej nad tym zastanawiac....moze im zaplacili za pozytywne wyniki?
Co chcesz wiedziec?
Robisz zdjecia, czy rowniez video?
Tylko zdjecia. Chcialem wiedziec czy warto kupic to zamiast zwyczajnej szarej/bialej karty ale chyba juz wiem ze nie...
Wydaje mi sie, iz przydaje sie glownie wtedy, kiedy robisz JPG'i i zalezy Ci na dokladnym odwzorowaniu bieli, a nie wystarczaja Ci predefiniowane ustawienia w aparacie, ani AUTO.
Jezeli robisz RAW'y - moim zdaniem wystarczy zwykla karta, ktora pozniej potraktujesz pipeta w post processingu.
Pytalem o video, gdyz tam w wiekszosci urzadzen obraz jest zapisywany skompresowany (np. 5D II, 7D). Pomijam drogie kamery pozwalajace zapisywac klatki jako RAW'y.
Tutaj znowu - jezeli komus zalezy na dokladnym balansie - CBL lub jakikolwiek inny wzorzec da lepsze rezultaty, niz predefiniowane tryb lub AUTO.
PS: Pamietac nalezy, ze nie zawsze i nie kazdy chce dokladnie odwzorowac biel. Wielu nagrywajacych video w ogole nic nie mierzy, a ustawia 5600 w dzien, 3200 przy sztucznym, czasem jeszcze 7500.
Miałem w rękach na targach w Łodzi.
Znajomy robiący filmy stwierdził, że wynalazek jest w sam raz dla niego.
IMHO to bardzo drogi interes, choć sam zdałem sobie sprawe, że w kościele balansuje na białą kartkę. Myślę jednak, że WhiBal G6 do balansu bieli jest jak zznalazł.
Tomasz Golinski
23-09-2009, 02:31
Wiadomo, jakie jest widmo światła odbijanego przez whibal. O CBL nic nie wiadomo, poza tym, co jest na stronie - a jest to bełkot. Podejrzewam, że nawet suknia panny młodej ma lepszą charakterystykę spektralną :P
Mam CBL Lens od dwóch lat. W rozmiarze 110 mm. Kupiłem specjalnie pod Pentax'a K10D, bo tam z balansem bieli było trochę problemów. A teraz...przy Canonie 50D nie widzę potrzeby stosowania tego cuda. Po zrobieniu zdjęcia wzorcowego i tak trzeba korygować w ustawieniach. Zawsze pozostawał jakiś zafarb, a to zielony, a to wpadający w fiolet, szary to nie był szary tylko z domieszką nibieskiego. Fakt, że trzeba nauczyć się wykorzystywać CBL, zwłaszcza jeśli chodzi o ustawienie kąta padania źródła światła z uwzględnieniem ogniskowej. Nadaje się wg mnie do statycznych ujęć gdzie mamy jasno określony jeden rodzaj (no może dwa) źródła światła. Przy mieszaninie świateł jest problem, nie mówiąc o robieniu zdjęć z lampą (tam dobiero wychodzą cuda). Szara strona CBL wg mnie nie spełnia swojej roli. Max. ogniskowa do jakiej można zastosować CBL, to wg mnie 55-70 mm (przy rozmiarze CBL 110 mm). Generalnie CBL nie jest warte swojej ceny, a lepsze efekty da szara karta. Na testy takich cudów trzeba patrzeć z dystansem. Instrukcja obsługi to porażka. Na pewno pozbędę się CBL.
Arcadio,
nie to ze chce jakos bronic CBL, ale chyba rzeczywiscie nalezy sie nauczyc go wykorzystywac, a jest to prawie banalne.
To co piszesz swiadczy, albo o problemach Twojej puszki (w co raczej nie wierze), albo o dziwnych akcja, ktore robisz.
Powiedzenie, iz odkad korzystasz z Canon'a - nie potrzeba nagle wzorca - przy zalozeniu, ze zalezy Ci na poprawnym odwzorowaniu bieli - jest nieprawda. Uwazasz, ze tryb auto w Canonie jest nieomylny, w porownaniu do Pentaxa? Czy o cos innego chodzi?
Zafarby? Nie wiem co chcesz korygowac w ustawieniach..?
Statycznych ujec? Max dwa rozne zrodla swiatla? Powinienes poczytac fotografowaniu z roznymi zrodlami swiatla, o roznej temperaturze barwowej, bo to co piszesz ma sie nijak do CBL, piszesz o swoich doswiadczeniach ze wzorcami w ogole, jak rozumiem. No, ale jezeli odpowiada Ci tryb pomiaru w puszce - no to nie ma problemu w ogole.
Szara strona - daje cieplejsze odwzorowanie niz biala.
Ogniskowa - znowu piszesz o ograniczeniach, puszki, z ktorej korzystasz?
Po co Ci w ogole ogniskowa?
Lepsza szara karta? Jak robisz RAW'y - na pewno nie lepsza, ale porownywalna. A jak ktos robi JPG, albo filmy?
PS: Instrukcja, caly marketing - slabiutkie, ale samo urzadzenie spelnia swoja role bardzo dobrze!
Nie jestem mistrzem fotografii. To są moje oceny. Wzorzec jest potrzebny. Robienie zdjęć robi mi frajdę. Zmian systemu była z innych powodów i jestem z tego bardzo zadowolony. 95% zdjęć wykonuję w RAW'ach.
Światło w fotografii jest najważniejsze i tego się uczę każdego dnia.