Zobacz pełną wersję : Sztuka Ekranowania-Andrzej Dragan (TVP Kultura)
Fotograf1995
30-06-2009, 16:20
http://www.fikfilm.com/pl/node/234 Trochę inna twarz Andrzeja Dragana. Zupełnie nie przypuszczałem, że ten facet ma takie podejście do fotografii.
piotrusb
01-07-2009, 11:21
Najlepszy cytat, jaki do tej pory słyszałem :lol:
"Niczego nie szukam w fotografii. To jest dla mnie hobby. Z obrzydzeniem słucham jak ludzie na wernisażach rozgadują się na temat wielkiej roli swojej działalności A to jest po prostu rozrywka. Kiedy robię wystawy, ludzie często się czegoś doszukują, nadinterpretują, szukają ukrytej głębi albo jeszcze czegoś. Staram się wtedy sprowadzać ich na ziemię, co się oczywiście kończy rozczarowaniem. Ale trudno, nie będę oszukiwał, nie kryję w fotografii żadnej filozofii, pasuje mi po prostu taka estetyka."
Dragan Draganem, ale sposób realizacji samego programu jest delikatnie mówiąc żenujący.
Najlepszy cytat, jaki do tej pory słyszałem :lol:
Też mi sie podoba. Przy takim podejściu życie staje sie lżejsze. Do przemyślenia dla wielu forumowiczów ;).
swnw.
Dragan Draganem, ale sposób realizacji samego programu jest delikatnie mówiąc żenujący.
Tam żenujący, pełen ahtyzm, aż dziwne że nie w kwadracie;)
Tomasz Buttler
24-07-2009, 18:11
a tu jest inny wywiad z A. Draganem
http://de.sevenload.com/sendungen/Fototv-de-Das-Foto-Fernsehen/folgen/qtOC7be-Andrzej-Dragan
Co jest niby takiego żenującego w sposobie przestawienia? Fakt, że reżyser (w odróżnieniu od drugiego filmu) zrobił więcej niż jedno ujęcie twarzy z przodu, jedno z boku i przebitki na zdjęcia? No comment...
A sam Dragan - zdjęcia bardzo mi się podobają, filozofia już mniej;)
Tym bardziej, że w pewnym sensie sam sobie zaprzecza, mówiąc, że jedyne co go interesuje to estetyka, a gdy opowiada o zdjęciu anorektyczki to sam stwierdza, że chodziło mu o pokazanie kontrastu normalnej twarzy i zdeformowanego ciała. I pokazanie tego w sposób który na początku ma widza wprowadzić w błąd. Stwierdza również, że w pewnym sensie to miało sprowokować do myślenia. Więc estetyka estetyką i zapewne w jego zdjęciach to ona gra pierwsze skrzypce, ale tak naprawdę facet nie jest konsekwentny w tej filozofii robienia zdjęć bez jakiegokolwiek głębszego sensu.