Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: sigma 100-300 f.4 made in Hong Kong

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Cool sigma 100-300 f.4 made in Hong Kong

Witam i mam pytanie czy moze mi ktos powiedziec o tym szkle jak w tytule.Na ebay d jest to szklo do kupienia za cene ok.640 euro ale transport z Hong Kongu 3-4 dni .Na www.pricegrabber.com w Stanach ten obiektyw kosztuje 760 usd.Ceny zblizone jednak to made in HK wydaje mi sie podejrzane.Czy jakosc bedzie ta sama co kupionego w USA.Prosze o pomoc poniewaz musze podjac pilnie decyzje ktory kupic gdyz niedlugo wraca kolega z USA.Pozdrawiam Slonka

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ta cena z Hongkongu nie zawiera chyba kosztow wysylki oraz dolicz ewentualne clo.

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

odświeżam temat.

Nie chce zakładać nowego wątku a mam pytanie. Mailuję ze sprzedawcą z Hong Kongu (eBay) który proponje mi wysyłkę sprzętu jako "gift" z zaniżoną wartością. Jak myślicie, czy to pomoże mi ominąć cło/VAT?

Początki nałogu Awatar marabut199
    Miasto
    London (UK)

Domyślnie

Obiektyw nie jest made in HK tylko wysylany przez sklep w HK.
    Cena nie zawiera przesylki a ta kosztuje czasem sporawo.
    Co wiecej, sprzet podlega ocleniu i VAT w krajach Unii (w tym w Polsce). Sprzedawcy z HK oferyja rozne triki na obejscie koniecznosci placenia cla i VAT (np. wspomniany gift albo deklaracja ze towar nie przedstawia wartosci handlowej). Teoretycznie ma ponoc dzialac, ale jeden z tych sklepow sam informuje ze tylko w przypadku wysylki do UK podejmuje sie gwarantowac zwolnienie z VAT. Tak wiec ryzyko dodatkowych kosztow jest spore.

Ponadto, tyrzeba jeszcze uwzglednic kwestie gwarancji, ktora w Europie moze byc nie wazna (wberew twierdzeniom sprzedajacych, ze produkty zawieraja miedzynarodowa gwarancje!).

Dodatkow, od przyszlego dopiero roku wartosc giftow zwolnionych z cla na wejsciu do UE bedzie podniesion z obecnych EUR 175 do EUR 700 ale tez tylko dla porozujacych samolotem.
    Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marabut199
    Obiektyw nie jest made in HK tylko wysylany przez sklep w HK.
    Cena nie zawiera przesylki a ta kosztuje czasem sporawo.
    Co wiecej, sprzet podlega ocleniu i VAT w krajach Unii (w tym w Polsce). Sprzedawcy z HK oferyja rozne triki na obejscie koniecznosci placenia cla i VAT (np. wspomniany gift albo deklaracja ze towar nie przedstawia wartosci handlowej). Teoretycznie ma ponoc dzialac, ale jeden z tych sklepow sam informuje ze tylko w przypadku wysylki do UK podejmuje sie gwarantowac zwolnienie z VAT. Tak wiec ryzyko dodatkowych kosztow jest spore.

Ponadto, tyrzeba jeszcze uwzglednic kwestie gwarancji, ktora w Europie moze byc nie wazna (wberew twierdzeniom sprzedajacych, ze produkty zawieraja miedzynarodowa gwarancje!).

Dodatkow, od przyszlego dopiero roku wartosc giftow zwolnionych z cla na wejsciu do UE bedzie podniesion z obecnych EUR 175 do EUR 700 ale tez tylko dla porozujacych samolotem.
    na aukcji jak wół stoi, że wysyłka to zdaje się 25 euro
    do mnie ten facet nigdy nie odpisał i w końcu olałem go, bo i z tego szkła zrezygnowałem

ponoć w Belgii ktoś od niego kupował i wszystko było ok, ale proponuję wejśc najpierw w kontakt z kupującymi (sprawdzić w komentarzach)

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

ja kiedys sciagnalem od goscia o nicku cheong 80-200L w b.dobrej cenie. co prawda dowalili mi clo, ale sprzedawca obiecal ze uda sie tego uniknac... wiec zwrocil mi rownowartosc oplaconego cla

niestety gosc wycofal sie z handlu sprzetem.. a tak mi sie przynajmniej zdaje - mam nadzieje ze to nie ja go tym clem z torbami puscilem

Uprawnienia umieszczania postów