Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Żarnik/Palnik do lampy canon 550ex

matulka
    Guest

Angry Żarnik/Palnik do lampy canon 550ex

Witam,

Spalił się żarnik do lampy canon 550ex

Czy wiece gdzie można kupić?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kupić to nie wiem, ale naprawią Ci na Żytniej w Warszawie
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Autora wątku napewno to pytanie nie zachwyci, ale z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć ile kosztuje wymiana takiego palnika ?
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie

Głowy nie dam, ale chyba około 270... Wymieniałem (na żytniej), ale to dawno było. ;]

Domyślnie

No to powiem Wam dokładnie ile to kosztuje na Żytniej w przypadku nowszego modelu. Za wymianę palnika (nie tak rozbebeszonego jak na fotografii) w mojej EX580 (I) zapłaciłem 283.24 zł . Po wymianie zalecam na miejscu sprawdzenie czy lampa błyska tak dobrze w pionie jak i w poziomie i najlepiej wziąć ze sobą jakiegoś zooma, podczepić pod puszkę i sprawdzić czy palnik lampy zoomuje się gdy jest na wprost oraz czy zmienia pozycję po przekręceniu do góry jak i po ustawieniu w pion.

Coś już napisał Awatar scanus
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KubaZowsik Zobacz posta
    No to powiem Wam dokładnie ile to kosztuje na Żytniej w przypadku nowszego modelu. Za wymianę palnika (nie tak rozbebeszonego jak na fotografii) w mojej EX580 (I) zapłaciłem 283.24 zł . Po wymianie zalecam na miejscu sprawdzenie czy lampa błyska tak dobrze w pionie jak i w poziomie i najlepiej wziąć ze sobą jakiegoś zooma, podczepić pod puszkę i sprawdzić czy palnik lampy zoomuje się gdy jest na wprost oraz czy zmienia pozycję po przekręceniu do góry jak i po ustawieniu w pion.
    Czyżby po wymianie palnika w twojej lampie były jakieś problemy?
    Znam możliwości Żytniej ale to relatywnie prosta naprawa.

Domyślnie

"Czyżby po wymianie palnika w twojej lampie były jakieś problemy?"
    - naturalnie, że tak

"Znam możliwości Żytniej ale to relatywnie prosta naprawa."

- Rzeczywiście nie jest to chyba trudna sprawa bo i proponowany termin naprawy był krótki. Finalnie lampa dobrze działa ale co się najeździłem to moje..

Lampę dosyć intensywnie używałem. Palnik przestał błyskać w pozycji 60 stopni i ogólnie głowica ciężko się obracała itd. Rozebrałem górę myśląc że pewnie coś drobnego się stało z zapadką na 60 stopniach. Jak rozebrałem to zobaczyłem doszczętnie zużyty palnik a że miałem kłopot ze złożeniem całości, to oddałem tak jak była do serwisu. Oczywiście załączyłem kartelunię z listą tego co trzeba tam zrobić (w skrócie, że lampa jest używana i chcę aby został wymieniony palnik a lampa "nasmarowana" by chodziła jak nowa, oraz by sprawdzono co jeszcze trzeba wynienić).

z opinii serwisu:

Opis uszkodzenia: OPIS USTERKI NA ZAŁĄCZONEJ KARCIE - ZROBIC PRZEGLĄD - EKSPERTYZĘ I WYCENIĆ NAPRAWĘ (LAMPA..
    Wyposażenie: Brak wyposażenia
    Stan urządzenia: ŚLADY UŻYTKOWANIA,
    Nazwa: W LAMPIE ZYZYTY PALNIK - WYMIANA. POZA TYM LAMPA W PELNI SPRAWNA! W LAMPI NIE SMARUJE SIE NICZEGO RUCHOMEGO!

1. Odbieram lampę, wkładam akusy, lampa błyska (miałem niestetyt tylko stałkę na 50D), więc wyjmuję zasilanie i klapka od komory akumulatorów zostaje mi w ręku... Dodam, że otwierałem tą komorę z milion razy zawsze w taki sam sposób a teraz jakoś to zrobiłem delikatnie
    więc tym bardziej zdziwiłem się że urwała się ! A jak miałem w ręku ten kawałek plastiku i próbowałem go na oczach serwisanta połamać, to nie dałem rady. Oczywiście to moja wina .... (tu rada: jak ktoś będzie odbierać lampę z serwisu to niech pracownik sam załaduje akusy samodzielnie).
    A wcześniej w opinii pracownika serwisu "lampa poza palnikiem w pełni sprawna". Ta część (klapka) jest tak "skomplikowana", że nie ma jej na stanie serwisu i trzeba czekać 2 tyg. ....

2. Przyjeżdżam po lampę (po ok. 2 tyg.), już proszę pracownika serwisu żeby sam założył akumulatory i widzę jak mu to marnie wychodzi (nowa część jeszcze się nie rozruszała) ale dał radę. Chcę płacić kartą ale k.... nie działa terminal... Musiałem zapłacić KK bo nie miałem gotówki. A terminal nie działał później półtora tygodnia... Dobrze że wtedy już miałem nówkę EX580 II..

3. Po półtora tyg. przyjeżdżam (upewniłem się że działa terminal). Sprawdzam lampę, tym razem na 17-50 2.8 . Palnik niestety nie zmienia ogniskowej (gdy lampa w pozycji "flash prosto w ryja"), ale zmienia gdy jest w pozycji pionowej eehheh. Okazało się że technik nie sprawdził czegoś tam po złożeniu i jakieś styki zostały podłączone odwrotnie Okazało się też, że jak poposiłem o to żeby sprawdzili całą lampę pod kątem ew. wymiany zużytych części itd, to nie zrobili tego. Zajęli się wyłącznie palnikiem (no i klapką od akusów którą moim zdaniem ktoś w serwisie ułamał albo mocno naruszył).

4. Upłynęły 2-3 dni i wracam po lampę. Na szczęście jest zrobiona i działa tak jak należy i w dodatku terminal do kart działa więc wychodzę strudzony (każda wizyta w seriwsie to przecież dwa etapy: pojechać i wrócić ...) całym tym jeżdżeniem. Sprawdzam, płacę, odbieram wraz z 50D którego zostawiłem na czyszczenie matrycy.

Ufff..

matulka
    Guest

Domyślnie

a sam żarnik można gdzieś kupić?

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Widze ze palnik jest juz prawie na wierzchu, poza odblysnikiem, mozesz go wyciagnac do konca i zrobic jakies zdjecie makro przy linijce ? Konkretnie chodzi mi o wymiary i o wszystkie 3 styki - tj. dwie nozki + najprawdopodobniej elektroda zaplonowa owinieta dookola rurki. Jesli Ci sie to uda to postaram sie znalezc jakies rozwiazanie problemu

Domyślnie

a nie najprościej i najszybciej będzie po prostu zanieść lampy do serwisu u niech ją za ok. 300 zł zrobią ? Wiesz już na jakie elementy zwrócić uwagę przy odbiorze i może takich jak ja przygód nie będziesz mieć ...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów