Zobacz pełną wersję : szybka pomoc - ocena
Witam moją prośbę kieruję głównie do użytkowników sigmy 17-70, ale nie tylko. Obiektyw kupiłem po okazyjnej cenie w skelpie i do niedzieli 12.07.2009 r. mam czas na ewentualny zwrot. Poniżej wrzucę nieco zdjęc wykonanych tak na szybkiego tym obiektywem - nie chodzi mi o ocene merytoryczną tych zdjęć (to są tylko zwykłe cyknięcia), ale o jakość obiektywu, którymi były wykonane. Aparat 450D, jpgi bez żadnej obróbki. Czy wg Was, oczywiście na podstawie tych fotek, obiektyw "daje radę", czy raczej kwalifikuje się do oddania?
Zdjęcia są tutaj:
http://picasaweb.google.pl/rosimo66/Sigma?authkey=Gv1sRgCPWC7M_Ik6GDxwE#
Według mnie jest ok - coś złego zauważyłeś że pytasz?
szymekgd
10-07-2009, 23:55
Witam moją prośbę kieruję głównie do użytkowników sigmy 17-70, ale nie tylko. Obiektyw kupiłem po okazyjnej cenie w skelpie i do niedzieli 12.07.2009 r. mam czas na ewentualny zwrot. Poniżej wrzucę nieco zdjęc wykonanych tak na szybkiego tym obiektywem - nie chodzi mi o ocene merytoryczną tych zdjęć (to są tylko zwykłe cyknięcia), ale o jakość obiektywu, którymi były wykonane. Aparat 450D, jpgi bez żadnej obróbki. Czy wg Was, oczywiście na podstawie tych fotek, obiektyw "daje radę", czy raczej kwalifikuje się do oddania?
Zdjęcia są tutaj:
http://picasaweb.google.pl/rosimo66/Sigma?authkey=Gv1sRgCPWC7M_Ik6GDxwE#
Nie chce sie wymadrzac, ale jakosc fotek jest za slaba na dokladne ocenianie jakosci szkla, ale wydaje sie obiektyw jest OK...
Zdaję sobie sprawę, że zdjęcia są małe, ale chciałem pokazać więcej różnorodnych - tak, żeby sprawdzić obiektyw w różnych sytuacjach.
Pozdrawiam
W tych kadrach jakość jest o.k. i zgadzam się z szymekgd, że jakość zamieszczonych zdjęć nie pozwala dokładnie ocenić jakości szkła. Nie mniej to co pokazałeś jest o.k.
Generalnie jak mawiają bardziej doświadczeni koledzy 17-40/4L jest trochę lepszy od kita i jest w tym sporo prawdy.
Mac, robiłem porównanie tej sigmy i kita 18-55IS na zdjęciu tego plastikowego ludzika i na cropie kit jednak odstaje z ostrością
Dominik K
11-07-2009, 19:08
Potwierdzam to co powiedzieli poprzednicy.
Sam mam kita 18-55 IS i Twoja sigma moim zdaniem jest o wiele lepsza.
Według mnie nie musisz zmieniać tego obiektywu.