Zobacz pełną wersję : 450D vs 500D
rykowski
10-07-2009, 14:05
Witam
Jesli temat byl, to przepraszam. Przeszukalem forum od dzis do maja w pokojach, gdzie taki watek moglby byc. Jesli jest, prosze o info i zamkniecie watku.
Oba te aparaty, sa "prawie" blizniaczo podobne i oba rozwazam do kupna.
Fakty:
500D - 3200-3300zl
450D - 2500-2600zl
Roznice:
-Nowy procesor Digic III/IV
-Ekran LCD (liczba pixeli)
-Matryca
-Filmy HD
-ISO 3200
Fanem wielkim filmowania nie jestem. Czulosc 3200 dla mnie jako amatora nie jest az tak kluczowa.
Pozostaja tylko nowy procesor ,matryca, ekranik lcd (tu na korzysc).
I teraz pytanie. Czy sa jeszcze jakies inne parametry, w tych obu aparatach, ktore moga wplynac na amatora fotografii/lustrzanek, ktory dokonuje pierwszy raz wyboru?
Duzo poczytalem recenzji do tej pory na temat 450D i moge powiedziec ze mam jako taka wiedze na temat tego aparatu. 500D to nowy model. Nie posiada, ze wzgledu na krotki pobyt na rynku, az tylu opini, nie byl opisywany na forach. I boje sie (pewnie z braku wiedzy) ze np. wieksza matryca w 500D to wieksze szumy. A ze przesiadam sie z S3 to jest MOCNO przewrazliwiony w tej sprawie.
Poprosze szanownych forumowiczow o jakas porade w tej sprawie.
pan.kolega
10-07-2009, 16:40
Jeżeli liczysz na to, że ktoś Ci dostarczy usprawiedliwienia na zaoszczędzenie tych 700 PLN i będziesz podwójnie szczęśliwy, bo kupiłeś lepszy sprzęt i zaoszczędziłeś pieniądze, to niestety nic z tego. Szumy są mniejsze.
500D jest tylko lepszy pod każdym względem i nowszy. No i jeszcze zapomniałeś o face recognition!
Czy chcesz wydać te 700 zł to już musisz zdecydowć sam. A ekranik jest świetny.
Szumy są mniejsze.
Ponadto większy zakres tonalny (450D pod tym wzgledem wypada fatalnie, nawet 1000D go przewyższa), ale co by nie mowić o filmach ekranach itp itd, to uważam, że płacenie ponad 3kPLN za xxxD canona to kpina:roll:* 50D wchodzil na rynek za 3 i pół tysia.
*Nie bedę wypominał zamierzchłych czasów kiedy 300D kosztował bodaj.. 6000zł?:mrgreen:
Dominik K
10-07-2009, 16:49
W porównaniu cena/jakość lepszy wydaje się 450d.
Sam posiadam 1000d i miałem podobny dylemat (1000d/450d). Miałem przez krótki czas do testów te body i zdecydowałem się na 1000d. Różnica nie jest wielka. Ważne dla Ciebie jest to, że musisz mieć w ręku obydwa body i je przetestować Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
stdanielo
10-07-2009, 16:56
parę dni temu testowałem w Fotojokerze 500D i muszę stwierdzić, że ISO 1600 jest genialne, ja biorę na dniach.
giltoniel
10-07-2009, 17:24
jako użytkownik 450D mogę powiedzieć, że dynamika tonalna tego body nie zachwyca. Podobno w 500D jest o wiele lepiej. Plusy już zostały wymienione, ale nad jednym się zatrzymam: wyświetlacz LCD. To co widzisz na 450D jest odwrotnie proporcjonalne do tego co zobaczysz na ekranie komputera ;) Może przesadzam, ale b. często, wyświetlacz w 450D utrudnia mi ocenę zdjęcia - a 500D równa się już w tym względzie z nikonem D90.
czemu porównałeś do nikona a nie do 5DmkII lub 50D.
Merauder
11-07-2009, 19:46
jako użytkownik 450D mogę powiedzieć, że dynamika tonalna tego body nie zachwyca. Podobno w 500D jest o wiele lepiej. Plusy już zostały wymienione, ale nad jednym się zatrzymam: wyświetlacz LCD. To co widzisz na 450D jest odwrotnie proporcjonalne do tego co zobaczysz na ekranie komputera ;) Może przesadzam, ale b. często, wyświetlacz w 450D utrudnia mi ocenę zdjęcia - a 500D równa się już w tym względzie z nikonem D90.
Ja mam zgola odmienne odczucia jesli chodzi o LCD. Wydaje mi sie, ze troche przesadzasz.
pan.kolega
11-07-2009, 20:29
Chociaż 500D jest ewolucyjnie lepszy pod każdym względem (z wyjątkiem spadku szybkostrzelności z bodaj 3.5/s do 3.4/s :roll:) nie mogę potwierdzić żadnych szczególnych niedomagań 450D.
Ekran 450D jest najlepszym ekranem Canona przed nowymi wyświetlaczami w 5DMkII, 50D i 500D. Taki sam jak w flagowej puszce Canona 1DsMkIII. Rozdzieczość jest jaka jest, 230,000 pixeli, i nie ma w nim nic szczególnego co by przeszkadzało, poza samą rozdzielczością. Powierzchnia ekranu łatwo sie czyści, i chociaż 500D ma być bardziej przeciwodblaskowy, może wolałbym powierzchnie z 450D. (Tak samo z obudową: powierzchnia 500D jest matowa i szorstka jak pilnik do paznokci i pozostają ślady. Jest OK, ale może wolę bardziej gładki 450D).
Nie widzę żadnego problemu z DR w 450D. W niektórych testach ktoś tam się skarżył na kiepskie DR na niskich ISO. To jest nieporozumienie. Z moich testów wynika, że w stosunku do starszych puszek DR została nieco przesunięta w stronę świateł kosztem cieni, właśnie na niskich ISO, głównie 100. Co jest logiczne, bo jeżeli nastawiamy ISO 100, to znaczy, że jest jasno, (np w słońcu) i zależy nam bardziej na niewypalonych światłach, niż na cieniach. To jest jakby pierwszy stopień "priorytetu świateł" którego nie da się wyłaczyć. Niestety mało dokładni masowi teściarze tego nie dostrzegają, starają się wyciągać cienie na ISO 100, widzą wiecej szumu i płaczą, bo nie dostrzegają, żę długość kołderki jest taka sama, tylko jest przesunięta w strone stóp. 450D radzi sobie ze światłami o wiele lepiej niż np. 20D na ISO 100.
Na wyższych ISO już tego przesunięcia nie ma.
rykowski
12-07-2009, 21:49
Szczerze powiem, ze te 700zl to bym nawet jeszcze jakos wysupłał. Moje pytanie padlo m.in. dlatego, ze balem/boje sie ze: wady i zalety 450 sa powszechnie znane( duzo recenzji, duzo galerii ze zdjeciami, wiele wpisow o powtarzajacych sie problemach ). A 500D to nowy sprzet od bodajze maja na rynku. No i wiadomo, ze "spece od recenzji" (dpreview i inne), albo chociazby tacy szanowni forumowicze jak Wy tutaj mieli mniej okazji do oceny tego modelu niz w przypadku 450D.
Chociaz spotkalem sie z opinia, i pewnie jest w tym troche prawdy, ze skoro to moj pierwszy sprzet lustrzany, to i tak tych roznic moge nawet nie rozpoznac. Ala wiadomo, lepiej zawczasu zapytac "praktykow" niz samemu w sklepie sluchac marketingowego bełkotu sprzedawcow i podjac nietrafna decyzje.
No i kolejna rzecz, ze samo body to i tak pewnie polowa klopotu bo zdjecia zaleza w duzej mierze od fotografa i obiektywu (ale to prawie juz off topic i moze nie rozwijajmy).
p.s Bylem w sklepie, no jak dla mnie to oba body wygladaja i leza w reku prawie tak samo.
Który EOS'ik oceniacie jako lepszy? EOS 450D czy 500D?
Chyba oczywiste, że 500d jest lepszy? Kwestia raczej tego, czy warto dawać za niego tyle kasy, kiedy 40d jest tańszy...
janekmatrix
25-07-2009, 16:58
Ja kupiłem jakiś czas temu C450 i jestem zadowolony ale troszkę teraz żałuję że nie brałem 40D.Jak chcesz coś bardziej pro to bierz C40,będziesz zadowolony.
sirgerwazy
25-07-2009, 16:59
Który EOS'ik oceniacie jako lepszy? EOS 450D czy 500D?
zalezy do jakich celow zamierzaz uzywac ten aparat i ile chcesz wydac na calosc sprzetu foto?? moze 450d i jakis inny obiektyw ??
duzo pytan na ktore musisz sobie sam odp ;)
pozdrawiam
jak chcesz kręcić filmy to 500D jeśli nie potrzebujesz tego to 40D :)
armageddon
26-07-2009, 22:10
zdecydowanie 400D a najlepiej tak jak koledzy pisza, 40D. mnie w 500D martwi przepakowana matryca. Moze i minimalnie wiekszy DR ale po co takie ciezkie pliki nosic?
Miałem podobny dylemat i wybrałem 450d.
Konia z rzędem temu kto wypatrzy różnice na fotkach zrobione 1000d/450d/500d/40d
A różnice cenowe są dość spore.
Brałbym 1000d gdyby nie ta jego "plastikowość" aż do przegięcia.
Za to cena w okolicach 1600 zł jest bardzo dobra.
Zwróć uwagę, że za korpus 500d możesz mieć dwa korpusy 1000d.
Jeśli na fotkach zobaczysz różnice między nimi to gratuluję wzroku.
Pomiędzy 1000d i 500d jest jeszcze do kupienia 450d - aparat o jakości wykonania 500d w cenie niewiele wyższej od 1000d.
40d i 50d są też bardzo dobre ale ciężkie. W typowo amatorskim, rekreacyjnym zastosowaniu lżejsze 1000d/450d/500d są bardziej poręczne i nie spowodują oberwania ramienia przy dłuższym noszeniu w małym pokrowcu typu "kolt".
miki450: różnica między tymi aparatami nie polega tylko na tym jaki obrazek wypluwają. Są różnice w budowie, AF, LCD, szybkością i ilością zdjęć seryjnych czy nawet posiadaniem możliwości LV czy filmów HD. Wybór aparatu nie jest tak kuriozalnie prosty, jak stwierdzenie - nie ma różnic w zdjęciach. To wobec tego po co przepłacać, można kupić używane 350D za 800zł - cena jak za lepszy kompakt (i za 2 korpusy zapłacisz tyle co za 1000d) i różnicy w zdjęciach też nie będzie...
Z drugiej strony 450D wg. optycznych ma raczej nie dopracowaną ze względu na DR, tak więc różnice ma też są spore. To czy rozpozna się zdjęcie z jednego czy drugiego aparatu w stanie surowym to jedno, ale to co się da osiągnąć z RAW'a to drugie...
wg mnie do duzych iso 500d jest na prawde dobre, jakosc zdjec, czy nawet filmow jest wysoka. zreszta jest watek o 500d. pytanie jest tak ogolne ze jakakolwiek odpowiedz Ci nie pomoze..
sprecyzuj - zastosowania, ogolna kwota itd;)
Merauder
27-07-2009, 11:03
miki450: różnica między tymi aparatami nie polega tylko na tym jaki obrazek wypluwają. Są różnice w budowie, AF, LCD, szybkością i ilością zdjęć seryjnych czy nawet posiadaniem możliwości LV czy filmów HD. Wybór aparatu nie jest tak kuriozalnie prosty, jak stwierdzenie - nie ma różnic w zdjęciach. To wobec tego po co przepłacać, można kupić używane 350D za 800zł - cena jak za lepszy kompakt (i za 2 korpusy zapłacisz tyle co za 1000d) i różnicy w zdjęciach też nie będzie...
Z drugiej strony 450D wg. optycznych ma raczej nie dopracowaną ze względu na DR, tak więc różnice ma też są spore. To czy rozpozna się zdjęcie z jednego czy drugiego aparatu w stanie surowym to jedno, ale to co się da osiągnąć z RAW'a to drugie...
Co do tych roznic to...
Zdjecia seryjne, przynajmniej wedle oprtycznych na korzysc 450-ki. Roznica znikoma, ale skoro chesz szukac roznic.
AF w 450D bardzo dobry jak nate klase, potwierdzone przez userow i testy na optyczne, zdaje sie przy 500-tce optyczne juz nie pialy tak z zachwytu.
Co do DR, zgoda. Tylko, ze z userow tego apratu nikt na DR nie narzeka.
Takze nie demonizuj, bowiem zdaje sie, ze rzuciles pare ogolnikowych roznic nie powolujac sie na nic. Jak zajrzymy do zrodla chociazby do optycznych okazuje sie, ze 450-tce w porownaniu do 500-tki nie taki straszny. Nie mowie, ze 450D jest lepszy, ale nie ma co go stawiac na straconej pozycji opierajac sie na marketingowej papce. Podajac smieszny przyklad z 350D mogles zauwazyc, ze to kilka sprzetow wstecz i tutaj juz przepasc moze byc widac, czego raczej nie dojrzysz pomiedzy obecnym modelem i jeden w tyl.
To podobna kwestia jak w 40D/50D, znajdziesz wielu takich, ktorzy w dalszym ciagu kupia 40D, bo nie ma przepasci pomiedzy tymi puszkami, analogicznie do seii xxxD, kosztem np lepszego szkla.
Konia z rzędem temu kto wypatrzy różnice na zrobione 1000d/450d/500d/40d
Mearuder: Pisząc swój wywód miałem na myśli raczej ten target puszek co wyżej niż samo porównywanie 450D vs. 500D. W takim pojedynku różnice są takie jak mówisz...
Grisha - 500d ma jeszcze słabszy DR niż 450d a najlepszy ma 1000d ;)
Wg testów oczywiście :)
Jeszcze raz napiszę: spróbujcie odróżnić fotki zrobione tym samym szkłem podpiętym do body 1000d/450d/500d/40d - jak zobaczycie różnice to naprawdę czapka z głowy.
Mam na myśli normalne oglądanie i wydruki, nie żadne dziwne analizy bateryjek i kartek do testów.
Jasne, że 40d jest optycznie lepiej wykonane ale też sporo (prawie 2x) cięższe od 1000d/450d/500d.
Celność i szybkość AF? Jasne, że jest ważne. Ale ktoś kto zna własne potrzeby i oczekiwania odnośnie sprzętu, nie zadaje pytań na forum, tylko sprzęt testuje osobiście i kupuje pod konkretne oczekiwania.
Do tego celny i szybki AF ma każdy Canon EOS.
Wiem, że jestem tu "świeży' i zaraz mi to pewnie ktoś wytknie ale fotki robiłem jeszcze Zenitem (a po drodze był też inny sprzęt), którego pewnie mało kto tu zna, więc jakąś tam (mikrą, ale zawsze ;) )wiedzę posiadam.
Wiem, zaraz się dowiem, o tym jaki to super celny i precyzyjny AF ma 1ka - ale mam nadzieję, że piszemy tu o zastosowaniach amatorskich, czyli półce od lekkiego 1000d do ciężkiego 50d.
Faktem jest, że 500d jest trochę jednak przeceniony.
Zyskałby pewnie znacznie większą popularność po wycofaniu z rynku 450d i obniżeniu ceny do realnego poziomu 2300-2500 zł..
Zakładam, że jak ktoś pyta na forum o sprzęt, to tak naprawdę nie ma pojęcia co chce, nie potrafi określić własnych potrzeb.
Ile to roboty podejść do MM czy innego foto sklepu, wziąć w garść 40d/50d/500d/450d/1000d, podpiąć to samo szkło i sobie porównać przyjemność pracy każdym z nich?
Przynieść do domu kartę i porównać zdjęcia?
Jeżeli chodzi o obrazek to się zgodzę, że różnic wielkich się nie znajdzie. DR z 500D, zależy jak rozpatrywać. Po pierwsze DR jest zależny od szumu, więc przy zmniejszeniu 15mpx przy wywoływaniu, może się okazać, że wyjdzie historia jak sRAW z 50D (+1ev do DR w do 203/30d - wg. optycznych ;) ) Co nie zmienia jednego faktu: Wielkiej różnicy na zdjęciach nie będzie.
I tutaj dla początkującego koniec ułatwień. Ktoś kto się przesiada z kompaktu jest raczej zielony w temacie i kupi sobie 1000d takim właśnie tokiem myślenia: a na co mi jakiś super AF, na co mi coś tam, na co mi coś tam... To mi wystarczy. Moim zdaniem to jest myślenie: "myślę, że wiem co chce". Prawda jest taka, że to zupełnie inny temat jak kompakt. AF tutaj gra sprawę priorytetową i jak jak dajmy na to 1/10 zdjęć będzie nie trafione na 1000d to przy 1/100 z 40D to różnica, którą zauważy każdy kto się z kompaktu przesiądzie, gdzie każdą fotę miał "ostrą". Wtedy zaczyna się dorastanie do tego, że 1000d to nie taka jednak super fajna puszka i jednak nie tego potrzebowałem.
Dążę, do tego, że nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że jak nie widać różnicy w obrazkach to po co przepłacać. 1000d wg mnie to jest marketingowy aparat, dla ludzi którzy przesiadają się z kompaktów i nie rozumieją wielu spraw związanych z kupnem, użytkowaniem i posiadaniem dslr. Są spore różnice w AF w porównaniu 1000D vs. 40D. Fakt - można nie wykorzystać pełni potencjału 40D, lecz odsetek trafionych ujęć będzie na pewno większy. Dodatkowo dochodzi budowa, jakość wykonania i inne.
Jak ktoś wie co chce to wtedy tematu nie ma, jednak my rozpatrujemy kogoś kto się o coś pyta i chce się dowiedzieć co wybrać 450D czy 500D. Tutaj doradzanie 1000D bo jest dwa razy tańczy i obrazek będzie podobny jest wg mnie nie na miejscu, bo 1000D nie oferuje tego 450D czy 500D pod względem komfortu użytkowania (pomijam LV i HD bo to uznaje za ficzery).
Co do tematu... Ja bym brał 500D jeżeli oczywiście jest na to kasa. Uzasadnienie: Jeżeli chodzi o obrazek to tutaj się rozwodzić nie będę. Wg. mnie osobiście 15mpx matryca jest lepsza od tej w 450D, ze względu na wyniki jakie uzyskuje się po obróbce na 15mpx i zjazdu do tego co prezentuje w internecie czy na wydruki czyli do ok 5-6mpx. Wg mojej opinii jest to krok w dobrą stronę. Jeżeli chodzi o AF to tutaj różnic wielkich nie ma. LCD - w 500D jest lepszy LCD, który warto docenić. Jak ktoś lubi LV to w 500D jest bardziej dopracowany. No i koronny ficzer - filmy HD. Jak ktoś widzi u siebie zastosowanie, to wtedy wybór jest prosty.
Z drugiej strony, zakup tańszego 450D nie będzie złym wyborem. Na pewno jest lepszym wyborem pod względem cena/jakość niż 500D, lecz oferuje mimo wszystko mniej. Tutaj już trzeba sobie samemu odpowiedzieć czy różnicy w matrycy, lcd, LV i opcją filmy HD są mi potrzebne czy nie. Jak nie to 450D i spokój. Jak są i jest kasa na 500D to brać 500D.
Merauder
27-07-2009, 11:44
Faktem jest, że 500d jest trochę jednak przeceniony.
Zyskałby pewnie znacznie większą popularność po wycofaniu z rynku 450d i obniżeniu ceny do realnego poziomu 2300-2500 zł..
No z cena to pojechali, 450D w grudniu czyli ok pol roku po premierze kosztowalo polowe z tego co teraz 500D. Inna sprawa, ze ta cena tez jest podytkowana czym innym niz 450-tki.
Jednak nie zmienia to faktu, ze w cenie 500D mamy praktycznie D90, wiem wiem, to brzydkie zolte logo :) Ale tak serio w tym momencie jak bym stal przed wyborem systemu, grubo bym sie zastanowil. W cenie 500D jest tez 40D i tutaj raczej bym nie mial watpliwosci.
system czyszczenia matrycy w 450 d jest słaby - kupiłem nówke, porobiłem kilka fotek i jak sie później okazało na zdjęciach pojawiła się "plamka". System czyszczenia nie poradził sobie z nią.
Macie jakies rady jak sprawie wyczyścić matryce ręcznie ?
Macie jakies rady jak sprawie wyczyścić matryce ręcznie ?
http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20 + "czyszczenie matrycy"
kuba1012
18-08-2009, 22:37
Planuje zakup lustrzanki, a jako ze dopiero zaczynam moją przygode z fotografia chciałem sie was poradzic. Zainteresowały mnie modele 450d i 500d z obiektywami kitowymi. Pierwszy mozna dostac za 2400zł natomiast drugi za ok 2950zł. I tu pojawia się moje pytanie czy oplaca się dokladać 550zł do wyższego modelu(od razu zaznaczam ze mozliwosc krecenia filmów raczej nie bedzie mi potrzebna)??
Chyba ze moze znacie jakies lepsze alternatywy w cenie do ok 2800zł.
Chciałbym powiedzieć ze na razie za bardzo nie znam sie na fotografii, dlatego nie wiem jakie opcje w aparacie bedą mi potrzebne najbardziej, po prostu chcę się nauczyć pstrykać :-D A zalezy mi na tym, zeby później, jak sie okaze ze fotografia mnie wciągnie, nie okazało się że jadnak sporo temu aparatowi brakuje.
Odnośnie obiektywow to nastepny planuje sobie kupic na gwiadkę, bo jak na tą chwilę nawet gdybym chciał sobie kupic jakis porzadniejszy to nie wiem jaki bylby dla mnie najlepszy, do krajobrazów, makro a moze portretów....
Z góry dziękuje wam za pomoc :)
sbogdan1
18-08-2009, 22:41
Wykreśl jedno zero wywal piątkę połącz to i kup sobie 40stkę.
kuba1012
18-08-2009, 22:54
No tak, najlepiej byłoby kupić 40d, ale cena to ok 3000zl za samo body i do tego dochodzi jeszcze jakis dobry obiektyw za ponad 1tys...
No niestety na az tyle mnie nie stac w tej chwili...
No tak, najlepiej byłoby kupić 40d, ale cena to ok 3000zl <...> niestety na az tyle mnie nie stac w tej chwili...
40d kosztuje prawie tyle samo co 500d/róznica poniżej 300pln/-jeśli nie chcesz kręcić filmów aparatem, to ta rada z 40d jest O.K.
ponadton
18-08-2009, 23:08
Witam
Na początek wystarczy 450D. Do tego torba + karta pamięci + filtr UV dla osłony obiektywu + ewentualnie dodatkowy akumulator (zamiennik) i ....w tych pozostałych 550 PLN mało co zostanie. Jak spodoba Ci się przygoda z lustrzanką to pomyśl o 50/1.8 + używana lampa błyskowa z serii 380 EX, i na wakacje jakieś tele nie koniecznie z IS. Jeśli nie masz zamiaru rozbudowywać szklarni, najlepiej od razu obiektyw spacerowy np.18-200, abyś później nie narzekał na brak zooma w trakcie wizyty w zoo, lub na nieoczekiwanym wyjeździe, ale i cena podskoczy do ok. 3900.
Pamiętaj, im dłużej będziesz się zastanawiał, tym bardziej będziesz mniej pewny swojego wyboru..
Pozdrawiam
sbogdan1
18-08-2009, 23:10
No niby tak ,40 droższa jest bez dwóch zdań ale tylko z pozoru ,kupisz z kitowym szkłem i masz w miarę szeroko to tak na początek ,potem możesz porozglądać się za czym lepszym a może wybierzesz coś z tele...
Wiem że trudno się zdecydować jak się ma ograniczony budżet w każdym bądź razie nie musisz kupować wszystkiego na raz a te parę stów moim zdaniem warto dołożyć.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witam
Na początek wystarczy 450D. Do tego torba + karta pamięci + filtr UV dla osłony obiektywu + ewentualnie dodatkowy akumulator (zamiennik) i ....w tych pozostałych 550 PLN mało co zostanie. Jak spodoba Ci się przygoda z lustrzanką to pomyśl o 50/1.8 + używana lampa błyskowa z serii 380 EX, i na wakacje jakieś tele nie koniecznie z IS. Jeśli nie masz zamiaru rozbudowywać szklarni, najlepiej od razu obiektyw spacerowy np.18-200, abyś później nie narzekał na brak zooma w trakcie wizyty w zoo, lub na nieoczekiwanym wyjeździe, ale i cena podskoczy do ok. 3900.
Pamiętaj, im dłużej będziesz się zastanawiał, tym bardziej będziesz mniej pewny swojego wyboru..
Pozdrawiam
Tak nie ma to jak kolekcjonowanie szkiełek
No niby tak ,40 droższa jest bez dwóch zdań ale tylko z pozoru ,kupisz z kitowym szkłem i masz
Jak jesteś początkujący,to dobra rada-zaczniesz od kita/taki zestaw kupisz za ok.3500pln/, a potem ocenisz o co rozszerzyć szklarnię.
A co można zdziałać kitem można obejrzeć w tym wątku:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30159
kuba1012
18-08-2009, 23:27
teraz jak patrze na allegro to najtańszy 40d z kitem 18-55 kosztuje 3400zł
Zależy mi na tym aby kupic aparat z fakturą, bo moge sobie wtedy odliczyc, tak więc używany raczej ciężko bedzie jakis fajny znalezć.
Watro dokladać tego tysiąca do 40d??
sbogdan1
18-08-2009, 23:33
Tutaj na forum CB jest kilku dobrych i godnych zaufania Tipów podpytaj co za ile, może akurat będą mieć coś taniej , choćby Cichy/Kuba Cichocki lub Towersivy. Warto podpytać to nic nie kosztuje.
kuba1012
18-08-2009, 23:38
ale to oni sprzedają aparaty, mają firme jakąś, czy jak to wygląda? :)
kuba1012
19-08-2009, 09:00
Wiecie co chyba zdecyduję się na zakup 40d, bo znalazłem na allegro z fakturą za 2500zł uzywanego z przebiegiem 8000 zdjęć. Tylko do tego pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego obiektywu, kompletnie nie wiem jaki byłby najlepszy dla początkującego, chyba jakiś taki z uniwersalnym zakresem ogniskowych....
No i dodam, że cena raczej nie mogłaby przekroczyc 900zł, wiec sklaniam sie ku jakiemus uzywanemu
grzybek_75
19-08-2009, 09:19
bardzo dobra decyzja,
ja przesiadłem się w czerwcu z 450 na 40. zmalał mi znacznie odsetek zdjęć z nietrafioną ostrością. poza tym ergonomia i mniejszy hałas nie są dla mnie bez znaczenia.
kupiłem używkę z gwarancją do stycznia, przebiegiem 3k i kartą ekstremeIII/4GB za 2450.
obiektyw kup na początek z jak największym zakresem ognisk. - porobisz foty i potem samo Ci wyjdzie jakich ogniskowych potrzebujesz. spokojnie może być używka - i tak pewnie ją niebawem sprzedasz jak wciągnie Cię ten sport ;)
pozdrawiam
pozostaje jeszcze dobór odpowiedniego obiektywu, kompletnie nie wiem jaki byłby najlepszy dla początkującego, chyba jakiś taki z uniwersalnym zakresem ogniskowych....
No i dodam, że cena raczej nie mogłaby przekroczyc 900zł, wiec sklaniam sie ku jakiemus uzywanemu
Kup canona 17-85/4-5,6 IS USM- w FJ jest do kupienia /nówka/ za 999pln.
mozesz kupic obiektyw KIT 18-55 + staleczke 50 1.8 to wyjdzie Ci cos kolo 600 zl. co prawda lepszym wyborem bylby KIT + 85 1.8 ale to juz kwestia kolo 1800 zl bodajze. a z 40D naprawde bedziesz zadowolony. chyba ze chcesz cos dlugiego to wtedy zestawik typu 18-55 + 55-250.
kuba1012
19-08-2009, 12:03
Chyba zrobię tak, że na razie kupię kita 18-55 is za 400zł, a poźniej może uda mi się wylicytować jakiś fajny lepszy obiektyw uzywany (np. ten 17-85 is, czy coś dlugiego).
I jeszcze mam jedno pytanie - bo okazało się, że ten 40d za 2500zl jest bez gwarancji producenta, tylko 10 dni rozruchowej. Opłaca mi się kupować ten sprzet, wiedzac że nie ma gwarancji? Czy duże jest prawdopodobieństwo że może się coś popsuć?
Widywało się informacje o usterce migawki 40D przy kilkunastu tysiącach przebiegu.
Ale myślę że o każdym modelu za czasów świetności pisze się więcej... i tych dobrych i złych ciekawostek. Ja się zdecydowałem. Kupiłem z przebiegiem 24tys bez gwarancji.
KIT za 400zł ? Może też używany za 300...
kuba1012
19-08-2009, 12:41
No chętnie bym uzywany kupil za 300zł, ale niestety na allegro nie ma zadnej uzywki...
Ale znalazlem za to nowego za 340zł w sklepie FotoJulia
A co do migawki, to Canon mowi, że 100 000 zdjec powinna wytrzymac, czyli mi sie wydaje ze jak padnie po np. 20 000 to powinni ja naprawic za darmo, nawet jak sie gwarancja skonczyla.
A tak wogole to ile moze kosztowac wymiana migawki?
Jak nie masz gwarancji to nic nie muszą ;) Kosztu wymiany nie znam.
Kiedyś interesowałem się ile by kosztowała wymiana migawki w 350d. Pytałem w nieautoryzowanym serwisie i powiedziano mi że się nie opłaci ale mogą zaoferować regenerację za jakieś 300zł + wysyłka.
...ale po co się martwić na zapas ? Ile migawek padło przed planowanym przebiegiem ? Jeśli było by to więcej niż 5% to pewnie skończyło się to konkretnym nagłośnieniem sprawy.
kuba1012
19-08-2009, 17:11
A jakies inne czesci w aparacie tez sie mogą popsuć jak migwka??
tzn oczywiście ze moga sie popsuc, ale czy zdarza sie to dosc czesto?
ponadton
19-08-2009, 20:11
Kup canona 17-85/4-5,6 IS USM- w FJ jest do kupienia /nówka/ za 999pln.
Jeśli kupisz przy okazji body, inaczej cena będzie wyższa.
A jakies inne czesci w aparacie tez sie mogą popsuć jak migwka??
tzn oczywiście ze moga sie popsuc, ale czy zdarza sie to dosc czesto?
Nie ma reguły. Kupisz nowy aparat i też może przytrafić się awaria, kupisz używaną lustrzankę i może posłużyć kilka lat....
Oczywiście 40D będzie jeszcze lepszym wyborem :-D
bigmaras
19-08-2009, 20:24
Kuba1012
Ja mam prawie nieużywany kit 18-55 IS na zbyciu, jeszcze na gwarancji (ale kończy się niedługo) + filtr hoya dorzucam, który był od pierwszego dnia założony. Obiektyw był w komplecie z 450D jednak jakiś czas temu rozszerzyłem zestaw o kilka szkiełek i jest on mi zbędny. Z ceną możemy się dogadać. Jutro wystawiam go na allegro. W razie czego pisz na pw albo m.raczynski@gmail.com
Jeżeli padnie migawka przed 100 tyś to serwis wymienia za darmo. Było o tym wielokrotnie na forum :)
Misiek87
21-08-2009, 12:04
Nawet po okresie gwarancji? :)
Ja mam 17-85 IS, ktory bede chcial sprzedac. Z zalem, ale niestety - pojdzie razem z lampa 430exII bo w ogole nie uzywam i za to kupie 70-200 f4 :).
Nawet po okresie gwarancji :)
kuba1012
21-08-2009, 20:13
Dzisiaj bylem w sklepie, żeby porównać sobie 450d i 40d i naprawde zobaczylem dlaczego wszyscy mi go tak polecają - to jest ogroomna różnica. Trzymając 450d, czuję że jest jakoś tak bardzo plastikowo, prawa ręka jakoś tak dziwnie się nie mieści i w ogóle taki niedosyt, natomiast biorąc do ręki 40d czujesz, że trzymasz prawdziwy aparat, wykonanie super, idealnie leży w ręce - po prostu perfekt. :-D To ostatecznie rozwiązało moje wątpliwości co do tego który aparat wybrać. Teraz jeszcze się zastanawiam, czy kupić tego uzywanego za 2500zl, czy nowego w sklepie fotojulia za 2750zł, ale chyba wezmę tego drugiego, bo jest z gwarancją, wszystko pewne, ze nie bedzie rys, czy uszkodzen :-D
No i jeszcze obiektyw do tego ale raczej na pewno bedzie to kit.
sbogdan1
21-08-2009, 20:57
Nie zastanawiaj się tylko bierz , nówka to nówka ...
kuba1012
22-08-2009, 19:17
Ok. Teraz została jeszcze kwestia karty pamięci. Mam wziąć pierwszą lepszą, czy wg was jaka bylaby najlepsza, w cenie ok. 60zł?? rozmiar pewnie 4gb
Misiek87
22-08-2009, 21:13
Nie oszczedzaj na karcie. Ma byc szybka. Nie po to kupujesz korpus co ma mozliwosc zrobienia 6 kl/s jesli nie nadazy za tym karta. Sandisk Extreme III co najmniej :). 4gb to tez minimum :)
Ja mam pretec 233x i też polecam - porównywalna do sandiska ale zawsze tańsza kilkadziesiąt zł, no i mniejsze ryzyko że trafimy na podróbkę.
wejdz na agito.pl tam jest karta Sandisk Extreme III 8 GB w cenie 172 zl to jest bardzo dobra cena. albo jeszcze lepiej 16 GB za 291 zl !
kuba1012
22-08-2009, 23:19
No może, ale narazie troche wolałbym coś tańszego, bo body + kit wyjdzie mnie 3088zł + wysyłka, więc to trochę dużo jak na jeden raz. :-D Pomyślę chyba nad tym pretec 233x albo nad http://www.allegro.pl/item713537060_pqi_cf_4gb_233x_35mb_s_promocja_bial ystok_ss.html
Tomeksad2
23-08-2009, 07:26
Tu jest wątek o kartach do 40D
http://canon-board.info/showthread.php?t=30653
Misiek87
25-08-2009, 09:16
Dzisiaj w gazecie widziałem dodatek z MediaMarkt. Nie pamiętam już czy chodziło o całą Polskę (ale raczej tak), ale był tam 500d + 18-55 za 2900. Jednak jest to "wielka wyprzedaz" wiec pewnie MASAKRA bedzie. Ja kupowałem mój gdy były zakupy bez vatu i musiałem ostro walczyć :)
A ja do 40D mam wolą kartę. Na początku myślałem, że będę żałował że zaoszczędziłem.
Jednak bufor w tym aparacie jest na tyle duży dla mnie - nie fotografuję sportu - że jeszcze nigdy mi się nie zapełnił.
APARAT CANON EOS 500D czarny+EF18-55 IS - kosztuje poniżej 2900zł ( z przesyłką ) - nie tylko w jakiś MediaMarktach
kuba1012
06-09-2009, 22:43
A co sądzicie o obiektywie Sigma 18-200 mm DC OS do Canona 40d?
Będzie dobry jak na początek?
... czyli co na początek?
Szanowni Canoniarze (brzmi jak fani Arsenalu :mrgreen:).
Chodzę po forach, czytam i analizuję. Z tego całego mojego myślenia wychodzi mi na to, ze jak na start, to chyba najlepsza byłaby używka z serii 450d lub 500d. Rozważam na ile potrzebne mi to drugie - do kręcenia filmów mam niby kamerę, aczkolwiek wiecie jak to jest w podróżach, czasami im mniej sprzętu ze sobą tym lepiej (plaza, miasta, krajobrazy itd itp).
Idea jest to, aby coś kupić na start, spróbować załapać bakcyla i jak się powiedzie, to ewentualnie wymienić na coś lepiej puszkowatego.
Co byście radzili. Wszelkie celne sugestie będę szczerze doceniał i z góry za nie dziękuje.
Pełen pokory ;-)
T.
PS Na chwile obecna - cyfrówka Panasa Lumix FZ18
Tezet-gdynia
05-01-2011, 20:49
A jaki budzet zalozony ? Na samo body czy z zestawem szkiel na poczatek ? Co najbardziej Ci sie podoba w tym Panasoniku, a co najbardziej denerwuje. Bedzie latwiej ;)
A jaki budzet zalozony ? Na samo body czy z zestawem szkiel na poczatek ? Co najbardziej Ci sie podoba w tym Panasoniku, a co najbardziej denerwuje. Bedzie latwiej ;)
Hm, no zestaw to za dużo powiedziane. Nie wiem, ale mam wrazenie ze powinienem startować z kitowym, żeby wiedzieć czego brakuje i w którą stronę iść.
W Panasie jako tako nic mnie nie denerwuje, bardziej wkurza mnie sąsiad który już dawno ten etap ma za sobą i łacha ze mnie oraz zrobionych przeze mnie zdjęć drze ile wlezie :twisted: No nie może tak być.
Budżet - na starcie chcę w 2k się zmieścić. Gdyby okazało się ze bakcyl nie zostanie łyknięty, to straty będą minimalne.
michael_key
05-01-2011, 20:57
Oba korpusy są warte uwagi. Ja zaczynałem od 450D + 18-55 IS. Zmieniłem swojego Kodaka DX7590.
Na naszym forum są, aż jeden (http://canon-board.info/showthread.php?t=51391), drugi (http://canon-board.info/showthread.php?t=50462), trzeci (http://canon-board.info/showthread.php?t=60410) i czwarty (http://canon-board.info/showthread.php?t=49860) temat dotyczący Twoich wątpliwości :wink:
Oba korpusy są warte uwagi. Ja zaczynałem od 450D + 18-55 IS. Zmieniłem swojego Kodaka DX7590.
Na naszym forum są, aż jeden (http://canon-board.info/showthread.php?t=51391), drugi (http://canon-board.info/showthread.php?t=50462), trzeci (http://canon-board.info/showthread.php?t=60410) i czwarty (http://canon-board.info/showthread.php?t=49860) temat dotyczący Twoich wątpliwości :wink:
dzięki
ciekawe informacje z sugerowanych wątków sa takie, ze pominąłem w rozważaniach 40D
natomiast co do 450 (obydwa to będą cytaty):
1. Jeżeli liczysz na to, że ktoś Ci dostarczy usprawiedliwienia na zaoszczędzenie tych 700 PLN i będziesz podwójnie szczęśliwy, bo kupiłeś lepszy sprzęt i zaoszczędziłeś pieniądze, to niestety nic z tego. Szumy są mniejsze. 500D jest tylko lepszy pod każdym względem i nowszy. No i jeszcze zapomniałeś o face recognition!
2. Ponadto większy zakres tonalny (450D pod tym względem wypada fatalnie, nawet 1000D go przewyższa),
no nieźle idzie, nieźle
michael_key
05-01-2011, 21:20
A no widzisz jak to jest z doradzaniem :)
Wszystko się sprowadza do serii 1Ds :wink:
Jako typowy amator, jakoś nigdy nie przywiązywałem znaczącej wagi to tych porównań. 450D bardzo mi pasowało, ale to subiektywna ocena :wink:
też ponad rok temu stałem przed tym dylematem, sprzedałem tego samego panasonica co Ty masz i wybrałem 40d. Od xxxd o niebo lepiej leży mi w ręce, łatwiej się używa (kółko to cud, live view się przydaje, zwłaszcza jak zaczynasz i chcesz tanie szkła m42 choć w sumie tamte live view tez mają) i ogólnie solidniejszy sprzęt (poza wyświetlaczem)
potem to już rzeczywiście tylko 5d albo ds;p
teraz za 1500zł można kupić, do tego np 28-105 albo jak chcesz lepiej to tamron 17-50 czy coś tego pokroju
teraz za 1500zł można kupić, do tego np 28-105 albo jak chcesz lepiej to tamron 17-50 czy coś tego pokroju
tim, za 1500 ?
no to podpowiedz gdzie :shock:
Kup tak jak pisałeś 450D lub 500D, a do tego standardowe kity.
Podstawowy zestaw: 18-55 + 55-250.
Rozszerzony zestaw: 18-55 + 55-250 + 50/1.8.
Rozszerzony zestaw econo: 18-55 + 50/1.8
Ale myślę, że żeby złapać bakcyla, to trzeba spróbować wszystkiego po trochu, więc proponuję: 18-55 + 50/1.8 + lampę 430 exII. Będziesz miał standardowy obiektyw do wszystkiego, do tego najpopularniejszą i tanią stałkę i lampę błyskową. Tanio możesz się bawić światłem zastanym i flashem, porobić coś artystycznego lub zwykłego, np. zdjęcia rodzinne. Wymieniłem chyba najtańsze opcje,.
jak filmy to 550d, jak bez to 450/40. nie wiem strzelam, ale uważaj bo rebele są strasznie niewygodne w większych rękach i pewnie zajdzie konieczność dokupienia gripa. na imprezy (a wlasciwie do wszystkiego) polecam samyanga 8mm
Heilsberg
06-01-2011, 08:41
Hm, no zestaw to za dużo powiedziane. Nie wiem, ale mam wrazenie ze powinienem startować z kitowym, żeby wiedzieć czego brakuje i w którą stronę iść.
W Panasie jako tako nic mnie nie denerwuje, bardziej wkurza mnie sąsiad który już dawno ten etap ma za sobą i łacha ze mnie oraz zrobionych przeze mnie zdjęć drze ile wlezie :twisted: No nie może tak być.
Budżet - na starcie chcę w 2k się zmieścić. Gdyby okazało się ze bakcyl nie zostanie łyknięty, to straty będą minimalne.
No jeśli tu chodzi tylko o sąsiada to proponuję wziąć pożyczkę i 1DmkIV plus duża biała eLa. Wtedy będzie można drzeć łacha z sąsiada przez długi okres czasu.
A jeśli chodzi o aparat i robienie zdjeć to na początek 450D plus kit. Potem będzie czas na resztę. Nie ma się co rzucać od razu na zestawy. Dokupić coś można za miesiąc, dwa czy rok. Nie trzeba od razu a i tak nie zaplanujesz zestawu do końca życia.
A jeśli chodzi o aparat i robienie zdjeć to na początek 450D plus kit. Potem będzie czas na resztę. Nie ma się co rzucać od razu na zestawy. Dokupić coś można za miesiąc, dwa czy rok. Nie trzeba od razu a i tak nie zaplanujesz zestawu do końca życia.
Bardzo rozsądna propozycja. Ja bym może dodał dotego 450D / 40D bo różnica w cenie niewielka a w użytkowaniu i owszem :)
Poza tym xxD lepiej leży w dłoni.
Jak pomacasz obydwie konstrukcje, to zrozumiesz.
Do zdjec wycieczkowych wolalbym 500d od 40d, ale mniejsza. Lepszy ekran, wiecej detali, lepsza matryca i mniejsza waga. Autofokus jakos tam trafia.
No jeśli tu chodzi tylko o sąsiada to proponuję wziąć pożyczkę i 1DmkIV plus duża biała eLa. Wtedy będzie można drzeć łacha z sąsiada przez długi okres czasu.
Po kontroli cenowej młoda się lekko żachnęła stwierdzając, że chyba troszkę przydrogi :-D
Myślę ze ma racje - ten model chyba odpadnie :wink:
Zastanawiam się nad tą 40tką ...
Zastanawiam się nad tą 40tką ...
I słusznie.
To aparat na lata. Dobra, wygodna i wytrzymała konstrukcja.
Używam od prawie trzech lat i nadal nie przeszkadza mi w robieniu zdjęć :-D
Ze szkieł na początek wystarczy "kit" z IS (ok. 300 zł). Dalej sam będziesz wiedział w którym kierunku pójść.
jedz do Arkadii masz tam saturna i fotojokera. w jednym z nich może znajdziesz jeszcze 50D(a jak nie to w jakimś media może) wiec pomacasz i porównasz do jakiegoś 500/550D to da ci odpowiedź która pucha ci pasuje, ja bym się skłaniał w stronę 40D(ta sama budowa co 50 stąd się tu on wziął), do tego poczytaj coś tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
p.s. zakładam że sąsiad jest typem buca który myśli że umie robić bo normalny człowiek z wiedzą raczej by się nią podzielił niż wyśmiewał druga osobę, ale mogę się mylić ;)
jedz do Arkadii masz tam saturna i fotojokera. w jednym z nich może znajdziesz jeszcze 50D(a jak nie to w jakimś media może) wiec pomacasz i porównasz do jakiegoś 500/550D to da ci odpowiedź która pucha ci pasuje, ja bym się skłaniał w stronę 40D(ta sama budowa co 50 stąd się tu on wziął), do tego poczytaj coś tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049
p.s. zakładam że sąsiad jest typem buca który myśli że umie robić bo normalny człowiek z wiedzą raczej by się nią podzielił niż wyśmiewał druga osobę, ale mogę się mylić ;)
dobry pomysł, dzięki serdeczne za sugestię. a sunsiad jest jak najbardziej ok, ja się nabijam z jego volvo, on z moich zdjęć :-D także w podsumowaniu wychodzi na zero...
a link świetny, naprawdę tego trzeba mi było. aż to sobie wydrukuję i będę czytał, jak mantrę :!: no i muszę poznać jakiegoś cFaniaka z okolic, który będzie miał trochę cierpliwości i pouczy nowego :wink:
Z perspektywy czasu powiem ci co mi mówili Ci którzy dużo dużo większe mieli doświadczenie niż ja. Mówili Lepsze szkło gorsza pucha.
Nie chciałem plastikowego xxxD, ogumienie xxD było moim wybawieniem. Więc jak nie jest to mus to przeznacz więcej kasy na szkła. Przymierz się który ci lepiej leży w dłoni.
Kupiłem używkę 20D odrazu z 28-105 i 70-300 + duperele, taki całkiem na początek zestaw.
Są to szkła przyzwoite z dużym zakresem ogniskowej.
c70-300 mało używałem i po tym wiem że to nie moja ogniskowa ale szkiełko fajne. zamieniłem na 28/1.8 tu wiedziałem czego potrzebuje.
c28-105 nie ma szerokiego kąta (na *1,6 daje ok 44-160) czyli standard i lekkie tele, tego myślę zamienić na UWA ale jakoś mi go żal (polecam jak spacer zooma).
Może za wcześnie pytam do czego ci szkła, jakie zdjęcia robiłeś panasem?
@ retter:
Panasem trzaskałem dużo zdjęć typowo plenerowych - zarówno krajobrazowych (morza, skały, fale itp) jak i architektonicznych (miasta, budynki, zabytki). Zdarzało się oczywiście też wyciągać aparat do imprez rodzinnych, ale z racji turystycznego bywania w różnych miejscach robiłem mnóstwo zdjęć o tym właśnie charakterze.
xxxD + kit + aku + CF + torbę.
CAŁĄ resztę do skarbonki będziesz wiedział czego chcesz wtedy to kupisz. Do tego nie potrzeba ci AFu xxD no chyba że masz tak duża łapę za xxxD się w niej chowa i jest po prostu nie wygodnie.
Ino może stałkę (35/2, 50/1.8, 85/1.8) zaletą lustra jest to że możesz wymieniać szkła i podczepiać także te jasne. Ale uwaga stałki wciągają!!
PS ja miesiąc po zakupie lustra już wiedziałem że chce i to jest to czego potrzebuje to jest 85/1.8 a wtedy znowu zbieraj:/
Wątek o książkach, oraz zapisz się do jakiego klubu, ja swój bardzo cenie. Bo np mam możliwość samemu wywołać film.
@ retter:
przeglądam właśnie ten string: http://allegro.pl/listing.php/search?category=8846&sg=0&order=t&string=eos+40d
z twojej wypowiedzi wnioskuję, że powinienem skorygować szukanko?
Wedle zasady.
Lepsze szkło gorsza pucha.
Moim zdaniem jeszcze zdążysz wydać to co zostanie z 2kzł. Z tym że będziesz sam wiedział czego chcesz i czego potrzebujesz.
Wedle zasady.
Moim zdaniem jeszcze zdążysz wydać to co zostanie z 2kzł. Z tym że będziesz sam wiedział czego chcesz i czego potrzebujesz.
konkluzja jest taka - nie 450, nie 500, nie 40, a coś starszego i gorszego?
iść natomiast w górę ze szkłami?
dobrze odczytałem?
Tu nie chodzi o model ten czy ten, bo jednym ten pasował innym inny model. Ja wolałem starszy ale ogumowany. Koto inny ma chce czegoś innego. Musisz wiedzieć czego chcesz.
Ale najpierw optyka !!!!! potem body. Większość robi ten błąd najpierw korpus a za to co zostanie szkła, a trzeba odwrotnie. A ty cały czas się skupiasz na body.
Samym body nie zrobisz zdjęć, byle jakim i ciemnym szkłem też nie do końca jest fajnie. Nie to że najtańszym szkłem nić nie zrobisz, zrobisz tylko trzeba go odpowiednio użyć.
Masz okazje tanio kupić nie zajechany korpus xxxd (lub xxd ale czy wykorzystasz jego zalety AF ?) kup bez żalu sprzedasz gdy będziesz wiedział czego chcesz i będziesz miał szkła które ci pasują. Dodatkowa kasa na szkło nie ważne przy którym da ci prawdopodobnie lepszy efekt niż droga pucha + tanie szkło.
chcesz mi przez to powiedzieć - zacznij kupować szkła, a potem pomyślimy nad puszką?
TomBlack
07-01-2011, 11:51
chcesz mi przez to powiedzieć - zacznij kupować szkła, a potem pomyślimy nad puszką?
Brawo doszedłeś:mrgreen::mrgreen:, a teraz kończymy temat i idziemy spać ;)
Powiedzmy sobie tak. Jeśli wybierzesz nawet najtańszego 350d i do niego dorzucisz szkła typu 17-55/2.8 IS USM + 70-200/4L IS to na pewno zrobisz lepsze zdjęcia niżeli ja moją 50D z 50/1.8. Teraz druga strona. Kupiłeś powiedzmy 60D z kitem 18-135. Biegasz strzelasz i nagle zauważasz, że chociaż ja muszę tyle biegać to moje zdjęcia wyglądają lepiej. Dlaczego?
Optyka gra bardzo wielką rolę, to że PRO mają dobre puchy to nawet nie 10% sukcesu, optyka daje o wiele więcej do zobaczenia ;)
Jedynie, że wyskoczy Ci aukcja 50D za 2100 w b.dobrym stanie - wtedy już tylko brać go. Ja właśnie tak zrobiłem. Byłem też świadomy, że wezmę 50/1.8 zamiast kita i nabiegam się jak głupi. Wiesz, co najbardziej mnie bolało? Jak podpiąłem 24-105/4L IS u znajomego to nie potrafiłem się tym zoomem posługiwać i nadal biegłem do ludzi z ogniskową 24 - śmiech na sali:mrgreen:
fotopawkas
07-01-2011, 12:08
... bardziej wkurza mnie sąsiad który już dawno ten etap ma za sobą i łacha ze mnie oraz zrobionych przeze mnie zdjęć....
kup Olka Ep-1 i jakieś szkło dodatkowe... sąsiadowi oko zbieleje, a fotki będą przyzwoite, filmy podobnie i bajer na mieście... lustrzankę ma już prawie każdy, chociaż nie każdy powinien używać ;) - bądź oryginalny.. olej sąsiada i idź swoją drogą.. jak złapiesz bakcyla, to wtedy bez pytania i zamartwiania się kupisz i tak 5D ;)
.
[...] Z tego całego mojego myślenia wychodzi mi na to, ze jak na start, to chyba najlepsza byłaby używka z serii 450d lub 500d. [...]
Podaje linka do wyszukiwarki i upominam drugi raz: poszukaj zanim zalozysz nowy watek.
http://maciejko.net/cbsearch/
Do trzech razy sztuka.
@TomBlack
Ja bym się klócił tu jednak trochę...
Różnica chociażby rozmiarowa między 450 a 40 jest znaczna i nie każdemu musi się dobrze trzymać w łapkach tego mniejszego. kupienie puszki takiej jak chcesz z kitem też ma sens, jeśli już ci się podoba i wiesz, że to jest to, czego chcesz to kupujesz, doklejasz pierwszy z brzegu tani obiektyw i pstrykasz, poznasz puszkę, oraz swoje potrzeby. po 'kilku' fotkach cie oświeca i wiesz już czy bardziej kochasz krajobrazy i szerokie szkiełka czy lubisz z większej odegłości pstrykać jakieś konkretne elementy przyrody, albo autka na rajdach, bo nie lujbisz zapachu paliwa rajdowego;)
a może wolisz pójść na łąkę i trafić jakąś jaszczurkę w makro, za chwilę robala, a wracając do domu kwiatek.
Naturalnie, że dobre szkło to fajna sprawa i nad tym się nie dyskutuje ale z umiarem i rozwagą zastanów się jak zorganizować zakupy. Potem lampa, filtry, więcej słoików... i uzbiera się na jakiś używany 5 letni samochód :] Kasy wydasz sporo jak w to wpadniesz, także tu spokojnie.
Byłam nastawiona na kupno Canona 450D z kitem, ale okazało się, że ostatni aparat poszedł wczoraj i w żadnych sklepach nie będzie można już go dostać.
W związku z tym szukam jakiegoś zamiennika o podobnych, nie wiem jak to nazwać - "parametrach" (?), gdzie cena nie przekracza 2100zł.
Kompletnie nie wiem co by mogło się nadawać, a niestety decyzję muszę podjąć szybko :(
I oczywiście aparat z obiektywem, najlepiej kitem, bo na innego mnie nie stać. Do tego, z pewnych względów, nie kupię używki.
(Gdyby znowu temat musiałby być zamknięty, to jednak proszę przenieść moje posty do innego, bo troszkę zdziwiłam się po zamknięciu poprzedniego mojego tematu, który rzekomo naruszał regulamin...Ale nie kwestionuję, ja po prostu nie potrafię określić, czy problemowi należy się nowy temat, czy też trzeba się podpiąć do innego. Do mojego starego nie mogę, bo został zamknięty...)
Canon 500D by się nadawał?
MariuszJ
19-01-2011, 18:22
A może jednak rzutem na taśmę uzbierasz do 2400 zł?
http://www.lider24.media.pl/go/_info/?id=47955&partner_id=25252525&code=b965da1e366cf8a6a16fea97420cd885
MacGyver
19-01-2011, 18:47
Canon 500D by się nadawał?
500D to bezpośredni następca 450D, bardzo podobny ale ma kilka nowych funkcji (np. nagrywanie video), coś tam poprawione i większą rozdzielczość matrycy. Gorszy nie będzie. W drugą stronę masz 1000D ale to już trochę słabsza puszeczka, wyszła trzy miesiące po 450D, jako tańsza alternatywa.
http://www.canon.pl/for_home/compare_products/loadcomparator.asp?prod=2766B001AA;2758B001AA;3820 B001AA;&lang=PL&country=PL&dir=/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/
też myślałem nad tym nikonem ,ale sterowanie ....! C 1000/450/500 ma mnóstwo guziczków , a w N 3100 większośc funkcji schowana w menu .
W fotojokerze D3100 z kitem 17-55 ok 1800zł , canon 500d z kitem 17-55is -2222zł ( cholera podrożał )
aha byłem na forum nikona - też biadolą nad AF D3100
MariuszJ
19-01-2011, 19:17
też myślałem nad tym nikonem ,ale sterowanie ....! C 1000/450/500 ma mnóstwo guziczków , a w N 3100 większośc funkcji schowana w menu .
W fotojokerze D3100 z kitem 17-55 ok 1800zł , canon 500d z kitem 17-55is -2222zł ( cholera podrożał )
aha byłem na forum nikona - też biadolą nad AF D3100
Mówisz o obiektywach 18-55 (nie 17-55). Zwykle szybko wymienianych lub doposażanych w "długość".
A ja proponuję zestaw z uniwersalnym obiektywem spacerowym, który zostanie póki nie zdradzisz rozmiaru sensora/systemu. Jeżeli udało by Ci się dozbierać później kilka stówek na 35/1.8DX, a potem w przypływie gotówki na 60/2.8 macro - masz amatorski zestaw kompletny. Z tego zestawu obiektywów Canon może zaproponować Ci jedynie EFs 60 na porównywalnym poziomie.
Niestety nie wydukam tych 300zł, ale poważniej zastanowię się nad 500D.
Dzięki bardzo ;)
MariuszJ
19-01-2011, 19:22
Niestety nie wydukam tych 300zł
Tylko że potem wydukasz sporo więcej. Ale może się znudzi ;)
.
Przemyśl bezlusterkowce: Samsung NX100 z kitem, Pen - są naprawdę tanie i przyszłościowe.
sprocket73
19-01-2011, 19:56
W FotoCyfrze mają canona 500D + kitIS za 2100zł
http://foto-cyfra.com/opis_produktu_ac.php?np=504&title=: Canon
Nudzić się nie zamierzam ;) A potem jasne, że wydukam, tylko nie jestem tego w stanie zrobić przez 2/3 dni... a w takim czasie się muszę zdecydować, niestety :evil:
MacGyver
19-01-2011, 20:09
450D z 18-55 IS chodzi w sklepach internetowych praktycznie za te same pieniądze co 500D z 18-55 IS, czyli około 2150. W takiej sytuacji to nie ma co rozpaczać po tym 450D.
Jedyny minus że trzeba pomyśleć o większej karcie, bo pliki ze zdjęciami "cięższe" będą.