Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : CBL lens

Glorf
10-09-2009, 21:51
Pewnie bylo ale niestety nie moge znalezc watku. Co o tym sadzicie, czy warto w to inwestowac? Jesli watek byl to ten zamknijcie i dajcie linka.

Tomasz Golinski
11-09-2009, 14:49
Czy warto inwestować, to pytanie do marketingowców. Ile chcesz sprowadzić, gdzie sprzedawać?

A jeśli chcesz sam używać, to zdecydowanie nie warto. Skuteczniejsze są już nawet leki homeopatyczne. Było sporo wątków, np.
http://canon-board.info/showthread.php?p=300232
http://canon-board.info/showthread.php?t=38838

Glorf
12-09-2009, 13:34
Wlasnie pod wplywem testu na fotopolis zaczalem sie dluzej nad tym zastanawiac....moze im zaplacili za pozytywne wyniki?

Jerry_R
19-09-2009, 05:42
Co chcesz wiedziec?
Robisz zdjecia, czy rowniez video?

Glorf
19-09-2009, 13:07
Tylko zdjecia. Chcialem wiedziec czy warto kupic to zamiast zwyczajnej szarej/bialej karty ale chyba juz wiem ze nie...

Jerry_R
19-09-2009, 13:57
Wydaje mi sie, iz przydaje sie glownie wtedy, kiedy robisz JPG'i i zalezy Ci na dokladnym odwzorowaniu bieli, a nie wystarczaja Ci predefiniowane ustawienia w aparacie, ani AUTO.

Jezeli robisz RAW'y - moim zdaniem wystarczy zwykla karta, ktora pozniej potraktujesz pipeta w post processingu.

Pytalem o video, gdyz tam w wiekszosci urzadzen obraz jest zapisywany skompresowany (np. 5D II, 7D). Pomijam drogie kamery pozwalajace zapisywac klatki jako RAW'y.
Tutaj znowu - jezeli komus zalezy na dokladnym balansie - CBL lub jakikolwiek inny wzorzec da lepsze rezultaty, niz predefiniowane tryb lub AUTO.

PS: Pamietac nalezy, ze nie zawsze i nie kazdy chce dokladnie odwzorowac biel. Wielu nagrywajacych video w ogole nic nie mierzy, a ustawia 5600 w dzien, 3200 przy sztucznym, czasem jeszcze 7500.

sebfoto
22-09-2009, 20:03
Miałem w rękach na targach w Łodzi.
Znajomy robiący filmy stwierdził, że wynalazek jest w sam raz dla niego.
IMHO to bardzo drogi interes, choć sam zdałem sobie sprawe, że w kościele balansuje na białą kartkę. Myślę jednak, że WhiBal G6 do balansu bieli jest jak zznalazł.

Tomasz Golinski
23-09-2009, 02:31
Wiadomo, jakie jest widmo światła odbijanego przez whibal. O CBL nic nie wiadomo, poza tym, co jest na stronie - a jest to bełkot. Podejrzewam, że nawet suknia panny młodej ma lepszą charakterystykę spektralną :P

arcadio
23-09-2009, 08:18
Mam CBL Lens od dwóch lat. W rozmiarze 110 mm. Kupiłem specjalnie pod Pentax'a K10D, bo tam z balansem bieli było trochę problemów. A teraz...przy Canonie 50D nie widzę potrzeby stosowania tego cuda. Po zrobieniu zdjęcia wzorcowego i tak trzeba korygować w ustawieniach. Zawsze pozostawał jakiś zafarb, a to zielony, a to wpadający w fiolet, szary to nie był szary tylko z domieszką nibieskiego. Fakt, że trzeba nauczyć się wykorzystywać CBL, zwłaszcza jeśli chodzi o ustawienie kąta padania źródła światła z uwzględnieniem ogniskowej. Nadaje się wg mnie do statycznych ujęć gdzie mamy jasno określony jeden rodzaj (no może dwa) źródła światła. Przy mieszaninie świateł jest problem, nie mówiąc o robieniu zdjęć z lampą (tam dobiero wychodzą cuda). Szara strona CBL wg mnie nie spełnia swojej roli. Max. ogniskowa do jakiej można zastosować CBL, to wg mnie 55-70 mm (przy rozmiarze CBL 110 mm). Generalnie CBL nie jest warte swojej ceny, a lepsze efekty da szara karta. Na testy takich cudów trzeba patrzeć z dystansem. Instrukcja obsługi to porażka. Na pewno pozbędę się CBL.

Jerry_R
23-09-2009, 09:10
Arcadio,
nie to ze chce jakos bronic CBL, ale chyba rzeczywiscie nalezy sie nauczyc go wykorzystywac, a jest to prawie banalne.

To co piszesz swiadczy, albo o problemach Twojej puszki (w co raczej nie wierze), albo o dziwnych akcja, ktore robisz.

Powiedzenie, iz odkad korzystasz z Canon'a - nie potrzeba nagle wzorca - przy zalozeniu, ze zalezy Ci na poprawnym odwzorowaniu bieli - jest nieprawda. Uwazasz, ze tryb auto w Canonie jest nieomylny, w porownaniu do Pentaxa? Czy o cos innego chodzi?

Zafarby? Nie wiem co chcesz korygowac w ustawieniach..?

Statycznych ujec? Max dwa rozne zrodla swiatla? Powinienes poczytac fotografowaniu z roznymi zrodlami swiatla, o roznej temperaturze barwowej, bo to co piszesz ma sie nijak do CBL, piszesz o swoich doswiadczeniach ze wzorcami w ogole, jak rozumiem. No, ale jezeli odpowiada Ci tryb pomiaru w puszce - no to nie ma problemu w ogole.

Szara strona - daje cieplejsze odwzorowanie niz biala.

Ogniskowa - znowu piszesz o ograniczeniach, puszki, z ktorej korzystasz?
Po co Ci w ogole ogniskowa?

Lepsza szara karta? Jak robisz RAW'y - na pewno nie lepsza, ale porownywalna. A jak ktos robi JPG, albo filmy?

PS: Instrukcja, caly marketing - slabiutkie, ale samo urzadzenie spelnia swoja role bardzo dobrze!

arcadio
23-09-2009, 10:52
Nie jestem mistrzem fotografii. To są moje oceny. Wzorzec jest potrzebny. Robienie zdjęć robi mi frajdę. Zmian systemu była z innych powodów i jestem z tego bardzo zadowolony. 95% zdjęć wykonuję w RAW'ach.
Światło w fotografii jest najważniejsze i tego się uczę każdego dnia.