PDA

Zobacz pełną wersję : Wyjazd-USA

Fotograf1995
03-07-2009, 18:06
Totalnie nie wiem do jakiego działu to wrzucić, więc jeśli popełniłem błąd to prosiłbym adminów o poprawienie :) No dobrze, a teraz do rzeczy. W połowie lipca wyjeżdżam do USA, bez rodziców, sam, więc troszkę jestem pogubiony. Mógłby mi ktoś powiedzieć :
1.Czy taki sprzęt jak w podpisie +OC-E3+2 karty po 2 GB wystarczy do landsztaftów, skejtbordingu i takich tam pierdół wystarczy czy może coś dokupić ? Przyda się trajpod ?
2. Czy (wylatuję z Berlina) brać foto torbę ze sobą, jako bagaż podręczny czy dać Niemcom na pożarcie ?

Krzychu
03-07-2009, 18:37
2. Czy (wylatuję z Berlina) brać foto torbę ze sobą, jako bagaż podręczny czy dać Niemcom na pożarcie ?

Ty tak poważnie ?

Fotograf1995
03-07-2009, 18:57
Rozumiem, że to oczywiste, żeby nie dawać lotniskowym ?

zaitsev
03-07-2009, 19:13
...chyba, że lubisz jak Twój sprzęt foto wkręca się w taśmociąg albo spada z kilku metrów. :)

Fotograf1995
03-07-2009, 19:46
Ok. Dzięki :) A na resztę pytań ktoś odpowie ? :P

comatus
03-07-2009, 20:27
1.Czy taki sprzęt jak w podpisie +OC-E3+2 karty po 2 GB wystarczy do landsztaftów, skejtbordingu i takich tam pierdół wystarczy czy może coś dokupić ? Przyda się trajpod ?

Jeśli starczał Ci w Polsce to nie wiem czemu miałby nie starczyć w USA?

Fotograf1995
03-07-2009, 20:59
Bo w Polsce mam kompa, na który mogę zrzucać fotki, a tam nie. Wystarczą te 2 karty? Jadę na 3 tyg.

MarcinG
03-07-2009, 21:07
Nie powiemy Ci ile zamierzasz zrobić zdjęć albo ile zrobisz...
Możesz wypstrykać obie karty w jedno przedpołudnie albo nawet nie zapełnisz połowy jednej z nich przez te 3 tygodnie. Nie jesteśmy jasnowidzami.

btw w stanach nie ma komputerów?

Slider
03-07-2009, 21:17
Bo w Polsce mam kompa, na który mogę zrzucać fotki, a tam nie. Wystarczą te 2 karty? Jadę na 3 tyg.

Co jak to, ale na takie pytania powinieneś sobie odpowiedzieć sam:-) Jak sie napalisz na zdjęcia to i 6 GB moze być mało. ja z 6-megowej matrycy w JPEG'ach na zeszłorocznych wakacjach przez 2 tyg natrzepałem, prawie 2GB, ale to tylko mój przypadek i z lustrem w RAW'ach mogłoby być inaczej:-)
Jak Ci miejsca nie starczy, zawsze można włączyć JPEG'i z silną kompresją(:lol:), a wogóle to w USA sklepów z kartami nie mają?
Co do trajpoda.. to samo, przydać, się przyda zawsze, ale czy bedziesz korzystał to Twój wybór;)

Pozdrawiam

Mad_Mac
03-07-2009, 21:43
A po co wiezc drzewo do lasu?!!! :-?:shock:
Stary jedziesz do stanow! Tanie sprzet to juz chyba tylko w Azii. Bierz kase ze soba i tam sprzetu nakupuj.

Krzychu
03-07-2009, 22:08
Stary jedziesz do stanow! Tanie sprzet to juz chyba tylko w Azii. Bierz kase ze soba i tam sprzetu nakupuj.

Bzdury piszesz - w sklepach nie sieciowych przy tym kursie dolara jest niespecjalnie taniej niż w Polsce... Były momenty że u nas było taniej...

Fotograf1995
03-07-2009, 22:18

Stary, bilet-3k, wiza-5 stów. Sam lot tam kosztuje 3,5 k. Muszę się wyżywić sratatata, nie mam kasy na sprzęt. Co prawda jadę za pieniądze rodziców, ale to nie zmienia faktu, że nie jadę się tam obkupić, bo tak to można na wschodzie, a w Stanach ceny są raczej podobne, więc nie wiem dlaczego miałbym kupować tam.

mkowalczuk
03-07-2009, 22:19
Statywu raczej do kabiny nie wniesiesz. Może ja tylko miałem pecha, ale warto byś brał to pod uwagę. Zdjąłem głowicę i wsadziłem całość do walizy.Tą metodą transport odbył się bezproblemowo.

Reszta bezwzględnie przy sobie, a zakupy ... raczej mało opłacalne, choć przy droższych szkłach chyba ma to na dziś jeszcze sens
Karty pamięci kupisz bez problemu jak Ci zabraknie, ale osobiście sugeruję mieć zapas by uniknąć nerwoego poszukiwania sklepu.

chrislab
03-07-2009, 23:08
Eh...chyba się odezwę jako stosunkowo częsty visitor w US. Sprzęt (poza statywem) tylko i wyłącznie ze sobą, zakupy tylko tam, ale nie w pierwszym lepszym sklepie, tylko raczej przez Internet i do hotelu. Zrobiłem sobie ostatnio taką kalkulację w różniach cen tu i tam i mi wyszło, że np.:
300/2.8 - 2150 PLN różnicy
85/1.2 - 1740 PLN różnicy
400/5.6 - 1140 PLN różnicy
300/4 i 16-35 - ok. 1000 PLN różnicy
itp. itd. - założyłem zakupy w sklepie B&H z podatkiem lokalnym i kurs USD 3.3. Porównywałem do cen skapiec i allegro. Tak więc niektóre rzeczy na pewno się opłaca, inne zupełnie nie (np. 5D MkII w PL taniej).
jeżeli chodzi o robienie krajobrazów, to zależy gdzie będziesz, ale ogólnie powinieneś sobie kupić coś szerszego niż 17-50 oraz jakieś filtry - polar, szare połówki, statyw, etc.
Jeżeli z kolei chcesz focić ptaki, czy zwierzaki, to brak Ci czegoś dłuższego.
I to chyba tyle...
Powodzenia!

Fotograf1995
04-07-2009, 11:59
Dzięki wszystkim. Chyba zainwestuję w filtry i dyf. do lampy. Jeszcze raz dzięki :)

adi760303
13-07-2009, 14:38
Dzięki wszystkim. Chyba zainwestuję w filtry i dyf. do lampy. Jeszcze raz dzięki :)

Ja własnie zamowilem 16-35 II L na B&H kolezanka przywozi - cena w stosunku do Polski okazyjna roznica okolo 1000-1,200 PLN.

Zastaniam mnie tylko ceny na stronie B&H sa takie 1499-100 (promocja) czyli wynosi 1399 - ale o podatku nie wspomnieli :)

Pozdrawiam

gietrzy
13-07-2009, 15:02
ale o podatku nie wspomnieli :)

ROTFL, w USA podawane ceny są cenami netto, do których należy doliczyć podatek stanowy w wysokości zależnej od stanu, w którym kupujesz. Sklep B&H jest zarejestrowany w stanie NYC więc podatek stanowy to ~9%. Wejdź na ich stronkę i poczytaj.

+2 karty po 2 GB wystarczy do landsztaftów, skejtbordingu i takich tam pierdół wystarczy czy może coś dokupić ? Przyda się trajpod ?

Trajpod to podstawa, ja ostatnio zapomniałem tylko trajpoda i dobrze, że w okolicy była drabina ;) - niskie ISO w Canonie takie plastikowe/czyste jakieś :mrgreen:

Karty: no ja bez laptokowego 250 GB (400D) bym nie leciał, poza tym piszesz o braku komputera, tu ostatnio odkryłem fajną funkcjonalność cyfrówek: raw+jpg ;)
Jotpegi zostawiasz rodzince i masz spokój z konwersjami, itp.

chyrek
14-07-2009, 23:24
A gdzie konkretnie jedziesz do USA. Może się okazac, że dwie karty to za duzo... a moze wyjsc na to, że 1 giga dziennie bedziesz pstrykal. Napisz gdzie lecisz to coś Ci polecę. Zjezdzilem swego czasu porządnie us & a to i może coś poradze:)

quail
16-07-2009, 23:13
Statyw, kable, , baterie, przejściówki, czytniki, ewentualnie filtry do walizki, reszta do plecaka ze sobą. Jak coś uszkodzą w nadanym bagażu, to płacą najwyżej od masy zniszczonego sprzętu (chyba kilkanaście dolców za 1 kg).

itp. itd. - założyłem zakupy w sklepie B&H z podatkiem lokalnym i kurs USD 3.3.

Wszystko fajnie, ale robiłem 3 razy wysyłkowe zakupy w B&H i nikomu nie życzę takiej walki. Adres dostarczenia różny niż adres z karty kredytowej => kłopoty ze złożeniem zamówienia. Za drugim razem zamawiałem na 4500 USD i nawet raczyli sprawdzić w książce telefonicznej, że pod wskazanym adresem mieszka ktoś inny. Procedurę udało mi się przejść po 4 dniach, dopiero jak włączył sie w to mój bank i polski oddział visa. Od tamtego czasu sprawdzam ceny na amazon.com. Poza tym ciągle kwestia ważności ich gwarancji w PL.

ROTFL, w USA podawane ceny są cenami netto, do których należy doliczyć podatek stanowy w wysokości zależnej od stanu, w którym kupujesz. Sklep B&H jest zarejestrowany w stanie NYC więc podatek stanowy to ~9%. Wejdź na ich stronkę i poczytaj.

Jeśli kupujesz wysyłkowo do innego stanu niż Nowy Jork, to nie płacisz żadnego podatku.