Zobacz pełną wersję : Początkujący - pomoc w zakresie sprzętu Aparat + obiektyw
slawek_b2b
27-07-2009, 11:27
Witam, jestem początkującym amatorem fotografii, do tej pory pracowałem na aparatach kompaktowych firmy Kodak (czysto amatorsko). Na dzień dzisiejszy w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą potrzebuję przygotować studio fotograficzne oraz zakupić sprzęt do robienia dobrych a nawet bardzo dobrych zdjęć produktowych. W związku z tym mam kilka pytań do osób które wiedzą coś więcej w tym temacie. Z góry dziękuję za pomoc:)
1. jaki aparat kupić? doszedłem do tego, że będzie to , zastanawiam się nad canonem lub nikonem, nie pytajcie o budżet jaki mogę przeznaczyć, nie powiem żeby nie sugerować od razu aparatu - interesują mnie naprawdę bardzo dobre zdjęcia, tak żeby ich dalsza obróbka w programach graficznych ograniczała się do przycięcia i podpisania zdjęcia. Na dzień dzisiejszy jestem bliżej zakupu nikona - to jest forum miłośników canona więc może mnie przekonacie do zmiany decyzji:) co mnie kieruje do nikon? ano oprogramowanie, które pozwala podłaczyć aparat do komuptera i z poziomu komputera sterować całym procesem robienia zdjęcia, włacznie z uruchomieniem migawki i bezpośrednim efektem końcowym na ekranie monitora, nie wiem czy canon posiada takie oprogramowanie, jezeli tak bo proszę o informację gdyż jest to dla mnie ważny argument przy zakupie sprzętu.
2. obiektyw? zamiast kupować aparat z obietkywam chce kupić body + dobrej klasy obietyw, wielkość produktów to max 300x300x300mm (wys, szer, głębokość) występują elementy ze skóry, drewna, metalu, plastiku, elementy matowe i świecace- dlatego zależy mi na obiektywie który temu zadaniu podoła, tak aby zdjęcia były ostre, naturalne i wiernie oddane.
3. wyposażenie studia, w tym temacie akurat jestem już po konsultacjach z jedną z firm. Zaproponowali mi lampy powerlux 2 szt. stół bezcieniowy, parasolki, softboxy, statyw, itp...- generalnie jak będę miał aparat to mam się do nich zgłosić i podług tego co mam skonfigurują mi cały sprzęt związany z i studio fotograficznym. Dlatego tak ważny jest dla mnie zakup odpowiedniego aparatu i obiektywu. Ale jeżeli ktoś ma jakieś sugestie również w tym zakresie to chętnie wysłucham i będę wdzięczny za każdą sugestię, pozdrawiam, Sławek
mate00sh
27-07-2009, 11:35
Taka drobna sugestia... Nie podając budżetu (nawet orientacyjnego) nie licz, że ktokolwiek podpowie Ci coś konkretnego.
Ad. 1,2. Dowolna lustrzanka się nada. Do fotografii produktowej najlepiej nada się jakiś obiektyw typu Tilt/Shift (Canon oferuje kilka z ogniskowymi od 17 do 90mm). Oprogramowanie Canona pozwala na sterowanie wykonaniem zdjęcia z komputera w modelach 450D, 40D i późniejszych (wszystkich, które oferują opcję Live View).
slawek_b2b
27-07-2009, 11:48
Nie podawałem budżetu żeby nie sugerować aparatu - bo wiadomo że im droższy tym większe prawdopodobieństwo że się sprawdzi. A po co wydawać powiedzmy 10 tyś zł kiedy podobne zdjęcie można uzyskać aparatem za 3 tyś zł?
Przed zakupem myślę o aparatach: NIKON D90, D300 lub Canon EOS 50D
nie znam się, wiem tyle co wyczytałem w internecie, więc nawet nie wiem na 100% czy to odpowiedni sprzęt, jeżeli chodzi o obiektyw to tym bardziej nie wiem co wybrać,
generalnie chce się zamknąć ze wszystkim w kwocie 10 tys zł
myślałem wydać 3-5 tyś na aparat, 1-2 tyś obiektyw a studio już wiem że będzie kosztowało ok 3-3,5 tyś zł.
i mam nadzieję, że to powinno wystarczyć, nie chce kupować na kilka etapów i kombinować - chce mieć zestaw który pozwoli na robienie bardzo dobrych zdjęć a jak coś nie wyjdzie to będę wiedział że wina leży po mojej stronie, że ja coś źle robię, że muszę się jeszcze tego uczyć a nie że to wina aparatu, obiektywu itp.
Pozdrawiam
1. jaki aparat kupić? doszedłem do tego, że będzie to lustrzanka, zastanawiam się nad canonem lub nikonem, nie pytajcie o budżet jaki mogę przeznaczyć, nie powiem żeby nie sugerować od razu aparatu
Jeśli nie ograniczasz budżetu to 1Ds Mark III ;-)
Przy tak sformułowanym zapytaniu trudno coś jednoznacznie doradzić... Jeśli zależy Ci na
jakości obrazka matryca ze wspomnianego 1Ds ew. z 5D MkII dal lepszy efekt niż z porównywalnych modeli Nikona (w studiu nie będziesz potrzebował wysokich czułości).
interesują mnie naprawdę bardzo dobre zdjęcia, tak żeby ich dalsza obróbka w programach graficznych ograniczała się do przycięcia i podpisania zdjęcia.
To może pozostań przy kompakcie :mrgreen: Każde zdjęcie cyfrowe trzeba poddać obróbce, w aparatach kompaktowych w znaczynym stopniu robi to soft aparatu, zdjęcia z lustrzanek są generalnie bardziej "surowe", i wymagają obróbki.
slawek_b2b
27-07-2009, 11:58
Może się mylę ale nie wierzę, że nie można zrobić ładnego zdjęcia produktu na białym tle z zachowaniem kolorów i ostrości bez konieczności poddawania go późniejszej obróbce. Na temat budżetu wypowiedziałem się wyżej - do 10 tyś zł, nie chce aparatu za 20 tyś, fotografia to tylko dodatek i na co dzień nie będę pracował zarobkowo na tym sprzęcie, wykorzystam go 2-3 razy w miesiącu po godzinie może dwie... w specjalnie przygotowanym do tego celu garażu, przerobionym na mini studio:)
mate00sh
27-07-2009, 11:59
ceny za ceneo:
Canon 450D - 2100 zł
Canon TS-E 24mm f/3.5 L - 4500zł
(to jest specyficzny obiektyw przeznaczony do fotografii produktowej i architektury, nie ma autofocusa)
porządny statyw
zostaje Ci nieco koło 3000zł na studio.
jak dużo zdjęć planujesz robić? jak duże będą formaty prezentacji?
nie wiem czy TS-E to dobry pomysł dla początkującego. To jednak jest specyficzny sprzęt, trzeba umieć się z nim obchodzić. Poza tym jeżeli już to wydaje mi się, ze do produktów różnego rodzaju, może też do zbliżeń raczej lepszy jak już by był TS-E 45mm/2.8 mimo wszystko bardziej uniwersalne rozwiązanie.
A jeżeli nie ts-e to może:
http://www.e-cyfrowe.pl/canon-eos-50d-ob-60mm-macro-p-12506.html?PCID=51318_22
Albo sigma/canon 50/1.4 lub sigma 30/1.4 albo Canon 35/2??
Raczej coś stałoogniskowego bo w studio i tak statyw można przemieszczać w miarę dowolnie i raczej moim zdaniem obiektyw macro i coś w okolicy standardu 50mm żeby zrobić i całość i detal w razie potrzeby oraz i duże i małe produkty
slawek_b2b
27-07-2009, 17:25
ceny za ceneo:
Canon 450D - 2100 zł
Canon TS-E 24mm f/3.5 L - 4500zł
(to jest specyficzny obiektyw przeznaczony do fotografii produktowej i architektury, nie ma autofocusa)
porządny statyw
zostaje Ci nieco koło 3000zł na studio.
czy inni tez uważają, że aż taki obiektyw jest potrzebny do tego typu fotografii? i czy ten aparat oby nie jest za słaby? przeglądając różne fora i rankingi iitp to nikt go praktycznie nie poleca:|
jak dużo zdjęć planujesz robić? jak duże będą formaty prezentacji?
zdjęcia będą wykorzystywane na dwa sposoby
- umieszczenie oferty firmy w internecie
- drukowany katalog produktów
na dzien dzisiejszy do zrobienia mam ok 500 produktów po 3 ujęcia na produkt = 1500 zdjęć, następnie sukcesywnie co miesiąc dojdzie kilka zdjęć ok, 50 miesięcznie.
Prosze również znawców tematyki o informację czy canon posiada oprogramowanie na wzór nikona? http://www.europe-nikon.com/product/pl_PL/products/broad/1567/overview.html
?
Jeżeli chodzi Ci o robienie zdjęć przez kompa to tak jest to możliwe w Canonie we wszystkich modelach posiadających funkcję live view.
Co do obiektywu to spójrz na mój post niżej jest tam link do zestawu body+obiektyw
Canon 50D+EF-S 60mm Macro ;-)
mate00sh
27-07-2009, 19:21
Właśnie do tego typu fotografii TS-E jest między innymi dedykowany. Kolega chciał mieć zestaw do produktowej o jak najlepszej jakości obrazu, więc proponuję. BTW. zapomniałem o TS-E 45mm, ten też może być (ale cena mniej więcej taka sama).
slawek_b2b
27-07-2009, 23:01
Właśnie do tego typu fotografii TS-E jest między innymi dedykowany. Kolega chciał mieć zestaw do produktowej o jak najlepszej jakości obrazu, więc proponuję. BTW. zapomniałem o TS-E 45mm, ten też może być (ale cena mniej więcej taka sama).
czy taki drogi obiektyw jest faktycznie konieczny? i czy to sensowne wydawać 2 tyś na aparat a 4,5 tys na obiektyw?
może zadam to pytanie trochę inaczej, jak na laika przystało:) tzn czy mam rozumieć, że wybór aparatu tak na prawdę nie ma większego znaczenia? i że praktycznie każda nawet najtańsza lustrzanka poradzi sobie z takimi zdjęciami przy założeniu że współpracuje z odpowiednim obiektywem?
czy taki drogi jest faktycznie konieczny? i czy to sensowne wydawać 2 tyś na aparat a 4,5 tys na ?
może zadam to pytanie trochę inaczej, jak na laika przystało:) tzn czy mam rozumieć, że wybór aparatu tak na prawdę nie ma większego znaczenia? i że praktycznie każda nawet najtańsza poradzi sobie z takimi zdjęciami przy założeniu że współpracuje z odpowiednim obiektywem?
Sensowne jest kupienie niezłego aparatu i jak najlepszego obiektywu.
Ale wg. mnie TSE w tym przypadku nie jest koledze potrzebne, imho stałka 50mm byłaby odpowiednia (o ile oczywiście garaż-studio jest wystarczająco duży)
mate00sh
28-07-2009, 09:26
czy taki drogi obiektyw jest faktycznie konieczny? i czy to sensowne wydawać 2 tyś na aparat a 4,5 tys na obiektyw?
może zadam to pytanie trochę inaczej, jak na laika przystało:) tzn czy mam rozumieć, że wybór aparatu tak na prawdę nie ma większego znaczenia? i że praktycznie każda nawet najtańsza lustrzanka poradzi sobie z takimi zdjęciami przy założeniu że współpracuje z odpowiednim obiektywem?
Obecnie sprzedawane lustrzanki Canona dają na prawdę niezłą jakość obrazka - praktycznie pozycjonowanie aparatu odbywa się obecnie za pomocą różnych dodatków (matryce są takie same w najniższej i wyższej półce jeżeli chodzi o cropowe aparaty). Dlatego możesz kupić lustrzankę z niższej półki (zwłaszcza, że będzie używana w studiu z oświetleniem studyjnym). Natomiast klasa szkła jest nie do przecenienia. Zaproponowałem taki obiektyw, ponieważ jest on dedykowany do tego typu fotografii. Obiektywy TS-E dają ogromną kontrolę nad głębią ostrości i jej płaszczyzną (poczytaj np TU (http://cpn.canon-europe.com/content/technical/tilt_and_shift_lenses.do)). Gdybym chciał się bawić komercyjnie w fotografię produktową kupiłbym właśnie takiego typu obiektyw.
slawek_b2b
28-07-2009, 09:26
Sensowne jest kupienie niezłego aparatu i jak najlepszego obiektywu.
Ale wg. mnie TSE w tym przypadku nie jest koledze potrzebne, imho stałka 50mm byłaby odpowiednia (o ile oczywiście garaż-studio jest wystarczająco duży)
garaż ma 5,5 metra długości - 3,5 metra szerokości x 2,2 metra wysokości
z przytoczonych na forum informacji najbardziej bym sie skłaniał do propozycji GOOMIS
Canon 50D+EF-S 60mm Macro
canona 450d nawet nie biorę pod uwagę, zastanawiam się jeszcze nad tym oprogramowaniem, wiem już ze wszystkie aparaty z LV mają możliwość robienia zdjęć z poziomu komputera ale czy to jest tylko podgląd i uruchomienie migawki? czy można tak jak w oprogramowaniu nikon sterować każdą funkcją aparatu, tak jak by się go miało w ręku?
Jak ktoś może doradzić coś konkretnego to będę wdzięczny
mate00sh
28-07-2009, 09:33
Można sterować wszystkimi opcjami aparatu (także ostrością, o ile obiektyw ma włączony AF).
slawek_b2b
28-07-2009, 09:42
a co myślicie jeszcze o tym czy można robić ładne zdjęcia bez konieczności ich dalszej obróbki? czy to faktycznie jest tak że za każdym razem trzeba poprawiać efekty w programach graficznych?
można robić ładne zdjęcia bez konieczności ich dalszej obróbki
tyle tylko że to co ładne dla jednego dla drugiego wcale ładnym nie jest.
co to są ładne zdjęcia??
slawek_b2b
28-07-2009, 15:40
można robić zdjęcia bez konieczności ich dalszej obróbki
tyle tylko że to co dla jednego dla drugiego wcale ładnym nie jest.
co to są ładne zdjęcia??
widzę, że forum nie jest dobrym miejscem na tego typu rozmowy, rady i sugestie, zresztą tak jak przypuszczałem (niestety) ale spróbować zawsze warto:). Po co doszukiwać się szczegółów? kroczyć wokół tematu? zamiast dążyć do sedna sprawy i jej rozwiązania. Zaraz pewnie napiszecie że małymi kroczkami do celu... tylko że takimi kroczkami to się nigdzie nie dojdzie. Można tak sobie przez rok pisać a po roku nadal człowiek nie będzie wiedział co kupić.
Pozdrawiam
dlaczego 450 nie bierzesz pod uwage? przewaga 50d na 450d to wieksza predkosc zdjec seryjnych (w studio nie wazne), lepsze iso (nie wazne i tak bedziesz iso 100 uzywal), wiekszy wizjer - i tak chcesz robic zdjecia przez kompa, uszczelnienia, tryb sRaw, budowa.
mam wrazenie ze przy studyjnym trzaskaniu przy uzyciu programu to wszystko jest dla Ciebie malo istotne, a zaoszczedzilbys ze 2000, albo 1500, nie pamietam cen. moze warto to dolozyc na lepsze lampy/obiektyw? :>
pszczółka_maja
28-07-2009, 16:12
(....)nie pamietam cen. moze warto to dolozyc na lepsze lampy/obiektyw? :>
Dokładnie. Body moim zdaniem wiele Ci nie pomoże, przy tym jak pomóc Ci może zmiana sprzętu w studio lub dokupienie jakiegoś obiektywu. Ewentualnie odłożenie pieniędzy, żeby na przyszłość móc coś dokupić. Można jeszcze pomyślec o używanym sprzecie (body lub akcesoria do studia), wtedy za pieniądze, które chcesz na aparat przeznaczyć, będziesz mógł kupić coś do studia.
Pozdrawiam.
mate00sh
28-07-2009, 16:16
To proponowałem, ale kolega się chyba obraził...
slawek_b2b
28-07-2009, 17:27
To proponowałem, ale kolega się chyba obraził...
nie nie obraziłem, po prostu wyraziłem swoje ubolewanie - gdyż szkoda czasu na rozstrzyganie kwestii jakie zdjęcie wg kogo jest ładne a jakie ładnym nie jest.
Zdjęcie powinno być ostre o naturalnych barwach i kształtach - w moim przypadku najlepiej jak by to było zdjęcie na białym tle, takie którego nie trzeba obrabiać godzinami np w PS. Nawet niech będzie na nim naturalny cień przedmiotu - gdyż to mi nie przeszkadza, byle obróbka ograniczyła się do przycięcia i podpisania zdjęcia.
ktoś wie w jakich formatach najlepiej takie zdjęcia robić? jaki format zapisu pliku i jego wielkość?
za wszystkie porady dziękuję i nie twierdzę, że nic tu ciekawego nie ma - wręcz przeciwnie! Na początku z canonów brałem pod uwagę 50D teraz po informacjach od Was zastanawiam się nad 450D bo byc może na moje potrzeby to wystarczy w zupełności a po co mam się pakowac w aparat za 5 tyś lepiej w to miejsce zainwestować w pozostałe udoskonalenia (studio, obiektyw itp.)
Tezet-gdynia
28-07-2009, 18:39
Pierwsze pytanie: czy uzywales kiedys jakiejkolwiek lustrzanki ?
Drugie pytanie: Wszyscy pisza o body i o obiektywie - a co z oswietleniem ? Jakas lampa, softbox, parasolka, statyw czy co tam jeszcze potrzeba tez pociagnie troche po budzecie.
Ja bym bral OBOJETNIE jakie body (Ty chcesz ze sterowaniem z komputera czyli 450D - 12mpix raczej w 100% wystarczy). Do tego zaden TS-E itp. Tylko moim zdaniem 50mm F1.4. I do tego PORZADNE OSWIETLENIE - zeby nie bawic sie w obrobke. Na poczatek moim zdaniem wystarczy, a jak sie biznes rozkreci to dopiero TS-E zeby bylo jeszcze lepiej. No chyba ze uda sie autorowi tematu zamiast 50 dostac wlasnie TS-E w dobrej cenie i zostanie na studio. Nie ma sie co oszukiwac, bez porzadnego oswietlenia, tla itp. zaden porzadny obiektyw nie da efektu takiego zeby odrazu go wykorzystac bez obrobki.
występują elementy ze skóry, drewna, metalu, plastiku, elementy matowe i świecace- dlatego zależy mi na obiektywie który temu zadaniu podoła, tak aby zdjęcia były ostre, naturalne i wiernie oddane.
Tu nie obiektyw ma podolac, tylko pstrykajacy. Fotografia roznych faktur produktu to zagadnienie oswietlenia, ktore wymaga wprawy. Nie wiem o co sie rozchodzi z body, wazne tu jest oswietlenie i szklo, ktore nie moze znieksztalcac, body moze byc jakiekolwiek, matryca nic ci w zdjeciu nie pomoze bo i tak nie bedziesz robic na iso 1600 tylko 100, a zeby oszczedzic czasu na obrobce zdjecia, po prostu bedziesz musial sie nauczyc je robic.
Nie rozumiem tez, czemu koniecznie aparat musi byc sterowany z komputera. Stoi na statywie w odpowiedniej odleglosci dla przedmiotu i oswietlenia, czas jest zawsze ten sam (1/250 jesli mowimy o XXd i XXXd), ostrzysz, ustawiasz przyslone tak jak trzeba do danego zdjecia lub serii zdjec i odpalasz z wezyka. Najwiecej pracy to ustawienie oswietlenia dla danego materialu, ksztaltu, specyfiki przedmiotu i aparatu wzgledem przedmiotu. Zadnej z tych rzeczy sie z komputera nie zrobi, a zczytanie efektu przez program zeby zobaczyc na monitorze to kazdy seryjny software dolaczany do aparatu potrafi.
slawek_b2b
28-07-2009, 19:41
Firma z która się kontaktowałem w sprawie wyposażenia studia, stwierdziła żeby przed zakupem aparatu zwrócic uwage na takie rzeczy:
- Warunek konieczny to zakup aparatu z gorącą stopką lub gniazdkiem synchronizacyjnym PC[B]
- Standartowe obiektywy są zwykle słabe. Trzeba zakupić stałoogniskiwy albo droższy zmiennoogniskowy
dlatego najpierw chcę dobrać odpowiedni sprzęt do fotografowania a potem zazbrać się za studio gdyż tak jak pisałem wcześniej - sprzęt bedzie dobrany pod mój aparat, obiektyw i pomieszczenie
z grubsza z tego co wiem będzie to wygladało tak:
2 x lampy PowerLux VC600
2 x softbox 90
1x stół bezcieniowy z podświetleniem
1x dobrej klasy statyw
to muszę prawdopodobnie kupić + tła i ich mocowanie ale ten temat półki co jeszcze nie był poruszany
w innej firmie zaproponowali mi taki zestaw:
1. QUANT 250 - 3 szt
2. Softbox 50 x 90 - 2 szt
3. Czasza 60 - 1 szt
4. Statyw AST-4R - 2 szt
5. Statyw typu piesek - 1 szt
z tego co juz mam, bo kupiłem do poprzedniego aparatu kompatka
- 2 x namiot bezcieniowy (50x50cm + 150x150cm)
- 2 x oświetlenie ciągłe (2 x 300W)
- 2 x parasolka
- 1 x filtr polaryzacyjny
- 1 x marnej jakości statyw
to akcesoria jakie swego czasu kupiłem aby polepszyć jakość zdjęć na moim kodaku z650 - efekty były mierne, pieniądze wyrzucone w błoto i drugi raz tego błedu nie chcę popełnić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pierwsze pytanie: czy uzywales kiedys jakiejkolwiek lustrzanki ?
[B]- nie, lustrznka została mi polecona przez wszystkich sprzedawców wyposażenia studia z którymi się kontaktowałem
Drugie pytanie: Wszyscy pisza o body i o obiektywie - a co z oswietleniem ? Jakas lampa, softbox, parasolka, statyw czy co tam jeszcze potrzeba tez pociagnie troche po budzecie.
- na tym akurat nie mam zamiaru zbytnio oszczędzać, z ofert jakie dostałem wiem że w granicach 3-4 tyś można zbudować studio z wystarczającym jak na moje potrzeby oświetleniem i wyposażeniem
Ja bym bral OBOJETNIE jakie body (Ty chcesz ze sterowaniem z komputera czyli 450D - 12mpix raczej w 100% wystarczy). Do tego zaden TS-E itp. Tylko moim zdaniem 50mm F1.4. I do tego PORZADNE OSWIETLENIE - zeby nie bawic sie w obrobke. Na poczatek moim zdaniem wystarczy, a jak sie biznes rozkreci to dopiero TS-E zeby bylo jeszcze lepiej. No chyba ze uda sie autorowi tematu zamiast 50 dostac wlasnie TS-E w dobrej cenie i zostanie na studio. Nie ma sie co oszukiwac, bez porzadnego oswietlenia, tla itp. zaden porzadny obiektyw nie da efektu takiego zeby odrazu go wykorzystac bez obrobki.
- w tym przypadku miałem na myśli usprawnienie pracy, jeżeli chodzi o ceny to widzę że powoli spadają, ma na to pewnie coraz niższy kurs dolara więc jest szansa w najbliższej przyszłości na lepsze ceny:)
Tezet-gdynia
28-07-2009, 21:06
Chcesz zmiescic sie w 10 tys
Studio jak mowisz 3-4k zl - liczmy ze 4.
450D - ok 2,5k zl
W tym momencie z 10 zostalo 3,5 i pozostaje chyba tylko wybor obiektywu.
- Canon TS-E 24mm f/3.5L - ok 5,5k zl
- Canon TS-E 17mm f/4L - 10,5k zl
- Canon TS-E 45mm f/2.8 - 6k zl
W zaden sposob sie nie da zmiescic z zadnym z tych obiektywow (ceny z e-cyfrowe.pl ale gdzie indziej pewnie nie jest duzo taniej). Na co zostaje kasy?
- Canon 50mm F1.4 - ok 1,6k zl
- Canon 60 mm f/2.8 EF-S Macro USM - 1,7k zl
- Canon 85mm F1.8 - ok 1,7k zl (chociaz nie wiadomo jakiej wielkosci beda te obiekty i czy zmieszcza sie w kadrze przy tej konfiguracji)
- Canon EF 17-40mm f/4 L USM - ok 3,2k zl (i chyba tutaj nie bedzie zly zoom ze wzgledu ze to jest zoom, i tak pewnie bedzie przymkniety jak kazdy inny obiektyw, a zyskac mozna kadrowanie z jednego miejsca w zaleznosci od wielkosci obiektu - a nie latanie ze statywem i wszystkim w przod i tyl)
I wiecej opcji chyba nie widze ;)
Co do "dobrego zdjęcia bez obróbki"
Szczerze to w warunkach studyjnych da się to uzyskać od razu.
Ustawiasz w puszce WB w skali Kelwina na równy Twojemu oświetleniu, jak dobrze ustawisz oświetlenie, a następnie odpowiednie parametry to jesteś w stanie otrzymać dobrze zrobioną fotę już w jpg-u z puszki.
@tezet:
t/s 24 jak i 45 mają w fotoformie oba za 4600 ;) nie płacą mi za to ale szczerze polecam ten sklep, jestem z niego bardzo zadowolony :)
Co do puszki to zgadzam się, że 450D byłoby wystarczające, ale nie wiadomo może kolega będzie za jakiś czas chciał korzystać z aparatu nie tylko w studio itp. chociaż i tak pewnie nadal 450D byłoby wystarczające ;) To jest dobra propozycja do rozważenia zawsze można dołożyć do wyposażenia studia, lepszego obiektywu, albo kupić sobie jakąś fajną wycieczkę :-P
widzę, że forum nie jest dobrym miejscem na tego typu rozmowy, rady i sugestie, zresztą tak jak przypuszczałem (niestety) ale spróbować zawsze warto:). Po co doszukiwać się szczegółów? kroczyć wokół tematu? zamiast dążyć do sedna sprawy i jej rozwiązania. Zaraz pewnie napiszecie że małymi kroczkami do celu... tylko że takimi kroczkami to się nigdzie nie dojdzie. Można tak sobie przez rok pisać a po roku nadal człowiek nie będzie wiedział co kupić.
Pozdrawiam
Ale po co się obrażać???
napisali ci już że najlepszym do produktów jest TS bo jest to najlepsze rozwiązanie, każde inne będzie miało mniejsze lub większe wady.
Body, jeżeli nie przewidujesz 5, to w studio praktycznie nie ma znaczenia czy będzie to 450, 500, 40 czy 50 (o ile nie zamierzasz kręcenia filmów)
Wszystko masz wyjaśnione - pozostaje ruszyć szare komórki i wyciągnąć wnioski.
Jak cię nie stać - weź na raty.
Znam fotografa który robił zdjęcia produktów 350+kit. Zamawiający nigdy nie mieli żadnych uwag co do jakości. Obróbka z uwagi na czas była minimalna.
a mnie zastanawia dlaczego usilnie sugerujecie szkla TS canona?
przeciez mozna zakupic przejsciowke p-six na EOS z shiftem, oraz druga dajaca TILT.
a szkla p-six sa calkiem OK.
molsar wybacz że nie chce mi się szukać - masz jakieś linki?? Gdzie tego szukać? za ile? i jak się dokładnie toto nazywa?
mate00sh
29-07-2009, 12:17
Są na Allegro. Cena to jakieś 500 zł od adaptera, przy czym nie pamiętam, czy są Tilt-SHift w jednym, czy tylko osobno Tilt, osobno Shift.
EDIT: http://araxfoto.com/accessories/
A tak wracając do tematu to podejrzewam, że kolega będzie chciał kupić sprzęt na firmę, więc raczej Psixowe zabawki odpadają. Ewentualnie zostają obiektywy Hartblei http://www.hartblei.com/lenses/general_info.htm
przejscia to shift i tilt odddzielnie (czyli dwie przejsciowki).
w araxie maja szklo Tilt&shift w jednym.
u nich kupowalem adapter tilt i jest znakomity. taniej niz przez allegro.
wyslali blyskawicznie.
slawek_b2b
29-07-2009, 14:09
Ale po co się obrażać???
.
jak już wcześniej wspomniałem wcale się ale to wcale się nie obraziłem, po prostu zastanawiałem się czy taka dyskusja na temat co wg kogo jest ładne ma sens i na takie dyskusje szkoda mi czasu. Ale widzę, że temat poszedł w dobrym kierunku - za co bardzo dziękuję forumowiczom:) Staram się doczytywać więcej o wszystkich zaproponowanych rozwiązaniach i analizować co z tego będzie mi potrzebne.
Zakup droższego obiektywu nie jest problemem, zastanawiam się czy jest on mi potrzebny i czy na moje potrzeby nie będzie to aż nadto - chodzi o stosunek cena / jakość zrobionych przeze mnie zdjęć i ich efekt końcowy.
wiedziałem, że nie będzie to łatwa sprawa ale co najważniejsze posuwa się do przodu:)
pozdr.
no to ja może wyklaruję...
czy chodzi Ci o zdjęcia produktów które w większości przypadków mają być całe bardzo ostre, czy będziesz próbował sterować głębią ostrości tak aby obejmowała tylko niektóre elementy przedmiotu, a reszta ładnie się rozmywała... trochę pokrętnie, ale mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi...
w pierwszym wypadku to czego Ci trzeba to porządny obiektyw makro
w drugim przydatny będzie po prostu jasny stałoogniskowy obiektyw typu 50/1,4 i to jest wersja budżetowa...
optymalny był by T/S 45/2.8 - dlaczego? bo pozwala na sterowanie nie tylko odległością płaszczyzny GO, ale także jej pochyleniem... tak aby nie przebiegała równolegle do płaszczyzny matrycy co da nam efekty takie jak np. tutaj:
https://canon-board.info/imgimported/2009/07/106792657_fc35d89299-1.jpg
źródło (http://farm1.static.flickr.com/34/106792657_fc35d89299.jpg)
zdjęcie pierwsze lepsze z google...
obiektyw T/S pozwala też korygować lub wręcz kreować perspektywę... ale to już wyższa szkoła jazdy...
slawek_b2b
29-07-2009, 17:12
czy chodzi Ci o zdjęcia produktów które w większości przypadków mają być całe bardzo ostre, czy będziesz próbował sterować głębią ostrości tak aby obejmowała tylko niektóre elementy przedmiotu, a reszta ładnie się rozmywała... trochę pokrętnie, ale mam nadzieję, że wiadomo o co mi chodzi...
odpowiedz na to pytanie brzmi - chcę mieć możliwość robienia zdjęć ostrych w całości (będa to zdjęcia głowne) oraz zdjęć rozmytych, kiedy trzeba wyeksponować pewien fragment przedmiotu np. złocenie, wypukłość, logo itp. wówczas to co chce żeby było widoczne, ma być ostre a reszta delikatnie rozmywać się w tle.
Jeżeli jest taki obiektyw, który posiada obie te cechy i da przy tym zdjęcia dobrej jakości to problem z obiektywem mam z głowy:)
optymalny był by T/S 45/2.8 - dlaczego?
a gdzie taki obiektyw można kupić, ile kosztuje i czy są jakieś alternatywy jeżeli chodzi o obiektyw?
jak dla mnie jest to zakup do firmy jako inwestycja, zdaję sobię sprawę że na pewnych rzeczach nie można zaoszczędzić - mam tylko nadzieję, że zakup szybko się zwróci:)
równie dobrze moógłbym nawiązać współpracę z fotografem, który odwalił by za mnie całą robotę - z tego co wyczytałem to średnia cena za 1 zdjęcie = 10 zł ale tu rodzi się kilka innych problemów więc już zdecydowałem, że sam się z tym uporam, dodatkowo będzie to dla mnie w penym sensie odskocznia od codzienności i myślę, że fajna przygoda. Jeżeli chodzi o aparat to wybór padnie na 450d lub 500d - zobaczę ile wyjdzie za ten obiektyw i czy coś jeszcze zostanie:)
Zapewni Ci to makro np canon 60mm... ale na prawdę ciekawe efekty osiągniesz za pomocą t/s czyli http://www.fotoforma.pl/-canon-ts-e-45-mm-f2,8-o_l_92_194.html
o ile jest dostępny...
lub ten: http://www.fotoforma.pl/obiektywy-canon-ts-e-90-mm-f2,8-o_l_92_195.html
ale 90mm będzie wymagał odsunięcia się trochę dalej od fotografowanego obiektu, za to ładniej nam rozmyje tło...
slawek_b2b
03-08-2009, 08:20
Witam ponownie, chciałem się pochwalić że mam już sprzęt -wybór ostatecznie padł na nikona d90 + obiektyw makro 60.
Dziękuję wszystkim za opinie i porady
pozdrawiam:)
to jeszcze pokaż jakieś fotki z tego zestawu :)
slawek_b2b
03-08-2009, 13:15
to jeszcze pokaż jakieś fotki z tego zestawu :)
jak tylko ogarnę wszystko to oczywiście nie omieszkam się pochwalić, pomimo tego że i tak pewnie będziesz czepiał się szczegółów aby wykazać wyższość swojego canona:) pytałem dużo osób, wielu zawodowych fotografów i w tym przypadku odpowiedź była jednoznaczna - nikon jest do tych celów zdecydowanie lepszym aparatem, a jego odwzorowanie kolorów to już wręcz legenda, no i wszyscy zgodni byli jeszcze co do jednego - balans bieli w nikonach jest lepszy a to bardzo ważna jak dla mnie cecha
tak pewnie będziesz czepiał się szczegółów aby wykazać wyższość swojego canona:)
bezedury gadacie obywatelu :)
po lekkiej obróbce i zmniejszeniu do "internetowych rozmiarów" nikt nie jest w stanie powiedzieć jakim aparatem i jakim obiektywem było robione zdjęcie.
slawek_b2b
03-08-2009, 17:04
bezedury gadacie obywatelu :)
po lekkiej obróbce i zmniejszeniu do "internetowych rozmiarów" nikt nie jest w stanie powiedzieć jakim aparatem i jakim obiektywem było robione zdjęcie.
teraz to nie rozumiem ... po co polecaliście obiektywy za 4-5 tyś? kiedy teraz kolega twierdzi, że nie będzie widać różnicy? :)
no, nic - pozdrawiam:)
jak tylko ogarnę wszystko to oczywiście nie omieszkam się pochwalić, pomimo tego że i tak pewnie będziesz czepiał się szczegółów aby wykazać wyższość swojego canona:) pytałem dużo osób, wielu zawodowych i w tym odpowiedź była jednoznaczna - nikon jest do tych celów zdecydowanie lepszym aparatem, a jego odwzorowanie kolorów to już wręcz legenda, no i wszyscy zgodni byli jeszcze co do jednego - balans bieli w nikonach jest lepszy a to bardzo ważna jak dla mnie cecha
No teraz to pojechałeś. Akurat jeżeli chodzi o balans bieli to wielu ludzi przez niego zmieniało system. Tak jest legendarny - szczególnie dzięki zgniłozielonemu zafarbowi Nikona. Poczytaj na forum Nikona na pewno znajdziesz biadolenie na WB. Prawdą jest, że ma bardziej naturalne i przyjemniejsze odwzorowanie barw. Wielu Nikoniarzy właśnie eksperymentuje z profilami barwnymi czy rożnorakim workflowem aby uzyskać kolory, które Canon daje prosto z poziomu puchy i to nie jest złośliwa uwaga z mojej strony - bo mam Canona, tylko niezaprzeczalny fakt ;)
Pozdrawiam i powodzenia życzę, oczywiście czekamy na fotki;)
teraz to nie rozumiem ... po co polecaliście obiektywy za 4-5 tyś?
bo nie każdy robi docelowo zdjęcia w formacie 900x600
bo niektórzy potrzebują zdjęć do publikacji
bo niektórzy wyciskają (kadrują) ze zdjęć ile się da
takie bo, można by jeszcze mnożyć ale po co?
Ponadto napisałem "po lekkiej obróbce" a nie każdemu się chce obrabiać zdjęcia. Jeżeli zdjęcie wyostrzysz, odszumisz, usuniesz aberracje, odblaski, i masz na nim jednolite tło, które nie musi być ładnie rozmyte, masz dosyć dużą głębię ostrości i nie potrzebujesz "wycinać obiektu z tła", potem weźmiesz to zdjęcie pomniejszysz do rozmiaru 900x600 to co najmniej trudno będzie stwierdzić czym to było robione. Tyle że nie każdy sobie z tym dobrze poradzi. Niby proste a nie każdy sobie z tym radzi.
Diabeł tkwi w "szczegółach" - wielkości aberracji, szumie, ostrości lub rozmyciu, odblaskach, rozmyciu tła itp.
Ponadto zalety obiektywu to nie tylko to co widać na zdjęciu ale też szybkość i celność autofocusa, skala odwzorowania, i inne bajery w stylu FTM, IS, wewnętrzne ogniskownie, trwałość konstrukcji, ewentualnie możliwość prostowania perspektywy czy "zarządzania" głębią ostrości - tilt/shift :) Oczywiście to samo tyczy się aparatu - wystarczy że porównasz AF 40 i 350 np. podczas fotografowania samochodów. Na zdjęciu nie będzie widać że z 350 udały ci się 3 zdjęcia z 30 a z czterdziestki udało się 27 z 30.
teraz to nie rozumiem ... po co polecaliście za 4-5 tyś? kiedy teraz kolega twierdzi, że nie będzie widać różnicy? :)
no, nic - pozdrawiam:)
To jeszcze nie wiesz?
Przecież z puszek "poniżej" 40d z obiektywami L - zdjęcia w ogóle nie wychodzą ;)
mate00sh
04-08-2009, 11:16
teraz to nie rozumiem ... po co polecaliście obiektywy za 4-5 tyś? kiedy teraz kolega twierdzi, że nie będzie widać różnicy? :)
Kolega napisał,że nie będzie różnicy na zdjęciach do internetu (do których na upartego nawet małpki się nadają). Ty chciałeś sprzęt dający najlepszą jakość obrazu. Ciesz się, że nie zaczęliśmy Ci pisać o średnim formacie:)
slawek_b2b
04-08-2009, 17:22
To jeszcze nie wiesz?
Przecież z puszek "poniżej" 40d z obiektywami L - zdjęcia w ogóle nie wychodzą ;)
jak to nie działa.. nawet z 450d miało wszystko działać;P
... hehhh....
dobrze że się na nic nie zdecydowałem z polecanych zestawów bo zaraz by się okazało że jedno z drugim nie gra.. ooOOOOoooo tacy znawcy a co jeden to mądrzejszy:)
uprzedzam pytanie: zły nie jestem, pretensji nie mam:)
zastanawia mnie tylko po cholerę zabierają głos w dyskusji ludzie którzy nie maja o tym bladego pojęcia? podejżewam że komentują tutaj każdy wątek, znają się na wszystkim a najbardziej zależy im na statystykach i ilości napisanych postów (głupot)
mate00sh
04-08-2009, 19:04
To jeszcze nie wiesz?
jak to nie działa.. nawet z 450d miało wszystko działać;P
To co napisał miki450 to była ironia...
slawek_b2b
04-08-2009, 19:47
To co napisał miki450 to była ironia...
ironia? a to dobre - chyba w tym momencie sami sobie odpowiadacie ile warte jest to forum i "dobre" rady
ironia? a to dobre - chyba w tym momencie sami sobie odpowiadacie ile warte jest to forum i "dobre" rady
Sławku wybacz ale chyba odrobinę brak ci czegoś co niektórzy nazywają kulturą osobistą.
Poprosiłeś o pomoc i pomocy ci udzielono. To że nie potrafiłeś z niej skorzystać to tylko twoja wina a raczej brak wiedzy o fotografii połączone z lenistwem.
Chcesz zarabiać na fotografii a nie masz o niej pojęcia - czyli jak dla mnie można cię porównać do pana Staśka, który położył sobie kafelki w domu i już jest wielkim fachowcem a co najgorsze zamierza kłaść te kafelki ludziom za pieniądze. Kafelki które z uwagi na brak umiejętności i doświadczenia, będą położone nierówno, krzywo podocinane, bez koniecznych spadków, z nierównymi fugami a co najgorsze - po kilku miesiącach zaczną odpadać. Oczywiście jedną z przyczyn niefachowej roboty pana Staśka był brak jakichkolwiek narzędzi i np. docinanie płytek kombinerkami. Ja takie praktyki nazywam oszukiwaniem klientów.
slawek_b2b
04-08-2009, 23:04
Sławku wybacz ale chyba odrobinę brak ci czegoś co niektórzy nazywają kulturą osobistą.
Poprosiłeś o pomoc i pomocy ci udzielono. To że nie potrafiłeś z niej skorzystać to tylko twoja wina a raczej brak wiedzy o fotografii połączone z lenistwem.
Chcesz zarabiać na fotografii a nie masz o niej pojęcia - czyli jak dla mnie można cię porównać do pana Staśka, który położył sobie kafelki w domu i już jest wielkim fachowcem a co najgorsze zamierza kłaść te kafelki ludziom za pieniądze. Kafelki które z uwagi na brak umiejętności i doświadczenia, będą położone nierówno, krzywo podocinane, bez koniecznych spadków, z nierównymi fugami a co najgorsze - po kilku miesiącach zaczną odpadać. Oczywiście jedną z przyczyn niefachowej roboty pana Staśka był brak jakichkolwiek narzędzi i np. docinanie płytek kombinerkami. Ja takie praktyki nazywam oszukiwaniem klientów.
jeżeli już porównujesz te kwestie to ja bym podszedł do tego inaczej:
mam problem i potrzebuję położyc sobie kafelki ale że nie wiem jak to zrobić i nie stać mnie na fachowca i zaznaczam tu że nie zamierzam z tego życi a tym bardziej utrzymywać rodziny to stwierdzam, że zrobię to sam żeby zaoszczędzić to może zabiorę w to miejsce dzieci na wakacje.. taka dygresja ale że w sprawach kafelków brak mi doświadczenia więc radzę się "fachowca" ów fachowiec proponuje mi żebym do takiej roboty zainwestował w najnowszą przycinarkę do płytek, najlepiej mikroprocesorową która sama dosłownie sama wyciągnie płytkę z opakowania, dotnie i położy na podłodze, czy tez ścianie. Przycinarka taka kosztuje dużo więcej od zwykłej ręczej maszyny ale ów fachowiec twierdzi - bez tego się nie obędzie. Za namową Pana fachowca dochodzę do wniosku, że tak - taka maszyna mi potrzebna bo zrobi to równo i dokładnie a takiego efektu oczekiwałem. Kupuje poleconą mi maszynę, przy czym wydaję na nią więcej niż na płytki, klej zaprawę i inna dodatki razem wzięte. Fakt! kafelki położyły się same - jestem zadowolony:) następne pomieszczenie i następny remont za 2 lata - do tego czasu chowam maszynę do pokrowca i wynosze na strych. Kilka dni później idę do znajomego - akurat kładzie kafelki, patrze jak on to robi, wyciąga zwykła ręczną maszynkę, docina, wylewa masę samopoziomującą która rozrabia z wodą - robota prosta jak budowa cepa!. Efekt zadziwiający - niczym nie różni się od mojego. Zatem co mi pozostaje? podziękować mojemu doradcy... :) jeżeli ja jestem pan Stasiek to Ty jesteś "fachowiec - doradca"
wracając do tematu
nie jestem fachowcem, znam się na swoim biznesie a nie fotografii
nie zamierzam na tym zarabić
te kwestie były poruszane na początku i albo jesteś ignorantem albo niedowiarkiem
jak bym chciał zarabiać, to nie czytał bym twoich wypocin tylko zapłacił za kilka kursów, szkolenia i doradztwo w tym zakresie aby pracowac w spokoju i nie traktować pierwszego lepszego amatora jako konkurencję.
ale wiem do czego pijesz, zresztą jak większość na forum a mianowicie, jeżeli ktoś posiada wiedzę, jeżeli wie coś więcej i doszedł do tego sam, przez lata pracy i zdobywane mozolnie doświadczenie to nie sprzeda tej wiedzy za friko pierwszej lepszej osobie która zapyta o tym na forum! wiedza kosztuje i pewnie Ty jak i większość chcieli by za to kasę. Mi nie chodzi o to że tego nie rozumiem, ok - wiesz - znasz się - cenisz się - to powiedz ile mam Ci zapłacić - może się dogadamy! ale nie nie Ty wolisz wprowadzić kogoś na manowce, doradzić zły sprzęt, zmylić człowieka... dlaczego? bo myslsz że tu się rodzi Twoja konkurencja, boisz się o własną d.... i pilnujesz interesu, zresztą może być też tak, że tej wiedzy nie posiadasz to nawet nie masz czego sprzedać. Trudno ocenić...
ja się przyznaje, że jestem amatorem, że sie nie znam i wszedłem tu prosząc o pomoc ale Ty nie doradzisz bo nie chesz albo się nie znasz.
nie wiem jak można takie praktyki nazwać - pies ogrodnika?
a może to własnie w tym przypadku bardziej pasuje słowo - OSZUST? bo ja co najwyżej mogę oszukać sam siebie. W innych przypadkach liczac po ilości postów,to może być nawet ponad 900 osób:grin:
mate00sh
04-08-2009, 23:15
Tam jest uśmiech na końcu...
Kolego, 99% ludzi wypowiadających się na tym forum to pasjonaci, amatorzy. Większość z pozostałego procenta to profesjonalni fotografowie, którzy i tak chętnie dzielą się wiedzą (wystarczy popatrzeć na wątki ślubne). Ty zapytałeś o sprzęt, który da Ci najlepsze efekty w konkretnym rodzaju fotografii. Podałeś jakieś ramy cenowe. Doradziliśmy Ci konkretne rozwiązania. Droższe - ale dedykowane do konkretnych rozwiązań i tańsze, bardziej uniwersalne, ale nie dające pewnych funkcji potrzebnych w fotografii produktowej.
Na prawdę nie wiem o co Ci jeszcze chodzi...
slawek_b2b
04-08-2009, 23:59
Tam jest uśmiech na końcu...
Kolego, 99% ludzi wypowiadających się na tym forum to pasjonaci, amatorzy. Większość z pozostałego procenta to profesjonalni fotografowie, którzy i tak chętnie dzielą się wiedzą (wystarczy popatrzeć na wątki ślubne). Ty zapytałeś o sprzęt, który da Ci najlepsze efekty w konkretnym rodzaju fotografii. Podałeś jakieś ramy cenowe. Doradziliśmy Ci konkretne rozwiązania. Droższe - ale dedykowane do konkretnych rozwiązań i tańsze, bardziej uniwersalne, ale nie dające pewnych funkcji potrzebnych w fotografii produktowej.
Na prawdę nie wiem o co Ci jeszcze chodzi...
Być może nie wyraziłem się jasno to powiem raz jeszcze, co by więcej nie zabierać czasu 99% osobom dla których ten wątek jak i jego zakończenie nie ma najmniejszego znaczenia
1. Jeżeli nie wiesz - nie doradzaj
2. Jeżeli wiesz ale nie powiesz - nie odzywaj się wcale
3. Jeżeli chciałbym się pośmiać - to bym poszukał innego forum
podsumowując
pytanie było konkretne i odpowiedz na nie też jest konkretna,
każdy kto wie cokolwiek więcej o fotografowaniu niż to co wyczytał w internecie, na forum itp serwisach odpowie Wam na nie w czterech krótkich zdaniach! ale dla niektorych forumowych mądrali nie ma to znaczenia, trzeba pisac aby pisac nawet jak ich motto brzmi - im więcej wiem, tym gorsze efekty!!! i wcale się temu nie dziwie, sama prawda - bo radząc się takich "pseudo - doradców, Staśków i innych po tygodniu wraca się do punktu wyjścia, żeby nie powiedzieć, że nawet dalej w tył:)
oczywiście dziękuję za każdy post, za każdą radę, każdy przejaw dobrych chęci - forum na pewno nie jednemu rozwiązało problem i pewnie jest potrzebne ale musicie tez mnie zrozumieć - odpwiedź na pytanie jest bardzo prosta, oczywiście ja jako amator mogłem jej nie znac - ale po co wprowadzać kogoś w błąd i jeszcze sobie podśmiech...ki robić? Domyślam się że wszyscy będziecie popierac się nawzajem, ja wyraziłem swój pogląd, mnie jutro tu nie będzie a Wy tak więc musicie trzymać się kupy - jak to mawiają...:)
jeżeli już porównujesz te kwestie to ja bym podszedł do tego inaczej:
(...) Zatem co mi pozostaje? podziękować mojemu doradcy... :) jeżeli ja jestem pan Stasiek to Ty jesteś "fachowiec - doradca"
Kolega się chyba za dużo Cartoon Network naoglądał... sorry :lol:
Poza tym... w życiu należy umieć filtrować dane jakie do nas dopływają... ehh... nawet nie chce mi się nic pisać... to tak jak w wątkach ludzi którzy mają do wydania fyfdziesiąt tysięcy a kupują wypas puchę z ultrazoomem... :-|
Osobiście czuję się co najmniej zawiedziony postawą kolegi, bo szczerze starałem się dopomóc.
Mimo wszystko życzę udanych efektów prac!
slawek_b2b
powiem krótko: trafiłeś w samo sedno.
Mam podobne odczucia po literaturze tego forum :)
Miałem podobny do Twojego dylemat, ponieważ jeszcze niedawno stałem przed wyborem i zakupem sprzętu.
I wiem jedno: gdybym wtedy trafił na to forum, to miałbym totalny mętlik i pewnie pozbyłbym się sporej kasy.
A tak - kasy za dużo nie wydałem i o dziwo fotki wychodzą :shock:
;)
Pozdrawiam i zadowolenia z Nikosia życzę.
sławku ja bym jeszcze dodał:
Jeśli ci doradzają a ty nie zamierzasz ich słuchać - nie pytaj
Jeśli kogoś nie lubisz - nie pytaj go bo nawet gdy dobrze ci poradzi i tak mu nie uwierzysz
I rozepnij trochę kołnierzyk bo jak dalej się będziesz tak nadymał to się udusisz - czyli trochę luzu by ci się przydało.
mate00sh
05-08-2009, 09:15
Chłopie... żeby Ci to wyłożyć łopatologicznie...
Zapytałeś o zestaw do studia fotografii produktowej a jak najlepszej jakości. Żeby było obrazowo - chcesz kupić samochód dostawczy do firmy przeprowadzkowej. Pytasz na forum samochodowym i dostajesz odpowiedzi - kup droższego transita lub tańszego pickupa. Ty się oburzasz i kupujesz focusa kombi bo uważasz, że wszyscy doradzający to Twoja konkurencja i na pewno źle Ci doradzają... To po co pytałeś...?
Z mojej strony koniec.
slawek_b2b
05-08-2009, 09:36
sławku ja bym jeszcze dodał:
Jeśli ci doradzają a ty nie zamierzasz ich słuchać - nie pytaj
Jeśli kogoś nie lubisz - nie pytaj go bo nawet gdy dobrze ci poradzi i tak mu nie uwierzysz
I rozepnij trochę kołnierzyk bo jak dalej się będziesz tak nadymał to się udusisz - czyli trochę luzu by ci się przydało.
taki jesteś rzeczowy i kompetentny (czytaj: fachowiec), że po dwóch zdaniach krytyki schodzisz do poziomu rynsztoka aby komuś ubliżyć i uciszyć zamiast przedstawić rzeczowe argumenty. Typowy objaw kiedy ktoś ma niewiele do powiedzenia w temacie:?
Chłopie... żeby Ci to wyłożyć łopatologicznie...
Zapytałeś o zestaw do studia fotografii produktowej a jak najlepszej jakości. Żeby było obrazowo - chcesz kupić samochód dostawczy do firmy przeprowadzkowej. Pytasz na forum samochodowym i dostajesz odpowiedzi - kup droższego transita lub tańszego pickupa. Ty się oburzasz i kupujesz focusa kombi bo uważasz, że wszyscy doradzający to Twoja konkurencja i na pewno źle Ci doradzają... To po co pytałeś...?
Z mojej strony koniec.
znowu snujesz jakieś porównania? - widać sam nie wiesz o co Ci chodzi - jesteśmy na forum o fotografii a Ty ciągle próbujesz mi coś wytłumaczyć za pomocą przykładów z innej dziedziny życia, nie mam 7 lat żebyś mi tłumaczył jak się robi dzieci za pomocą bocianów, chyba że Ty potrzebujesz takich przykładów aby się wysłowić - to OK i może zmień forum na budowlane lub motoryzacyjne bo ani tu ani tu znawcą nie jesteś (jak dla mnie) a znając życie na pewno nie jednemu doradzisz jakie auto kupić
przedstawiłem swój punkt widzenia i swoje poglądy - rozumiem, że Wam się to nie podoba bo są to słowa krytyki pod Waszym adresem ale krytykę należy umieć przyjąć z honorem a nie unosić się i kierować ofensywę na drugą osobę więc jeżeli komuś brakuje luzu to nie mi:)
dalsza dyskusja chyba nie przyniesie już żadnych sensowych informacji tak więc uważam temat za zamknięty, bywajcie:)
Co by nie być gołosłownym dodam, że obaj Panowie mate00sh i bobesky proponowali mi obiektywy w przedziale 5-6 tys zł, natomiast obiektyw który spokojnie spełni moje oczekiwania można kupić za 1,3 - 2 tyś zł - żeby doradzić takie rozwiązanie potrzebne jest 10 minut rozmowy ale warunkiem jest to, że niestety trzeba trochę się znać, jeżeli już się człowiek zabiera za doradztwo.
Dlatego oczywiście polecam wszystkim fora i serwisy internetowe do rozwiązywania problemów, w większości na tematy na które odpowiedź znajdziecie w instrukcji obsługi a jeżeli już chcecie konkretnej wiedzy na konkretny temat to może pomóc jedynie kontakt z profesjonalistą, nawet jak nie będzie to darmowa porada to warto - bo zaoszczędzić można na prawdę dużo pieniędzy.
Polecam doradców z Sigma ProCentrum - szybko, profesjonalnie, skutecznie, za darmo, bez złudzeń i zwodzenia.
Może chociaż moja wskazówka komuś się przyda:))
sławku pytałeś o najlepsze a nie najtańsze rozwiązanie
Chciałeś sprzęt, którym zrobisz zdjęcie i nic nie będziesz musiał z nimi robić. Dlatego pytałem cię o to, co według ciebie znaczy dobre zdjęcie, ponieważ ludzie mają różny poziom wymagań. Jeden będzie zachwycony zdjęciem na którym gołym okiem widać AC, obraz będzie rozmyty a w tle będzie widać śliczne obwódki (specyficzny bokeh, np obiektywów lustrzanych) natomiast inna osoba nie będzie zadowolona ze zdjęć, na których AC będzie ledwo widoczna przy 200% powiększeniach.
Oczywiście ty uznałeś moje pytanie za czepianie się, trudno. Widocznie wszystko czego ty nie rozumiesz, lub co nie do końca jest zgodne z twoimi oczekiwaniami (np za drogi sprzęt) odczytujesz jako atak na swoją osobę. Moje zdanie "to jeszcze pokaż jakieś fotki z tego zestawu :)" od razu skwitowałeś uwagami o naśmiewaniu się. Jeżeli chcesz przeszukaj forum i znajdź tekst w którym bym naśmiewał się ze zdjęć tylko i wyłącznie dlatego, że były robione innym niż canon aparatem.
slawek_b2b
05-08-2009, 12:42
sławku pytałeś o najlepsze a nie rozwiązanie
nie oszukujmy się...
najtańszego rozwiązania też byś nie umiał doradzić, zresztą odpowiedz sam: czy fotografujesz produkty? czy posiadasz odpowiedni do tego sprzęt? czy masz odpowiednio wyposażone ? (o ile w ogóle masz jakiekolwiek studio)
czy masz doświadczenie w tego fotografii? jeżeli tak to jak długie i czym poparte?
p.s. mając na myśli studio nie chodzi mi o 2 halogeny z budowy po 5 milionów wat, kawałek prześcieradła i stojak pod imadło, który robi za statyw. Chociaż i tak pewnie napiszesz, że dobry fotograf to i w takim studio zrobił by świetne zdjęcia, nawet przy zgaszonym świetle:) - w tym miejscu cytuje porady z forum na temat budowy studia do fotografii produktowej (jeden z wątków w którym szanowny kolega zapewne też się udzielał jako fachowiec)
mate00sh
05-08-2009, 13:18
Kolego, Ty na prawdę masz jakiś problem ze sobą...
Otóż mam doświadczenie, może niezbyt duże, ale mam w fotografii produktowej. Poza tym znam ludzi, którzy zjedli zęby na fotografowaniu zegarków, telefonów i innych pierdół i robią to na prawdę świetnie. Tylko ja się na prawdę nie muszę Tobie tłumaczyć... Ale na pewno większą wiedzę ma Pan w Sigmie (która to na ten przykład nie produkuje obiektywów T/S), który pewnie ma ogromne doświadczenie w fotografii produktowej ale w tym akurat momencie musi wyrobić normę sprzedaży. Teraz już definitywnie EOT z mojej strony.
slawek_b2b
05-08-2009, 13:37
Kolego, Ty na prawdę masz jakiś problem ze sobą...itd itd
definitywnie to Ty nie masz pojęcia o tym (masz ale nie wiesz, wiesz ale nie jesteś pewny, niby coś ale jednak wielkie NIC)
a normę to możesz sobie na forum wyrabiać w liczbie postów, co jeden to głupszy.
wyobraź sobie znawco, że nie kupiłem sigmy 17-70 2,8 którą mieli w sigmie lecz nikkora 50/1,4
ale dzięki info jakie uzyskałem od Pana z Sigmy:)
stwierdzam, że na handlowca też byś sie nie nadawał.
Sławku
Wściekasz się a nie wiem o co.
Zapytałeś o sprzęt i uzyskałeś odpowiedź. Zadałem ci, moim zdaniem istotne pytanie o twoje wymagania - naskoczyłeś na mnie jakbym ci co najmniej kogoś z rodziny skrzywdził.
Poprosiłem o jakieś zdjęcia - od razu uznałeś że jestem złym człowiekiem i chcę je tylko po to by krytykować twój wybór i wyśmiewać za zakup akurat takiego aparatu.
Chciałem pomóc - lecz ty na to nie pozwoliłeś.
Nie wiem na jakiego sprzedawcę trafiłeś ale mam nadzieję że był to ktoś rzetelny, uczciwy, znający się na fotografii produktów. Czego mimo wszystko ci życzę, jak również zadowolenia z zakupionego sprzętu.
zastanawia mnie tylko po cholerę zabierają głos w dyskusji ludzie którzy nie maja o tym bladego pojęcia?
Mnie zastanawia, że w sumie robisz identycznie i jeszcze dodatkowo obrażasz, a z tego co można przeczytać w pierwszym twoim poście to do 22 pokonałeś drogę od laika do eksperta (10 dni). Czy się mylę, czy do tej pory nie zrobiłeś ani jednego zdjęcia?
PS.1. Jeżeli nie odpowiada tobie poziom dyskusji i otrzymywane informacje to po co kontynuujesz temat?
PS.2. Oba pytania są retoryczne.
slawek_b2b
05-08-2009, 16:58
a mnie zastanawia - dlaczego na siłe próbujecie udowodnić, że się złoszczę... denerwuje.. wściekam itp?:) ja tylko stwierdzam fakty i wyrażam swoje zdanie. Mam gdzies co myślicie o tym co ja myślę a wy robicie z tego narodową dyskusje.
dlaczego na pytanie, kto z was robi zdjęcia produktowe, kto ma studio i trochę więcej pojęcia niż amator o tym? nikt nie podnosi reki?
śmiem twierdzić, że nie macie do tego ani sprzętu, ani warunków ani wiedzy - zgadza się towarzysze?:)
ps.1. też mógłbym napisać, że to retoryczne pytanie ale nie nie, poczekam na Wasze odpowiedzi
ps.2. wiedza łyknięta z gugla się nie liczy:)
a mnie zastanawia - dlaczego na siłe próbujecie udowodnić, że się złoszczę... denerwuje.. wściekam itp?:) ja tylko stwierdzam fakty i wyrażam swoje zdanie. Mam gdzies co myślicie o tym co ja myślę a wy robicie z tego narodową dyskusje.
dlaczego na pytanie, kto z was robi zdjęcia produktowe, kto ma studio i trochę więcej pojęcia niż amator o tym? nikt nie podnosi reki?
śmiem twierdzić, że nie macie do tego ani sprzętu, ani warunków ani wiedzy - zgadza się towarzysze?:)
ps.1. też mógłbym napisać, że to retoryczne pytanie ale nie nie, poczekam na Wasze odpowiedzi
ps.2. wiedza łyknięta z gugla się nie liczy:)
Witajcie :) - nie nie Ty "slawek_b2b" - Tobie mówię s......padaj (zauważ Ty i Tobie napisałem z dużej litery - sam się sobie dziwię :rolleyes:).
Ależ Wy macie nerwy........ jak postronki. Przy całej mojej pogodzie i spokoju ducha zaczął bym ........................ strzelać? :D - szacun wielki Koledzy - przeczytałem cały wątek - nieczęsty "udup"
Pozdrawiam
slawek_b2b
05-08-2009, 18:59
PANOWIE SZLACHTA
- ja mogę do Was pisać nie tylko imiona ale też całe wyróżniki z dużych liter, nie sprawia mi to kłopotu i nie muszę się z tego tłumaczyć:)
wracając do tematu
PANOWIE SZLACHTA:)
w dalszym ciągu czekam na informację o waszym sprzęcie, waszym studio i doświadczeniu, nie wierzę że taki jeden mądrala z drugim nie ma się czym pochwalić... litości!
chciałbym już zakończyć ten wątek gdyż szkoda mi czasu na dalszą korespondencję ale do tego potrzebna jest mi odpowiedź na to jedno, ostatnie pytanie...:eek:
chciałbym już zakończyć ten wątek gdyż szkoda mi czasu na dalszą korespondencję ale do tego potrzebna jest mi odpowiedź na to jedno, ostatnie pytanie...:eek:
A po co ci ta odpowiedź? Strasznie trollowate pytanie :? .
slawek_b2b
05-08-2009, 19:30
A po co ci ta odpowiedź? Strasznie trollowate pytanie :? .
wcale nie
pytanie jest proste, bezpośrednie i mam nadzieje, że jasne - zaznaczam że nie ma na celu nikogo obrazić dlatego zachęcam do odpowiedzi na nie szczególnie dwóch użytkowników: mate00sh oraz bobesky, chociaż inni co brali udział w dyskusji również mogą się włączać - nagroda gwarantowana - DACIE RADĘ:)
Panowie Szlachta ;)
A może warto pochylić nieco głowę i z godnością przyjąć słowa krytyki?
Szczególnie, że są mocno prawdziwe?
Z drugiej strony po co w ogóle pytać o sprzęt, skoro nawet pobieżny przegląd forum utwierdza w przekonaniu, że JEDYNIE słuszne i prawdziwe zdjęcia można zrobić WYŁĄCZNIE zestawem:
40/50d + 70-200L + 17-40L (ewentualnie inne eLki).
Wszystko razem za "drobne" 8-9 (lub więcej) tys. zł.
Może wrzucić to do FAQ żeby pytań niepotrzebnych nie było?
;)
Ciekawe też co mają powiedzieć posiadacze choćby 1000d z kitem poniżej 2 tys. zł., którzy robili fajne fotki, a po przeczytaniu forum okazało się, że to nie możliwe :)
Wiem, wiem: 1000d z kitem się szybko rozpadnie bo nie ma magnezowej obudowy, kółka nastaw z tyłu, wszystkich pól AF krzyżowych, nie ma też 1/8000 s. i 6 klatek w serii.
A bez tego zdjęcia nie wychodzą, nawet jeśli matryca i przetwornik są praktycznie identyczne w całej serii od 1000d do 50d :)
Bez sensu te wojenki. Przecież łączy nas to samo hobby i pasja :)
sławku opierając się na twoich wypowiedziach to:
sprzęt (fotograficzny) mam znacznie lepszy niż twój
wiedzę o fotografii - o nieeeeeeeebo większą
doświadczenie w fotografii studyjnej - znaaaacznie większe
Tylko że to nie ma najmniejszego znaczenia
Wiesz sławku, są ludzie którzy uważają że wychwalanie swoich umiejętności jest w złym guście. Mają świadomość że gdzieś na świecie są znacznie bardziej doświadczeni od nich, ponadto mają coś o czym może słyszałeś - to jest skromność. Ponadto chwalenie się posiadanym sprzętem uważają za cechę wyróżniającą osoby chodzące w dresach do teatru. I niestety a raczej "stety" ja do tej grupy ludzi należę.
Poza tym żeby coś ocenić i docenić trzeba się na tym znać, a ponieważ wydaje mi się że nie posiadasz dostatecznej wiedzy (gdybyś ją posiadał to nie musiałbyś się zwracać do "głupków" z forum o pomoc), wątpię żebyś mógł obiektywnie ocenić moją wiedzę, doświadczenie i używany sprzęt.
mate00sh
06-08-2009, 09:24
Miałem już nie pisać w tym wątku ale...
Panowie Szlachta ;)
A może warto pochylić nieco głowę i z godnością przyjąć słowa krytyki?
Szczególnie, że są mocno prawdziwe?
Z drugiej strony po co w ogóle pytać o sprzęt, skoro nawet pobieżny przegląd forum utwierdza w przekonaniu, że JEDYNIE słuszne i prawdziwe zdjęcia można zrobić WYŁĄCZNIE zestawem:
40/50d + 70-200L + 17-40L (ewentualnie inne eLki).
Wszystko razem za "drobne" 8-9 (lub więcej) tys. zł.
Może wrzucić to do FAQ żeby pytań niepotrzebnych nie było?
;)
Kolego, czy ty czytałeś w ogóle ten wątek od początku? Pytający chce się profesjonalnie zająć fotografią produktową. Przeczytaj jakie były propozycje aparatów, które otrzymał. 450D do tego wystarczy. To że pojawiła się jedna L-ka w zaproponowanym sprzęcie wynika z tego, że Canon nie robi amatorskich obiektywów TS-E (które są do tego typu fotografii dedykowane).
Nikt nie pisze że aparatami amatorskimi z amatorską optyką nie da się zrobić zdjęcia (proszę popraw mnie jeżeli się mylę i czegoś nie zauważyłem). Pisałem tylko o tym, że fotografia produktowa wymaga odpowiedniego obiektywu, który daje pełne możliwości panowania nie tylko nad głębią ostrości ale też jej płaszczyzną (co nie jest bez znaczenia). Mając takie fundusze jak pytający kupiłbym obiektyw TS-E, oświetlenie a aparat za to co zostanie - możliwości obrazowania współczesnych aparatów przy ISO 100 (a takie jest używane w studio) są zbliżone.
Proszę więc - nie trolluj.
sławku opierając się na twoich wypowiedziach to:
sprzęt (fotograficzny) mam znacznie lepszy niż twój
wiedzę o fotografii - o nieeeeeeeebo większą
doświadczenie w fotografii studyjnej - znaaaacznie większe
Tylko że to nie ma najmniejszego znaczenia
bebesky, i tak już jesteś u niego skreślony więc nie tłumacz się, szkoda pisania...
sprocket73
06-08-2009, 09:33
Ludzie, nie równajmy poziomem CB do forum onetu, gdzie pod każdym tematem wypowiedzi sprowadzają się do prowokowania, obrażania i mieszania z błotem.
Kolega Sławek zadał konkretne pytanie, otrzymał kilka bardzo konkretnych odpowiedzi, z któych nie umiał lub nie chciał skorzystać, a potem zaczął obrażać wszystkich dookoła, generalizując, że tutaj chciano go oszukać, okłamać i nikt się na niczym nie zna. W tym momencie należało przestać dyskutować z trollem, bo sprowadzi do swojego poziomu i zniszczy doświadczeniem ;)
Sławku, jeżeli Twoje ataki na użytkowników tego forum, którzy służyli Ci dobrą radą, nie były prowokacją, tylko naprawdę masz do nich żal, to moim zdaniem powinieneś o tym opowiedzieć psychologowi - może on Ci jakoś pomoże, bo my tutaj już na pewno nie.
Pozdrawiam.
slawek_b2b
06-08-2009, 10:26
Witajcie:)
już po raz ostani ponieważ uważam ten wątek za zakończony.
Przepraszam najmocniej jak kogoś uraziłem i tak jak pisałem wcześniej dziękuję za każdą sugestię. Być może nie czytaliście uważnie moich wypowiedzi i za bardzo braliście je do siebie oraz za bardzo staraliście się na kazdym kroku podkreslić moją niewiedzę i waszą wyższość - trudno - chciałem tylko wyrazić swoją opinię o tym co w tym miejscu zastałem i nakierować innych by czasami wyszli z domu, zaczerpneli informacji w bezpośredniej rozmowie, lub zapłacili za pewną i sprawdzoną poradę -czasami warto ale nie zawsze trzeba:)
Zakładając wątek na samej górze w pierwszym poście była zawarta (i jest) bardzo ważna informacja - pomoc fachowca potrzebna - powtarzam fachowca, gdyż zależało mi na szybkiej (ze względu na brak czasu) sensownej odpowiedzi a nie bawieniu się i filtrowaniu różnych wskazówek co dla niektórych na forum jest rzeczą zabawną, ciekawą i niezbędną, ciekawe tylko jak osoba która się na tym nie zna w tym przypadku ja ma te informacje filtrować? losowo? - to pierwszy powód takiego a nie innego mojego podejścia do forum i do was jako forumowych doradców.
drugi powód to zaproponowany obiektyw - Ok może i obiektyw do tego celu dedykowany ale powinniście wiedzieć, że do takich zdjęć jak ja potrzebuję wystarczy dużo prostszy obiektyw - nawet jeżeli nie wyraziłem się w którymś momencie jasno to przecież - JESTEŚCIE MISTRZAMI FILTROWANIA WIADOMOŚCI co też innym radzicie robić - wówczas nalezało przefiltrować napływające do Was informacje i na podstawie tego wytypować odpowiednie szkło. A efektu końcowego i ewentualnej różnicy nie dostrzerze nikt... w końcu znacie się na tym, prawda? W tym przypadku najbardziej zniesmaczył mnie fakt zarzucenia sprzedawcy z SIGMA wyrabiania normy i naciągania klienta.. doradził rozsądny cenowo i jakościowo obiektyw ...a co Wy robicie? naciagacie nieswiadomego człowieka na wydatek dodatkowych kilku tys zł dla efektu którego nigdy nie zobaczy! powiem Wam że z chęcią bym w Sigmie kupił w podziękowaniu za rady jakimi mam się kierować przy zakupie obiektywu do moich celów ale również za ich sugestią padło na inny wybór. Kierujac sie wyborem obiektywu nalezy zwrocic uwagę dosłownie na kilka szczegółów i sprawa rozwiązana. Ale wiem dlaczego tak łatwo przychodzi doradzanie w tych kwestiach przez internet.. po prostu czujecie się anonimowi, taki sprzedawca wie - że jak sprzeda bubel to klient następnego dnia u niego będzie, straci klienta, narobi sobie obciachu i zwróci pieniądze - mógłbym ten przypadek opisywać w nieskończoność ale mam nadzieję, że zrozumieliście o co chodzi. Nie sztuką jest polecić pierwszy lepszy dedykowany do tego obiektyw za grubą kasę bo tak jest w instrukcji, że sie do tego nadaje, sztuką jest umieć doradzić mądrze. W tym miejscu zarzucam, że większośc wypowiadających sie - wiedzę czerpie z google. Bo kto z Was ma taki obiektyw? taki jaki mi zaproponowaliście? proszę przyznajcie się. Więc na jakiej podstawie go polecacie i doradzacie? testów? opisów? czy na podstawie wiedzy z innego forum? ok. ta sprawa zamknięta na te pytania odpowiem sobie sam:)
nawet moderator włączył się w tą naszą małą bitwę, by chronić swoich "ziomków" zarzucając głupkowate pytanie .. a ja Wam odpowiem:)
nikt z Was nie powie jaki ma sprzęt, jakie ma studio oraz doświadczenie
wiecie dlaczego?
bo wtedy na jaw wyjdą dwa fakty!
1. albo nie macie żadnego doświadczenia, a sprzęt który posiadacie po prostu się do tego nie nadaje, nie wspominając już o studio i jego wyposażeniu - i ten przypadek dotyczy pewnie większości z Was co oczywiście nie przeszkadza Wam w udzielaniu praktycznych i fachowych porad (śmiech na sali)
2. drugi przypadek jest bardziej specyficzny ale opowiem go w skrócie. Macie doświadczenie, macie odpowiedni do tego sprzęt i być może nawet studio zbudowane z kartonów i pozostałościach po betorniarce ale grunt że się sprawdza, prawda ? macie to? ale dlaczego teraz po moim pytaniu się nie przyznacie? bo wyjdzie na to że jeden z drugim ma obiektyw za 2 tys który idealnie się sprawdza a koledze polecili ten za 5, 7 baaaa nawet 10tys:)
jeżeli nie zgadłem to proszę poprawcie mnie! zastanawia mnie tylko po co takie propozycje? zeby kogoś zniechęcić do fotografowania w obawie o własny interes? prawdopodobnie tak - teraz tego nie powiecie
tak czy inaczej do pierwszej lub drugiej grupy należycie
i już na zakończenie tak w formie podsumowania obejmę to dwoma zdaniami:
JEŻELI MACIE ZLE DORADZAĆ TO NIE DORADZAJCIE WCALE, JEŻELI SIĘ NA TYM NIE ZNACIE I PROSI WAS O TO KTOS KTO SIĘ NA TYM JESZCZE MNIEJ ZNA
używając Waszego slangu o kafelkach czy samochodach to tak jak byście polecali zakup mi busa na codzien samemu użytkując osobówkę lub tłumaczyć turyście drogę kiedys samemu się zgubiło.
to tyle.
obiecałem nagrodę i będzie! Taka mała anegdotka..
jak by mnie ktoś kiedyś poprosił abym narysował, zwizualizował forum internetowe, tak w prosty sposób aby dzieci zrozumiały, kredkami na papierze wiecie co bym narysował?
- STADO OWIEC I KILKA BARANÓW
dziękuję za uwagę:)
Że co? Troluję?
Bo moja opinia nt. sprzętu jest nieco inna?
Bo nie zgadzam się z opinią ogólnie tu przyjętą, że wszystko poniżej 40d i szkieł L to badziew, który nie ma prawa robić zdjęć.
Bo śmieszą mnie dziwne uśmieszki "fachofcuf" pod adresem posiadaczy 500d, który nie jest już prawdziwą lustrzanką bo kręci filmy?
Bo delikatnie rzecz ujmując - doradzacie w sposób nieco kontrowersyjny, zadufany, onanistyczny, snobistyczny - nie wiem jak to jeszcze nazwać?
Bo uważacie się za takich wielkich speców, z powodu pisania na specjalistycznym forum a nie onecie?
Gość Sławek dobrze to wszystko podsumował.
Wystarczy pochylić czasem głowę albo raczej nie wychylać jej niepotrzebnie - wtedy pochylanie nie będzie też potrzebne.
Ta wojenka jest tu naprawdę zupełnie niepotrzebna.
Pomijam fakt, że zupełny OFF się zrobił.
slawek_b2b
06-08-2009, 10:49
być może następnym razem, jak ktoś zapyta, poprosi o poradę to jeden z drugim zanim weźmie się za komentowanie przemyśli sprawę i zastanowi czy warto
I jak chociaż jedna osoba kiedyś na tym skorzysta to powiem Wam - było WARTO
jest Was większość, admin jeszcze skrzyknie kilku chłopa
zagłuszycie jeden czy dwa głosy sprzeciwu
ale wniosek zostanie:)
sławku
ludzie często uczą się na błędach i starają się przed podobnymi błędami ostrzec innych.
w wielu przypadkach doradzanie bardzo drogiego sprzętu jest wynikiem wieloletniego doświadczenia i klikukrotnej wymiany sprzętu, głównie obiektywu.
Po latach doszedłem że lepiej kupić raz, czasem bardzo drogo, i mieć docelowy obiektyw który spełnia w większości moje wymagania, niż kupować wielokrotnie tanio po to tylko by się denerwować że coś jest nie tak, a to ostrość słaba, a to AC potężna, a to rozjeżdzająca się obudowa, jasność za mała, bokeh paskudny. Wolę kupić raz drogo niż kupować tanio a potem sprzedawać tylko po to by kupić właśnie ten drogi który niby niczym się nie różni, jednocześnie tracąc na zwielokrotnionych operacjach zakupu i sprzedaży.
Co do anonimowości to zauważ że akurat twoja anonimowość jest znacznie większa niż innych - patrząc po opisach.
Co do sprzętu do fotografii studyjnej - nie każdy w fotografii produktów i studyjnej bawi się aparatami małoobrazkowymi stąd posiadanie specjalistycznych obiektywów canona jest bez sensu a polecanie tobie kamer wielkoformatowych w stylu cambo czy choćby średniego formatu nie ma sensu, bo po spojrzeniu na cenę uznałbyś za obelgę, nabijanie się z ciebie wręcz śmiertelną obrazę. A doradzającego uznałbyś za debila który nie potrafi się posługiwać lustrzanką.
Raz ci już napisałem - wyluzuj. Napinasz się jak dresiarz przed blacharą a naprawdę nie ma o co.
slawek_b2b
06-08-2009, 14:34
sławku
...
Raz ci już napisałem - wyluzuj. Napinasz się jak dresiarz przed blacharą a naprawdę nie ma o co.
Musze przyznać, że jesteś strasznym pozorantem - starasz się być miły i elokwentny dla oka postronnego czytelnika (miód z gęby płynie) a w tobie aż kipi więc spuść parę dla własnego zdrowia:)
Napinacz, dresiarz, blachara? a żadnej konkretnej odpowiedzi na moje zarzuty, widać to Twoja forma obrony, odwrócić uwagę od istoty problemu.
jako że post kierowany wyłącznie do Ciebie to oczywiście nie pozdrawiam
Musze przyznać, że jesteś strasznym pozorantem - starasz się być miły i elokwentny dla oka postronnego czytelnika (miód z gęby płynie) a w tobie aż kipi więc spuść parę dla własnego zdrowia:)
Napinacz, dresiarz, blachara? a żadnej konkretnej odpowiedzi na moje zarzuty, widać to Twoja forma obrony, odwrócić uwagę od istoty problemu.
jako że post kierowany wyłącznie do Ciebie to oczywiście nie pozdrawiam
Miło wiedzieć że lepiej wiesz co mam na myśli.
Teraz ty mi proponujesz coś co ja tobie proponowałem wiele postów temu. Ja pary nie muszę spuszczać bo szkoda mi zdrowia na denerwowanie się o takie pierdoły. Nawet powiem więcej - bawi mnie to coraz bardziej.
Jak chcesz zajrzyj do Kielc, chętnie cię zaproszę na piwo, pokażę aparat, chcesz to nawet przepalę ci płytę z książkami o fotografii studyjnej uznanego autora (gdyż zapewne w moje słowa i tak nie uwierzysz).
Jeżeli uważasz że nie napisałem ci nic w odpowiedzi na twoje zarzuty napisz je w punktach na priv bo szkoda zaśmiecać forum - na wszystko ci odpiszę.
MIłego dnia życzę
zbyszek :)
slawek_b2b
06-08-2009, 15:41
Jak chcesz zajrzyj do Kielc, chętnie cię zaproszę na piwo, pokażę aparat, chcesz to nawet przepalę ci płytę z książkami o fotografii studyjnej uznanego autora (gdyż zapewne w moje słowa i tak nie uwierzysz)
Zbyszku, przecież Ty nie masz aparatu...
chyba że to wycieczka do sklepu, pójdziemy pomazać palcem po szybie a w odbiciu zobaczysz dwóch przyjaciół trzymających się za ręce...
piękny widok :grin: ale mało realny do urzeczywistnienia - podobnie jak twoje zaproszenie
Jeżeli uważasz że nie napisałem ci nic w odpowiedzi na twoje zarzuty napisz je w punktach na priv bo szkoda zaśmiecać forum - na wszystko ci odpiszę.
pisałem, pytałem, prosiłem o odpowiedź...
ale i tak mi nie uwierzysz, że pisałem, pytałem i prosiłem o odpowiedź
slawek_b2b
06-08-2009, 17:42
Temat zakończony
szkoda czasu - ta dyskusja i tak do niczego dobrzego juz nie zaprowadzi
pozdrawiam i powodzenia życzę wszystkim:)
catman69
18-08-2009, 23:51
LoL :) Ale TROLL :) A zdjecia zadnego nie pokazal, bo pewnie zadnego jeszcze nie zrobil :)
LoL :) Ale TROLL :) A zdjecia zadnego nie pokazal, bo pewnie zadnego jeszcze nie zrobil :)
I jaki ma sens odkopywanie tego wątku po 2 tyg ciszy tylko po to by swoją zaczepkę wpisać?
Jak dla mnie to Ty bardziej zatrollowałeś takim postem :roll: .
Definicja: http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie
"Podstawą tego działania jest upublicznianie tego typu wiadomości jako przynęty, która doprowadzić mogłaby do wywołania dyskusji."
czy waszym zdaniem nie lepiej używac do fotografowania produktów szkła typu macro 100mm? znajomi zadali mi takie pytanie i nie wiem czy dobrze im doradziłem :oops: