Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Koniec z nauką fotografii !

Frugo
26-07-2009, 11:02
Mogę z czystym sumieniem oświadczyć ze skończyły się czasy pełnej świadomości i manualnych ustawień, Nie musimy uczyć się odpowiednio ustawiać przysłony do czasu naświetlania bo oto jest ona Sony alpha 380 !!.

Dzisiaj rano czytając Focusa, zresztą bardzo ciekawą gazetę natrafiłem na bardzo intrygujący artykuł, co prawda załamałem się troszkę gdy od jakichś 4 wydań tejże prasy zauważyłem że reklamuje ona alfy ! Ona też ?! :shock:

Nie mniej focus idzie zgodnie z techniką i reklamuję nowinki a tutaj macie artykuł.

"Fotografia dla każdego"

Dziś nie trzeba już znać się na technicznych szczegółach, by zrobić doskonałe zdjęcie. Wystarczy wysokiej klasy aparat, taki jak najnowsza cyfrowa Sony a380 jest bardzo lekka, ale wyposażona została we wszystkie niezbędne (w tym matrycę 14,2 megapiksela, stabilizator SteadyShot INSIDE,wyjście HD oraz funkcję Quick AF Live View). Początkującym przyda się nowy przyjazny system obsługi - korzystanie z niego ułatwia jasny, czytelny, 2,7-calowy ekran LCD, który można wygodnie odchylić w górę lub w dół.

Po przeczytaniu tegoż artykułu apeluję do użytkowników o zmianę systemu z racji łatwości obsługi i możliwości zrobienia "doskonałych zdjęć"
a Moderatorów proszę o zmianę forum na sony-board.info.

Z góry dziękuje :mrgreen:

fahrenheit
26-07-2009, 11:22
weź mistrzu trolluj gdzie indziej

Manaj
26-07-2009, 11:42
Ciekawy artykuł. Jak wiadomo kolejny sprytny chwyt marketingowy. Ciekawe ilu się nabierze na cuda techniki z fabryki Sony.

Frugo
26-07-2009, 11:55
weź trolluj gdzie indziej

Widze że brak humoru i skłonności do automatycznych rozwiązań.

Jak widzisz, ja tylko przedstawiam artykuł i lekko go komentuje, nic więcej.

Btw. Zauważyłem że z użytkownikami nie posiadającymi 3000 postów niechętnie sie rozmawia.

zaitsev
26-07-2009, 12:11
Najgorsze jest to, że Sony prowadząc kampanię idiot-friendly całkiem nieźle na tym wychodzi.

akustyk
26-07-2009, 12:18
obiektywnie rzecz biorac, zdjecia solidne technicznie jest duzo latwiej wykonac dzisiaj niz na filmie. a te poprawiajki w aparatach bynajmniej tu sporo pomagaja.

a czy to zle?

niekoniecznie. to nie polega na pierdzieleniu sie w galkologie, tylko na mysleniu o tym co i dlaczego sie fotografuje. poglad, ze technika nie jest latwa i wymaga pracy jest przestarzaly i dzisiaj moze byc co najwyzej popularny wsrod profesjonalistow, ktorzy boja sie o swoj chleb codzienny ;)

a sola fotografii jest praca w glowie i myslenie o tym "co" sie fotografuje. nie "jak sie to naswietli". naswietlanie to jest tylko zagadnienie techniczne wynikajace z ograniczen medium.

aciek_l
26-07-2009, 13:22
Przerażające jest takie podejście do fotografii. :| Ostatnio na weselu jeden z gości mnie zagaduje, pokazuje jakąś alfę i pyta, czy bym mu czegoś tam nie wytłumaczył, bo kupił kilka tygodni temu a nie zrobił zdjęcia na programie innym niż "auto"...

yaro78
26-07-2009, 13:47
Przerażające jest takie podejście do fotografii. :| Ostatnio na weselu jeden z gości mnie zagaduje, pokazuje jakąś alfę i pyta, czy bym mu czegoś tam nie wytłumaczył, bo kupił kilka tygodni temu a nie zrobił zdjęcia na programie innym niż "auto"...

Takie podejście to jeszcze nie jest złe. Zadaje pytania znaczy przynajmniej chce się czegoś nauczyć. Tragedia jest wtedy gdy odbiera zdjęcia z labu i piszczy że jest gorsze niż z kompaktu za 300pln sąsiada.

mieszko_1vp
26-07-2009, 14:40
Takie podejście to jeszcze nie jest złe. Zadaje pytania znaczy przynajmniej chce się czegoś nauczyć. Tragedia jest wtedy gdy odbiera zdjęcia z labu i piszczy że jest gorsze niż z kompaktu za 300pln sąsiada.

Bo do Tej Alfy musisz jeszcze dokupić kilka szkieł w białym kolorze najlepiej ;)

Loome
26-07-2009, 16:44
Najgorsze jest to, że Sony prowadząc kampanię idiot-friendly całkiem nieźle na tym wychodzi.

widać uderzyli w najliczniejszy elektorat.. :)

zuczek
26-07-2009, 16:50
robią pod publikę .. to co się sprzedaje .. nic dziwnego .. na szczęście nie ładują jeszcze w lustrzanki sztucznej inteligencji ;)

xpressive
26-07-2009, 18:38

a miałeś styczność z alfą ? czy oceniasz jak kolejne ograniczone kilkadziesiąt % społeczeństwa, które widzi alfe i myśli - 'o sony, jak ktoś*robi wszystko, to robi to doniczego' ?

widać uderzyli w najliczniejszy elektorat.. :)

Bo sprzedaż lustrzanek to 90-95 % amatorzy, a reszta sprzęt profesjonalny. dlatego promuje się niższe półki, a nie te naj.
To te drobne, tanie korpusy pozwalają*firmie najwięcej zarobić...

Merde
26-07-2009, 19:48

Mówisz o tym co widać w sklepach (tj. zalanie rynku tanimi entry-level), czy o wyniku finansowym, hmm?

xpressive
26-07-2009, 20:10
zapewne o wyniku finansowym bo w Polsce Sony przebiło już canona i nikona dawno w kwestii sprzedaży...

galekeg
26-07-2009, 20:13
Ale z czym problem , przecież Canon nie zaprzestanie produkcji bo wyszła nowa Alfa.

Merde
26-07-2009, 20:34
zapewne o wyniku finansowym bo w Polsce Sony przebiło już canona i nikona dawno w kwestii sprzedaży...

Ilość sprzedanych sztuk niekoniecznie musi się przekładać na zysk...
Zresztą, to nie jest lokalna polska firma. Globalnie Sony za zeszły rok było ostro w plecy, o ile mnie pamięć nie myli.

qb4hkm
27-07-2009, 00:37
W tych alfach chodzi o coś innego... zielony fotograficznie człek bierze do ręki i widzi na wyświetlaczu "suwaki" czasu i przysłony oraz ma to fajnie wyjaśnione na ekranie(np. ostry i rozmazany ludek, mniejsza i większa GO...
Co do samych nowych alf to jak ktoś ma dużą rękę, to nie da się tego trzymać... :-(

Samą gałkologię upodobnili do tej ze swoich kompaktów.

Myślę, że ogólnie to dobry pomysł - to jak poradnik dla początkujących wbudowany w aparat...

xpressive
27-07-2009, 01:38
Ilość sprzedanych sztuk niekoniecznie musi się przekładać na zysk...
Zresztą, to nie jest lokalna polska firma. Globalnie Sony za zeszły rok było ostro w plecy, o ile mnie pamięć nie myli.

globalnie wszyscy mają w plecy. popatrzyć na nikona który pacnął piękną*cene d3x i ogólnie ceny jakie wszyscy podnieśli...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

W tych alfach chodzi o coś innego... zielony fotograficznie człek bierze do ręki i widzi na wyświetlaczu "suwaki" czasu i przysłony oraz ma to fajnie wyjaśnione na ekranie(np. ostry i rozmazany ludek, mniejsza i większa GO...
Co do samych nowych alf to jak ktoś ma dużą rękę, to nie da się tego trzymać... :-(

Samą gałkologię upodobnili do tej ze swoich kompaktów.

Myślę, że ogólnie to dobry pomysł - to jak poradnik dla początkujących wbudowany w aparat...

wreszcie ktoś coś zrozumiał. TAK właśnie, bo nowe alfy są dla użytkowników przechodzących z kompakta na lustrzanke, i 90% z nich w życiu nie widziało wizjera... dlatego uchwyt jest mały-ale jest mały łapiąc i przysuwając pod oko, a chwytając dwoma rękoma pod live view już jest inna bajka. jest wygodniej. poza tym ten mały powoduje, że jest on lżejszy i mniejszy... a ludzie przyzwyczajeni do małych i lekkich w życiu by nie kupili lustra pokroju d300/A700/5d bo jest za ciężkie, za duże, brzydkie... i NIE MA live view ;)

Loome
27-07-2009, 04:36
o a700 wiele złego bym nie powiedzial jesli chodzi o ergonomię;) jedynie te przyciski u góry po prawej stronie.. ani kciukiem, ani wskazujacym nie moge dosiegnac:) a grip jest po prostu swietny:)

zaitsev
27-07-2009, 11:04
a miałeś styczność z alfą ? czy oceniasz jak kolejne ograniczone kilkadziesiąt % społeczeństwa, które widzi alfe i myśli - 'o sony, jak ktoś*robi wszystko, to robi to doniczego' ?
Nie napisałem nic takiego i nie wiem skąd takie teksty. :?

Mówisz o tym co widać w sklepach (tj. zalanie rynku tanimi entry-level), czy o wyniku finansowym, hmm?
Bardziej o tym jak Sony jest "obecne" w życiu. Sony jest na naszej-klasie, jest w konkursach, w sklepach nie dla idiotów w głównych alejkach (a reszta dopiero w dziale foto), bilboardy, przystanki. C tak nie widać, a o N nie wspomnę.
Na dodatek gdziekolwiek nie pójdę, tam 80% pstrykaczy to Soniacze.

jz7
27-07-2009, 12:16
Nie rozumiem watku. Czemu ta oferta sony tak wam przeszkadza?

xpressive
27-07-2009, 18:23
bo nasz kochany canon i nikon ma w dupie ten kraj. w ostatnim czasie widzialem reklame ixusa canonowego na autobusie ! łał nowość... reklamują się ! mają nasz kraj gdzieś i co, sony coś zmienia, zaczynają*się interesować. wyrzucili caly canon poland - może coś się zmieni... canon i traci, sony zyskuje. dla nas tym lepiej ! kupując sony nie tylko kupuje się*i kończy się*zakup i kontakt i pomoc z tą firmą zwykłego użytkownika jak w wypadku canona czy nikona. Mając alfę, można iść na gdzie jest SONY porzyczyć baterię, kartę, podładować baterię, pobawić się* - canon i nikon tego nie ma. nie ma ludzi ich reprezentujących w w tym kraju, ani prezentacji sprzętu. bawił się ktoś kiedyś L'ką wyporzyczoną na ? a ja 300 f/2.8 Sonego tak...

sorry zaitsev inaczej zrozumiałem Twoją*wypowiedź, sorry :)

esteper
27-07-2009, 19:13
bo nasz ...

taki cudny jest ten sony, to może pozbądź się canona i nie będzie kłopotu. po co jęczeć jak stara baba?

xpressive
27-07-2009, 19:17
taki cudny jest ten sony, to może pozbądź się canona i nie będzie kłopotu. po co jęczeć jak stara baba?

a ty na h*j trollujesz z takimi tekstami ? za mało postów masz ?
nie podoba się to nie czytaj. to wszystkim wyjdzie na zdrowie.

Nie rozumiem watku. Czemu ta oferta sony tak wam przeszkadza?

oferta przeszkadza bo nie jest canona ;) nie znasz tego ?
najmniej nienawiści do innych systemów póki co wykazują sonowcy... z tego co zauważyłem.

esteper
27-07-2009, 19:22

oferta przeszkadza bo nie jest canona ;) nie znasz tego ?
najmniej nienawiści do innych systemów póki co wykazują sonowcy... z tego co zauważyłem.

trola to sobie poszukaj, ja tylko stwierdzam fakt, bo narzekasz że ten canon taki zły, a w s(ł)onym to nawet można obiektyw sobie sprawdzić

znam sytuacje przeszkadzających ofert, ale nie przesadzajmy też z tym wychwalaniem innych.
gdyby np. mnie nie trzymały u canona, takie szkła jak 35/1,4 czy 85/1,2 (dopiero w planach), to bym pewnie już zmienił system na nikona.

xpressive
27-07-2009, 19:27
ale ponarzekałem(?), że nigdy na imprezach go nie ma nie pokazuje się, nie można podpiąć w tym kraju własnego body i pobawić się*szkłem ? nie uważasz, że takie coś powinno byc na porządku dziennym ? bo ja uważam. to jest nie dbanie o klienta. Tak samo testy jakościowe canona...
nie wychwalam innych ponad wszystko, każdy aparat ma jakieś wady.

esteper
27-07-2009, 19:33
no widzisz, ja przykładowo obiektywy kupowałem póki co na giełdzie foto oraz w foto-it, no i powiem Ci że nie było problemu, żeby podpiąć przestrzelić daną sztukę, jak coś nie tak z moim body, to wybrać*inną. jakoś panowie w wyżej wymienionym sklepie nie robili problemu gdy chciałem się*"pobawić" 85L, więc wiesz :)

Sergiusz
27-07-2009, 19:38
Były niedawno warsztaty pod egidą Canon-a i nie spotkały się chyba z zbyt dobrym przyjęciem na Forum. Jak na naszych warsztatach zapowiedziałem obecność 1DS Mark coś tam to pojawiły się głosy o, że na warsztatach nie mieliśmy promować sprzętu. Na plenerze w lutym też nie było chętnych do noszenia Marka.

xpressive
27-07-2009, 19:41
no widzisz, ja przykładowo kupowałem póki co na giełdzie foto oraz w foto-it, no i powiem Ci że nie było problemu, żeby podpiąć przestrzelić daną sztukę, jak coś nie tak z moim body, to wybrać*inną. jakoś panowie w wyżej wymienionym sklepie nie robili problemu gdy chciałem się*"pobawić" 85L, więc wiesz :)

też się bawiłem, ale to nadal sklep... nie impreza lotnicza, jakiś piknik, np góraszka czy coś, gdzie normalny śmiertelnik nie będzie miał okazji pofocić 300 f/2.8... raczej 300 się nie pobawisz w fotoicie bo za mały ;p
ps. też*tam kupuję ;]

Były niedawno warsztaty pod egidą -a i nie spotkały się chyba z zbyt dobrym przyjęciem na Forum. Jak na naszych warsztatach zapowiedziałem obecność 1DS Mark coś tam to pojawiły się głosy o, że na warsztatach nie mieliśmy promować sprzętu. Na plenerze w lutym też nie było chętnych do noszenia Marka.

to wybór człowieka czego używa i co kupuje. zwykła zazdrość. mieć nie może to dopowie co trzeba...

Sergiusz
27-07-2009, 20:10
Powracając do tematu wątku to poradnik jak fotografować wbudowany do lustrzanki to żadna nowość i było to już chyba w Nikon D40. Jeśli ktoś będzie się chciał nauczyć fotografować przy pomocy tych wbudowanych piktogramów raczej osiągnie niewiele i lepszym rozwiązaniem jest chyba dokładanie programów tematycznych jak to robi Olympus gdzie w ostatnich modelach amatorskich lustrzanek jest ich około trzydziestu. Aby nie było pomyłki są zilustrowane przykładami odpowiednich zdjęć i stosownym opisem sytuacji. Mi się bardzo podoba rozwiązanie problemu przymkniętych oczu w wykonaniu nowych lustrzanek Sony.

jz7
27-07-2009, 20:16
Mi się bardzo podoba rozwiązanie problemu przymkniętych oczu
http://www.flickr.com/photos/jozjozjoz/3529106844/

xpressive
27-07-2009, 20:17
Możliwe, ale w Olympusie o ile mi się zdaje są one nieco pochowane, a niestety duża część społeczeństwa nie wie i tak o wielu funkcjach swoich kompaktów...

Sergiusz
27-07-2009, 20:24
Tak są pochowane.:( Należy wybrać na kółku nastawczym napis SCENE i na monitorze kursorem wybrać odpowiedni program.

xpressive
27-07-2009, 20:28
no to niestety czasami chyba za długo dla osoby która nie obrabia i nie korzysta z M/AV/Tv w ogóle, a właśnie z programów.
- nie czytają instrukcji
- chcą walić 'fajne' zdjęcia, niekoniecznie mając pojęcie jak
- chcą tylko naciskać spust, a aparat ma reszte robić nawet punkt ostrości wybrać poprawnie bez wybierania
- chcą prostoty obsługi...
niestety, - są przede wszystkim strasznie leniwi...

a gdzie ?

http://www.fotomaniak.pl/6652/ranking-najpopularniejszych--cyfrowych/

na końcu.

Frugo
27-07-2009, 20:32
temat troche odbiegam, mi sie ze przesłaniem artykułu miał być fakt iż kupujesz sonego a380 i robisz sliczne zdjęcia na , dokupując ew. szkła lub lampy :shock:

jz7
27-07-2009, 20:35
A jak mialaby wygladac reklama? 'Nic ci to nie da, ze kupisz nasz aparat, i tak jestes cieniasem. Idz na forum, tam ci napewno dadza o tym znac, czym predzej'

Sergiusz
27-07-2009, 20:36
no to niestety czasami chyba za długo dla osoby która nie obrabia i nie korzysta z M/AV/Tv w ogóle, a właśnie z programów.
- nie czytają instrukcji
- chcą walić 'fajne' zdjęcia, niekoniecznie mając pojęcie jak
- chcą tylko naciskać spust, a aparat ma reszte robić nawet punkt ostrości wybrać poprawnie bez wybierania
- chcą prostoty obsługi...
niestety, - są przede wszystkim strasznie leniwi...

a gdzie ?

http://www.fotomaniak.pl/6652/ranking-najpopularniejszych--cyfrowych/

na końcu.
Jak bym siebie widział, z pominięciem tego „strasznie” wystarczy leniwy. Tobie się chce w tych zawiłościach gmerać?

xpressive
27-07-2009, 20:37
a ty robiłeś od razu śliczne zdjęcia kupująć 400 i kita ? albo czy je w ogole robisz.
promocja jak promocja ma zachęcić ludzi do kupowania, a że reszta tego nie robi to ich strata na tym rynku. jakby czepiać się promocji to iść do panasonica który tak wypromował swoją*stabilizację obrazu, że po dziś*dzień ludzie trzęsą jak opętani, sprawdzając czy stabilizacja działa...

A Sergiuszu powiem Ci, że parę dni temu kupiłem 5dII i trochę mi zajmie odnalezienie wszyzstkich funkcji. niestety canon lubi zmieniać menu i nazwy (dziwne, że polski lepiej znają niż polacy ;d) i powiem Ci, że fajnie mieć kontrolę nad wszystkim, lubię celowo ustawiać aparat wg własnych upodobań a nie, żeby robił to za mnie. Ludzie już teraz, zaczynają zadawać pytania co do czasu naśwetlania, przysłony i głębi ostrości. o dziwo : )

Sergiusz
27-07-2009, 20:38
temat troche odbiegam, mi sie ze przesłaniem artykułu miał być fakt iż kupujesz sonego a380 i robisz sliczne zdjęcia na , dokupując ew. szkła lub lampy :shock:

Ten artykuł w Focus ma kilka zdań i nic nie wnosi a zdjęcie Alfy jest większe od ilości tekstu. Trudno na niego się powoływać.

xpressive
27-07-2009, 20:41
z tego co zauważyłem Frugo strasznie musisz być uprzedzony do alf. pytanie czemu ?

Sergiusz
27-07-2009, 20:44
a ty robiłeś od razu śliczne zdjęcia kupująć 400 i kita ? albo czy je w ogole robisz.
promocja jak promocja ma zachęcić ludzi do kupowania, a że reszta tego nie robi to ich strata na tym rynku. jakby czepiać się promocji to iść do panasonica który tak wypromował swoją*stabilizację obrazu, że po dziś*dzień ludzie trzęsą jak opętani, sprawdzając czy stabilizacja działa...

Panasonic w lustrzankach nie ma stabilizacji obrazu. Ma stabilizację optyczną i bardzo mały wybór optyki. Z obiektywami Zuiko stabilizacji nie ma wcale.

xpressive
27-07-2009, 20:46
Panasonic w nie ma stabilizacji obrazu. Ma stabilizację optyczną i bardzo mały wybór optyki. Z obiektywami Zuiko stabilizacji nie ma wcale.

to może się pomyliłem, ale były reklamy w telewizji z tą niesamowitę stabilizacją gdzie można człowiekiem rzucać a i tak można idealne zdjęcie uzyskać. albo to coś z kompaktu było... nie pamiętam to było z 1,5 roku temu : )

mate00sh
27-07-2009, 20:49
Wierzysz w reklamy?... :)

Frugo
27-07-2009, 20:54
Nie tyle co uprzedzony do samej raczej, jak dotychczas do mojej zaufanej gazety, pytanie "Czemu nie promują tak C lub N?" chociaż jestem też uprzedzony do alfy a raczej do większości ich użytkowników. Lekka forma zniechęcenia, dla niektórych to taki który opanował już technike fotografii, a dla niektórych to po prostu posiadacz urządzenia pstrykającego :smile:
I na pewno nie mam tu na celu zniechęcenia nikogo do alf czy też wytworzenia zaciętych dyskusji i kłótni.

Sergiusz
27-07-2009, 20:55
Reklama z bykiem i numerem telefonu do fajnej laski sfotografowanym przez okno jadącego samochodu. http://www.youtube.com/watch?v=XVsA-At8Ruc&NR=1
To nie ta reklama ale nie chce mi się jej szukać. Jedne z fajniejszych reklam foto w TV.

xpressive
27-07-2009, 21:04
o tak właśnie lumix : D

Wierzysz w reklamy?... :)

nie ale 'pracowałem' w sklepie i przychodzili ludzie i rzucali sprawdzając stabilizację..

jz7
27-07-2009, 21:06
Nie tyle co uprzedzony do samej raczej, jak dotychczas do mojej zaufanej , pytanie "Czemu nie promują tak C lub N?"
Wczoraj sie urodziles? Artykul sponsorowany ma ten co go wykupi.

xpressive
27-07-2009, 21:09
Nie tyle co uprzedzony do samej raczej, jak dotychczas do mojej zaufanej gazety, pytanie "Czemu nie promują tak C lub N?" chociaż jestem też uprzedzony do alfy a raczej do większości ich użytkowników. Lekka forma zniechęcenia, dla niektórych to taki który opanował już technike , a dla niektórych to po prostu posiadacz urządzenia pstrykającego :smile:
I na pewno nie mam tu na celu zniechęcenia nikogo do alf czy też wytworzenia zaciętych dyskusji i kłótni.

no focus zawsze był niesamowitym pismem : )

właśnie dorwałem WPROST light, z reklamą*w środku na dwie strony alfy. Nie byle jaką*reklamą, bo z porównaniami głębi ostrości jakie mozna uzyskać lustrzanką, stabilizacją, autofocusem z lustrzanek. ciekawe i nie głupie, kompakciarza trafi napewno :) ale i coś można wywnioskować z tej nietypowej reklamy więc nowy etap w kwestii reklam.

Wczoraj sie urodziles? Artykul sponsorowany ma ten co go wykupi.

a więc to jeszcze lepiej podkreśla to jak bardzo canon i nikon nie widzi sensu w promowaniu się w polsce !
Chcecie usłyszeć nowinkę ?
gdzie jest serwis canona ? Na Żytniej.
gdzie jest serwis sony alf ? Na Żytniej.

problemy z canonowską żytnią każdy zna i każdy ma nadzieje tam nie trafić, co ciekawsze SERWISUJĄ Ci sami ludzie aparaty i canona i sonego. Tylko, że sony nie ma żadnych problemów z tym serwisem...
paranoja ?

zaitsev
27-07-2009, 21:16
Na plenerze w lutym też nie było chętnych do noszenia Marka.
Gdzie? Dlaczego mnie tam nie było? :( Ja bym ponosił. :) :mrgreen:

qb4hkm
27-07-2009, 21:35
Chcecie usłyszeć nowinkę ?
gdzie jest serwis canona ? Na Żytniej.
gdzie jest serwis sony alf ? Na Żytniej.

problemy z canonowską żytnią każdy zna i każdy ma nadzieje tam nie trafić, co ciekawsze SERWISUJĄ Ci sami ludzie aparaty i canona i sonego. Tylko, że sony nie ma żadnych problemów z tym serwisem...
paranoja ?

Powiem tak... DER HAHAHA! :lol:
Jak zajrzysz na KKM - to serwis niejednokrotnie sprawdza się nie lepiej niż Canona...

Tylko, że Sony ma profesjonalną grupę marketingową Sony Alfa Team - chłopaki są na prawdę spoko... w razie jakichś nieprzyjemności z serwisem zawsze pomogą, doradzą, jak sytuacja była na prawdę gorąca, potrafili popchnąć sprawę ku dobremu zakończeniu...

Przed Canonem miałem KM D5D i D7D, mamy w Warszawie takie comiesięczne spotkania klubowiczów KKM(na które każdego serdecznie zapraszam) i niejednokrotnie przed premierami lub tuż po odwiedzali nas tam chłopaki ze świeżym sprzętem do wypróbowania. Że A200 bardzo popularna jest, to się nie dziwie, bo to bardzo przyzwoity aparat i jakoś rok temu do kupienia był za śmieszne pieniądze (około 700-800zł)

Sam system też jest świetny dla amatorów z ambicjami - jest dużo genialnych szkiełek minolty o świetnych parametrach optycznych za niewielką kasę(do 1K pln). Np. 70-210/4(popularna "flinta"), 35-70/4, 24-50/4, 28-135/4-4,5(absolutnie genialne szkiełko... jedno z pierwszych z tylnym ogniskowaniem - mega szybki af, super ostry od pełnej dziury, ma też swoje wady, ale ja to szkiełko mimo wszystko kochałem po prostu... żałuję, że musiałem sprzedać :-()

xpressive
27-07-2009, 22:05
Powiem tak... DER HAHAHA! :lol:
Jak zajrzysz na KKM - to serwis niejednokrotnie sprawdza się nie lepiej niż Canona...

Tylko, że Sony ma profesjonalną grupę marketingową Sony Alfa Team - chłopaki są na prawdę spoko... w razie jakichś nieprzyjemności z serwisem zawsze pomogą, doradzą, jak sytuacja była na prawdę gorąca, potrafili popchnąć sprawę ku dobremu zakończeniu...

Przed Canonem miałem KM D5D i D7D, mamy w Warszawie takie comiesięczne spotkania klubowiczów KKM(na które każdego serdecznie zapraszam) i niejednokrotnie przed premierami lub tuż po odwiedzali nas tam chłopaki ze świeżym sprzętem do wypróbowania. Że A200 bardzo popularna jest, to się nie dziwie, bo to bardzo przyzwoity aparat i jakoś rok temu do kupienia był za śmieszne (około 700-800zł)

Sam system też jest świetny dla amatorów z ambicjami - jest dużo genialnych szkiełek minolty o świetnych optycznych za niewielką kasę(do 1K pln). Np. 70-210/4(popularna "flinta"), 35-70/4, 24-50/4, 28-135/4-4,5(absolutnie genialne szkiełko... jedno z pierwszych z tylnym ogniskowaniem - mega szybki af, super ostry od pełnej dziury, ma też swoje wady, ale ja to szkiełko mimo wszystko kochałem po prostu... żałuję, że musiałem sprzedać :-()

wiem o teamie alfa bo z nimi współpracuje i również pomagam ; ) przede wszystkim oni starają*się, żeby nie oceniać*sony jako firmy która robi gówno dla byle kogo, oni naprawdę chcą podnieść zainteresowanie fotografią i szkolą ludzi ( www.lustrzanka.sony.pl ) tylko olympus dotąd 'kształcił' fotografów podstawami dodając płyty, książki z pomocami. a reszta chyba jest dla pro od razu ; )
Prawda Minolta była świetnym systemem, nadal pozostawiła wiele genialnych szkieł. Niestety po połączeniu z koniką, upadła, nie jej wina ; )
ale wszyscy z działu minolty dalej pracują*w tym samym miejscu, w tym samym kraju i budynku, tylko dla innej firmy ale kontynując to co zaczeła minolta.
Doświadczenie pozostało i zwiększyło się.

jz7
27-07-2009, 22:34
a więc to jeszcze lepiej podkreśla to jak bardzo canon i nikon nie widzi sensu w promowaniu się w polsce

Drzwi wejsciowe do Zlotych Tarasow sa oklejone reklama 1000d od sciany do sciany. W srodku jest tez sklep franczyzowy, ktory kiedys byl Canon, teraz jest Nikon. Rok temu bylo pelno billboardow z ixusem. Szerokikadr.pl, chyba jeden z fajniejszych serwisow edukacyjnych dla amatorow zainteresowanych rozwojem, jest Nikona.

basala
27-07-2009, 22:41
Xpressive, kiedy wszedł do produkcji Canon 50D Mark II? Umknęło mi to.

Vitez
27-07-2009, 23:08

Temu Panu podziękujemy. Ban na 6 miesięcy na ochłonięcie powinien wyjść i Panu i forum na zdrowie (sam nie wiem czemu pisze z wielkiej litery no ale...). Takiego poziomu wypowiedzi nie życzymy sobie na forum. A jak się pojawi klon omijający ban to będzie ban permanenty plus zabawa w ciuciubabkę z klonami :roll: .

Frugo
27-07-2009, 23:25
A wracając do tematu
(tu powinien Vitez dopisać "Rozmowa jest kontrolowana")
Fakt, faktem ze ten serwis jest troche zaniedbany w Polsce i tylko stolica ma szybki dostęp do reklamowania i serwisowania sprzetu :neutral:
Osobiście nie wiem jak to jest z tym serwisem sony' ego, ale z tego co widze to jest to bardziej rozwiniete niz Canon :-|

zaitsev
27-07-2009, 23:32
Fakt, faktem ze ten serwis jest troche zaniedbany w Polsce i tylko stolica ma szybki dostęp do reklamowania i serwisowania sprzetu :neutral:
Ja mam nawet do Berlina bliżej. Autobahn i wio. Tylko szkoda, że ostatnie 90km. :P

basala
27-07-2009, 23:49
a ty na h*j trollujesz[...]
Temu Panu podziękujemy. Vitez i jego purytańskie podejście do ortografii... ;)

Voith
28-07-2009, 01:42
Moim zdaniem Sony staje sie lubiany ze względu na podejście do klienta - obsługa w Sony Center jest na wysokim poziomie - można sobie pomacac lustra, podłaczyć obiektywy, podrukowac zdjęcia zrobione. Człowiek chętniej kupuje coś co juz sprawdził. Poza tym byłem w szoku jak jechałem do Sony Center w stolicy po obiektyw z kolegą i chłopaki w sobote czekali na nas ponad godzine po zamknięciu bo złapalismy korki na trasie Lublin - Warszawa. Takim zachowaniem zachęcają ludzi do kupna sprzętu ich firmy.

jz7
28-07-2009, 22:41
Ale Sony Center i inne ich atrakcje, sa zwiazane z cala gama sprzetu sony niezwiazanego z fotografia, aparaty sie tam lapia niejako przy okazji, bo sa w ofercie, obok mp3 playerow, laptopow i dvd. Dlatego porownywanie potencjalu marketingowego sony, do firm bardziej wasko wyspecjalizowanych, jest zgubne.

basala
28-07-2009, 22:53
Dlatego porownywanie potencjalu marketingowego sony, do firm bardziej wasko wyspecjalizowanych, jest zgubne. Dla tych wąsko wyspecjalizowanych firm? ;)

zaitsev
20-08-2009, 15:53
Odgrzewam kotleta, ale to tak a propos marketingu Sony: http://www.optyczne.pl/index.php?art=144

MacGyver
20-08-2009, 16:55
Cóż, takie czasy. Taki marketing nastawiony jest na klienta masowego i jak widać działa :-)
Nie bez znaczenia jest również logo, w powszechnym odczuciu marka Sony kojarzy się z solidnym japońskim produktem (bez wnikania w techniczną rzeczywistość, tak po prostu jest).
Sony załapało się na rynek luster dzięki przejęciu zatwardziałych użytkowników Minolty, którzy w chudych latach systemu nie poszli do konkurencji. A jak już się zaczepili to tylko kwestią czasu było kiedy stanął się liczącym graczem bo marketing mieli dobry odkąd pamiętam :-)

adino
20-08-2009, 19:52
a propos lustrzanek Sony to ja przytoczę zdanie na temat nowej Alfy330, której test przecztałem w jednej gazecie związanej mocno z tematyką fotografii:

" Moze inne firmy lepiej wiedzą, jak produkowac aparaty, ale Sony najlepiej umie je spzredawać..."

myśle że nie wymaga komentarza

MacGyver
20-08-2009, 21:01
No i po Twoim komentarzu należało by zamknąć wątek... bo już nic więcej w temacie nie da się napisać :-)