Zobacz pełną wersję : Żarówki błyskowe - jak wyzwalać
Witam!
Chcę kupić dwie żarówki błyskowe JH-7000 (dostępne na http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42). Niby mają fotocelę wbudowaną w siebie oraz mozliwość podłączenia przewodu synchro. W jaki sposób wyzwalać 2 takie żarówki i jednocześnie lampę błyskową (tą podłączoną bezpośrednio do aparatu). W aparacie mam jedno gniazdo do podłączenia przewodu synchronizacyjnego. Czy przedbłysk pomiarowy (E-TTL) będzie wyzwalać żarówki (obawiam się, że tak)? Jak więc to podłączyć (czym), żeby dobrze działało?
Witam!
Chcę kupić dwie żarówki błyskowe JH-7000 (dostępne na http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42). Niby mają fotocelę wbudowaną w siebie oraz mozliwość podłączenia przewodu synchro. W jaki sposób wyzwalać 2 takie żarówki i jednocześnie lampę błyskową (tą podłączoną bezpośrednio do aparatu). W aparacie mam jedno gniazdo do podłączenia przewodu synchronizacyjnego. Czy przedbłysk pomiarowy (E-TTL) będzie wyzwalać żarówki (obawiam się, że tak)? Jak więc to podłączyć (czym), żeby dobrze działało?
TTL będzie wyzwalać więc zostaje Ci manual tylko.. najlepiej lampę na aparacie na Manual, jedną żarówkę do gniazda synchro w 40d a druga żarówka wyzwoli się fotocelą... powinno działać
No to drochę du...a bo mam 420 EX a ona nie ma trybu manual (o ile mi wiadomo). WIęc trzeba będzie pozbyć się tej i mienić ją na nowszy model (z bólem serca bo ta jest całkiem dobra).
kasprzak
06-09-2009, 16:32
Można jeszcze kupić Phottix'a - tylko skoro 420EX nie ma manuala to może być problem (?)
No to drochę du...a bo mam 420 EX a ona nie ma trybu manual (o ile mi wiadomo). WIęc trzeba będzie pozbyć się tej i mienić ją na nowszy model (z bólem serca bo ta jest całkiem dobra).
Możesz zrobić FEL, co wyzwoli lampy raz, ale po paru sekundach, kiedy się już naładują, zostaną wyzolone prawidłowo przez pojedynczy błysk
A nie dałoby się tak przerobić przewodu synchro tak, zeby wyzwalane były na raz dwie żarówki (równolegle dwie końcówki do żarówek)?
Pewnie, że by się dało. Z tego co pamiętam to ten przewód to raptem dwa kabelki, więc pozostaje do nich przyłączyć dwie wtyczki.
tylko pytanie brzmi "po co?" skoro i tak w M lecisz na lampach (a w zasadzie tam nawet nie ma M) bo TTL i te lampy to będzie zupełna porażka, i jak jest fotocela to jeden kabelek do potknięcia się o niego mniej
No to drochę du...a bo mam 420 EX a ona nie ma trybu manual (o ile mi wiadomo).
Oczywiście że ma. Przycisk włączający nazywa się taśma izolacyjna. Trzeba zakleić wszystkie styki oprócz środkowego, wtedy jest manual. Niestety manual 100% mocy, ale z tym już sobie można poradzić.