PDA

Zobacz pełną wersję : Dysk zewnętrzny do 300gb

CrazyEyesDogg
01-08-2009, 21:38
Co proponujecie mi do przechowywania zdjęć?

Zależy mi na tym aby dysk się nie popsuł - był wytrzymały. Podepnę go do komputera raz na jakiś czas aby przekopiować nowe zdjęcia, jakiś może film - demon prędkości mi raczej do tych celów nie jest potrzebny (jestem człowiekiem cierpliwym).

Wielkość dysku jaka mnie interesuje to 250GB - 500GB.

Tu taj lista tych z allegro: LINK (http://allegro.pl/53210_dyski_zewnetrzne.html?id=53210&view=gtext&buy=1&order=p) jednak może lepiej coś kupić ze sklepu?

No i czy ma to być jakaś znana firma np. Samsung czy nie patrzeć na marki i brać większą podróbkę np. Teac?

Pozdrawiam

Slider
01-08-2009, 21:56
Hmm.. Ja Parę miesięcy temu sprawiłem sobie Western Digitala 320GB za coś koło 340zł, 2,5" zasilany na USB, lekki, wygodny, przenośny, Jeśli nie zależy Ci specjalnie na czasie zgrywania (USB nie jest chyba demonem prędkości), to polecam. Do tej pory bezawaryjny i zawsze pod ręką..:-)

dr11
01-08-2009, 22:30
WD Passporty są ok. Jeśli potrzeba, wkładasz w kieszeń i idziesz, nawet nie czujesz, że go masz ;) Zasilanie z USB to duży plus.

abalus
01-08-2009, 22:39
WD juz mialem i wiecej nie kupie. Segate zawsze i wszedzie. Wsponiany WD 320GB kupilem i bylem bardzo zadowolony fakt poreczny ladnie wyglada poprostu cacy. Uzywalem go do kopiowania danych jak ty i az tu kiedys wrocielem z koncertu i chcialem zrzucic zdjecia podpinam dysk (uzywany w domu kilka razy byl poza domem) ostanie 5 tygodni na biurku i podlaczam dysk a on tyk tyk tyk tyk tyk. Ok dysk na gwarancji dostalem nowy. Ale dane poszly ........... i nie wrocily. Drugi dysk ktory dostalem uzywalem w domu biurko do zgrywania filmow muzy. 2 miesiace sytuacja wrocila, Co prawda dysk nie tylkal ale silnik przestala startowac. Oprocz tego uzywam dysku segate 500GB free agent i dziala bez problemow juz dlugi czas. Teraz bede kupowal nowa jego wersje 1TB lub wiecej.

gadget_zary
01-08-2009, 22:47
kup cos "markowego", u mnie w domu leży dysk TrekStor 500gb (niby wnętrzności samsunga) i muszę powiedzieć ze straszny badziew, jak chciałem zgrać coś powyżej 4gb to jakoś nie mógł się do tego zabrać, ciągle zmienial czas oczekiwania a to 5minut a to 40 ;/, i jak probowałem sobie zrzucić obraz dvd (5,45gb) zapisany w ISO to mi wyskoczyło że nie może skopiować bo dysk nie ibsługuje tego typu plików czy coś w ten deseń ;/

kubaj
01-08-2009, 23:00
320gb samsunga sata ew jak juz nie ma to seagate do tego kieszen hmm transcend i tyle

dr11
01-08-2009, 23:01
WD juz mialem i wiecej nie kupie. Segate zawsze i wszedzie. Wsponiany WD 320GB kupilem i bylem bardzo zadowolony fakt poreczny ladnie wyglada poprostu cacy. ...No widzisz, a ja już nie kupie Segate, z tych samych powodów co Ty WD :D

Jako mobilny storage używam obecnie Szajsunga 1TB eSata i jest miodzik, ale to już krówka 3.5'' z zasilaczykiem :)

piday
01-08-2009, 23:10
kup cos "markowego", u mnie w domu leży dysk TrekStor 500gb (niby wnętrzności samsunga) i muszę powiedzieć ze straszny badziew, jak chciałem zgrać coś powyżej 4gb to jakoś nie mógł się do tego zabrać, ciągle zmienial czas oczekiwania a to 5minut a to 40 ;/, i jak probowałem sobie zrzucić obraz dvd (5,45gb) zapisany w ISO to mi wyskoczyło że nie może skopiować bo dysk nie ibsługuje tego typu plików czy coś w ten deseń ;/
To go trzeba było sformatować np. w systemie plików NTFS, a nie krzyczeć na producenta. Producent zrobił tak, żeby z każdym systemem działało prosto z pudełka, ale wtedy nie z każdym działa optymalnie.

oszczepnik
01-08-2009, 23:55
Seagate nigdy już, miałem 500 Gb seria oficjalnie ogłoszona jako wadliwa przez producenta dane poszły i w ogóle. Zakupiłem WD jak narazie ok a jako zewnętrzny mam Samsunga 500 w obudowie sieciowej IOmega, podłączona pod router, więc dostęp mam z każdego miejsca bez problemu jako Ftp, mam tez drugiego samsunga 250 zew na usb i działa bez problemu.
pozdro

wuka73
02-08-2009, 00:29
jeśli szukasz czegoś do archiwizacji i przenoszenia danych to polecam zewnętrzne Transcenda, np taki:
http://.pl/item692695238_transcend_dysk_zewnetrzny_320gb_2_5_ usb_2_5.html (http://allegro.pl/item692695238_transcend__zewnetrzny_320gb_2_5_usb_ 2_5.html)

Dysk (a właściwie jego obudowa) spełnia normy udarowe MIL-STD, wprawdzie wg warunków pomiarowych producenta - ale to już coś :)

Polecam, bo sobie taki kupiłem kilka miesięcy temu i nie narzekam :)

Slider
02-08-2009, 02:19
kup cos "markowego", u mnie w domu leży dysk TrekStor 500gb (niby wnętrzności samsunga) i muszę powiedzieć ze straszny badziew

Dobrze, że mówisz, ja przed zakupem WD mocno się zastanawiałem nad TrekStorami widząc tylko takie na półkach "Nie dla Idotów":lol:, potem się zastanawiałem, czy to wogóle jakaś firma i jednak nie kupiłem. Używa ktoś dysków LaCie? Jak wrażenia?:-)

wojkij
02-08-2009, 02:33

http://pl.wikipedia.org/wiki/FAT32

sztajmes
02-08-2009, 04:59
Od 18 lat uzywam tylko WD i nigdy sie nie zawiodlem.Nie moge tego powiedziec o Maxtor czy Seagate, ktore kilka razy mi padaly.
Na dzien dzisiejszy mam obudowe ESATA i 500 GB WD w srodku.Przesyl danych nieprawdopodobnie szybki. Do przenoszenia wiekszych plikow mam stare NEXTO M1 z 250 GB 2.5".NEXTO sluzy mi tez do zgrywania zdjec czy jak mi sie karty koncza, ma zasilanie bateryjne umozliwijace do zgrania okolo 50-60 GB z jednego ladowania, przy szybkosci okolo 1 GB na minute.( nigdy nie zgrywalem wiecej niz 20 GB na raz wiec nie gwarantuje tego co napisal producent :)NEXTO spokojnie zmiesci sie w .
Ogolnie zdjecia mam w trzech miejscach. Jedna kopie na zewnetrznym twardym ESATA, jedna kopie zawsze mam na dysku w komputerze i ta kopia zawsze jest przekladana albo przegrywana na wiekszy dysk jak zmieniam komputer.Trzecia kopia zawsze byla na plytach DVD, ale teraz nosze sie z zamiarem kupienia blu-ray wiec chyba wypale od nowa.
Nie polecam DVD bo po jakims czasie pojawiaja sie bledy nawet na najlepszych plytach :(
Ostatnia deska ratunku zawsze jest moj brat, poniewaz wymieniamy sie zdjeciami, ktory stosuje podobne srodki ostroznosci:) hahah
Na dzien dzisiejszy mam okolo 68 GB zdjec i okolo 50 GB filmu

sztajmes

tomasek
03-08-2009, 13:34
Seagate nigdy już, miałem 500 Gb seria oficjalnie ogłoszona jako wadliwa przez producenta dane poszły i w ogóle. Zakupiłem WD jak narazie ok a jako zewnętrzny mam Samsunga 500 w sieciowej IOmega, pod router, więc dostęp mam z każdego miejsca bez problemu jako Ftp, mam tez drugiego samsunga 250 zew na usb i działa bez problemu.
pozdro

Możesz jakieś konkretniejsze info podać o tych seagate 500gb? mam taki w domu jako backup...

Edit: ok, znalazłem... ;-)