Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Żarówki błyskowe - jak wyzwalać

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Żarówki błyskowe - jak wyzwalać

Witam!
    Chcę kupić dwie żarówki błyskowe JH-7000 (dostępne na http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42). Niby mają fotocelę wbudowaną w siebie oraz mozliwość podłączenia przewodu synchro. W jaki sposób wyzwalać 2 takie żarówki i jednocześnie lampę błyskową (tą podłączoną bezpośrednio do aparatu). W aparacie mam jedno gniazdo do podłączenia przewodu synchronizacyjnego. Czy przedbłysk pomiarowy (E-TTL) będzie wyzwalać żarówki (obawiam się, że tak)? Jak więc to podłączyć (czym), żeby dobrze działało?
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Witam!
    Chcę kupić dwie żarówki błyskowe JH-7000 (dostępne na http://www.eltec.alpha.pl/produkty.php?id=42). Niby mają fotocelę wbudowaną w siebie oraz mozliwość podłączenia przewodu synchro. W jaki sposób wyzwalać 2 takie żarówki i jednocześnie lampę błyskową (tą podłączoną bezpośrednio do aparatu). W aparacie mam jedno gniazdo do podłączenia przewodu synchronizacyjnego. Czy przedbłysk pomiarowy (E-TTL) będzie wyzwalać żarówki (obawiam się, że tak)? Jak więc to podłączyć (czym), żeby dobrze działało?
    TTL będzie wyzwalać więc zostaje Ci manual tylko.. najlepiej lampę na aparacie na Manual, jedną żarówkę do gniazda synchro w 40d a druga żarówka wyzwoli się fotocelą... powinno działać
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Kraków

Domyślnie

No to drochę du...a bo mam 420 EX a ona nie ma trybu manual (o ile mi wiadomo). WIęc trzeba będzie pozbyć się tej i mienić ją na nowszy model (z bólem serca bo ta jest całkiem dobra).

Domyślnie

Można jeszcze kupić Phottix'a - tylko skoro 420EX nie ma manuala to może być problem (?)
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

No to drochę du...a bo mam 420 EX a ona nie ma trybu manual (o ile mi wiadomo). WIęc trzeba będzie pozbyć się tej i mienić ją na nowszy model (z bólem serca bo ta jest całkiem dobra).
    Możesz zrobić FEL, co wyzwoli lampy raz, ale po paru sekundach, kiedy się już naładują, zostaną wyzolone prawidłowo przez pojedynczy błysk
    Fotograf platoniczny

Miasto
    Kraków

Domyślnie

A nie dałoby się tak przerobić przewodu synchro tak, zeby wyzwalane były na raz dwie żarówki (równolegle dwie końcówki do żarówek)?

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Pewnie, że by się dało. Z tego co pamiętam to ten przewód to raptem dwa kabelki, więc pozostaje do nich przyłączyć dwie wtyczki.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

tylko pytanie brzmi "po co?" skoro i tak w M lecisz na lampach (a w zasadzie tam nawet nie ma M) bo TTL i te lampy to będzie zupełna porażka, i jak jest fotocela to jeden kabelek do potknięcia się o niego mniej
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

No to drochę du...a bo mam 420 EX a ona nie ma trybu manual (o ile mi wiadomo).
    Oczywiście że ma. Przycisk włączający nazywa się taśma izolacyjna. Trzeba zakleić wszystkie styki oprócz środkowego, wtedy jest manual. Niestety manual 100% mocy, ale z tym już sobie można poradzić.

Uprawnienia umieszczania postów