Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : WIELKI test popularnych tele!!! eLki Canona 70-200 F4 i F2.8 vs SIGMA 70-200 2.8 II

Conrado5
15-08-2009, 21:59
Witam,
Od dawna wielki problem wśród fotografów amatorów i półprofesjonalistów, to wybór dobrego, taniego tele! Sam stałem przed takim wyborem, nie mogłem się zdecydować.
Postanowiłem zrobić test ostrości, szybkości i trafialności najpopularniejszych i najchętniej kupowanych teleobiektywów klasy średniej. Będzie on iście obiektywny i mam nadzieję, że pomoże w wyborze tele niejednemu fotografowi.

TESTOWANE OBIEKTYWY:

-Canon 70-200 F4 L USM
-Canon 70-200 F2.8 L USM
-Canon 75-300 IS F4-5,6 USM
-Sigma 70-200 F2.8 EX DG MACRO II (Najnowsze tele sigmy)

W teście brakuje szkieł 70-200 F4 IS oraz 70-200 F2.8 IS z dwóch powodów, cena, która uniemożliwiła mi zakup tych szkieł do testów oraz fakt, iż wszystkie testowe zdjęcia będą robione ze statywu. (mam świadomości różnic optycznych pomiędzy szkłami IS a bez IS, ale niestety ich nie mam, żeby przetestować)

Dodam że mam te wszystkie obiektywy w domu, są one moje, kupiłem je specjalnie do tego testu (używane w idealnych stanach...) (najlepszy,prawdopodobnie eLka 2.8, zostanie u mnie, reszta będzie wkrótce na forumowej giełdzie).
Wszystkie obiektywy, dla pewności będę testował na 2 body 400d i 40d.

Metody testu...
1 metoda standardowych kart do testowania autofocusa Back focus/Front focus,
2 metoda bateryjkowa
3 metoda kart AF pokazująca ostrość obiektywów na poszczególnych wartościach otworu względnego-przysłony F2.8 , F4, F5.6 F9 oraz F11
4 jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły na sprawdzenie AF proszę o podsunięcie mi go na PM

Test odbędzie się w poniedziałek, ew wtorek, tego samego dnia będę chciał wszystko dokładnie zaprezentować dla Was tutaj na forum...

Mam nadzieję, że to co zrobię rozwieje wątpliwości lub chociażby pomoże w wyborze sprzętu wielu osobom...
Pozdrawiam serdecznie
Konrad

P.S
Sam już jestem cholernie ciekaw wyników...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze:/ chyba to nie ta kategoria, bardzo proszę Kogoś z Moderatorów o przeniesienie wątku do podforum testy sprzętu...GAPA ze mnie:/

konradl
15-08-2009, 22:11
hehe :) marketingu sie u Cichego uczyles? :)

Conrado5
15-08-2009, 22:18
hehehe nie no nie uczyłem się myślę po prostu, że taki test się przyda...:)

Jeżeli metody podane przeze mnie wydają się, albo są prymitywne, proszę o pomysły i propozycje...pozdrawiam
Konrad

Vitez
15-08-2009, 22:46
Kurcze:/ chyba to nie ta kategoria, bardzo proszę Kogoś z Moderatorów o przeniesienie wątku do podforum testy sprzętu...GAPA ze mnie:/

Jak/jeśli wykonasz taki test to przeniesiemy. Na razie widzę tylko szumną zapowiedź :roll: .

Co do sugestii 'marketingu od Cichego' to rzeczywiście warto brać przykład ale w nieco inną stronę - Cichy publikuje od razu gotowe testy a nie zapowiedzi testów (chyba że coś tam napomknie o kolejnym planowanym teście, nigdy w osobnym wątku).

konradl
15-08-2009, 23:05
Zeby bylo jasne, z mojej strony to nie zarzut tylko takie luzne skojarzenie i dodam ze bardzo cenie testy Cichego :)

Co do testu to chyba warto by porownac bokeh przy jakis naturalnych scenach.
AF proponuje testowac dla 2 skrajnych ogniskowych i przy roznych odelaglosciach od celu.

Conrado5
15-08-2009, 23:09
Zapowiedziałem test celowo...żebyście Moi Drodzy Koledzy mogli mi pomóc...podsuwając pomysły na test AF...to jak Wy to sprawdzacie...nie chcę z góry SZTYWNO narzucać metod testu, chciałbym, żeby to było jak najbardziej obiektywne...:) Ja z mojej strony wrzucę również sporo zdjęć zrobionych w warunkach "normalnych"...to jest wyjdę na miasto i będę strzelał foty:)
Będzie tego gadania o teście...trzeba się brać do roboty:)
Czekam na propozycje:)

A Cichego sam bardzo cenię:)lubię jego testy:),

allxages
15-08-2009, 23:17
Wybacz kolego, ale nie widzę większego sensu takiego testu.

Po pierwsze jak sam zauwazyłeś, w teście brakuje dwóch canonów, brakuje też tamrona 70-200/2.8. czyli wlasciewie połowy stawki brakuje.

poza tym wiekszosc z proponowanych przez ciebie metod testowych co najwyzej moze wykazac wade BF/FF tego konkretnego egzemplarza, ktory masz wlasnie w domu. Co to ma do ogółu? Niestety nic.

myslidar
15-08-2009, 23:39
Jak ja wybierałem obiektyw to mi brakowało np. konkretnych sampli z Sigmy 70-200 (bardzo niewiele tego w sieci), więc może warto żeby zamieścić takie foty z normalnego użytkowania dodatkowo poza testem. To taka moja luźna propozycja i oczywiście zależy od autora. Myślę, że to może więcej powiedzieć potencjalnemu nabywcy.

27rav
15-08-2009, 23:46
...najlepszy,prawdopodobnie eLka 2.8, zostanie u mnie, reszta będzie wkrótce na forumowej giełdzie...
...wynik testu jest chyba z góry przesądzony :-)

myslidar
16-08-2009, 00:06
Hehe, no tak. White Power :D

mieszko_1vp
16-08-2009, 00:09
sam jestem Ciekaw-ostatnio fociłem Elką 70-200-i szczerze-tak uwielbiany i ceniony obiektyw jak dla mnie okazał się średniej klasy szkłem ;/ więc jak na razie wszystko co Białe omijam z daleka-i pozostawiam dla lansiarzy

irekaro
16-08-2009, 13:55
a jakie miało światło ta L? ja chciałem mieć 70-200 f4L i dopiero za trzecim razem trafilem na ostrą sztuke. pierwsza miała problem z FF/BF a druga była w miarę ale nie nadążała za autami. tak że trzeba szukać, tak samo selekcjonować jak każdy inny obiektyw i nie wierzyć w czerwony napis. obecnie mam 24-70 2.8L i mój test wypadł odwrotnie niż na optyczne, mam tablicę do testowania rozdzielczości to wiem. tak że trzeba mieć się na baczności.

myslidar
16-08-2009, 15:55
A na wiewiórkach próbowałeś?

Mariusz_C
16-08-2009, 23:35
Z zoomów w tym zakresie co mają być testowane miałem tamrona 70-300, canona 100-300 i 70-200L4. Najlepszy dla mnie był 70-200L4. Ostry od f/4 szybki mały lekki kompaktowy i wygodny. Teraz przesiadłem się na stałkę 200/2,8 a ta bije na głowę wszystkie zoomy pod względem jakości obrazu na 200 i ma f/2,8.
Jeśli chodzi o testy to moim zdaniem nie warto robić bateryjek i ff i bfów. Lepiej postrzelać jakieś portrety lub inne konkretne tematy.

bebesky
17-08-2009, 09:33
a myślałem że faktycznie jest tu jakiś test
a tu ot po prostu wymachiwanie szabelką ;)
czekamy na wyniki testu :)

27rav
17-08-2009, 10:34
...reszta będzie wkrótce na forumowej giełdzie...
Conrado5 weź pod uwagę fakt, że jak szkiełka w testach nie wypadną za dobrze to możesz mieć problem z ich sprzedażą :-)
Nie wiem jak inni, ale ja zazwyczaj sprawdzam posty autora ogłoszenia, czy nie pisał gdzieś na forum np. o jakiś problemach ze sprzętem, który sprzedaje :mrgreen: i muszę przyznać, że kilka razy zrezygnowałem pomimo tego że oferta byłą kusząca :twisted:

Conrado5
17-08-2009, 10:55
Conrado5 weź pod uwagę fakt, że jak szkiełka w testach nie wypadną za dobrze to możesz mieć problem z ich sprzedażą :-)
Nie wiem jak inni, ale ja zazwyczaj sprawdzam posty autora ogłoszenia, czy nie pisał gdzieś na forum np. o jakiś problemach ze sprzętem, który sprzedaje :mrgreen: i muszę przyznać, że kilka razy zrezygnowałem pomimo tego że oferta byłą kusząca :twisted:

Wiesz ja podchodzę do tego w ten sposób, że będzie wiadomo wszystko o tych szkiełkach i tak miałem zamiar dodać linki do sampli i testu, także:)
Zgodnie z podpowiedziami odpuszczam testy BF/FF na rzecz sampli praktycznych, czyli miasto...

allxages
17-08-2009, 11:03
No dobra, nieprezentowanie testów BF/FF jest ok. Ale...sprawdź najpierw czy te szkła nie mają takowej wady, bo jak mają to wiadomo że dane szkło jest elo i trzeba je najpierw przygotować.

darecky
17-08-2009, 11:07
Stary, zamiast klepać w klawiaturę mogłeś 15-tego klepnąć parę klatek i wrzucić ,
natomiast mam jedną uwagę co do tematu i meritum sprawy napisałeś:
"Od dawna wielki problem wśród fotografów amatorów i półprofesjonalistów, to wybór dobrego, taniego tele! Sam stałem przed takim wyborem, nie mogłem się zdecydować.
To lekkie przegięcie pisać tak o c70-200/2,8, zrozumiałbym w pełni takie sformułowanie o c70-210 lub c75-300, ale o klocku za 5 kafli to niminalene nieporozumienie lub nadinterpretacja zasobności forumowych portfeli patrząc na dział Gielda.
Niemniej czekam z niecierpliwości na testy. Trzymam kciuki, żeby ci wyszło coś sensownego zwłaszcza za dowiedzenie, że tanie=dobre za 5kPLN.

MatusP
17-08-2009, 12:22
WIELKIE testy popoularnych tele!!! eLki Canona 70-200 F4 i F2.8 IS i bez vs SIGMA 70-200 2.8 II i Tamron 70-200 2.8
C70-200/4 (http://optyczne.pl/34.1-Test_obiektywu-Canon_EF_70-200_mm_f_4L_USM.html)
C70-200/4 IS (http://optyczne.pl/81.1-Test_obiektywu-Canon_EF_70-200mm_f_4L_IS_USM.html)
C70-200/2.8 (http://optyczne.pl/118.1-Test_obiektywu-Canon_EF_70-200_mm_f_2.8L_USM.html)
S70-200/2.8 (http://optyczne.pl/127.1-Test_obiektywu-Sigma_70-200_mm_f_2.8_II_EX_APO_DG_MACRO_HSM.html)
T70-200/2.8 (http://optyczne.pl/128.1-Test_obiektywu-Tamron_SP_AF_70-200_mm_f_2.8_Di_LD_(IF)_MACRO.html)

Nie wiem, do czego jest potrzebny twój test.

remol71
17-08-2009, 12:32
a jakie miało światło ta L? ja chciałem mieć 70-200 f4L i dopiero za trzecim razem trafilem na ostrą sztuke. pierwsza miała problem z FF/BF a druga była w miarę ale nie nadążała za autami. tak że trzeba szukać, tak samo selekcjonować jak każdy inny obiektyw i nie wierzyć w czerwony napis. obecnie mam 24-70 2.8L i mój test wypadł odwrotnie niż na optyczne, mam tablicę do testowania rozdzielczości to wiem. tak że trzeba mieć się na baczności.

A to ciekawe. Miałem kiedyś 70-200/4L kupiony w sklepie internetowym, polska dystrybucja. Żadnego przebierania, odebrałem sztukę i tyle. Szkło bardzo ostre, wręcz doskonałe. AF bardzo szybki i celny. Stosunek cena jakość rewelacja, nakomity produkt.

myslidar
17-08-2009, 12:33
Jak pisałem wcześniej, testy testami. Moim zdaniem brakuje porównania konkretnych sampli (np. bardzo mało sampli z Sigmy 70-200). Zróbmy mały battle. Proponuje zamieszczać zdjęcia z różnych szkiełek w różnych sytuacjach (w przypadku reporterki, sportu dodatkowo full pogląd, żeby widzieć jaki crop - to chyba dosyć ważne). Z doświadczenia nie jednego fotografa z pewnością wynika, że często wykresy rozdzielczości są o kant d. rozbić i nijak się mają do późniejszego normalnego fotografowania. A przecież nie kupujemy obiektywu, żeby się cieszyć z wykresu, tylko zdjęć, które przez niego produkujemy.

igor58
17-08-2009, 12:36
Tak jak przypuszczałem, nie będzie żadnego testu tylko nabijanie postów. Żenada...

bebesky
17-08-2009, 13:26
Tak jak przypuszczałem, nie będzie żadnego testu tylko nabijanie postów. Żenada...

Może by rozkręcić zakłady:
"Przy którym poście pojawią się te WIELKIE TESTY"
Ja obstawiam że o ile w ogóle się pojawią (bo w chwili otwarcia wątku autor nie wiedział co będzie robił - jako że sam napisał że rezygnuje z testów FF/BF) to nie będzie to wcześniej jak przy 100 poście

pank
17-08-2009, 15:38
No to przyspieszmy. #25!

darecky
17-08-2009, 15:40
Koledzy bez ironii chętnie każdy zobaczy jak wygląda obrazek np butelki, landszaft, ciekawą mdelką ze statywu robiony dla określonych nastaw aparatu (stałych), kolorki jak rozmywa się tło jaka jest ostrość itp, mnie to ciekawi i z chęcią pooglądam, tylko nie linijki, bateryjki i książki na półce. Ot taka ciekwaostka dająca jakiś pogląd przed zakupem w sieci lub na aukcjach. Może wyjdzie że różnic nie ma wtedy zrobimy tak jak z "dosią" ;)

bebesky
18-08-2009, 13:34
darecky
wybacz ale jakoś nie mogę się powstrzymać od ironii gdy ktoś w tytule postu pisze "WIELKI test popularnych tele!!!" a potem że ma zamiar zrobić :)
a do tego po kilku postach zmienia założenia.
Lekko to żenujące

Conrado5
18-08-2009, 19:05
darecky
wybacz ale jakoś nie mogę się powstrzymać od ironii gdy ktoś w tytule postu pisze "WIELKI test popularnych tele!!!" a potem że ma zamiar zrobić :)
a do tego po kilku postach zmienia założenia.
Lekko to żenujące

hm...
Powiem Wam moi drodzy...że nie spodziewałem się komentarzy typu..."żenada" "nabijanie postów":oops:...nie wiem jaki sens ma posiadanie dużej liczby postów przy swoim nicku...co szacunek??renoma na forum?? Panie i Panowie...nie bądźmy śmieszni...:?

Być może faktycznie trochę się pospieszyłem z postem, mogłem najpierw zrobić zdjęcia, sample dopiero potem krzyczeć "Wielki tes...itd".

Zrobiłem już dużo zdjęć tymi szkłami, brakuje tylko fotek trzaśniętych 75-300IS bo musiałem go pożyczyć koledze...

Dzisiaj w nocy w miarę możliwości technicznych będę chciał zamieścić jak najwięcej sampli porównawczych ostrość z obiektywów...Jeżeli jednak nie dam rady, zamieszczę to jutro...jeżeli dojdzie do opóźnienia, PRZEPRASZAM...

Chciałbym również zaznaczyć, że NIE MA NAKAZU CZYTANIA TEKSTU I OGLĄDANIA ZDJĘĆ ZAMIESZCZONYCH W TYM POŚCIE...wiem, że nie jedna osoba będzie zainteresowana...

remol71
18-08-2009, 19:36
Są w necie strony z przyzwoitymi testami obiektywów. Proponuję to zamknąć.

sebcio80
18-08-2009, 20:28
Są w necie strony z przyzwoitymi testami obiektywów. Proponuję to zamknąć.

taaa, zamkać cały dział, bo testow w całym necie jest dużo, po co więcej? a co tam! zamkąć to forum, przecież jest ich też dużo!

darecky
19-08-2009, 00:00
Konrad jak to obiektyw testowy mogłeś pożyczyć przed testem? Co to będzie za test? Jeżeli ci kolega go uszkodzi, to co?? W ogóle myślałem, wynajdziesz sobie jakiś rodzaj sceny zapniesz puchę na stojak i po kolei przykęcisz każdy z posiadanych obiektywów. Wtedy część widowni zobaczyłaby w reality jak maluje każdy z nich w tych samych warunkach i tą samą scenę. A tak kupa. Jeden słoik przedpołudniem, jeden po południu, trzeci walniesz wieczorem i wierność oddania barw, rozdzielczość tej samej sceny do porównania pixel/pixel, itp szlag trafi. A to chyba nas najbardziej interesuje.
Ponadto koledzy prosili o brak linijek i bateryjek, bo to jedynie można robić w różnych porach dnia i tygodnia.
pozdrówka

jz7
19-08-2009, 00:57
Dobra, gdzie mozna zobaczyc ten WIELKI test?