Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Żarnik/Palnik do lampy canon 550ex

matulka
07-09-2009, 17:13
Witam,

Spalił się żarnik do lampy canon 550ex

http://img32.imageshack.us/img32/1328/zarnikcanon.th.jpg (http://img32.imageshack.us/i/zarnikcanon.jpg/)

Czy wiece gdzie można kupić?

Z góry dziękuję za odpowiedź

airhead
07-09-2009, 19:23
kupić to nie wiem, ale naprawią Ci na Żytniej w Warszawie

kasprzak
07-09-2009, 19:44
Autora wątku napewno to pytanie nie zachwyci, ale z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje wymiana takiego palnika ?

aciek_l
07-09-2009, 20:07
Głowy nie dam, ale chyba około 270... Wymieniałem (na żytniej), ale to dawno było. ;]

KubaZowsik
07-09-2009, 20:18
No to powiem Wam dokładnie ile to kosztuje na Żytniej w przypadku nowszego modelu. Za wymianę palnika (nie tak rozbebeszonego jak na fotografii) w mojej EX580 (I) zapłaciłem 283.24 zł . Po wymianie zalecam na miejscu sprawdzenie czy lampa błyska tak dobrze w pionie jak i w poziomie :) i najlepiej wziąć ze sobą jakiegoś zooma, podczepić pod puszkę i sprawdzić czy palnik lampy zoomuje się gdy jest na wprost oraz czy zmienia pozycję po przekręceniu do góry jak i po ustawieniu w pion.

scanus
07-09-2009, 20:29
No to powiem Wam dokładnie ile to kosztuje na Żytniej w przypadku nowszego modelu. Za wymianę palnika (nie tak rozbebeszonego jak na fotografii) w mojej EX580 (I) zapłaciłem 283.24 zł . Po wymianie zalecam na miejscu sprawdzenie czy lampa błyska tak dobrze w pionie jak i w poziomie :) i najlepiej wziąć ze sobą jakiegoś zooma, podczepić pod puszkę i sprawdzić czy palnik lampy zoomuje się gdy jest na wprost oraz czy zmienia pozycję po przekręceniu do góry jak i po ustawieniu w pion.

Czyżby po wymianie palnika w twojej lampie były jakieś problemy?
Znam możliwości Żytniej ale to relatywnie prosta naprawa.

KubaZowsik
08-09-2009, 00:18
"Czyżby po wymianie palnika w twojej lampie były jakieś problemy?"
- naturalnie, że tak :)

"Znam możliwości Żytniej ale to relatywnie prosta naprawa."
- Rzeczywiście nie jest to chyba trudna sprawa bo i proponowany termin naprawy był krótki. Finalnie lampa dobrze działa ale co się najeździłem to moje..

Lampę dosyć intensywnie używałem. Palnik przestał błyskać w pozycji 60 stopni i ogólnie głowica ciężko się obracała itd. Rozebrałem górę myśląc że pewnie coś drobnego się stało z zapadką na 60 stopniach. Jak rozebrałem to zobaczyłem doszczętnie zużyty palnik a że miałem kłopot ze złożeniem całości, to oddałem tak jak była do serwisu. Oczywiście załączyłem kartelunię z listą tego co trzeba tam zrobić (w skrócie, że lampa jest używana i chcę aby został wymieniony palnik a lampa "nasmarowana" by chodziła jak nowa, oraz by sprawdzono co jeszcze trzeba wynienić).

z opinii serwisu:

Opis uszkodzenia: OPIS USTERKI NA ZAŁĄCZONEJ KARCIE - ZROBIC PRZEGLĄD - EKSPERTYZĘ I WYCENIĆ NAPRAWĘ (LAMPA..
Wyposażenie: Brak wyposażenia
Stan urządzenia: ŚLADY UŻYTKOWANIA,
Nazwa: W LAMPIE ZYZYTY PALNIK - WYMIANA. POZA TYM LAMPA W PELNI SPRAWNA! W LAMPI NIE SMARUJE SIE NICZEGO RUCHOMEGO!

1. Odbieram lampę, wkładam akusy, lampa błyska (miałem niestetyt tylko stałkę na 50D), więc wyjmuję zasilanie i klapka od komory akumulatorów zostaje mi w ręku... Dodam, że otwierałem tą komorę z milion razy zawsze w taki sam sposób a teraz jakoś to zrobiłem delikatnie
więc tym bardziej zdziwiłem się że urwała się ! A jak miałem w ręku ten kawałek plastiku i próbowałem go na oczach serwisanta połamać, to nie dałem rady. Oczywiście to moja wina .... (tu rada: jak ktoś będzie odbierać lampę z serwisu to niech pracownik sam załaduje akusy samodzielnie).
A wcześniej w opinii pracownika serwisu "lampa poza palnikiem w pełni sprawna". Ta część (klapka) jest tak "skomplikowana", że nie ma jej na stanie serwisu i trzeba czekać 2 tyg. ....

2. Przyjeżdżam po lampę (po ok. 2 tyg.), już proszę pracownika serwisu żeby sam założył akumulatory i widzę jak mu to marnie wychodzi (nowa część jeszcze się nie rozruszała) ale dał radę. Chcę płacić kartą ale k.... nie działa terminal... Musiałem zapłacić KK bo nie miałem gotówki. A terminal nie działał później półtora tygodnia... Dobrze że wtedy już miałem nówkę EX580 II..

3. Po półtora tyg. przyjeżdżam (upewniłem się że działa terminal). Sprawdzam lampę, tym razem na 17-50 2.8 . Palnik niestety nie zmienia ogniskowej (gdy lampa w pozycji "flash prosto w ryja"), ale zmienia gdy jest w pozycji pionowej :) eehheh. Okazało się że technik nie sprawdził czegoś tam po złożeniu i jakieś styki zostały podłączone odwrotnie :) Okazało się też, że jak poposiłem o to żeby sprawdzili całą lampę pod kątem ew. wymiany zużytych części itd, to nie zrobili tego. Zajęli się wyłącznie palnikiem (no i klapką od akusów którą moim zdaniem ktoś w serwisie ułamał albo mocno naruszył).

4. Upłynęły 2-3 dni i wracam po lampę. Na szczęście jest zrobiona i działa tak jak należy i w dodatku terminal do kart działa więc wychodzę strudzony (każda wizyta w seriwsie to przecież dwa etapy: pojechać i wrócić ...) całym tym jeżdżeniem. Sprawdzam, płacę, odbieram wraz z 50D którego zostawiłem na czyszczenie matrycy.

Ufff..

matulka
08-09-2009, 17:02
a sam żarnik można gdzieś kupić?

Tezet-gdynia
08-09-2009, 17:19
Widze ze palnik jest juz prawie na wierzchu, poza odblysnikiem, mozesz go wyciagnac do konca i zrobic jakies zdjecie makro przy linijce ? Konkretnie chodzi mi o wymiary i o wszystkie 3 styki - tj. dwie nozki + najprawdopodobniej elektroda zaplonowa owinieta dookola rurki. Jesli Ci sie to uda to postaram sie znalezc jakies rozwiazanie problemu ;)

KubaZowsik
08-09-2009, 17:22
a nie najprościej i najszybciej będzie po prostu zanieść lampy do serwisu u niech ją za ok. 300 zł zrobią ? Wiesz już na jakie elementy zwrócić uwagę przy odbiorze i może takich jak ja przygód nie będziesz mieć ...

MaksymilianH
11-11-2009, 03:01
jesli komus udalo sie zmierzyc dokladnie zarnik, byloby super. Dzis mój kot postanowił zrzucić aparat z lampą ze stołu, gdzie stał podłączony do laptopa.
Straty: wszystkie "prowadnice palnika połamane, więc lampa wariuje, żarnik pęknięty więc nie błyska. Wyciągnąłem prowadnice z 540 EZ i pasuje do 550 EX, ale czeka mnie wymiana żarnika.
Pozdtawiam!

rodeoo
19-11-2009, 23:12
Mam ten sam problem tyle że z 580 ExII :P

Ale tu masz link do twojego konkretnego problemu
http://cgi.ebay.pl/NEW-OEM-CANON-550EX-FLASH-TUBE-UNIT-REPLACEMENT-PART_W0QQitemZ320377578384QQcmdZViewItemQQptZDigit al_Camera_Accessories?hash=item4a97fde390

piotr.mark
23-08-2010, 16:08
Wybaczcie, że odgrzebuję temat, ale to chyba najsensowniejsze rozwiązanie.
Chciałem spytać, czy istnieje możliwość kupienia w Polsce palnika do 580EX. Jeżeli nie to czy ktoś brał ten palnik z ebay'a?

kisman
03-09-2010, 01:46
Chyba nie bardzo się to uda w Polsce :(
Dylemat mam ten sam bo jedna z moich 580EXII wręcz zadymiła i ma przydymiony palnik a mógł bym to sam wymienić bez problemu.

kisman
03-09-2010, 12:15
W zasadzie też mnie zainteresował ten palnik z ebay'a. Napisałem maila z zapytaniem do sprzedawcy czy jest to oryginał czy zamiennik. Póki co to zero odzewu.

Dzwoniłem też do serwisu, cena wymiany palnika do 580EXII to koszt 340~350zł + wysyłka