PDA

Zobacz pełną wersję : 40" LCD i PC@VGA a rozdzielczość przy prezentacji foto

Calliactis
27-07-2009, 12:14
Zakupiłem ostatnio telewizor Sony Bravia 40" 40V4000K - z myślą o potrzebach domowych i prezentacji zdjęć z plików generowanych w ProShow itp. Telewizor Full-HD (1920x1080) ma oczywiście 3x HDMI oraz VGA - ale tutaj niemiła niespodzianka. Po VGA można puścić jedynie 1366x768 i nic więcej. Po podłączeniu przez HDMI z odtwarzacza Bluray - wszystko w fullHD - i żyleta. Ale z kompa całość jest skalowana w górę i wygląda kiepsko. Problem jest jedynie w tym, że laptop (Lenovo N200) nie posiada DVI-D a jedynie VGA... Czy istnieje zatem jakiś sposób aby z VGA przenieść sygnał w pełnej rozdzielczości HD do tego TV - np. poprzez złącze component? VGA i component są analogowe - i to by była kwestia przeliczenia RGB na YUV (jeśli dobrze kojarze).

Ktoś miał może taki przypadek i jakoś sobie z tym poradził? Kable na allegro są w drugą stronę: component -> VGA

Oczywiście mogę jeszcze zmienić laptopa na innego z DVI czy HDMI (ostateczność) lub też podłączyć TV do komputera stacjonarnego - ale wygoda mniejsza...

Swoją drogą - jaka może być maksymalna rozsądna długość kabla DVI-D -> HDMI? potrzebowałbym tak z 10m do stacjonarnego kompa - ale nie chcę stracić zupełnie jakości...

Drugie pytanie - to o możliwości ProShow - próbował ktoś może robić prezentacje w FullHD? Nie przycina się zbytnio?

rysiaczek
27-07-2009, 14:00
Jaką masz grafikę? Stery nie pozwalają wybrać rozdzielczość hd-ready? Na lapie mżonki (grafika intelowska) był ten sam problem - stare stery nie miały takiej rozdziałki, nowsze jak najbardziej tak.

Sprawdź czy swojego lapa nie możesz posadzić na stacji dokującej - miałem ten sam problem z sony vaio (tylko wyjście vga), na szczęscie dstation posiada również dvi.

Kabel DVI - u mnie 5m bez najmniejszego problemu, 10 tyż sprzedają więc raczej nie będzie siało.

A co do prezentacji w fullhd - bez problemu. Poza tym zawsze masz jedno obejście - wypalić płytkę i puścić z br.

oxydum
27-07-2009, 14:44
Kilka dni temu nabyłem Sonego 32W5500, można odpalić foty z pendriva albo po sieci LAN, w przeciwieństwie do samsunga odtwarza zdjęcia w HD, ma slideshow z możliwością podłożenia muzyki. Wszystko dzieje się w tv, komputer jest tylko dostarczycielem treści. W firmie mam 40L4000 i laptopa, niestety nie dało się wycisnąć 1920x1080 ale i tak obraz z kompa jest za........

Vitez
27-07-2009, 15:18
Poza tym zawsze masz jedno obejście - wypalić płytkę i puścić z br.

Troszkę kosztowne jak na razie rozwiązanie...

A ten odtwarzacz BlueRay nie czyta Pendrivów? Może zmienić go na taki czytający urządzenia USB i po kłopocie.

arturs
27-07-2009, 16:00

A ten odtwarzacz BlueRay nie czyta Pendrivów? Może zmienić go na taki czytający urządzenia USB i po kłopocie.

Polecam do tego celu konsolę sony PS3 - ma BR, czyta wszystkie formaty (nawet avi z napisami ;) ), przy użyciu PCta jako mediaserwera nawet RAWy, jakość - rewelacja, a i w gierki przyciąć można ;)..

rysiaczek
27-07-2009, 16:56

Hmm no raczej o płycie CD-RW/DVD-RW myślałem, ale jak widać można też inaczej interpretować:rolleyes:

oxydum
28-07-2009, 16:34
mojego laptoka z którego nie mogłem wydusić więcej niż 1280x800(zintegrowana karta intela) do do sony W5500, tv wyświetlał komunikaty o niezgodności sygnału, po kilku komunikatach pojawił się sygnał z kompa i o dziwooooo 1920x1080. oczywiście po VGA

Calliactis
28-07-2009, 22:24
Zastanawiam się - jak wymusić większą rozdzielczość puszczaną przez VGA. Karta otrzymuje info z TV, że ten obsługuje tylko niższe rozdzielczości, ale konwerter analogowo-cyfrowy który jest wbudowany powinien obsłużyć pełne 1920x1080 bo musi to dekodować ze złącza component. Stacji dokującej z DVI do Lenovo N200 nie znalazłem póki co... :(
Odtwarzacz BR chwilowo użyczony - nie ma wejście USB - niebawem planuję zakup to zwrócę na to uwagę.

Sober
28-07-2009, 23:18
zapytaj na portalu http://hdtvpolska.com/ Ktoś na pewno ma ten model.

Niestety jest możliwe, że TV nie przyjmie więcej po VGA. Różnie to z róznymi modelami bywa. Może jakby się udało nowszy firmware wgrać...

Calliactis
03-08-2009, 14:03
Z tego co już udało mi się przeczytać, moduł konwersji analogowo-cyfrowej we wszystkich TV-HD obsługują pełną rozdzielczość matrycy danego TV, ponieważ muszą obsłużyć sygnał zarówno z anten naziemnych jak i złącz analogowych - m.in. component. Konwersja jest dokonywana zawsze, a wyjściowo sygnał cyfrowy ma adresowany każdy piksel. Przez component wchodzi sygnał o pełnej rozdzielczości HD - i taki jest wyświetlany dobrze - więc konwersja z VGA powinna też być możliwa. Niestety Sony nie zezwala elektronice na rozpoznanie wyższych rozdzielczości przez podłączony komputer. Dlaczego? Nie wiem. Kupiłem w końcu kabel DVI-HDMI o długości 10m i podłaczyłem komputer stacjonarny - z bezprzewodową klawiaturą i myszą - wszystko działa super :)...

chiron
05-08-2009, 20:34
To teraz przejściówka VGA <-> DVI i powinno ruszyć po HDMI :P

Szank
06-08-2009, 10:46
To teraz przejściówka VGA <-> DVI i powinno ruszyć po HDMI :P

A jest coś takiego? Tzn VGA -> DVI/HDMI? Chętnie bym z niej skorzystał, ale z tego co mi wiadomo istnieją przejściówki jedynie w druga stronę

canis_lupus
06-08-2009, 11:34
A jest coś takiego? Tzn VGA -> DVI/HDMI? Chętnie bym z niej skorzystał, ale z tego co mi wiadomo istnieją przejściówki jedynie w druga stronę

To nie całkiem tak jest. Standardów gniazd DVI jest kilka. Miedzy innymi DVI-I i DVI-D.
DVI-D to jest jedynie sygnał cyfrowy i do takiego gniazda nie da sie podłączyć przejściówki DVI->D-SUB(VGA). W przypadku gniazda DVI-I, obok sygnały cyfrowego mamy też standardowy sygnał analogowy RGB. Przejściówka DVI-> D-SUB wyprowadza włanie ten sygnał na właściwe gniazdo.
Nie da się w prosty sposób skonwertować sygnału analogowego (VGA) na cyfrowy więc przejściówka VGA-> DVI raczej nie ma sensu.

chiron
06-08-2009, 11:35
http://allegro.pl/item698616223_hit_najlepszy_adapter_dvi_f_vga_m_gr atis.html
http://allegro.pl/item701430244_hdmi_vga_1_8m_gold_fv_przewod_exlusi v_qualit_kabel.html

a najlepiej chyba jako Component:
http://allegro.pl/item703569779_3rca_component_vga_2m_sound_image.ht ml

Najlepiej bo najpewniej ponieważ sygnał vga jest analogowy a HDMI cyfrowy i telewizor może nie mieć wbudowanego konwertera i sobie z tym nie poradzić... a po componencie to w zasadzie wszystko powinno pójść... ja tak podłączam laptopa do plazmy jest pięknie :D

canis_lupus
06-08-2009, 13:00
Jakbys przeczytał przynajmniej opis aukcji to byś ich tu nie podawał.

chiron
06-08-2009, 14:39
Czemu? Niektóre telewizory potrafią same konwetować obraz analogowy odawany po HDMI na cyfrowy. Niestety jest ich mała ilość więc na wszelki wypadek podałem info o kablu component.
Sam takiego używam z laptopem i TV i tak jak pisałem wszystko działa elegancko.

canis_lupus
06-08-2009, 17:26
Czemu? Niektóre telewizory potrafią same konwetować obraz analogowy odawany po HDMI na cyfrowy. Niestety jest ich mała ilość więc na wszelki wypadek podałem info o kablu component.
Sam takiego używam z laptopem i TV i tak jak pisałem wszystko działa elegancko.

A odkąd to po HDMI transmitowany jest sygnał analogowy? Zastanów się człowieku i nie wypisuj bzdur.

Dalej: http://allegro.pl/item703569779_3rca_component_vga_2m_sound_image.ht ml
Kabel transmituje sygnal RGB. To nie jest Component HD. Transmisja component to transmisja na 3 kanałach:
Y - luminancja
Pb - sygnal róznicowy koloru niebieskiego
Pr - sygnał róznicowy koloru czerwonego.

Dalej: http://allegro.pl/item698616223_hit_najlepszy_adapter_dvi_f_vga_m_gr atis.html
Gdzie byś chciał to wetknąć jak napisane bylo, że w laptopie NIE MA wyjście DVI?

chiron
06-08-2009, 17:36
Popatrz na tę ostatnią przejściówkę... to jest właśnie negatyw tego co zwykle wpina się w kartę gdy monitor ma VGA a karta DVI...

No i co co kabla Component... nasz rację. Zapędziłem się trochę... bo korzystam z wyjścia S-Video w Laptopie :/ a nie VGA.

Jedynie co do pierwszego się nie zgodzę. Skoro istnieją kable VGA <-> HDMI to po coś one są, tak? VGA wyprowadza sygnał analogowy i taki trafia do telewizora na wejściu HDMI... ale telewizor potrafi sobie go przerobić na cyfrowy. Może trzeba by zobaczyć rozpiskę wszystkich pinów w HDMI... dawno w tym nie siedziałem, więc gdybam teraz, ale coś musi być na rzeczy.

Patrzyłem jeszcze na rozwiązania zewnętrznych kart graficznych na USB... ale nie znalazłem takie (w rozsądnej cenie) która obsługiwała by sygnał Full HD.

canis_lupus
06-08-2009, 17:49
Człowieku! ale to jest cały czas ten sam sygnał RGB na którym nie wyciagniesz Full-HD!

chiron
06-08-2009, 19:33
W takim razie musiało mi się przewidzieć :/
Nie che mi się teraz sprawdzać, bo siedzę przy kompie od 2 dni bez przerwy.
Ale zadałem sobie ten trud :P i rzeczywiście obraz jedynie w HD Ready...
Nie wiem czy wyżej się da bo plazma HD Ready ale jak znam życie to pewnie już nie pociągnie :/

I tak gwoli ścisłości: S-Video to NIE RGB !!! To jest sygnał Y/C.

I jeszcze jedno (bo mi to spokoju nie dawało i rację miałem):

"Will I be able to use the VGA to component adapter to watch my computer on my big screen TV?

You can connect your PC to your wide screen TV if either the TV has an RGB (HD-15 or 5 RCA) input or if your computer can output its signal in component. Some video cards can do this natively (some ATI) or via a "dongle" (most Radeon cards), some NVIDIA cards have component output also. Bottom line: you'll have to check the specs of your video card. If there is no RGB input on the TC or component output from the video card, you'll need to get an RGB to Component transcoder, or scan converter (really two names for the same thing)."

Cytat pochodzi z: http://myhometheater.homestead.com/vgacable.html

Wszystko zależy od możliwości karty graficznej :D

Przykładem może być kabel S-Video właśnie: 4 pinowy daje sygnał Y/C a 7 pinowy już ma większe możliwości... ale jest raczej stosowany sporadycznie :/

canis_lupus
06-08-2009, 23:20
Tylko że my tu rozmawiamy o konkretnym pzypadku... A żaden z proponowanych przez Ciebie kabli się nie nadaje.