PDA

Zobacz pełną wersję : pomoc w zrobieniu zdjęcia

Pykac^^
06-07-2009, 13:15
Tak więc mam aparat Canon powershot A640
w dzien robi zjęcia ładnie miodzio jest
ale...
ostatnio byłem na weselu i nie mogłem zrobic ładnego zdjęcia zeby cała sala była oswietlona i ludzie bo robiło mi sie tak ze ludzie byli oswietleni przez błusk a sala była ciemna jak to zorbić.

Ustawiłem aparat na zdjecia nocne i efekt był mniej więcej taki jak chciałem tylko mi sie reka trzęsła i nie mogłem ostrego zdjecia zrobic.

Co mi poradzicie co i jak mam ustawić???

Chris_11
06-07-2009, 13:20
Najlepszym sposobem jest ustawienie w tryb manualny, włączyć lampę, przysłona maksymalna, czas naświetlania 1/30 lub dłuższy. No i czasami niestety nie da się uniknąć drżenia rąk. :) Dobrze byłoby też rozproszyć błysk lampy, ale w to trochę ciężko.

Pykac^^
06-07-2009, 13:36
a tak łopatologicznie wytłumaczyć

Chris_11
06-07-2009, 13:58
Myślę, że bardziej łopatologicznie się nie da. :)

Kółko nastaw na "M".
Tam, gdzie masz czas kręć aż zobaczysz 1/30
Tam, gdzie masz przysłonę ustaw maksymalną (2.8 ?)
Włącz lampę.
I... próbuj. :)

fotomih
06-07-2009, 14:13
A najlepiej poczytaj instrukcję aparatu.
Jeśli nie od swojego to nawet od 350D lub podobnego. Powinno ci to co nie co wyjaśnić.

Pykac^^
06-07-2009, 14:30
tzn jak to ustawić

jkl8
06-07-2009, 14:44
tzn jak to ustawić

Nijak, najlepiej odpuść sobie. Wbudowana lampa błyskowa z reguły ma niewielką moc dodatkowo dochodzi brak możliwości przekręcenia palnika na odbicie błysku od sufitu, brak możliwości zastosowania nakładek rozpraszających. Na weselu przy użyciu jednej lampy błyskowej oświetlić prawidłowo i salę i pierwszy plan to nie lada kłopot. Faktycznie można eksperymentować z długim czasem naświetlania i maksymalną przysłoną. A i jeszcze lampę koniecznie synchronizowałbym na drugą lamelkę.

janhalb
06-07-2009, 14:46
Ustawiłem aparat na zdjecia nocne i efekt był mniej więcej taki jak chciałem tylko mi sie reka trzęsła i nie mogłem ostrego zdjecia zrobic.

Co mi poradzicie co i jak mam ustawić???

Mniej pić na weselach, nie będą się ręce trzęsły ;-)

A mówiąc serio - koledzy wyżej napisali. Ja dodam, że jak robisz zdjęcia w trybie "zdjeć nocnych" i chcesz uniknąć poruszenia, to możesz wstawić aparat na statyw (wersja pro ;-), albo nawet po prostu oprzeć go o coś nieruchomego (postawić na stole, pzycisnąć bokiem do ściany, oprzeć łokcie na stole w momencie robienia zdjęcia...). To takie amatorskie rady a la MacGyver, ale działają ;-)

Pykac^^
06-07-2009, 14:55
heh niestety na weselu nie piłem klierowca ;)
ale dzięki cos tam pokombinowałem zobacze jak bedzie

MariuszM
06-07-2009, 15:01
A mówiąc serio - koledzy wyżej napisali. Ja dodam, że jak robisz zdjęcia w trybie "zdjeć nocnych" i chcesz uniknąć poruszenia, to możesz wstawić aparat na statyw (wersja pro ;-), albo nawet po prostu oprzeć go o coś nieruchomego (postawić na stole, pzycisnąć bokiem do ściany, oprzeć łokcie na stole w momencie robienia zdjęcia...)

Jeszcze wszyscy goście weselni muszą stanąć na baczność i się nie ruszać:rolleyes:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

heh niestety na weselu nie piłem klierowca ;)

A to współczuje.

Pykac^^
06-07-2009, 15:23
nie ma czego ja do picia niechętnie od wódki wole jazde autem bardziej mnie to kręci

ale trudno tak powiedzieć w szystkim w trakcie tańca raz dwa trzy fotograf patrzy XD

fotomih
06-07-2009, 15:30
A może właśnie trzeba coś machnąć żeby się ręce nie trzęsły ;)

Chris_11
06-07-2009, 15:30
ale trudno tak powiedzieć w szystkim w trakcie tańca raz dwa trzy patrzy XD

No i właśnie dlatego kompakt nie nadaje się na wesela.

janhalb
06-07-2009, 15:54
Jeszcze wszyscy goście weselni muszą stanąć na baczność i się nie ruszać:rolleyes:

No, to już zależy, co się chce osiągnąć. Bo można zrobić takie zdjęcie w sali pełnej ludzi - pierwszy plan ostry (doświetlony lampą, a choćby i wbudowaną) - jakieś tańczące pary, czy konkretna para... A drugi plan nieco ruszony, widać całą salę, widać że ludzie się ruszają, ktoś idzie (lekko rozmyty), ktoś siedzi (więc ostry) etc. To mógłby być nawet ciekawy efekt...

Pykac^^
06-07-2009, 16:16
ale na lustrzanke mnie nie stać aby wyłozyć jakies 4000

fotomih
06-07-2009, 16:21
Ja swoją pierwszą z kitowym obiektywem kupiłem za 1000zł ;) i byłem zadowolony.
Nowy 1000D za 1600zł daje się kupić.
Za 4000zł można skompletować całkiem przyjemny sprzęt dla amatora :)

Pykac^^
06-07-2009, 16:37
mi to sie marzy Canon EOS 500D
ale musimy troche poczekać w każdym razie dziękuje wam za pomoc

zonk
06-07-2009, 17:21
można jeszzce ISO zwiększyć i odszumić zdjecia, ale z kompakta to i tak marny efekt na wyższych czułościach ;-/