Zobacz pełną wersję : cienkosc AFa w 5D mkI
MateuszZ.
13-07-2009, 18:22
Witam
stałem sie szczesliwym posiadacze "starej" piątki. Nóweczka, na gwarancji.
Na szczescie ostrzy na wszystkich szkłach w punkt! zero BF/AF ale....
no własnie, zauwazyłem, że w kosciele albo na przyjeciu lubi czasem sie pomylic... I własnie nie wiem czy to wina tego cienkiego AFa jak powiadają czy mam cos zrypane.
U mnie jak trafi to jest w punkt, jak sie pomyli ... to potrafi przestrzelic tak ze ostry bedzie plan pare metrów za parą ... Ten typ tak ma ?
Jak sobie radzicie z AFem w starej piątce na pełnych dziurach oprócz robienia dubli sceny?
Było już wałkowane. Ta omylność dotyczy bocznych punktów, czy centralnego? Centralny powinien działać dobrze. Oczywiście nie w servo, które w 5d jest bardzo słabe. O dawna wiadomo, że 5d ma jedną poważna wadę - jest nią właśnie AF. Nie mniej centralny punkt i przekadrowanie stosowane przez użytkowników powinno dać więcej niż zadowalające efekty.
MateuszZ.
13-07-2009, 18:39
Było już wałkowane. Ta omylność dotyczy bocznych punktów, czy centralnego? Centralny powinien działać dobrze. Oczywiście nie w servo, które w 5d jest bardzo słabe. O dawna wiadomo, że 5d ma jedną poważna wadę - jest nią właśnie AF. Nie mniej centralny punkt i przekadrowanie stosowane przez użytkowników powinno dać więcej niż zadowalające efekty.
no mi na centralnym potrafi przewalic o pare metrow czasami ... hmmmm...
Na 20D takich problemow wogole.. ale w sumie... tam to na pełnych dziurach nie szalałem aż tak bo miałem BF ...
A może to wina canona 50 1.4 ktorą nabyłem dosłownie 5 dni temu, i ktorej jeszcze nie znam?
BTW, cały czas mówie o koscielno-weselnych waronkach oswietleniowych
MM-architekci
13-07-2009, 22:31
Czasem mi sie zdarzalo nie trafic , jedziesz na servo czy one shot ? Moze akurat trafiasz np w sciane za kims , przypadek , ciezko tak odrazu ocenic po tym co piszesz. Musi byc naprawde ciemno zeby piatka az tak sie wykladala.
MateuszZ.
13-07-2009, 22:38
Czasem mi sie zdarzalo nie trafic , jedziesz na servo czy one shot ? Moze akurat trafiasz np w sciane za kims , przypadek , ciezko tak odrazu ocenic po tym co piszesz. Musi byc naprawde ciemno zeby piatka az tak sie wykladala.
hmmm, na one-shoot... To moze ta nowa 50 1.4 jest trefna? niechciałbym jej wymieniac bo jak trafia to w punkt.
No nic zobaczymy na najblizszym slubie w sobote
a ja może złośliwie dodam jedno :) kupcie sobie analoga bez automatyki i znikną problemy z AF... ...według mnie cała seria cyfrówek Canona (no może poza jedynką) ma taki sobie AF.
A taki przestrzał na kilka metrów to widać w matówce więc można skorygować...
A mocno ta 50 klekocze? Chodzi mi o luzy wewnętrznego tubusa.
MM-architekci
13-07-2009, 22:53
Ile na ile cie nie trafia ? Sprawdz inne szkielko moze przy okazji jak masz mozliwosc. W trybe one shot tym bardziej rzadko kiedy problemy mam , no chyba ze bardzo malo kontrastowe cos jest to zaczynaja sie schody ale rzadko kiedy , w koncu z pewnej odleglosci wiekszej glebia tez nie tak papierowa wiec czasem mozna w cos "obok" lapac ostrosc i problemu nie bedzie. Oczywiscie nie zawsze sie tak da ;]
http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20
:arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=31397