Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: 40" LCD i PC@VGA a rozdzielczość przy prezentacji foto

Początki nałogu Awatar Calliactis
    Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie 40" LCD i PC@VGA a rozdzielczość przy prezentacji foto

Zakupiłem ostatnio telewizor Sony Bravia 40" 40V4000K - z myślą o potrzebach domowych i prezentacji zdjęć z plików generowanych w ProShow itp. Telewizor Full-HD (1920x1080) ma oczywiście 3x HDMI oraz VGA - ale tutaj niemiła niespodzianka. Po VGA można puścić jedynie 1366x768 i nic więcej. Po podłączeniu przez HDMI z odtwarzacza Bluray - wszystko w fullHD - i żyleta. Ale z kompa całość jest skalowana w górę i wygląda kiepsko. Problem jest jedynie w tym, że laptop (Lenovo N200) nie posiada DVI-D a jedynie VGA... Czy istnieje zatem jakiś sposób aby z VGA przenieść sygnał w pełnej rozdzielczości HD do tego TV - np. poprzez złącze component? VGA i component są analogowe - i to by była kwestia przeliczenia RGB na YUV (jeśli dobrze kojarze).

Ktoś miał może taki przypadek i jakoś sobie z tym poradził? Kable na allegro są w drugą stronę: component -> VGA

Oczywiście mogę jeszcze zmienić laptopa na innego z DVI czy HDMI (ostateczność) lub też podłączyć TV do komputera stacjonarnego - ale wygoda mniejsza...

Swoją drogą - jaka może być maksymalna rozsądna długość kabla DVI-D -> HDMI? potrzebowałbym tak z 10m do stacjonarnego kompa - ale nie chcę stracić zupełnie jakości...

Drugie pytanie - to o możliwości ProShow - próbował ktoś może robić prezentacje w FullHD? Nie przycina się zbytnio?
    5D mkII | 17-40 f4L | 24-70 f2.8L | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...

Domyślnie

Jaką masz grafikę? Stery nie pozwalają wybrać rozdzielczość hd-ready? Na lapie mżonki (grafika intelowska) był ten sam problem - stare stery nie miały takiej rozdziałki, nowsze jak najbardziej tak.

Sprawdź czy swojego lapa nie możesz posadzić na stacji dokującej - miałem ten sam problem z sony vaio (tylko wyjście vga), na szczęscie dstation posiada również dvi.

Kabel DVI - u mnie 5m bez najmniejszego problemu, 10 tyż sprzedają więc raczej nie będzie siało.

A co do prezentacji w fullhd - bez problemu. Poza tym zawsze masz jedno obejście - wypalić płytkę i puścić z br.
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

Kilka dni temu nabyłem Sonego 32W5500, można odpalić foty z pendriva albo po sieci LAN, w przeciwieństwie do samsunga odtwarza zdjęcia w HD, ma slideshow z możliwością podłożenia muzyki. Wszystko dzieje się w tv, komputer jest tylko dostarczycielem treści. W firmie mam 40L4000 i laptopa, niestety nie dało się wycisnąć 1920x1080 ale i tak obraz z kompa jest za........
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rysiaczek Zobacz posta
    Poza tym zawsze masz jedno obejście - wypalić płytkę i puścić z br.
    Troszkę kosztowne jak na razie rozwiązanie...

A ten odtwarzacz BlueRay nie czyta Pendrivów? Może zmienić go na taki czytający urządzenia USB i po kłopocie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta

A ten odtwarzacz BlueRay nie czyta Pendrivów? Może zmienić go na taki czytający urządzenia USB i po kłopocie.
    Polecam do tego celu konsolę sony PS3 - ma BR, czyta wszystkie formaty (nawet avi z napisami ), przy użyciu PCta jako mediaserwera nawet RAWy, jakość - rewelacja, a i w gierki przyciąć można ..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Hmm no raczej o płycie CD-RW/DVD-RW myślałem, ale jak widać można też inaczej interpretować:rolleyes:
    Pkt 8 Regulaminu - niedozwolona stopka tu była...

Bywalec
    Miasto
    Pommern

Domyślnie

mojego laptoka z którego nie mogłem wydusić więcej niż 1280x800(zintegrowana karta intela) do do sony W5500, tv wyświetlał komunikaty o niezgodności sygnału, po kilku komunikatach pojawił się sygnał z kompa i o dziwooooo 1920x1080. oczywiście po VGA
    EOS 5, 500N, 400D, 50D

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Zastanawiam się - jak wymusić większą rozdzielczość puszczaną przez VGA. Karta otrzymuje info z TV, że ten obsługuje tylko niższe rozdzielczości, ale konwerter analogowo-cyfrowy który jest wbudowany powinien obsłużyć pełne 1920x1080 bo musi to dekodować ze złącza component. Stacji dokującej z DVI do Lenovo N200 nie znalazłem póki co...
    Odtwarzacz BR chwilowo użyczony - nie ma wejście USB - niebawem planuję zakup to zwrócę na to uwagę.

Uzależniony

Domyślnie

zapytaj na portalu http://hdtvpolska.com/ Ktoś na pewno ma ten model.

Niestety jest możliwe, że TV nie przyjmie więcej po VGA. Różnie to z róznymi modelami bywa. Może jakby się udało nowszy firmware wgrać...
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Miasto
    Kraków / Nowy Sącz

Domyślnie

Z tego co już udało mi się przeczytać, moduł konwersji analogowo-cyfrowej we wszystkich TV-HD obsługują pełną rozdzielczość matrycy danego TV, ponieważ muszą obsłużyć sygnał zarówno z anten naziemnych jak i złącz analogowych - m.in. component. Konwersja jest dokonywana zawsze, a wyjściowo sygnał cyfrowy ma adresowany każdy piksel. Przez component wchodzi sygnał o pełnej rozdzielczości HD - i taki jest wyświetlany dobrze - więc konwersja z VGA powinna też być możliwa. Niestety Sony nie zezwala elektronice na rozpoznanie wyższych rozdzielczości przez podłączony komputer. Dlaczego? Nie wiem. Kupiłem w końcu kabel DVI-HDMI o długości 10m i podłaczyłem komputer stacjonarny - z bezprzewodową klawiaturą i myszą - wszystko działa super ...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów