Zakupiłem ostatnio telewizor Sony Bravia 40" 40V4000K - z myślą o potrzebach domowych i prezentacji zdjęć z plików generowanych w ProShow itp. Telewizor Full-HD (1920x1080) ma oczywiście 3x HDMI oraz VGA - ale tutaj niemiła niespodzianka. Po VGA można puścić jedynie 1366x768 i nic więcej. Po podłączeniu przez HDMI z odtwarzacza Bluray - wszystko w fullHD - i żyleta. Ale z kompa całość jest skalowana w górę i wygląda kiepsko. Problem jest jedynie w tym, że laptop (Lenovo N200) nie posiada DVI-D a jedynie VGA... Czy istnieje zatem jakiś sposób aby z VGA przenieść sygnał w pełnej rozdzielczości HD do tego TV - np. poprzez złącze component? VGA i component są analogowe - i to by była kwestia przeliczenia RGB na YUV (jeśli dobrze kojarze).
Ktoś miał może taki przypadek i jakoś sobie z tym poradził? Kable na allegro są w drugą stronę: component -> VGA
Oczywiście mogę jeszcze zmienić laptopa na innego z DVI czy HDMI (ostateczność) lub też podłączyć TV do komputera stacjonarnego - ale wygoda mniejsza...
Swoją drogą - jaka może być maksymalna rozsądna długość kabla DVI-D -> HDMI? potrzebowałbym tak z 10m do stacjonarnego kompa - ale nie chcę stracić zupełnie jakości...
Drugie pytanie - to o możliwości ProShow - próbował ktoś może robić prezentacje w FullHD? Nie przycina się zbytnio?