Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 30D i co dalej?

krzysiek187
06-08-2009, 12:31
Jesetm uzytkownikiem 30D od dłuższego czasu i powoli zaczynam się rozglądać za jakimś nowym body.
30 staje się za wolna np. seria zdjęć w RAW

Chciałbym coś co ma czyszczenie matrycy, dobry AF, szybo robi zdjęcia opcję bracketingu i moze live view.

co polecacie?
bardzo proszę o jakieś propozycje z uzasadnieniem dlaczego akurat ten model.

oczywiście nie myślę o 1, nie jestem profesjonalistą i nie zarabiam na fotografii oraz na dzień dzisiejszy jest to za drogi sprzęt

pełna klatka czy nie?

szczerze to nie wiem, strace croopa na pelnej!

aptur
06-08-2009, 12:38
Jesetm uzytkownikiem 30D od dłuższego czasu i powoli zaczynam się rozglądać za jakimś nowym body.

Chciałbym coś co ma czyszczenie matrycy, dobry AF, szybo robi zdjęcia opcję bracketingu i moze live view.

Jeśli zależy Tobie na szybkości to daruj sobie pełną klatkę. Zainteresuj się 40D lub 50D.

mate00sh
06-08-2009, 12:41
Ale żadna pełna klatka Canona poniżej 1 nie da Ci szybszej serii i lepszego AF'a. Możesz pomyśleć o 40D/50D, ale radziłbym Ci jeszcze chwilę się wstrzymać, bo Canon szykuje jakieś premiery jeszcze w tym roku.

magart
06-08-2009, 12:53
Tak po prawdzie to najlepiej zainwestować w tym wypadku w obiektyw bo mniej się na nim straci. Straszny przeskok jakościowy na 40/50D to nie jest. Nowszą puszką nie będziesz tak ucieszony jak nowym słoikiem. Tak ja sądzę.
A na FF stracisz jeszcze 10-22.

adi760303
06-08-2009, 13:35
Tak po prawdzie to najlepiej zainwestować w tym wypadku w obiektyw bo mniej się na nim straci. Straszny przeskok jakościowy na 40/50D to nie jest. Nowszą puszką nie będziesz tak ucieszony jak nowym słoikiem. Tak ja sądzę.
A na FF stracisz jeszcze 10-22.

Szkiełko zawsze można sprzedać lub zostawić z 30D :)
A wracajac to tematu.

Wybór 50D lub 5MII - lub jak ktoś powiedział można poczekać na jakąś premiere :) 60D?? 5MIII? :)

canis_lupus
06-08-2009, 13:37
Mam 40D, jakbym miał 30D to na 40/50D bym nie zmieniał. Niewielka różnica IMHO.

adi760303
06-08-2009, 13:45
Mam 40D, jakbym miał 30D to na 40/50D bym nie zmieniał. Niewielka różnica IMHO.

No tak ale jednak przeskok - popracuj najpierw na 30 a pozniej 40/50 a poznasz róźnice :)
Pozatym skoro nie 40Di 50D to maly wybor pozostaje poniewaz obecna cena 5DMII wg. mnie zdecydowanie za wysoka.

gietrzy
06-08-2009, 14:01
Jesetm uzytkownikiem 30D od dłuższego czasu
co polecacie?
bardzo proszę o jakieś propozycje z uzasadnieniem dlaczego akurat ten model.

Jeśli chcesz zostać w Canonie poczekaj na letnie premiery Canona, jeśli nie znajdziesz w letniej ofercie coś dla siebie bierz 1D MarkIII używane; niedawno konkretny juzer wystawił swoje za 9 tys.
Jeśli chcesz mieć cropa, niekoniecznie w Canonie bierz D300/s
Jeśli chodzi ci o to, że aparat się zapycha rawami poluj na 50D gdzieś za miesiąc, jak zrobią anons 60D.
Jeśli nie zarabiasz na foto przestań marudzić.
Jeśli koniecznie chcesz wydać kasę poluj na 50D gdzieś za miesiąc i ciesz się M-L sRaw (4 i 8 MPx rawy z 15 MPx 50D)

::ART::
06-08-2009, 14:29
krzysiek187 Jeśli chcesz poczuć różnice w obrazie, mieć puszkę z bardzo dobrym AF i do tego szybkostrzelna to nie pozostaje nic innego jak d700.:wink:

krzysiek187
06-08-2009, 14:43
myślałem nad 5DMII ale gdzieś wyczytałem że strasznie z AF, prawda to?
reszta wyposażenia mi odpowiada jak najbardziej i myslę, że byłby to niezły wypas. ale coś z AF nie gra... a to ważne przeca!

miałem w ręku 40D i powiem szczerze że jakoś tak dziwnie się czułem z tym body
jakieś takie nieporęczne ale co ciekawe, zdjęcia były starsznei ciemne.
robiłem taki mały teścik, te same ustawienia tu i tu przysłona ISO czas naświetlania balans bieli i zdjecia z 30 były jaśniejsze i lepsze

jeśli chodzi o inną firmę to Nikon ma plastikowe obiektywy i jakoś nie lubię ich rozwiązań, np (o ile dobrze pamiętam) ustawianie balansu bili czy czułości było w menu!
patrząc na wybór szkieł to Carl robi w sumie najlepsze ale Sony to Sony.
tak jak i w innych dziedzinach elektroniki mają jakiś swój własny system zgrywania zdjęć i pełno dziwaczych progaramów itp.
trzymałem jakąs mała alfę w reku z 200mm i nei czułem tego aparatu wcale
lekki za piórko, za lekki jak dla mnie

wiadomo! z obiektywu będę się bardziej cieszył i widział większą różnicę!

a jeśli chodzi o fotografowanie zarobkowe to nie wykluczam tego w przyszłości

::ART::
06-08-2009, 14:55
Jeżeli chcesz zostać w Canonie to wg mnie różnicy w obrazku w 40D w stosunku do 30D dużej nie zobaczysz, więc zostaje 5DmII tylko że tam AF jest znacznie gorszy niż w 40D.

Teraz pytanie. Do jakich zastosowań potrzebny Ci aparat. Jeśli zdjęcia krajobrazowe i/lub z zastosowaniem teleobiektywów (np. sport) to 30D lub 40D wystarczy.
Jeśli portrety ludzie i zabawa małą GO to 5DmII ze wszystkimi jego ograniczeniami.

krzysiek187
06-08-2009, 15:03
Powiem Ci że wszstko.
Staram się podróżowac to tu to tam i robię wszędzie zdjęcia.
w dzień, pod weiczór o świcie itp
w podróży nei mam statywu więc potrzebuję czegoś solidnego, co czuć w rękach żeby móc zrobić jakeiś zdjęcie wieczorową pora na większej czułości i na nieco dłuższym czasie.

w 5 szkoda mi croopa i tego felernego AF

gietrzy
06-08-2009, 15:17
zrobić jakeiś zdjęcie wieczorową pora na większej czułości i na nieco dłuższym czasie.

No to nie narzekaj ilość raw w serii bo na nieco dłuższym czasie to ta seria będzie słaba ;), miło wspominam czasy 20D z Sigmą 20/1.8, 50/1.4 czy 85/1.8. Oczywiście zdjęcia typu 3200, pełna dziura, 1/30-60 sekundy, na zewnątrz, w godzinach 18-23.

IGI
06-08-2009, 23:20
miałem w ręku 40D i powiem szczerze że jakoś tak dziwnie się czułem z tym body
jakieś takie nieporęczne ale co ciekawe, zdjęcia były starsznei ciemne.
robiłem taki mały teścik, te same ustawienia tu i tu przysłona ISO czas naświetlania balans bieli i zdjecia z 30 były jaśniejsze i lepsze

Bo ISO w 30d jest naprawdę większe niż w 40d
Np żeby iso w 40d było identyczne jak w 30d, to gdy w 30d ustawiamy iso 800 w 40d musiało by być iso 1000. Gdy w 30d ustawiamy iso 1600, to w 40d żeby uzyskać takie same parametry musimy dać iso 2000.
Przekłada się to też na mniejsze szumy 30d, bo gdyby porównywać zdjęcia pod względem faktycznego iso to 40 wypada gorzej. Canon celowo, albo i nie zrobił takiego psikusa :).
Zresztą w 20/30d jest chyba jedna z najlepszych do tej pory matryc jakie canon wyprodukował do cropa.

krzysiek187
07-08-2009, 11:12
a co powiecie o 5D?
co z nim nie tak?

co jest jego największą wadą?

no i dalej nie wiem, co by było dobrym następcą mej 30D

IGI
07-08-2009, 12:07
Moim zdaniem lepiej kupić porządne szkło, zamiast zmieniać puchę. Bo i szybki AF w 40d nic Ci nie da jeżeli szkło słabo sobie radzi z ustawianiem ostrości.

Merde
07-08-2009, 12:08
a co powiecie o 5D?
co z nim nie tak?

W zasadzie AF jest jego największą wadą. Jeśli jednak nie przeszkadzał ci ten z 30D - nie odczujesz tego w żaden sposób. To ten sam układ.

krzysiek187
07-08-2009, 12:15
niestety ten z 30 mi przeszkadza.

tomasek
07-08-2009, 12:48
1d mk2 jeśli nie potrzebujesz wysokiego ISO. AF i prędkość "powinny" Cię zadowolić.

krzysiek187
07-08-2009, 12:59
pisałem wcześniej że sprzętu pro nie potrzebuję (w tej chwili)
czyli pewnei zostanę przy tym co mam a kasę zainwestuję w szkła

Kolekcjoner
07-08-2009, 21:48
W zasadzie AF jest jego największą wadą. Jeśli jednak nie przeszkadzał ci ten z 30D - nie odczujesz tego w żaden sposób. To ten sam układ.

Nie nie ten sam, na dodatek obsługiwany przez inny procesor :rolleyes:.

rsaw
09-08-2009, 21:32
myślałem nad 5DMII ale gdzieś wyczytałem że strasznie z AF, prawda to?
reszta wyposażenia mi odpowiada jak najbardziej i myslę, że byłby to niezły wypas. ale coś z AF nie gra... a to ważne przeca!

Tak, AF w 5dm2 jest straszny, przez pół roku zrobiłem kilka tys. zdjęć i jestem załamany, bo wszystkie są gdzieś nieostre.

jeśli chodzi o inną firmę to Nikon ma plastikowe obiektywy ...

To, że z plastiku, to pół biedy, gorzej, że dają plastik słabej jakości, który potrafi stopić się na słońcu. Z tym, że za te n tys. zł można kupić znakomitej jakości komplet parasolek - korzyść podwójna - jednocześnie chronimy przed światłem nasz cenny sprzęt, a odbite światło używamy do miękkiego doświetlenia fotografowanych obiektów.

Merde
09-08-2009, 21:40
Nie nie ten sam, na dodatek obsługiwany przez inny procesor :rolleyes:.

A o której puszce rozmawiamy?

Kolekcjoner
09-08-2009, 23:24
A o której puszce rozmawiamy?

Tzn. co - nie wiesz sam o czym pisałeś :lol:;)?

Tutaj Twoja wypowiedź do której się odniosłem:

a co powiecie o 5D?
co z nim nie tak?

no i dalej nie wiem, co by było dobrym następcą mej 30DW zasadzie AF jest jego największą wadą. Jeśli jednak nie przeszkadzał ci ten z 30D - nie odczujesz tego w żaden sposób. To ten sam układ.

Z tego jasno wynika, że rozmawiamy o 5D, a on nie ma tego samego układu AF co 30D.

Merde
10-08-2009, 08:47
Tzn. co - nie wiesz sam o czym pisałeś :lol:;)?

Ja wiem, chciałem rozwiać wątpliwości czy ty przypadkiem nie piszesz o MkII.

Z tego jasno wynika, że rozmawiamy o 5D, a on nie ma tego samego układu AF co 30D.

Piszesz o tych sześciu niewidocznych sensorach wspomagających? Gimme a break, w servo piątka nie ma żadnej przewagi nad 30D.

Kolekcjoner
10-08-2009, 12:46
JPiszesz o tych sześciu niewidocznych sensorach wspomagających? Gimme a break, w servo piątka nie ma żadnej przewagi nad 30D.

Nie nie piszę o sześciu niewidocznych sensorach.

Merde
10-08-2009, 13:21
Nie nie piszę o sześciu niewidocznych sensorach.

To o czym? 1 sensor krzyżowy, 8 liniowych (plus te sześć w piątce), zakres pracy -0.5 do 18 EV. Jakie są zatem (istotne) różnice?

ukasz
10-08-2009, 13:37
a co powiecie o 5D?
co z nim nie tak?

Rozumiem że pytasz o MKI? Jeśli tak, to mogę Cie uspokoić że wszystko z nim w porządku :D. Tylko, że nie spełnia Twoich założeń, bo:

1. AF nie jest wyraźnie lepszy niż w 30D.

2. Nie ma czyszczenia matrycy

3. Ma wolniejszą serię niż 30D

4. Jak dla mnie, w porównaniu z 20D ma zauważalnie dłuższy czas powrotu lustra - wiec sprawia wrażenie "wolniejszej" puszki (nie doczytałem się tego w specyfikacji, mówie na postawie własnych obserwacji).

Mimo to jak dla mnie jest zdecydowanie lepszym aparatem niż 20D (którego zamiennie używam), ale mam trochę inne wymagania niż Ty:)

I póki sam nie będziesz wiedzieć to nikt Ci tego nie powie ;)

Co do Twoich wymagań to (pomijając serię 1) najbardziej pasuje 50D - sam musiałbyś zdecydowac czy jego przewaga nad 30D w punktach dla Ciebie ważnych jest wystarczającym powodem do zmiany.

Co do Twoich opinii o firmie Nikon (plastikowe szkła i niewygodny sposób ustawiania parametów) - są one absolutnie nieprawdziwe :) Zakładam że wyrobiłeś je sobie mając w ręku jakąś amatorską lustrzankę z kitowym obiektywem. To tak jakby pomacać 1000D i na tej podstawie stwierdzić że Canon to syf :) Polecane przez kolegów D300 i D700 są świetnymi aparatami.

A w ogóle wygląda mi na to że marudzisz - chcesz sobie coś kupić coś fajnego i nie wiesz co. :mrgreen: Może jakiś nowy obiektyw zamiast zmiany puszki?

Ejmi
10-08-2009, 14:08
Ojej, nie krzyczcie na niego. Każdy lubi usłyszeć że sprzęt który aktualnie posiada nie jest taki ostatni. A jak wiadomo, sprzęt w momencie podjęcia decyzji o kupnie juz jest przestarzały i są lepsze.
Ja tam czekam aż 50D stanieje do 3k.. wówczas kupię. Tylko kiedy to nastąp? W przyszłym roku? Przed świętami?
Swoją drogą.. wiadomo, co już pisano na tym forum gdzieś... najpierw fotografik, potem szkło, na końcu zaś.. body.
I tego sie trzymajmy ;)

Pozdr.
(PS. 1 post - witam sie serdecznie)

PS. A i tak muszę kupić i zestawić sprzęt chociaz ciut lepszy od tego, który ma znajomy czyli A700... przeciez wiadomo, musze mieć.. lepsiejszy :D

magiel
10-08-2009, 14:49
cześć
sorki że się wetnę w wątek ale jest na temat więc chyba nie będzie problemu;
mam podobny dylemat co autor tyle tylko że fotografuję w studio reklamowym (30D), teraz zaczynam się rozkręcać i widzę zarówno potrzebę jak i możliwości zakupu nowej puszki, pierwotnie myślałem o 5dmkII - jednak sample które oglądałem (100%) wcale mnie nie zachwyciły jakością (mimo dobrych szkieł), 5dmkI już praktycznie nie ma, dsmkIII za drogi, poza tym to podobno ta sama matryca co nowa piątka ... myślałem nawet o nikonie, jednak sam już nie wiem ... dla mnie priorytet jest tylko jeden - jakość obrazka, aparat może być wolny, ciężki, nieporęczny ;) - będzie pracował tylko w studio, ale ma dawać najlepszy z możliwych obrazek na niskim iso
czy poradzicie coś?

powiem jeszcze że gdyby nie kasa życie byłoby prostsze, taka oto mamiya zd świadczy o sobie w sposób jednoznaczny samplami na stronie producenta; tam sprawa jest prosta jednak budżet absolutnie nie do przeskoczenia

dr11
10-08-2009, 15:25
To o czym? 1 sensor krzyżowy, 8 liniowych (plus te sześć w piątce), zakres pracy -0.5 do 18 EV. Jakie są zatem (istotne) różnice?Różnice są w konstrukcji, szybkości i precyzji dzałania.
http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/White%20Papers/EOS_30D_WP.pdf
http://www.usa.canon.com/uploadedimages/FCK/Image/White%20Papers/EOS_5D_WP.pdf
Porównaj sobie chociażby budowę sensora AF.

Kolekcjoner
10-08-2009, 16:32
To o czym? 1 sensor krzyżowy, 8 liniowych (plus te sześć w piątce), zakres pracy -0.5 do 18 EV. Jakie są zatem (istotne) różnice?

No ale skoro sam pytasz to czemu informujesz kolegę, że jest to "ten sam układ". Nie w prowadzaj ludzi w błąd i tyle. Linki które podał kolega dr11 wszystko szczegółowo wyjaśniają.

W0LF
10-08-2009, 16:46
Miałem identyczny problem jakies 7 miesięcy temu. Oczywiście 30D mam do dzisiaj i sprawuje się świetnie. Z racji tego że jeśli używam aparat do zastosowań komercyjnych ( a są to głównie śluby itp ...) wybrałem 5KMII.
Głównym powodem takiego wyboru był zakres użyteczny iso. Jak potrzebuję zrobić "szybsze" fotografie to uśmiecham się do 30D. Ondośnie AF ja nie narzekam...

kinimodgdynia
15-08-2009, 21:16
a powiedz mi, w czym tak dokladnie przeszkadza Ci AF w 30D? Pracując w gazecie robiłem nim wszystko co musiałem, sport- hokej, żużel, nożną, kosza, siatkę, poza tym kotleta, portrety etc. i jakoś dawał radę, nawet billboard jeden zrobił. teraz mam 5D i uważam, że to dobra przesiadka. zdając sobie sprawę z gorszego AF, do niektórych zastosowań trzymam 30, bo i sprzedawać jej specjalnie nie ma sensu a backup może się kiedyś przydać. pozdrawiam;)

p.s. a jeśli chcesz zmieniać aparat ze względu na AF, to rzeczywiście w canonie tylko 1D, chociażby markII, chociaż robiąc nawet na archaicznym markI czuć porażającą przewagę nad 30D (co nie znaczy że ten jest zły).