Zobacz pełną wersję : Canon 420 EX vS. Sigma EF-500 DG Super EO-ETTL
Wytlumaczcie mi prosze roznice miedzy dwoma lampami i jak bardzo sa one znaczace bo jedyna roznica jaka widze to ok 200 zl w cenie.
podpowiedzcie mi cos :) bo moze zupelne 420 mi wystarczy ?czy 420 mam blysk wypelnijacy i modelujacy?
Teraz odpowiedzi raczej nie otrzymasz bo wszyscy podniecają się premierą nowej puszki 5D... :) Bądź cierpliwy... pozdr
jest tez nowa lampa 430EX
to moze nowa lampe zostawimy sabie na inny watek :)
jest tez nowa lampa 430EX
Jest wiele nowości canona ale nie chciałem się rozdrabniać... :)
kwiatas a nie mozesz uzyc wyszukiwarki? bylo bardzo duzo ostatnio na temat lampy sigmy ;]
http://canon-board.info/showthread.php?t=4659&highlight=420ex
myslicie ze jestem takim arogantem ze nie przeczytalem tego posta ?? ale on nie daje odpowiedzi na moje pytanie - dlatego ten post - dzwonilem nawet do canona :) i pytalem o porowniae do 550 to jedyne co mi powiedzieli ze 420 nie ma manula cokolwiek by to znaczylo
ja poorstu nie chce zainwestowac w sprzet ktory moze okazac sie malo rozwojowy i ze za jakis czas dojdo do wniosku ze lepiej bylo dorzycic 200 zl (chodz to w tej chwili dla mnie duzo) i kupic sigme dlatego pytam czy moze ktos mi lopatologicznie powie ta ma to tamta nie ma tego - i wsio - pozdr:)
no to o co Ci chodzi? w sigmie masz ruchoma glowice we dwie strony, strobo, i przede wszystkim jest mocniejsza.....
420 tez jest ruchoma w dwoch plaszczyznach - to nrazie wychodz ze ta ma strobo a canon nie mam jeszcze cos?
myslicie ze jestem takim arogantem ze nie przeczytalem tego posta ?? ale on nie daje odpowiedzi na moje pytanie - dlatego ten post - dzwonilem nawet do canona :) i pytalem o porowniae do 550 to jedyne co mi powiedzieli ze 420 nie ma manula cokolwiek by to znaczylo
ja poorstu nie chce zainwestowac w sprzet ktory moze okazac sie malo rozwojowy i ze za jakis czas dojdo do wniosku ze lepiej bylo dorzycic 200 zl (chodz to w tej chwili dla mnie duzo) i kupic sigme dlatego pytam czy moze ktos mi lopatologicznie powie ta ma to tamta nie ma tego - i wsio - pozdr:)
Bez urazy... :) Nikt nie da ci odpowiedzi na twoje pytanie bo to rzecz gustu... Canon to zawsze Canon... Zależy co kto lubi... Specyfikacje ma lepszą Sigma Więc to od ciebie zalezy czy chcesz Canona którego łatwiej będzie ci kiedyś sprzedać czy równie dobrą o ile nie lepszą sigme...
A poza tym zapytaj się kogoś kto uzywa tej Sigmy (np Cichy). Ponoć jest Super zadowlony
I ja tez jestem i uwazam ze to byl najtrafniejszy zakup jaki zrobilem do tego aparatu ;-) no sumie teraz kupilem sigme 18-50/2.8 EX ale jeszcze nie przyszla :)
420 nie ma też błysku na drugą kurtyne. IMHO EF500 SUPER jest bardziej zbliżona do 550EX niż do 420EX. Po więcej szczegółów zerknij może tutaj:
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/search?q=420ex+EF500&start=0&scoring=d&hl=pl&
http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto/search?q=420ex+EF500&start=0&scoring=d&hl=pl&
Napisz też w połączeniu z jakim sprzetem chcesz jej używać.
Pozdrawiam Yablon
No dla mnie błysk na 2 kurtynę jest ogromną zaletą + podgląd rozkładu cieni :)
No dla mnie błysk na 2 kurtynę jest ogromną zaletą
Dlaczego?
Jest zaleta ale... o ile body tego nie ma (300D ). W 20D sterujesz ta funkcja z poziomu body i przestaje to byc cecha rozrozniajaca lampy.
Podglad rozkladu cieni dziala rowniez z 420EX - chyba... w domu sprawdze.
Nie bede zakladal innego watku, zapytam tu, czy moze wiecie gdzie dostalbym Sto-fen (tak to sie chyba pisze) do EF-500 Super ?
Dlaczego?
Jest zaleta ale... o ile body tego nie ma (300D ). W 20D sterujesz ta funkcja z poziomu body i przestaje to byc cecha rozrozniajaca lampy.
Podglad rozkladu cieni dziala rowniez z 420EX - chyba... w domu sprawdze.
MYLISZ SIĘ MÓJ PRZYJACIELU. 300d + lampą sigma 500 Super można SPOKOJNIE zrobić zdjęcie na 2 kurtynę, co właśnie uczyniłem i podaję niżej jako przykład (rozbujana lampa z prawej do lewej strony i flash na zamknięciu migawki). Co dziwne, jak ustawię aparat (tym razem 20d) na 2 kurtynę, to lampa strzela na pierwszą. Dopiero jak w lampie ustawię 2 kurtynę to strzela na 2 kurtynę, niezależnie od tego, co jest ustawione w body i jakie jest to body (300d, 350d czy 20d).
Taka to ci heca :) Więc raj dla użytkowników 300d :)
www.icpnet.pl/~jakub_c/foto/test/2kurtyna.jpg
PS. Foto jest w oryginale więc Exif pełen jest dostępny.
StoFena mam w ofercie, cena średnia 116 z vat.
Wydaje mi się że obaj macie racje, tyle że sie nie zrozumieliście. Błysk na drugą kurtynę to cecha zarówno lampy jak i korpusu. Z tego co zrozumiałem to:
- 300D + 420EX - brak możliwości bo oba nie dają takiej możliwości;
- 300D + EF500 super (lub 550EX, 580EX) - jest - dzięki możliwościom lamp
- 20D + EF500 super (lub 550EX, 580EX) - jest - obie strony mają takie funkcje
- 20D + 420EX wydaje mi się że jest dzięki możliwościom korpusu (Vitez popraw mnie jeżeli się mylę)
Co dziwne, jak ustawię aparat (tym razem 20d) na 2 kurtynę, to lampa strzela na pierwszą. Dopiero jak w lampie ustawię 2 kurtynę to strzela na 2 kurtynę,.
hmm chyba jednak jest tak jak Cichy mowil :)
300d + Sigma EF 500 Super NA PEWNO JEST
300d + Canon 550,580 - NIE WIADOMO, TRZEBA BY SPRAWDZIĆ
dziekuje wszytkim za pomoc - zamoilem wczoraj sigme i o dziwo juz dzisaj dzwonil do mnie kurier ze jest do odebrania - czas testo nastanie :) - jeszcze raz dzieki
MYLISZ SIĘ MÓJ PRZYJACIELU.
Nie.
300d + lampą sigma 500 Super można SPOKOJNIE zrobić zdjęcie na 2 kurtynę, co właśnie uczyniłem
Nigdzie tego nie negowalem. Stwierdzilem tylko ze blysk lampy na druga kurtyne jako jej wlasna funkcja jest zaleta kiedy body tego nie ma - czyli dokladnie to co piszesz. W 20D jest ta opcja w body wiec ta funkcja przestaje byc zaleta, bo i z Sigma i z 380EX czy 420EX uzyskasz blysk na druga kurtyne (oczywiscie przy odpowiednich ustawieniach), podczas gdy w 300D by miec blysk na druga kurtyne musisz uzyc lampy z ta funkcja (Sigma 500 DG Super, 550EX, 580EX).
Co dziwne, jak ustawię aparat (tym razem 20d) na 2 kurtynę, to lampa strzela na pierwszą. Dopiero jak w lampie ustawię 2 kurtynę to strzela na 2 kurtynę, niezależnie od tego, co jest ustawione w body i jakie jest to body (300d, 350d czy 20d).
Nie byloby to takie dziwne gdybys czytal instrukcje :roll: . Lampa ma priorytet nad ustawieniami aparatu - zarowno w trybie blysku na odpowiednia kurtyne jak i w korekcie sily blysku i paru innych wspolnych funkcjach.
Trzeba było od razu jasno napisać.
To ja dodam jeszcze że błysk na drugą kurtynę ma jeszcze nowa 430EX. Czyżby miała usytuować się gdzieś pomiędzy 420EX a Sigmą 500 super.
Czyżby miała usytułować się gdzieś pomiędzy 420EX a Sigmą 500 super.
Dokladnie tak bo nie ma manuala ani strobo, ale za to ma dopasowanie do wielkosci matrycy co przy niektorych ogniskowych ma spore znaczenie.
I to bedzie dopiero dylemat (juz widze te posty na forum :roll: ) - bo trzeba bedzie wybrac wlasnie albo kilka zalet Sigmy 500 Super (manual, strobo), albo kilka zalet 430EX (szybsze ladowanie, oszczednosc energii, dopasowanie do cropa - to wszystko wziete z 580)... chyba ze Sigma da odpowiedz na 430EX :twisted:
Chyba, że sigma da odpowiedź dla 580 :mrgreen:
ale 1.5 razy tansza ;] :)
Chyba, że sigma da odpowiedź dla 580 :mrgreen:
Znaczy najfajniejsza by byla Sigmowa 580 w cenie 420tki ;)
Tylko czy Sigma potrafi rozgryzc jak body przekazuje wielkosc swojego cropa do lampy? Albo jak lampa ma przekazac do body swoja temperature swiatla?
hmm chyba jednak na to wpadna... w koncu nie tylko canon ma specjalistow..
tylko mi chodzi o to zeby cena byla blizsza 420 niz 580 :)
Dokladnie tak bo nie ma manuala ani strobo, ale za to ma dopasowanie do wielkosci matrycy co przy niektorych ogniskowych ma spore znaczenie.
I to bedzie dopiero dylemat (juz widze te posty na forum :roll: ) - bo trzeba bedzie wybrac wlasnie albo kilka zalet Sigmy 500 Super (manual, strobo), albo kilka zalet 430EX (szybsze ladowanie, oszczednosc energii, dopasowanie do cropa
No właśnie mam. Muszę przemyśleć wszystko raz jeszcze :)
Chyba, że sigma da odpowiedź dla 580
To nieco inna półka bo pewnikiem byłby to model pomiędzy 550 a 580, ale na pewno było by ciekawiej, zwłaszcza cenowo.
No właśnie mam. Muszę przemyśleć wszystko raz jeszcze :)
Podpowiem ci... mam 580tke juz dosc dlugo, uzywam amatorsko do roznego rodzaju swiecenia. Z manuala i strobo korzystalem raz - pierwszego dnia po zakupie jak sie nia bawilem.
Z dopasowania do cropa korzystam caly czas.
Oszczednosc energii blogoslawie - na jednym komplecie 2400mAh Forever zrobilem ponad 2 tysiace zdjec (ze 3 miesiace pstrykania) ! :shock:
Szybsze ladowanie - rowniez blogoslawie bo pozwala bez obaw robic dluuuugie serie z lampa (dla mnie wazne gdy wale serie w kota a paskud dopiero przy 8mym zdjeciu raczy spojrzec w obiektyw albo zrobic ladniejsza mine/poze).
Znaczy najfajniejsza by byla Sigmowa 580 w cenie 420tki ;)
Tylko czy Sigma potrafi rozgryzc jak body przekazuje wielkosc swojego cropa do lampy? Albo jak lampa ma przekazac do body swoja temperature swiatla?
Japuńce nie wymyślą ? No co ty.. Przecież oni nic innego nie robią, tylko siedzą i myślą jak bidnych poloczków zadowolić..
Japuńce nie wymyślą ? No co ty.. Przecież oni nic innego nie robią, tylko siedzą i myślą jak bidnych poloczków zadowolić..
Oni pewno nie wymyślą, tylko wymyślą Amerykanie, Japońce to kupią (patent znaczy się), udoskonalą i już.
Ot japońska innowacyjność ;)
A ja mam pytanie dotyczące tych wszystkich lamp (Sigmy, i canonowskich 420 i 580):
Jak wygląda wspomaganie autofocusa w tych lampach? To jest wzorek, czy po prostu podświetlenie diodą LED?
W 420,550 i 580EX to na pewno wzorek.
Podpowiem ci... mam 580tke juz dosc dlugo, uzywam amatorsko do roznego rodzaju swiecenia. Z manuala i strobo korzystalem raz - pierwszego dnia po zakupie jak sie nia bawilem.
Z dopasowania do cropa korzystam caly czas.
Oszczednosc energii blogoslawie - na jednym komplecie 2400mAh Forever zrobilem ponad 2 tysiace zdjec (ze 3 miesiace pstrykania) ! :shock:
Szybsze ladowanie - rowniez blogoslawie bo pozwala bez obaw robic dluuuugie serie z lampa (dla mnie wazne gdy wale serie w kota a paskud dopiero przy 8mym zdjeciu raczy spojrzec w obiektyw albo zrobic ladniejsza mine/poze). Dzięki za radę. Nie znam jeszcze szczegółow zalet manuala w lampie. Muszę się jeszcze dokształcić w tym temacie. Na razie w grę wchodzą EF500, 550EX no i teraz 430EX bo na 580 to się narazie nie szarpnę. Chociaż może dłużej troche pooszczędzam... heh... Zależy od ceny 430.
KuchateK
28-08-2005, 17:17
Sigma tez ma wzorek...