Zobacz pełną wersję : Do kogo kierowane są EP-1 i GH-1 - pytanie w kontekście ceny
giltoniel
02-07-2009, 13:35
Wczoraj pojawił się cennik Olympusa EP-1 i aż słabo się robi gdy się z nim zapoznamy:
Olympus E-P1 korpus biały lub srebrny, ładowarka, bateria, kabel USB: 2 999 zł
Zestaw Olympus E-P1 z obiektywem Pancake 17 mm + celownik optyczny VF-1, ładowarka, bateria, kabel USB: 3 899
Lampa FL-14 projekt dla systemu Mikro Cztery Trzecie: 899 zł
Celownik optyczny VF-1 do E-P1 z M.ZUIKO DIGITAL 17mm: 499 zł
Skórzany pokrowiec CS-10B do E-P1 (biały lub brązowy): 319 zł
Długi pasek na ramię CSS-S109LL (biały lub brązowy): 269 zł
Dziś pojawiła się informacja o Panasanicu GH-1 - 6999 zł.
W związku z tym zastanawiam się kto jest targetem tego sprzętu w kontekście ceny? Profejsonalista tego raczej nie kupi - a na pewno nie za cenę, za którą prawie będzie miał D700 lub 5DmII w przypadku Panasonica. Amatora odstraszy cena!
Nie rozumiem tej polityki? EP-1 rzeczywiście lansowany jest na elitarny gadżet z wszystkimi tymi odniesieniami do lat 50-tych czy 60-tych. Panasonic "postawił" na kobiety, ale która kobieta da 7 kafli za aparat?
Nie rozumiem tej polityki? EP-1 rzeczywiście lansowany jest na elitarny gadżet z wszystkimi tymi odniesieniami do lat 50-tych czy 60-tych.
Tak, Leica ma puścić 30/1.4 jako zapowiedź very expensive lenses for m4/3 - to tak w kontekście cen tych tańszych Olympus branded ;)
Panasonic "postawił" na kobiety, ale która kobieta da 7 kafli za aparat?
Ta, która ma pozłacaną armaturę w toalecie, ta, co ogląda wyścig F1 w Monako ze z perspektywy swojego jachtu, ta, której chłopak jest pustynnym rajdowcem ;), ta, której mąż ma huty .... jednym słowem: lans
G1HD: całe środowisko old-school filmowców z legacy MF lenses.
Mnie bardziej interesuje cena Leici M9 (sensor z 5DII) :shock:
ps. nie płacz, 10 lat temu każdy pro dałby się pokroić za sprzęt klasy 450D ;)
giltoniel
02-07-2009, 14:49
ps. nie płacz, 10 lat temu każdy pro dałby się pokroić za sprzęt klasy 450D ;)
Też fakt ;) Ja nie płaczę. Byłem zainteresowany EP-1, bo daje ciekawe możliwości ze względu na swoje gabaryty. Gdy sobie pomyślę, jakie szkło mogę za jego cenę kupić do swego lustra, to nie mam wątpliwości żadnych, że nie warto w EP-1 inwestować.
dziobolek
02-07-2009, 15:01
W związku z tym zastanawiam się kto jest targetem tego sprzętu w kontekście ceny? Profejsonalista tego raczej nie kupi - a na pewno nie za cenę, za którą prawie będzie miał D700 lub 5DmII w przypadku Panasonica. Amatora odstraszy cena!
Nie rozumiem tej polityki? EP-1 rzeczywiście lansowany jest na elitarny gadżet z wszystkimi tymi odniesieniami do lat 50-tych czy 60-tych. Panasonic "postawił" na kobiety, ale która kobieta da 7 kafli za aparat?
Cóż, niektóre firmy ciekawie pozycjonują Olympusa E-P1.
Warto zerknąć np. TUTAJ - sklep B&H (http://www.bhphotovideo.com/c/shop/15389/Rangefinder_Digital_Cameras.html).
Pozdrówka!
giltoniel
02-07-2009, 15:15
Cóż, niektóre firmy ciekawie pozycjonują Olympusa E-P1.
Warto zerknąć np. TUTAJ - sklep B&H (http://www.bhphotovideo.com/c/shop/15389/Rangefinder_Digital_Cameras.html).
Pozdrówka!
To mnie zaskoczyłeś, chociaż przy takich cenach w gruncie rzeczy nie jest to dziwne. O ile jeszcze te 3500 zł w przypadku EP-1 mogę zrozumieć, to 7 tyś za GH-1 z zoomem wydaje mi się już paranoją. Ani to ładne, ani wystarczająco małe (vide kobiecy target), do tego plastikowe...
patric89
02-07-2009, 15:40
Panasanicu GH-1 - 6999 zł
a w tej samej cenie
Canon 40d - 3000zł
Canon 17-55 F2.8 IS USM 4000zł
lub
Canon 450d - 2200zł
Tamron 17-50mm - 1800zł
Speedlite 430EXII - 1000zł
Canon 85mm f1.8 - 1800zł
Nie mam pojęcia dla kogo są te aparaty Jestem Ciekawy jak szybko i jak dużo cena pójdzie w dół
Ale w sumie...
Zamiast kupować lustrzankę do fotografowania wyczekanego potomka, rozanieleni rodzice zostaną namówieni na taki aparat: bo jakość super, bo kłapające lustro nie obudzi maluszka, a przecież dla dziecka wszystko... ;-)
Ani to ładne, ani wystarczająco małe (vide kobiecy target), do tego plastikowe...
Strasznie generalizujesz...:wink:
Skąd wiesz jaki jest kobiecy target ?:roll:
Ja z ulgą zamieniłam 400D na 5D i z czymś mniejszym np. Summicron 50/2 nadal spokojnie mieści się do 'torebki'.
Zgoda, czasami coś małego, dyskretnego też mogłoby być przydatne, ale ... zdecydowanie nie za tą cenę.
Kolekcjoner
02-07-2009, 16:33
Ale w sumie...
Zamiast kupować lustrzankę do fotografowania wyczekanego potomka, rozanieleni rodzice zostaną namówieni na taki aparat: bo jakość super, bo kłapające lustro nie obudzi maluszka, a przecież dla dziecka wszystko... ;-)
Nie no jakaś grupa zainteresowanych zawsze się znajdzie. Zresztą cena na zachodzie to nie jest znów jakiś kosmos. Pytanie tylko czy uda się przekonać tyle kobiet żeby to kupiły ;):-D.
Do street foto taki aparat to marzenie, na widok lustra ludzie dostają ataku paniki więc target to nie tylko kobiety. A dla wielu zarabiających w cywilizowanej walucie żadnego problemu jeśli chodzi o cenę nie będzie;).
CzłowiekZ
02-07-2009, 16:55
Wczoraj pojawił się cennik Olympusa EP-1 i aż słabo się robi gdy się z nim zapoznamy:
Olympus E-P1 korpus biały lub srebrny, ładowarka, bateria, kabel USB: 2 999 zł
Zestaw Olympus E-P1 z obiektywem Pancake 17 mm + celownik optyczny VF-1, ładowarka, bateria, kabel USB: 3 899
Lampa FL-14 projekt dla systemu Mikro Cztery Trzecie: 899 zł
Celownik optyczny VF-1 do E-P1 z M.ZUIKO DIGITAL 17mm: 499 zł
Skórzany pokrowiec CS-10B do E-P1 (biały lub brązowy): 319 zł
Długi pasek na ramię CSS-S109LL (biały lub brązowy): 269 zł
Dziś pojawiła się informacja o Panasanicu GH-1 - 6999 zł.
To dużo taniej niż sugerowana cena Canona 500D kit :lol:
Nie no jakaś grupa zainteresowanych zawsze się znajdzie. Zresztą cena na zachodzie to nie jest znów jakiś kosmos. Pytanie tylko czy uda się przekonać tyle kobiet żeby to kupiły ;):-D.
Kobiet?... Wg urban legends i dowcipów wszelakich to ojcowie kupują sprzęt na powitanie potomka... :>
Kolekcjoner
02-07-2009, 23:42
To dużo taniej niż sugerowana cena Canona 500D kit :lol:
Krzycz głośniej :roll:.
Kobiet?... Wg urban legends i dowcipów wszelakich to ojcowie kupują sprzęt na powitanie potomka... :>
Z tego powodu dałem emotkę :D. Zresztą w kwestii tych drugich to częściej niż u płci pięknej liczy się wielkość ;) dlatego ten olek niekoniecznie się łapie.
bo kłapające lustro nie obudzi maluszka,
Teoria teorią a w praktyce w G1 jest 1. klik-2.klak. - masakrycznie głośno jak na EVIL'a.
350D to przy tym silencer.
a przecież dla dziecka wszystko... ;-)
85L kupiłem by zrobić urodziny, 200/2 VR to samo, teraz znowu na trzecie :mrgreen: w kolejce stoje po Tamrona 60/2m.
A w realu to najlepsze (bo zrobione) mam z S2 IS -> I love Digic II :!:
A jestem tylko? wujkiem Pawłem ;)
nie rozumiem???
to znaczy że co ?
że 7000 zł to drogo???
Weź przestań
Tworzyć wątek o jakieś groszowe wydatki??
:) :) :)
CzłowiekZ
03-07-2009, 08:20
nie rozumiem???
to znaczy że co ?
że 7000 zł to drogo???
Weź przestań
Tworzyć wątek o jakieś groszowe wydatki??
:) :) :)
No to weź wytłumacz ludziom dlaczego tak się stało, że FF miał trafić pod strzechy w cenie 2k za tego Świętego Graala, a zamiast tego producenci pokazują kompakt z matrycą jak paznokieć w cenie 7k :lol:
giltoniel
03-07-2009, 09:40
No to weź wytłumacz ludziom dlaczego tak się stało, że FF miał trafić pod strzechy w cenie 2k za tego Świętego Graala, a zamiast tego producenci pokazują kompakt z matrycą jak paznokieć w cenie 7k :lol:
już widzę te tłumy napalone na GH-1 :razz:
Ta, która ma pozłacaną armaturę w toalecie, ta, co ogląda wyścig F1 w Monako ze z perspektywy swojego jachtu, ta, której chłopak jest pustynnym rajdowcem ;), ta, której mąż ma huty .... jednym słowem: lans
Ale Pani Mittal to bardzo mała nisza rynkowa!
Kolekcjoner
03-07-2009, 13:06
Ale Pani Mittal to bardzo mała nisza rynkowa!
No ale może weźmie ze dwa :lol:.
pan.kolega
05-07-2009, 07:21
Nowy Olumppus Pen oczywiście adresowany do tych samych konsumentów, którzy kiedyś kupowali Contaxy G1 i G2. Contax G2 w roku 1998 to była mini Leica w cenie $1900 za kit z Planarem 45/2. ($1400 po rebacie $500 ;) ). Stary Contax G1 $1000 za kit.
I owszem, wtedy też były większe i czarniejsze cegły lustrrzanki wszystkomające za mniejsze albo podobne ppieniądze (np. top Caanon 1N).
Jeżeli Pen jest niby dla kobiet, to nie rozumiem skąd to zainteresowanie i żal ze strony sfrustrowanych panów (?) że za drogo.
Nie jest tak źle Panowie i Panie. Post wyżej pan.kolega powrócił do czasów i cen lat dziewięćdziesiątych. Tak było... a te pikusiowe Nikony 28Ti i 35 Ti były mocarnie drogie..
Za rok lub dwa myślę niejeden bedzie miał nowego Pena w kieszeni (pod warunkiem że z obrazka nie wyjdzie duża kupa ;-) ) bo wygląd wygladem a obrazowanie to już zupełnie inna bajka.
giltoniel
05-07-2009, 10:32
Jeżeli Pen jest niby dla kobiet, to nie rozumiem skąd to zainteresowanie i żal ze strony sfrustrowanych panów (?) że za drogo.
jak widać niekoniecznie dla Pań ;) Ma kupę zalet, choć też sporo wad. Najlepsze, że nie widziałem jeszcze wiarygodnego testu, który wspomniałby słowem choć o pracy AF.
il Dottore
05-07-2009, 20:35
O ile cena Olka mieści się jakoś w targecie (bogate pańcie i gadżeciarze) to ten Panas to jest IMHO jakaś poracha. No ale Bóg z nimi - niech sobie wołają nawet i 10 kafli za ten plastik, nie moje małpy, nie mój cyrk. :D
Natomiast Leica z matrycą 5DMkII... mmmm... już się ślinię! :D
Quadrifoglio
05-07-2009, 23:32
Jeżeli Pen jest niby dla , to nie rozumiem skąd to zainteresowanie i żal ze strony sfrustrowanych panów (?) że za drogo.
Bo jak się już skompletowało 20 kg sprzętu w cenie 1000 zł/kg a znajomi dalej twierdzą, że fotki zupełnie jak z ich kompaktu to człowiek zaczyna kombinować czy nie lepiej robić zdjęcia pen;em a w podpisie dumnie wymieniać listę panzerfaustów. zdrowiej dla kręgoslupa i reputacja nie ucierpi..
koniecpolska
06-07-2009, 09:37
Natomiast Leica z matrycą 5DMkII... mmmm... już się ślinię! :DŚlinisz się na to mydło co powstanie na brzegu kadru? Przecież w M8 przy cropie 1,3 nie mogą sobie dać z tym rady, pomimo fikuśnych soczewek na matrycy. Niestety obiektywy M nie bardzo są przydatne dla matrycy FF.
Bardziej wydaje się prawdopodobne, że kolejna Leica będzie z matrycą m4/3.
Piotr_0602
07-07-2009, 09:42
W nowym Foto Video w kioskach jest sporo o Olku i Panasie. Test E-P1 i GH1, a także co nieco o obiektywach.
W skrócie:
- E-P1 ma trochę wad, ale też sporo zalet, i na pewno ma w sobie TO COŚ, a z AF nie jest tak źle jak głosiły pierwsze plotki
- GH1 to więcej zmian w stosunku do G1 niż można by się spodziewać - AF jest jeszcze szybszy, matryca jest nowsza i oprócz tego, że umożliwia robienie zdjęć 4:3, 3:2, 16:9 i 1:1 daje też mniejsze szumy niż G1 i spora poprawa dynamiki (jest lepiej niż z większej nieco powierzchniowo matrycy Canona 500D), a do filmów nie ma obecnie nic lepszego na aparatowo-lustrzankowym rynku
- obiektyw Panasonic 14-140mm (ekw. 28-280mm) f/4-5.6 jest świetny - ostry, brak winetowania, super szybki i super cichy (jest lepiej niż w drogich canonowych L-kach)
Główne narzekanie na ceny. GH1 jest bardzo drogi, E-P1 w obecnej cenie też trudno z czystym sercem polecić. Co innego gdy cena zleci. Jak dziennikarz napisał, za 2,5kPLN potargowałby się, za 2kPLN dziennikarz kupiłby od ręki, za 1,5kPLN kupiłby 3 egzemplarze (dla rodziny).
Cena prędzej czy później zleci. Test GH1 bardzo pozytywnie nastraja do potencjalnego panasowego odpowiednika E-P1.
W nowym Foto Video w kioskach jest sporo
Reklam?
Cichsze od eLki
DR lepsza niż 500D
...
;)
Piotr_0602
07-07-2009, 10:34
Reklam?
Cichsze od eLki
DR lepsza niż 500D
...
;)
Czy to jest fizycznie niewykonalne? Czy 500D to aż takiego cudo, że niemożliwe by Panas zrobił lepszą matrycę niż siedzi w 500D? CZy L-ki z USM są już tak szybki i ciche że bardziej sie nie da, bo uniemożliwiają to zasady mechaniki?
E-P1 wg DVF IQ zdjęć wypada nieco gorzej od lustrzanek, choć o niebo lepiej od kompaktów. Za to GH1 z nowszą matrycą wypada lepiej od 500D.
A 14-140mm z założenie jest dedykowany do filmów i miał być tak cichy, by nie nagrywały tego mikrofony.
Nie wiem, nie miałem w rękach ani GH1 ani 14-140 (a E-P1 przez przypadek miałem okazję spróbować jakiś kwadrans). Ale wg tego co napisali w DVF GH1 wypadnie chyba lepiej od 500D (choć na pewno nie cenowo). Czy piszą prawdę w DVF czy nie, pewnie to szybko zweryfikują. Chyba by się tak nie zachwycali 14-140 gdyby w tym czegoś nie było. Pożyjemy, zobaczymy... Nie twierdze że mają rację, ale napisali że 14-140 jest szybszy i cichszy od drogich L-ek. Myślę, że jest to wykonalne (nawet jeśli 14-140 taki nie jest).
Kolekcjoner
07-07-2009, 13:37
Czy to jest fizycznie niewykonalne? Czy 500D to aż takiego cudo, że niemożliwe by Panas zrobił lepszą matrycę niż siedzi w 500D? CZy L-ki z USM są już tak szybki i ciche że bardziej sie nie da, bo uniemożliwiają to zasady mechaniki?
Oczywiście że technicznie jest. Problem tylko w tym, że powołujesz się na pismo które ma dla wielu osób (w tym dla mnie) zerową wiarygodność.
pan.kolega
09-07-2009, 08:18
[...] Za to GH1 z nowszą matrycą wypada lepiej od 500D.
[...] Ale wg tego co napisali w DVF GH1 wypadnie chyba lepiej od 500D (choć na pewno nie cenowo). Czy piszą prawdę w DVF czy nie, pewnie to szybko zweryfikują.
Obecnie jest wysoce nieprawdopodobne zeby Panasonic zrobil lepsza matryce niz Canon. Dotad nie zrobil.
Niestety testowanie nie jest takie latwe bo trzeba sprawdzic odszumianie, szczegoly....
Raczej uwierzylbym swoim wlasnym testom albo tym tutaj:
http://www.focus-numerique.com/test-90/panasonic-gh1-test-bruit-electronique-12.html
Sa tam sample i werdykt: ..."mimo postepu uskutecznionego przez Panasonica, GH1 pozostaje dosyc daleko od obu lustrzanek APS-C, ktore zdecydowanie lepiej czuja sie na ISO 3200 i wspinaja sie do ISO 6400 czy nawet 12800."
Piotr_0602
10-07-2009, 10:36
trzeba poczekać na test dpreview
pewnie nie trzeba będzie długo czekać, skoro takie jest zainteresowanie
Za to trochę plotek o innym micro - Samsungu NX:
http://k-rumors.com/
Jest tam trochę ciekawych informacji o nadchodzącym microAPS Samsunga.
NX ma być nieco mniejszy od Panasonica GH1. Ma mieć szybki AF (więc mogą być porównywalne), mają pojawić się od razu 3 obiektywy (w tym mała stałka), ekranik będzie dobrej jakości (może OLED?), nad EVF jeszcze pracują (więc pewnie będzie to jakaś lepsza technologia niż te wizjery przed Panasonikiem G1), oraz wzmianka o cenie:
"Also he mentioned about the price, he understands that Samsung will set aggressively NX10 price. Since Samsung designed/developed most parts of NX10 by alone, Samsung has more room to control the price. It will be definitely less than its competitors. Even it could be unexpected price."
Tak więc wysokie ceny E-P1 i GH1 długo się nie utrzymają.
Na razie konkurencji micro brak a i moce produkcyjne dopiero rozkręcają.
Wejdzie Samsung i będą musieli je obniżyć. W 2010 będą pewnie tanie E-P1.
Piotr_0602
13-07-2009, 09:02
.
.
.
przy okazji, świeżutka recenzja GH1 z dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/panasonicdmcgh1/page30.asp
nie jest tak źle z wysokimi ISO:
"In low light and at higher sensitivities the GH1 is not doing a bad job either. The noise that is produced by the Panasonic Four Thirds sensor is fairly effectively counteracted by the imaging engine's noise reduction algorithms and the GH1 can keep up with the better entry level DSLRs. Its high ISO images show an appealing balance between noise reduction and detail retention. At ISO 1600 noise starts to kick in much more aggressively (especially 'bands' of chroma noise in the shadows) but even the ISO 3200 output is still usable for smaller prints or web albums."