PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 24-105 4 is l

mauy
30-06-2009, 13:43
Witam,

zastanawiam się nad zakupem obiektywu 24-105mm F/4 jako typowej "spacerówki"

W tej chwili posiadam Tamron 17-50mm F/2,8, ale trochę mi za mało na drugim końcu.
Poza tym mam jeszcze 70-300mm F/4-5.6 i dwie stałki 50mm F/1,4 i 85mm F/1,8 - więc na jasnym szkle mi nie zależy.

Jeżeli się zdecyduję na 24-105 to pewnie również będę się zastanawiał nad 10-22mm, bo zabraknie mi szerokiego kąta

Wszystko pracuje na dzień dzisiejszy pod 450D, ale tutaj również zastanawiam się nad zmianą na 50D.

Co do przeznaczenia, to jak widać po do wszystkiego, co przyciągnie moją uwagę - typowe focenie z zamiłowania

Co o tym wszystkim myślicie - jakieś wskazówki co powymieniać, co zostawić itd ? - Z góry dzięki za pomoc, bo coś chcę zmienić, a do końca nie mogę się zdecydować co i na co ;)

christof
30-06-2009, 13:47
Przeszukaj forum, bo wątki tego typu już są, jeden z przykładów: http://canon-board.info/showthread.php?t=47653

mauy
30-06-2009, 14:01
od dwóch miesięcy czytam forum - myślałem, że samemu coś wyczytam, ale im więcej tematów przeczytałem, tym większy mam mętlik w głowie - stąd moje pytanie - uwierz mi - nie jestem typem osoby, która znajduje f necie forum i od razu na nim zadaje pytanie

h4ry
30-06-2009, 14:05
stać cie to brać i nie gadać. jesteś już praktycznie zdecydowany, ale wygląda to jak byś szukał poparcia u innych. Szkło dobre, jeśli Ci nie zależy na świetle to tym bardziej dobre ;] Kupuj i nie zastanawiaj się dłużej. Na pewno nie pożałujesz.

mauy
30-06-2009, 14:08
dokładnie tak jak mówisz -zdecydowany chyba jestem i szukam potwierdzenia - na świetle mi nie zależy, a w razie czego są stałki

mor_feusz
30-06-2009, 14:17
potwierdzam. Ja tego szkla prawie nigdy nie zdejmuje (40D) czasami 35/2 i 85/1.8 sporadycznie 100/2.8.

allxages
30-06-2009, 15:17
Jak planujesz kupis 10-22 to ja bym sprzedał 17-50

poszukiwacz2006
30-06-2009, 20:02
a ja zaproponuję coś innego. Sprzedaj 17-50 dołóż i kup c 10-22. Mając dwie dobre jasne stałki + nienajgorsze tele, rodzi się pytanie do czego będzie ci potrzebny ten 24-105? Jako spacerzoom? No dobrze, tylko czy wtedy chętnie będziesz zapinał stałki? Czy będzie je zawsze dzwigał w torbie czy plecaku? Ktoś tu na forum napisał, że posuadanie stałek wymaga zmiany filozofi fotografowania. Faktycznie coś w tym jest. Sam kiedyś robiłem na stałakach ( zaznaczam , że jestem amatorem ) i niewątpliwie wymagają one lepszego "panowania nad kadrem" w momencie jego tworzenia. Udane zdjęcia ze stałek, które w pewnym sensie ograniczają, bardziej mnie cieszyły, uczyły myślenia i "budowania" tego co widać potem na ekranie komputera lub na zdjęciu. Ponadto stałki są stosunkowo jasne i często lepsze optycznie od zoomów ( choć nie zawsze ) Obecnie wszedłem w posiadanie obiektywów zmiennoogniskowych, ale już po paru tygodniach widzę, że będę musiał uzupełnić swoją szklarnię o co najmniej jedną jasną stałkę.
Jak masz kasę, bierz 24-105 i ciesz się fotografią, bo z tego co piszą o nim to jest to dobre szkło. Jak dokupisz do tego c 10-22, to będzie git. Tylko powtarzam - czy będziesz wtedy korzystał ze stałek. Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.

himi
30-06-2009, 20:10
Jak zajdzie potrzeba będzie korzystał. Miałem tytułowe szkło i wspominam dobrze. Lepiej nawet niż 24-70. Wolę stałki z tego przedziału choć ,,dół'' obstawiam ciemnym zoomem.

macgyver9
30-06-2009, 20:25
od dwóch miesięcy czytam forum

to ja powiem tak: przestań czytać ten internet i idź robić zdjęcia. :)

mauy
30-06-2009, 21:34
Tylko powtarzam - czy będziesz wtedy korzystał ze stałek. Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.
Wiesz - stałki są w tej chwili do portretów i w razie potrzeby gdzie światła brakuje - wiem, że niektórzy twierdzą, że stałki to najlepsze szkła i nie akceptują zoomów - ja jednak jeszcze do takich nie należę - może kiedyś to się zmieni.

W tej chwili chciałbym jakiś dobry zoom jako uzupełnienie całości - co do noszenia wszystkiego, to jakoś mi się to jeszcze nie znudziło - plecy jeszcze wytrzymują :-P

to ja powiem tak: przestań czytać ten internet i idź robić zdjęcia. :)
czytać też trzeba - a zdjęcia to inna bajka, choć faktycznie za mało tego robię (skąd o tym wiedziałeś) ?? :lol:

szuler
30-06-2009, 21:35
24-105 to bardzo fajny obiektyw i zobaczysz to dokładnie po zmianie body na 50D. Co do tego, że lepszy od 24-70 się nie zgodzę bo inaczej nie zmieniałbym go. jeżeli chcesz kupić 24-105 zapraszam do mnie :)

mauy
30-06-2009, 21:48
chce kupić, ale nowy - więc dzięki bardzo

nad 24-70 też się zastanawiałem, ale więcej pozytywów wyczytałem na temat 24-105, więc na niego padł wybór

Kolekcjoner
30-06-2009, 21:59
Dla mnie to szkło na cropie jest nijakie - i za krótkie i za długie - zawsze mi czegoś brakuje.

Vitez
30-06-2009, 22:42
od dwóch miesięcy czytam forum - myślałem, że samemu coś wyczytam, ale im więcej tematów przeczytałem, tym większy mam mętlik w głowie - stąd moje pytanie - uwierz mi - nie jestem typem osoby, która znajduje f necie forum i od razu na nim zadaje pytanie

Ale jednak na to wygląda.

http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."