Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: cienkosc AFa w 5D mkI

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie cienkosc AFa w 5D mkI

Witam

stałem sie szczesliwym posiadacze "starej" piątki. Nóweczka, na gwarancji.
    Na szczescie ostrzy na wszystkich szkłach w punkt! zero BF/AF ale....

no własnie, zauwazyłem, że w kosciele albo na przyjeciu lubi czasem sie pomylic... I własnie nie wiem czy to wina tego cienkiego AFa jak powiadają czy mam cos zrypane.

U mnie jak trafi to jest w punkt, jak sie pomyli ... to potrafi przestrzelic tak ze ostry bedzie plan pare metrów za parą ... Ten typ tak ma ?

Jak sobie radzicie z AFem w starej piątce na pełnych dziurach oprócz robienia dubli sceny?

Zablokowany

Domyślnie

Było już wałkowane. Ta omylność dotyczy bocznych punktów, czy centralnego? Centralny powinien działać dobrze. Oczywiście nie w servo, które w 5d jest bardzo słabe. O dawna wiadomo, że 5d ma jedną poważna wadę - jest nią właśnie AF. Nie mniej centralny punkt i przekadrowanie stosowane przez użytkowników powinno dać więcej niż zadowalające efekty.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    Było już wałkowane. Ta omylność dotyczy bocznych punktów, czy centralnego? Centralny powinien działać dobrze. Oczywiście nie w servo, które w 5d jest bardzo słabe. O dawna wiadomo, że 5d ma jedną poważna wadę - jest nią właśnie AF. Nie mniej centralny punkt i przekadrowanie stosowane przez użytkowników powinno dać więcej niż zadowalające efekty.
    no mi na centralnym potrafi przewalic o pare metrow czasami ... hmmmm...
    Na 20D takich problemow wogole.. ale w sumie... tam to na pełnych dziurach nie szalałem aż tak bo miałem BF ...

A może to wina canona 50 1.4 ktorą nabyłem dosłownie 5 dni temu, i ktorej jeszcze nie znam?

BTW, cały czas mówie o koscielno-weselnych waronkach oswietleniowych
    Ostatnio edytowane przez MateuszZ. ; 13-07-2009 o 18:42

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Czasem mi sie zdarzalo nie trafic , jedziesz na servo czy one shot ? Moze akurat trafiasz np w sciane za kims , przypadek , ciezko tak odrazu ocenic po tym co piszesz. Musi byc naprawde ciemno zeby piatka az tak sie wykladala.
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    Czasem mi sie zdarzalo nie trafic , jedziesz na servo czy one shot ? Moze akurat trafiasz np w sciane za kims , przypadek , ciezko tak odrazu ocenic po tym co piszesz. Musi byc naprawde ciemno zeby piatka az tak sie wykladala.
    hmmm, na one-shoot... To moze ta nowa 50 1.4 jest trefna? niechciałbym jej wymieniac bo jak trafia to w punkt.
    No nic zobaczymy na najblizszym slubie w sobote

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

a ja może złośliwie dodam jedno kupcie sobie analoga bez automatyki i znikną problemy z AF... ...według mnie cała seria cyfrówek Canona (no może poza jedynką) ma taki sobie AF.

A taki przestrzał na kilka metrów to widać w matówce więc można skorygować...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

A mocno ta 50 klekocze? Chodzi mi o luzy wewnętrznego tubusa.
    .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ile na ile cie nie trafia ? Sprawdz inne szkielko moze przy okazji jak masz mozliwosc. W trybe one shot tym bardziej rzadko kiedy problemy mam , no chyba ze bardzo malo kontrastowe cos jest to zaczynaja sie schody ale rzadko kiedy , w koncu z pewnej odleglosci wiekszej glebia tez nie tak papierowa wiec czasem mozna w cos "obok" lapac ostrosc i problemu nie bedzie. Oczywiscie nie zawsze sie tak da ;]
    no comment...

Uprawnienia umieszczania postów