PDA

Zobacz pełną wersję : szybki sprawdzian

shutterblade
14-07-2009, 20:30
w jaki sposób sprawdzić na szybko w obecności kuriera obiektyw :confused:
jutro dostanę 50mm f/1.4 - jak na szybko sprawdzić autofocus i BF oraz FF :confused:

Biperek
14-07-2009, 20:32
Trzeba zacząć od zgrzewki piwa dla kuriera żeby zechciał poczekać :)

shutterblade
14-07-2009, 20:32
w jaki sposób "na szybko" sprawdzić obiektyw W OBECNOŚCI KURIERA :confused:
jutro dostanę 50mm f/1.4 - jak na szybko sprawdzić autofocus i BF oraz FF ---> trochę o tym poczytałem na forum ale chciałbym poznać szybki i w miarę miarodajny sposób na rozpoznanie "nieostrego" czy "trefnego" egzemplarza, z którym będę się bujał tygodniami po serwisach ...

co nagle to ..... wiadomo, ale chcę mieć czyste sumienie, że wykonałem chociaż plan minimum ;)

Krzychu
14-07-2009, 20:39
Ale po co ? Naprawde myslisz ze kurier przyjmie to spowrotem ze wzgledu na jakis BF/FF ?? ROTFL!

Elmarqo
14-07-2009, 20:42
Weź pod uwagę, że kurier ma zapłacone za kurs w jedną stronę... Twoją :)

zbyszekjan
14-07-2009, 20:44
Zakupując obiektyw przez internet masz 10 dni na zwrot towaru. Także nie musisz sprawdzać obiektywu przy kurierze.

tplewa
14-07-2009, 21:10
w jaki sposób "na szybko" sprawdzić obiektyw W OBECNOŚCI KURIERA :confused:
jutro dostanę 50mm f/1.4 - jak na szybko sprawdzić autofocus i BF oraz FF ---> trochę o tym poczytałem na forum ale chciałbym poznać szybki i w miarę miarodajny sposób na rozpoznanie "nieostrego" czy "trefnego" egzemplarza, z którym będę się bujał tygodniami po serwisach ...

co nagle to ..... wiadomo, ale chcę mieć czyste sumienie, że wykonałem chociaż plan minimum ;)

Ja ci powiem krótko nie testuj - tylko idź fotografuj (na różnych przesłonach)... jak nie będziesz miał zastrzeżeń i fotki ci się będą podobać to ok... jak zaczniesz fotografować kreski to popadniesz w paranoje i żadnego szkła nie kupisz.

trampek
14-07-2009, 21:30
ja tez uwazam po WILEU dosiwadczeniach ze szklo mozna przetestowac jedynie w pracy. u mnie po 2-3 slubach jestem cos w stanie powiedizec nt szkla.

shutterblade
14-07-2009, 21:37
Ja ci powiem nie testuj - tylko idź fotografuj (na różnych przesłonach)... jak nie będziesz miał zastrzeżeń i ci się będą podobać to ok... jak zaczniesz fotografować kreski to popadniesz w paranoje i żadnego szkła nie kupisz.

:-? za późno ... już popadłem w paranoję ... na dodatek poczytałem trochę o 85mm f/1.8 i mam wymieszane jak w betoniarce :-?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

ja tez uwazam po WILEU dosiwadczeniach ze szklo mozna przetestowac jedynie w pracy. u mnie po 2-3 slubach jestem cos w stanie powiedizec nt szkla.

ok, masz rację ... doczytałem regulamin sklepu - mam magiczne 10 dni na testy :-D więc spoko, nie było tematu :-D

tplewa
14-07-2009, 21:48
Kwestia ogniskowej to już inny temat i sam musisz stwierdzić które szkło będzie dla ciebie lepsze i pozwoli ci na większą kreatywność.

Co do zakupu w internecie to regulaminy sklepów są mało istotne :)
tutaj masz jakie ci przysługują prawa i żaden sklep nie ma prawa jakimś regulaminem tego zmieniać:
http://www.uokik.gov.pl/pl/informacja_i_edukacja/informacja/komunikaty_prasowe/art468.html

wojkij
14-07-2009, 21:58
w jaki sposób "na szybko" sprawdzić obiektyw W OBECNOŚCI KURIERA

Ale jaki to ma sens? Każesz wypisywać kurierowi protokół z powodu bf/ff? On Cie przecież śmiechem zabije(a przynajmniej powinien)...

Sprawdzić to możesz czy coś nie jest fizycznie uszkodzone w transporcie, problemy z działaniem to już musisz sobie załatwiać z sklepem(10 dni na zwrot itd itp).