Zobacz pełną wersję : sigma 100-300 f.4 made in Hong Kong
slonkaap
04-09-2005, 15:24
Witam i mam pytanie czy moze mi ktos powiedziec o tym szkle jak w tytule.Na ebay d jest to szklo do kupienia za cene ok.640 euro ale transport z Hong Kongu 3-4 dni .Na www.pricegrabber.com w Stanach ten obiektyw kosztuje 760 usd.Ceny zblizone jednak to made in HK wydaje mi sie podejrzane.Czy jakosc bedzie ta sama co kupionego w USA.Prosze o pomoc poniewaz musze podjac pilnie decyzje ktory kupic gdyz niedlugo wraca kolega z USA.Pozdrawiam Slonka
Ta cena z Hongkongu nie zawiera chyba kosztow wysylki oraz dolicz ewentualne clo.
yogi-bear
12-03-2006, 17:17
odświeżam temat.
Nie chce zakładać nowego wątku a mam pytanie. Mailuję ze sprzedawcą z Hong Kongu (eBay) który proponje mi wysyłkę sprzętu jako "gift" z zaniżoną wartością. Jak myślicie, czy to pomoże mi ominąć cło/VAT?
marabut199
12-03-2006, 17:26
Obiektyw nie jest made in HK tylko wysylany przez sklep w HK.
Cena nie zawiera przesylki a ta kosztuje czasem sporawo.
Co wiecej, sprzet podlega ocleniu i VAT w krajach Unii (w tym w Polsce). Sprzedawcy z HK oferyja rozne triki na obejscie koniecznosci placenia cla i VAT (np. wspomniany gift albo deklaracja ze towar nie przedstawia wartosci handlowej). Teoretycznie ma ponoc dzialac, ale jeden z tych sklepow sam informuje ze tylko w przypadku wysylki do UK podejmuje sie gwarantowac zwolnienie z VAT. Tak wiec ryzyko dodatkowych kosztow jest spore.
Ponadto, tyrzeba jeszcze uwzglednic kwestie gwarancji, ktora w Europie moze byc nie wazna (wberew twierdzeniom sprzedajacych, ze produkty zawieraja miedzynarodowa gwarancje!).
Dodatkow, od przyszlego dopiero roku wartosc giftow zwolnionych z cla na wejsciu do UE bedzie podniesion z obecnych EUR 175 do EUR 700 ale tez tylko dla porozujacych samolotem.
Obiektyw nie jest made in HK tylko wysylany przez sklep w HK.
Cena nie zawiera przesylki a ta kosztuje czasem sporawo.
Co wiecej, sprzet podlega ocleniu i VAT w krajach Unii (w tym w Polsce). Sprzedawcy z HK oferyja rozne triki na obejscie koniecznosci placenia cla i VAT (np. wspomniany gift albo deklaracja ze towar nie przedstawia wartosci handlowej). Teoretycznie ma ponoc dzialac, ale jeden z tych sklepow sam informuje ze tylko w przypadku wysylki do UK podejmuje sie gwarantowac zwolnienie z VAT. Tak wiec ryzyko dodatkowych kosztow jest spore.
Ponadto, tyrzeba jeszcze uwzglednic kwestie gwarancji, ktora w Europie moze byc nie wazna (wberew twierdzeniom sprzedajacych, ze produkty zawieraja miedzynarodowa gwarancje!).
Dodatkow, od przyszlego dopiero roku wartosc giftow zwolnionych z cla na wejsciu do UE bedzie podniesion z obecnych EUR 175 do EUR 700 ale tez tylko dla porozujacych samolotem.
na aukcji jak wół stoi, że wysyłka to zdaje się 25 euro
do mnie ten facet nigdy nie odpisał i w końcu olałem go, bo i z tego szkła zrezygnowałem
ponoć w Belgii ktoś od niego kupował i wszystko było ok, ale proponuję wejśc najpierw w kontakt z kupującymi (sprawdzić w komentarzach)
ja kiedys sciagnalem od goscia o nicku cheong 80-200L w b.dobrej cenie. co prawda dowalili mi clo, ale sprzedawca obiecal ze uda sie tego uniknac... wiec zwrocil mi rownowartosc oplaconego cla :D
niestety gosc wycofal sie z handlu sprzetem.. a tak mi sie przynajmniej zdaje - mam nadzieje ze to nie ja go tym clem z torbami puscilem ;)