PDA

Zobacz pełną wersję : [możliwy flame] D300/s - dlaczego NIE warto go kupić?

gietrzy
28-07-2009, 13:31
matryca - 12 MPx
AF - bez komentarza
uszczelki - bez komentarza
storage: sloty CF i SDHC
6/7 kls
cena: myślę, że kolem 5500 zł.

Pierwszy zaczynam ja: ISO100 - częściej użyję 3200/6400 więc jakoś się obejdziem bez
Co jeszcze (oprócz ceny i gumek ;))?

Nie róbmy proszę wojenki w tym wątku potrzebuję trzeźwego spojrzenia innych operatorów dslr.
D300 biorę pod uwagę bo ceny LNIB (nie refurby z BB) oscylują w granicach $1000-1100 ale jak eska będzie dobrze wyceniona klasyk nie ma szans.

Szkła: 18-105VR, S30/1.4 i T60/2m, SB-600

wojkij
28-07-2009, 13:48
aleeosoochosi?

Corpa ma i wystarczy;).

gietrzy
28-07-2009, 13:52
Corpa ma i wystarczy;).

Zapomniałem. Poza tym?

wojkij
28-07-2009, 14:03
Filmów nie ma;).

A tak poważnie główna wada tego body to konieczność używania NX2 i bawienia się profilami. A tak poza tym to raczej nie ma się czego czepić - trochę sobie w stopę strzelili tak dobrymi body(d300/d700/d3), kto pomijając onanistów będzie wymieniać taki sprzęt na coś nowego?

arturs
28-07-2009, 14:15
nie ma;).

A tak poważnie główna wada tego body to konieczność używania NX2 i bawienia się profilami. A tak poza tym to raczej nie ma się czego czepić - trochę sobie w stopę strzelili tak dobrymi body(d300/d700/d3), kto pomijając onanistów będzie wymieniać taki na coś nowego?

ci co posiadają d700 pewnie w kolejce się nie ustawią ale ci co mają słabsze deczko puszki (dwucyfrowe) i zastanawiają cię co by tu kupić juz mają dylemat.. Jak będzie taka cena jak Paweł g3 pisze to bardzo dobra cena będzie wstrzelona tak żeby nic sobie nie popsuć.. ale krop to krop i to jego najwieksza wada.. jakby d700s wyszło to by ciekawie było.. a tak to taki troszkę lifting d300ki - coś jak 40d na 50d - niby lepiej ale bez szaleństw..

qb4hkm
28-07-2009, 14:26
Mi nie pasi gałkologia nikona...

gietrzy
28-07-2009, 14:29

1-2 dni i się przyzwyczaiłem (D3), ale fakt, że korekcją w drugą stronę niż w Canonie irytuje.

Kolekcjoner
28-07-2009, 20:22
Nie no puszka zacna bez wątpienia tyle, że za cropa tyle bym nie dał. Z mojego punktu widzenia nie miałoby to żadnego sensu - 40D w zupełności mi wystarcza. Jeśli będę chciał iść wyżej to albo FF albo jak się pojawi sensowne APS-H (jedynki odpadają, bo chcę mieć sprawny kręgosłup na starość ;)). Kwestię zmiany szklarni pomijam z przyczyn oczywistych.

Z punktu widzenia rynkowego Nikon ma dziurę w ofercie, którą zankomicie wypełnia Canon zwoimi wynalazkami ;) 40D/50D i podejrzewam, że sytuacja po wypuszczeniu 60D się nie zmieni ani na jotę. Przewiduję nawet, że będzie to killer, bo pewnikiem kilka rzeczy poprawią i dadzą HD. Zresztą działa też to w drugą stronę, bo u Canona też jest dziura pomiędzy xxD i 5D.

akustyk
28-07-2009, 23:27
Zresztą działa też to w drugą stronę, bo u Canona też jest pomiędzy xxD i 5D.

ta dziura to jest, nie przymierzajac, jeszcze ponad poltorej xxD :)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
xxxxxxxxxxxx_______________________xxxxxxxxxxxx

Garnett
05-08-2009, 12:42

Kwestia przyzwyczajenia, chociaz mi bardziej odpowiada w Nikonie, szczególnie opcja wybierania punktu AF bo jest tylko kursor a w swoim 40D musze najpierw * wcisnac. Oczywiscie nie wypowiadam sie na temat "gałkologii" w puszkach typu Cxxx Cxxxx i N D40 D40x D60 D50 bo to juz jest porażka na całej linii

Kolekcjoner
05-08-2009, 12:47
szczególnie opcja wybierania punktu AF bo jest tylko kursor a w swoim 40D musze najpierw * wcisnac.

Przecież możesz użyć josticka :rolleyes:?

Garnett
05-08-2009, 13:23
Moge ale i tak najpierw musze " * " wcisnac a w Nikonie tylko joystick wystarczal. Chyba ze jak czegos w 40D nie umiem zrobic.

akustyk
05-08-2009, 13:40
Moge ale i tak najpierw musze " * " wcisnac a w Nikonie tylko joystick wystarczal. Chyba ze jak czegos w 40D nie umiem zrobic.

no wlasnie cos masz nie tak, bo musi wystarczyc sam joystick. wez sobie C.fn-y skonfiguruj odpowiednio, bo na moje oko masz w III-3 wybrane 0 a powinno byc 1:
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS40D/page12.asp

Kolekcjoner
05-08-2009, 14:38
Chyba ze jak czegos w 40D nie umiem zrobic.
Raczej na to bym stawiał 8) - jest jak pisze akustyk.

mathom
05-08-2009, 14:53
Moge ale i tak najpierw musze " * " wcisnac a w Nikonie tylko wystarczal. Chyba ze jak czegos w 40D nie umiem zrobic.

Nie musisz. Wystarczy joyem. Może jest jakiś CF na to, nie zastanawiałem się nad tym, po prostu korzystam.

Know thy camera ;)

Garnett
07-08-2009, 08:31
Ja kudłaty durnowaty, juz ustawiłem, dziekuje za pomoc. Teraz juz lepiej mi sie pracuje :)

trrr
07-09-2009, 00:27
może ja coś skrobne:D

gumy gumy i jeszcze raz gumy odpadają średnio miesiąc po gwarancji..

cena..

obraz kiszkawy, nie do przyjęcia,

wb nie trafiony w 95% nie licząc pieknych słonecznych dni ale nie do tego go zrobili..

matryca wywędruje do modelu niżej i potem jeszcze niżej-za 1400(d90 już jest jakiś czas d5000 i niebawem będzie coś jeszcze tańszego..) przez co szybko traci na wartości w przypadku wejścia nowego modelu..

grip za drogi i też gumka spadnie..

tak czy inaczej to bardzo dobry model ale można mieć przecież d90 :D

gietrzy
07-09-2009, 07:54
gumy gumy i jeszcze raz gumy odpadają średnio miesiąc po gwarancji..

Miałem to w D200, dziwne owszem, ale tragedii nie ma.

cena..

Naprawdę nie wiesz skąd się bierze różnica cenowa pomiędzy D90 a D300?

obraz kiszkawy, nie do przyjęcia

Widziałem co innego, ale spoko rozumiem - ja też wolałbym Ferrari w kolorze pistacji...

wb nie trafiony w 95%

Alergia na D300, Nikona? Miałem w łapkach co prawda D90, ale powinno być tak samo: z fleszem imho awb #1 na świecie, a w żarówce i tak trzeba poprawiać wszystko.

matryca wywędruje do modelu niżej i potem jeszcze niżej-za 1400(d90 już jest jakiś czas d5000 i niebawem będzie coś jeszcze tańszego..) przez co szybko traci na wartości w przypadku wejścia nowego modelu..

Ach to stąd ta frustracja, rozumiem, miałem D3 i jak zobaczyłem D700 to...

za drogi i też gumka spadnie..

Imho racja, wyceniony drożej od 5DII, powinien być w cenie 50D. Z drugiej strony nie wiadomo ile Canon krzyknie za 7D (500D - 130; 50D - 156; 5DII - 245).

tak czy inaczej to bardzo dobry model ale można mieć przecież d90 :D

Można też D40 z mega fajnym kolorkiem i żyletką z kita.

Powracając do tematu: 7D z 15-85 IS - oto powód dla którego imho nie warto wchodzić w D300.

trrr
07-09-2009, 08:40
już nie wspomnę o brakch w szklarni nikona..

zobaczysz jak przyjdzie sprzedac, co ludzie myslą o spadających gumach..

za obudowe i af 3000? spoko mają ceny bo za tyle można mieć drugiego d90 a obrazowanie lepsze i szumy mniejsze.

hehe żebyś to ferrari zobaczył w kolorze czerwonym to trzeba się nieźle napracować, ale każdy ma swoje zdanie, w końcu aparat semi pro to trzeba się więcej napracować niz easy

"Ach to stąd ta frustracja, rozumiem, miałem D3 i jak zobaczyłem D700 to..." widać ze nie masz nawet zielonego pojęcia o chronologii puszek nikona..

jest drogi i wymusza kupienie dla podniesienia prędkości.

nie wiem czy widziałeś obrazek d40, wb ma lepszy od d300 i jaką drogę przeszła matryca żeby tam trafić..

dla mnie głupota wchodzić w n d300 w przyszłym albo jeszcze w tym będzie d400..
dodam ze miałem chyba wszystko nikona..

gietrzy
07-09-2009, 09:26
już nie wspomnę o brakch w szklarni nikona..

DX-owa, bo o takiej w tym temacie dyskutujemy jest super, miałem styczność z 18-55, 18-135, 18-105VR, 18-200VR, Sigma 30/1.4, Nikkor 35/1.8, plus szkła FX.

zobaczysz jak przyjdzie sprzedac, co ludzie myslą o spadających gumach..

Trzeba zainwestować z 10 zł. w butapren?

za obudowe i af 3000?

Też.

hehe żebyś to ferrari zobaczył w kolorze czerwonym to trzeba się nieźle napracować,

Widziałem, odmówiłem przejażdżki bo wiedziałem, że kierowca się popisywał, nie odpuści i się bałem. Z drugiej strony w każdej chwili mogę poprosić o kluczyki do tego czy tamtego.

widać ze nie masz nawet zielonego pojęcia o chronologii puszek nikona..

Tak samo jak Niedźwiedź, który najpierw kupił D700 a po nim D3...

jest drogi i wymusza kupienie dla podniesienia prędkości.

Zawsze możesz wdepnąć w Canona, 8 kl/s w 14 bitach i bez bg-e7 i o $100 taniej niż D300s.
thank you for choosing Canon products ;)

nie wiem czy widziałeś obrazek d40, wb ma lepszy od d300 i jaką drogę przeszła matryca żeby tam trafić..

Właśnie sprzedałem, jednak troszku za mały no i teraz, po GF-1 nie ma miejsca na tą najlepszą i najostrzejszą mikro-lustrzankę.

dla mnie głupota wchodzić w n d300

Nadal podtrzymuję moje zdanie, że LNIB D300 plus LNIB 16-85VR to najlepszy krop ze wszystkich stajni.

dodam ze miałem chyba wszystko nikona..

Udawało ci się utrzymać 200/2VR przy dłuższych niż 1/30 na FX? Mi poniżej 1/30 tylko okazjonalnie wychodziły ostre fotki.

trrr
07-09-2009, 10:38
o matko mam za mały monitor na takie wypowiedzi

a więc pewnie nigdy nie kleiłeś puszek nikona i to jeszcze butaprenem, widać że nie wiesz że to nie klej puszcza tylko guma rośnie i nie ma jak juz jej wkleić tylko trzeba kupić nową.. zaraz dodasz dyche i kupisz skalpel:D

to że niedzwiedz kupił to żaden powód miś puszapek kupuje tylko piwo na skrzynki taki ot..

skoro twierdzisz ze jest super to na prawde mi ciebie żal jedyny użyteczny z tego obiektyw to sigma.. hmmmm sigma to nie nikkor..? Dobrze ze dali tą 35 dx po iluś latach bo przciez ta f2 to gó.no niesamowite, 35 1,4 nie potrafią zrobić.. 24 50 85 i wielu innych szkieł tak jak w canonie L na które użytkownik mógłby sobie pozwolić już nie wspomnę ze canonowski 17-55 jest tanszy i ma VR . ten zestaw który sugerujesz podejrzewam że kończy sie na 5,6 i jeżeli cie to zadowala..

hehe jeździj sobie tym ferrari i rob mu zdjecia, niestety do ludzi d300 to ciężki sprzęt.

najgorzej to jest sobie wmawiać..

z 200vr nie pracowałem wiec nie bede wypowiadał sie na jego temat trzymając go..

dodam tylko że kiedys ta guma zablokowała mi koło nastawcze podczas gdy wychodzili z kościoła, d2h cena jego w tedy to jakies 15-18k przebieg 8k, więc nie jest to pewny sprzęt za jaki uchodzi..
ciekawe czy nikon da matryce 24mpix do d700x hmm? :P

gietrzy
07-09-2009, 11:04
o matko mam za mały monitor na takie wypowiedzi

Masz rację, koniec OT.

chavez
07-09-2009, 13:57
no wlasnie cos masz nie tak, bo musi wystarczyc sam joystick. wez sobie C.fn-y skonfiguruj odpowiednio, bo na moje oko masz w III-3 wybrane 0 a powinno byc 1:
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS40D/page12.asp

Jak już o tym mowa to pociągnę dalej ten offtop.
Działa Wam wybór punktu za pomocą joysticka jak macie wygaszone zielone "kontrolki" w wizjerze? Bo mi nie, a przydałaby się "aktywacja" aparatu za pomocą wybieraka. Teraz muszę wcisnąć albo spust do połowy albo cokolwiek innego (*, AF-ON) i dopiero wtedy można wybrać punkt AF.

akustyk
07-09-2009, 14:13
Jak już o tym mowa to pociągnę dalej ten offtop.
Działa Wam wybór punktu za pomocą joysticka jak macie wygaszone zielone "kontrolki" w wizjerze? Bo mi nie, a przydałaby się "aktywacja" aparatu za pomocą wybieraka. Teraz muszę wcisnąć albo spust do połowy albo cokolwiek innego (*, AF-ON) i dopiero wtedy można wybrać punkt AF.

czy chodzi Ci o to, czy aparat reaguje jak wygasza wyswietlacz w celowniku (po tych 2 sekundach braku aktywnosci)? jesli tak, to u mnie tez nie dziala wybieranie AF

chavez
08-09-2009, 22:36
Tak, o to. A szkoda że jednak nie ma takiej możliwości. (U mnie wygasza się po 4 sekundach.)