Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Pytanie o temp. barwową...

Coś już napisał Awatar adobija
    Miasto
    Kęty

Domyślnie Pytanie o temp. barwową...

Hej, pewnie nieraz już było ale jakoś nie to o co mi chodzi.
    Z tego co wiem bardzo fajnie jest sobie podczas dobierania WB wybrać w danych warunkach temp. barwową w stopniach K, mam taką możliwość w 50D ale pytanie jest takie.... skąd mam wiedzieć że np na takiej sali mam sobie wybrać np 5500 K.....taki przykład tylko..... czy trzeba metodą prób i błędów na razie i potem ustawić najlepsze i super....będzie stałe w tych samych warunkach.... czy można to jakoś określić przy pomocy czegoś...

pomijam fakt wyboru WB przy pomocy szarej karty, czy białej kartki....

dzięki z góry....

EOS 50D, BG-E2N, T 17-50mm f2.8 , 18-55mm 3.5 - 5.6, 50mm f1,8 II,
    85mm f1.8, 70-200mm f4 L, 580 EX, Sto-Fen Omni-Bounce EY, OC-E (5m ), 20GB Sandisca, Lowepro D550 AW, Velbon Sherpa 600R i baaardzo dużo chęci ,

www.pbase.com/adobija

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Można określić znając źródło światła bo temperatury poszczególnych źródeł są ogólnie znane, pytanie tylko po co - lepiej włączyć RAW i nie zawracać sobie takimi bzdurami głowy... Bo jak już masz pomieszane dzienne z okna z żarówką to za cholerę nie zgadniesz...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tabele temperatur można znaleźć w wielu miejscach, np. http://en.wikipedia.org/wiki/Color_temperature

Ale j.w. - lepiej raw.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Zgadnę jak mi podasz czas naświetlania.:-D Owszem można ustawić RAW i WB Auto ale to tylko połowiczne rozwiązanie problemu.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Można jeszcze sobie sprawić kolorymert i ustalić temperaturę widma , absorbcje itd. Kiedyś minolta produkowała ale nie wiem czy ktoś teraz w erze cyfry używa .Kiedyś owszem , przy reprodukcjach na slajdach. Ale to był hi-tec.

Dopiero zaczyna Awatar rtea
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Można określić znając źródło światła bo temperatury poszczególnych źródeł są ogólnie znane, pytanie tylko po co - lepiej włączyć RAW i nie zawracać sobie takimi bzdurami głowy... Bo jak już masz pomieszane dzienne z okna z żarówką to za cholerę nie zgadniesz...
    RAW - to jest najlepszy i najskuteczniejszy sposob jezeli chodzi o reportaz.
    W studio - tylko szarosc 18%
    W plenerze - tablica kolorow.

poza tym rob w rawach - nic lepszego bez wzgledu na miejsce i technike
    Jedni przez grzech się wznoszą, inni przez cnotę upadają. William Shakespeare (1564-1616)

Uprawnienia umieszczania postów