Zobacz pełną wersję : pomoc w zrobieniu zdjęcia
Tak więc mam aparat Canon powershot A640
w dzien robi zjęcia ładnie miodzio jest
ale...
ostatnio byłem na weselu i nie mogłem zrobic ładnego zdjęcia zeby cała sala była oswietlona i ludzie bo robiło mi sie tak ze ludzie byli oswietleni przez błusk a sala była ciemna jak to zorbić.
Ustawiłem aparat na zdjecia nocne i efekt był mniej więcej taki jak chciałem tylko mi sie reka trzęsła i nie mogłem ostrego zdjecia zrobic.
Co mi poradzicie co i jak mam ustawić???
Chris_11
06-07-2009, 13:20
Najlepszym sposobem jest ustawienie w tryb manualny, włączyć lampę, przysłona maksymalna, czas naświetlania 1/30 lub dłuższy. No i czasami niestety nie da się uniknąć drżenia rąk. :) Dobrze byłoby też rozproszyć błysk lampy, ale w to trochę ciężko.
a tak łopatologicznie wytłumaczyć
Chris_11
06-07-2009, 13:58
Myślę, że bardziej łopatologicznie się nie da. :)
Kółko nastaw na "M".
Tam, gdzie masz czas kręć aż zobaczysz 1/30
Tam, gdzie masz przysłonę ustaw maksymalną (2.8 ?)
Włącz lampę.
I... próbuj. :)
A najlepiej poczytaj instrukcję aparatu.
Jeśli nie od swojego to nawet od 350D lub podobnego. Powinno ci to co nie co wyjaśnić.
tzn jak to ustawić
Nijak, najlepiej odpuść sobie. Wbudowana lampa błyskowa z reguły ma niewielką moc dodatkowo dochodzi brak możliwości przekręcenia palnika na odbicie błysku od sufitu, brak możliwości zastosowania nakładek rozpraszających. Na weselu przy użyciu jednej lampy błyskowej oświetlić prawidłowo i salę i pierwszy plan to nie lada kłopot. Faktycznie można eksperymentować z długim czasem naświetlania i maksymalną przysłoną. A i jeszcze lampę koniecznie synchronizowałbym na drugą lamelkę.
Ustawiłem aparat na zdjecia nocne i efekt był mniej więcej taki jak chciałem tylko mi sie reka trzęsła i nie mogłem ostrego zdjecia zrobic.
Co mi poradzicie co i jak mam ustawić???
Mniej pić na weselach, nie będą się ręce trzęsły ;-)
A mówiąc serio - koledzy wyżej napisali. Ja dodam, że jak robisz zdjęcia w trybie "zdjeć nocnych" i chcesz uniknąć poruszenia, to możesz wstawić aparat na statyw (wersja pro ;-), albo nawet po prostu oprzeć go o coś nieruchomego (postawić na stole, pzycisnąć bokiem do ściany, oprzeć łokcie na stole w momencie robienia zdjęcia...). To takie amatorskie rady a la MacGyver, ale działają ;-)
heh niestety na weselu nie piłem klierowca ;)
ale dzięki cos tam pokombinowałem zobacze jak bedzie
MariuszM
06-07-2009, 15:01
A mówiąc serio - koledzy wyżej napisali. Ja dodam, że jak robisz zdjęcia w trybie "zdjeć nocnych" i chcesz uniknąć poruszenia, to możesz wstawić aparat na statyw (wersja pro ;-), albo nawet po prostu oprzeć go o coś nieruchomego (postawić na stole, pzycisnąć bokiem do ściany, oprzeć łokcie na stole w momencie robienia zdjęcia...)
Jeszcze wszyscy goście weselni muszą stanąć na baczność i się nie ruszać:rolleyes:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
heh niestety na weselu nie piłem klierowca ;)
A to współczuje.
nie ma czego ja do picia niechętnie od wódki wole jazde autem bardziej mnie to kręci
ale trudno tak powiedzieć w szystkim w trakcie tańca raz dwa trzy fotograf patrzy XD
A może właśnie trzeba coś machnąć żeby się ręce nie trzęsły ;)
Chris_11
06-07-2009, 15:30
ale trudno tak powiedzieć w szystkim w trakcie tańca raz dwa trzy patrzy XD
No i właśnie dlatego kompakt nie nadaje się na wesela.
Jeszcze wszyscy goście weselni muszą stanąć na baczność i się nie ruszać:rolleyes:
No, to już zależy, co się chce osiągnąć. Bo można zrobić takie zdjęcie w sali pełnej ludzi - pierwszy plan ostry (doświetlony lampą, a choćby i wbudowaną) - jakieś tańczące pary, czy konkretna para... A drugi plan nieco ruszony, widać całą salę, widać że ludzie się ruszają, ktoś idzie (lekko rozmyty), ktoś siedzi (więc ostry) etc. To mógłby być nawet ciekawy efekt...
ale na lustrzanke mnie nie stać aby wyłozyć jakies 4000
Ja swoją pierwszą z kitowym obiektywem kupiłem za 1000zł ;) i byłem zadowolony.
Nowy 1000D za 1600zł daje się kupić.
Za 4000zł można skompletować całkiem przyjemny sprzęt dla amatora :)
mi to sie marzy Canon EOS 500D
ale musimy troche poczekać w każdym razie dziękuje wam za pomoc
można jeszzce ISO zwiększyć i odszumić zdjecia, ale z kompakta to i tak marny efekt na wyższych czułościach ;-/