PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o temp. barwową...

adobija
10-09-2009, 16:47
Hej, pewnie nieraz już było ale jakoś nie to o co mi chodzi.
Z tego co wiem bardzo fajnie jest sobie podczas dobierania WB wybrać w danych warunkach temp. barwową w stopniach K, mam taką możliwość w 50D ale pytanie jest takie.... skąd mam wiedzieć że np na takiej sali mam sobie wybrać np 5500 K.....taki przykład tylko..... czy trzeba metodą prób i błędów na razie i potem ustawić najlepsze i super....będzie stałe w tych samych warunkach.... czy można to jakoś określić przy pomocy czegoś...

pomijam fakt wyboru WB przy pomocy szarej karty, czy białej kartki....

dzięki z góry....

Krzychu
10-09-2009, 17:00
Można określić znając źródło światła bo temperatury poszczególnych źródeł są ogólnie znane, pytanie tylko po co - lepiej włączyć RAW i nie zawracać sobie takimi bzdurami głowy... Bo jak już masz pomieszane dzienne z okna z żarówką to za cholerę nie zgadniesz...

Tomasz Golinski
10-09-2009, 18:31
Tabele temperatur można znaleźć w wielu miejscach, np. http://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature

Ale j.w. - lepiej raw.

Sergiusz
10-09-2009, 18:31
Zgadnę jak mi podasz czas naświetlania.:-D Owszem można ustawić RAW i WB Auto ale to tylko połowiczne rozwiązanie problemu.

Sławek
10-09-2009, 18:55
Można jeszcze sobie sprawić kolorymert i ustalić temperaturę widma , absorbcje itd. Kiedyś minolta produkowała ale nie wiem czy ktoś teraz w erze cyfry używa .Kiedyś owszem , przy reprodukcjach na slajdach. Ale to był hi-tec.

rtea
17-09-2009, 16:43
Można określić znając źródło światła bo temperatury poszczególnych źródeł są ogólnie znane, pytanie tylko po co - lepiej włączyć RAW i nie zawracać sobie takimi bzdurami głowy... Bo jak już masz pomieszane dzienne z okna z żarówką to za cholerę nie zgadniesz...

RAW - to jest najlepszy i najskuteczniejszy sposob jezeli chodzi o reportaz.
W studio - tylko szarosc 18%
W plenerze - tablica kolorow.

poza tym rob w rawach - nic lepszego bez wzgledu na miejsce i technike