PDA

Zobacz pełną wersję : ku zlodzieja

adzi
27-06-2009, 02:01
http://bazarowerow.pl/

mzoe ktos by zrobil takie cos dla foto? jakby to dobrze rozreklamowac to fajna sprawa, bo na allegro jak ktos sprzedaje z zatartym numerem to wiadomo ze kradzione

blum
27-06-2009, 02:45
jest takie cos dla foto http://sssf.art.pl/

Vitez
27-06-2009, 13:47
bo na allegro jak ktos sprzedaje z zatartym numerem to wiadomo ze kradzione

Wcale nie wiadomo. W niektórych modelach aparatów numer seryjny wycierał się sam z siebie - np jak ja sprzedawałem swoje (kupione jako nowiutkie) 20D po prawie 3 latach użytkowania, z wytartym ze zwykłego użytkowania numerem seryjnym to tez nazwiesz mnie złodziejem?
Numer seryjny łatwo sprawdzić w Exifie - wystarczy sprzedającego poprosić o RAWa ze sprzedawanej puszki.

Mellan
27-06-2009, 17:06
Ameryka ma bazę numerów kradzionego sprzętu. Jakiś rok temu było o tym na CB. Była niezła jazda, bo gość kompletnie nie czaił sprzętu, a ten figurował w tej amerykańskiej bazie. Tłumaczył się, że dostał od wujka z GB w prezencie. Po pewnym czasie, okazało się, że faktycznie sprzęt się odnalazł, a amerykanie nie zdjęli go z listy.

adzi
27-06-2009, 20:40
Co myslicie o utworzeniu takiej bazy na wzor bazy rowerowej? osoba musiala by zrobic fotografie sprzetu foto wraz z karteczka z imieniem nazwiskiem/emailem/telefonem (2 ostatnie opcje do wyboru, ale zeby byl 1 kontakt) po czym recznie byloby dodawane do bazy po weryfikacji, latwo mozna by to rozreklamowac i kazdy moglby sprawdzic, a jeszcze nic takiego w polsce nie ma, jest jedynie baza juz skradzionego sprzetu ktora nie cieszy sie zbytnia popualrnoscia, a ja osobiscie gdyby istniala baza sprzetu foto dodalbym tam moj sprzet, bo nic na tym nie trace a zyskac moge, jesli poprzecie ten pomysl to moge sie zajac realizacja tego projektu, mianowicie dostalbym domene *.art.pl nastepnie napisal cale oskryptowanie strony i umiescil ja na serwerze non-profit (dziala ponad 10 lat wiec nie padnie, co tydzien jest backup wiec baza nie zaginie, najwyzej pare nowych wpisow, a majac dane mozna je uzupelnic, przy czym jeszcze dysk nigdy nie padl na tyle zeby nie dalo sie odczytac z niego danych, a backup jest robiony na oddzielny dysk), potem juz jak uwazacie czy publikowane bylby tylko mail/telefon, czy imie nazwisko rowniez, ew za posrednictwem "administracji" serwisu, mozna byloby dostac dane kontaktowe do wlaciciela, chodz uwazam ze lepiej zrobic publiczna baze, imie nazwisko, telefon, a email jakos zakodowac przed spambotami, no ale to juz kwestia koncowego wykonania..

airhead
27-06-2009, 20:48
przecież już jest! co myślisz, żeby z niej korzystać?

adzi
27-06-2009, 23:03
jaka, pokaz, bo http://sssf.art.pl/ to w ogole w 2ga strone dziala, a tu chodzi o to zeby to nawet bylo przed incydentem, zazwyczaj jak cos kradna to ida tego samego dnia sprzedac

0wc4
28-06-2009, 23:22
Pomysł dobry.
Gdyby było, bym się zarejestrował.
Tylko może bez cudów z karteczkami, papiereczkami itp. to wystarczy podać w normalnym formularzu.

Co do publiki, to się zdecyduj, czy robisz to 'pro' i imię,nazwisko za imię,nazwisko najlepiej potwierdzone skanem dokumentu, czy publiczne. W sumie na nk dane są i nikt nie umiera, więc też tak można. A kontakt? Email publiczny, telefon najlepiej też. W końcu chodzi o to, że jak widzę aukcję 6 godzin do końca, to nie będę wysyłał gołębia pocztowego, tylko chwycę za telefon i zadzwonię do gościa, żeby sobie znalazł i działał.

Tylko, jak chcesz by było popularne, to wymyśl dobry adres (bogowie, SSSF jest rodem z podręcznika antyreklamy) i niech ta strona jakoś wygląda (dylemat: gorsza w SSSF jest nazwa, czy aparycja strony)

allxages
29-06-2009, 05:07
A mi się odrazu ta baza rowerów skojarzyła z dobry miejscem dla złodziejów. Jakbym kradł to bym rejestrował sprzęt jako "swój" i wszyscy by myśleli, że to mój aparat/rower (pod warunkiem, że właściciel tego wcześniej nie zrobił, ale ide o zakład że 99% ludzi tego nie zrobi).

addi
29-06-2009, 07:56
Równie dobrze możesz stwierdzić, że 99% ludzi i tak nie zajrzy do tej bazy kupując sprzęt. Wydaje mi się, że pomysł dobry i w sumie niezbyt pracochłonny do wykonania. Dajcie feature requesty jakie byście chcieli w takim serwisie mieć - kończę niebawem projekt to mogę do tego usiąść.

Makudonarudo
29-06-2009, 11:17
Przyznam że tez o tym myślałem.

Dobrym pomysłem by było aby np allegro automatycznie współpracowało z tego typami stron albo utworzyło własną bazę kradzionego sprzętu i przy wystawianiu aukcji poza np wielkością matrycy itd trzeba by było wpisywać numer seryjny. I od razu by było automatyczne sprawdzenie .

No ale to raczej nie wypali nigdy .

adzi
29-06-2009, 12:47
Pomysł dobry.
Gdyby było, bym się zarejestrował.
Tylko może bez cudów z karteczkami, papiereczkami itp. to wystarczy podać w normalnym formularzu.

Co do publiki, to się zdecyduj, czy robisz to 'pro' i imię,nazwisko za imię,nazwisko najlepiej potwierdzone skanem dokumentu, czy publiczne. W sumie na nk dane są i nikt nie umiera, więc też tak można. A kontakt? Email publiczny, telefon najlepiej też. W końcu chodzi o to, że jak widzę aukcję 6 godzin do końca, to nie będę wysyłał gołębia pocztowego, tylko chwycę za telefon i zadzwonię do gościa, żeby sobie znalazł i działał.

Tylko, jak chcesz by było popularne, to wymyśl dobry adres (bogowie, SSSF jest rodem z podręcznika antyreklamy) i niech ta strona jakoś wygląda (dylemat: gorsza w SSSF jest nazwa, czy aparycja strony)

mysle ze karteczka to dobry patent, czemu? bo np na allegro kros moze dac zdjecie numerow seryjnych, wtedy ktos moze do nas dodac i bedzie sie syf robic w bazie, wiec piszesz na kartce imie nazwisko, numer telefonu, email kladziesz obok aparatu/obiektywu i zeby bylo ja i nuemr seryjny widac, robisz foteczki wysylasz na specjalnego maila, a "admin" dodaje dane do bazy, moze lepiej publiczny numer telefonu i imie nazwisko, a email ukryty bo spam boty pewnie szybko zaczna dzialac, email bylby wtedy tylko do naszej wiadomosci, i tak lepiej zadzwonic. Co do strony to mysle o bardzo prostej, biale tlo, czarny tekst, sam css zeby nie obciazac strony bo ma byc to baza, ktora bedzie odrazu na glownej stronie

Równie dobrze możesz stwierdzić, że 99% ludzi i tak nie zajrzy do tej bazy kupując sprzęt. Wydaje mi się, że pomysł dobry i w sumie niezbyt pracochłonny do wykonania. Dajcie feature requesty jakie byście chcieli w takim serwisie mieć - kończę niebawem projekt to mogę do tego usiąść.

mi wlasnie sie wydaje ze jak wiekszosc osob zacznie dodawac sprzet do bazy to szybko stanie sie popularna i dlatego wlasnie tak jak wyzej pisalem trzeba by zrobic patent z ta karteczka, bo inaczej ktos wezmie zdjecie z numerem seryjnym i doda, a karteczke bedzie bardzo trudno podrobic, bo powiedzmy fotki bedzie trzeba wyslac w 100% wielkosci jpg, a skrzynka bedzie w domenie zaparkowana na gmail, tam jest 7gb i gwarancja ze nie padnie nam ta "baza" z fotkami numerow seryjnych, a ta publiczna baza bedzie na stronie wyswietlana, caly dysk serwera chyba co tydzien ma backup, wiec w razie czego najwyzej kilka wpisow zaginie, to sie uzupelni, ale jeszcze nigdy od 10 lat nie padl tam dysk zeby sie nie dalo danych odzyskac :)

to piszcie jeszcze jak macie uwagi, planuje zajac sie tym w polowie lipca, jak juz bede w miare miec zaliczone egzaminy

dr11
29-06-2009, 13:18
Każdy może zrobić własną bazę na https://store.canon-europe.com/servlet/ControllerServlet?Action=DisplayPage&Env=BASE&Locale=en_GB&SiteID=canoncon&id=HomePage
Ale jest to tylko metoda "prywatna" na zebranie do kupy danych o swoim sprzęcie (na wypadek kradzieży ma się dostęp do S/N w jednym miejscu.

adzi
29-06-2009, 13:30
Przyznam że tez o tym myślałem.

Dobrym pomysłem by było aby np allegro automatycznie współpracowało z tego typami stron albo utworzyło własną bazę kradzionego sprzętu i przy wystawianiu aukcji poza np wielkością matrycy itd trzeba by było wpisywać numer seryjny. I od razu by było automatyczne sprawdzenie .

No ale to raczej nie wypali nigdy .

wystarczy zainteresowanie ludzi z foto oraz jakas tam "reklama" na stronach foto, co raczej dla takiego projektu nie bedize problemem, a strona zostanie wolna od reklam, poniewaz lezy na serwerze nonprofit, wiec i ja nie ponosze za to zadnych kosztow, a domene zalatwie z art.pl

Każdy może zrobić własną bazę na https://store.canon-europe.com/servlet/ControllerServlet?Action=DisplayPage&Env=BASE&Locale=en_GB&SiteID=canoncon&id=HomePage
Ale jest to tylko metoda "prywatna" na zebranie do kupy danych o swoim sprzęcie (na wypadek kradzieży ma się dostęp do S/N w jednym miejscu.

kilka dni temu to widzialem, mojego numeru seryjnego nie przyjmuje, nie wiedziec czemu, a dobrze go wpsiuje :/, poza tym kazdy tam moze sobie wpisac kogos numer, no to taka bzdura z lekka..

dr11
29-06-2009, 13:40
...mojego numeru seryjnego nie przyjmuje...Może już jest zajęty ;)
Spoko, gdziekolwiek, poza osobistym stawiennictwem, każdy może wpisać czyjś numer :)

adzi
29-06-2009, 13:47
Może już jest zajęty ;)
Spoko, gdziekolwiek, poza osobistym stawiennictwem, każdy może wpisać czyjś numer :)

ale dlatego u nas bedzie fotka i z karteczka, to eliminuje powiedzmy 99% przypadkow, bo raczej w 100% wielkosci podrabiac w photoshopie bedize trudno ;), a ciekawe kto mogl moj numer wpisac, skoro kupilem w saturnie aparat..

gregohr
29-06-2009, 13:52
a jaki jest adres tej amerykanskiej strony skradzionego sprzętu?

dr11
29-06-2009, 13:54
Może http://photo.net/neighbor/registry/ ?

adzi
29-06-2009, 14:06
Może http://photo.net/neighbor/registry/ ?

ale po co korzystac z jakis 1000* zagranicznych stron, skoro mozemy zrobic swoj wlasny, polski system, ktory bedzie 1 i szybko zyska popularnosc, przez co bedzie jeszcze bardziej wartosciowy, bo o to w tym wszytkim chodzi

addi
29-06-2009, 15:10
Adzi, nie rozumiem czemu chcesz komplikować sprawę "karteczkami"? Zrzucasz cały problem wprowadzenia/weryfikacji danych na "admina", jak rozumiem nie ma to być serwis z 20 rekordami tylko coś większego i raczej przyjaznego dla usera, który chce:
* sprawdzić czy nie kupuje kradzionego sprzętu
* umieścić w bazie sprzęt na wypadek jego kradzieży/zgubienia
* poinformować o kradzieży/zgubieniu
* poinformować właściciela o znalezieniu sprzętu bądź oferty jego sprzedaży

Kolejna sprawa to dane osobowe jakie chcesz zbierać, czy jesteś w stanie zabezpieczyć bazę zgodnie z wymogami GIODO? IMHO nie ma potrzeby zbierania danych osobowych.

adzi
29-06-2009, 15:13
bedzie widoczny tylko numer telefonu wiec nie trzeba zadnych wymogow GIODO spelniac, poza tym bedzie dopiero po przepisaniu kodu recaptcha na ktorego implementacja wlasnie pracuje

przynajmniej tak mi sie wydaje, juz udalo mi sie zrobic pokazywanie calego maila po wpisaniu kodu z obrazka, tak samo telefonu

addi
29-06-2009, 19:59
Przykro mi bardzo, ale się mylisz - jeżeli przechowujesz (co wg ustawy jest równoznaczne z przetwarzaniem) jakiekolwiek dane osobowe nawet w przypadku gdy są one dostępne tylko dla admina to podpadasz pod GIODO. Ja w ogóle nie prezentowałbym maili, nr telefonów itp. dałbym tylko formularz kontaktowy do właściciela danego nr seryjnego.

Chciałbym poznać opinię wszystkich zainteresowanych:
* formularz kontaktowy (z powiadomieniem na maila, sms itp.)
czy
* udostępnienie chętnemu emaila, nr tel, gg itp.

KMV10
29-06-2009, 20:16
(...)
Numer seryjny łatwo sprawdzić w Exifie - wystarczy sprzedającego poprosić o RAWa ze sprzedawanej puszki.
Znam kilka legalnie kupionych w szanowanym sklepie 40D, w nieotwieranych pudełkach, dla których te dwa numery (exif i nalepka na obudowie) różną się - taka ciekawostka.

adzi
29-06-2009, 20:18
Przykro mi bardzo, ale się mylisz - jeżeli przechowujesz (co wg ustawy jest równoznaczne z przetwarzaniem) jakiekolwiek dane osobowe nawet w przypadku gdy są one dostępne tylko dla admina to podpadasz pod GIODO. Ja w ogóle nie prezentowałbym maili, nr telefonów itp. dałbym tylko formularz kontaktowy do właściciela danego nr seryjnego.

Chciałbym poznać opinię wszystkich zainteresowanych:
* formularz kontaktowy (z powiadomieniem na maila, sms itp.)
czy
* udostępnienie chętnemu emaila, nr tel, gg itp.

a sam telefon + mail , ktory pojawia sie po wpisaniu kodu?
z powiadomieniem na sms nie ma szans, http://sssf.art.pl/ -- oni maja publiczne wszystko

z samym mailem bedzie bez sensu bo wszystkie te @wp.pl @onet.pl @tlen.pl @o2.pl @go2.pl sa usuwane po 3 miesiacach jak sie nie zalogujesz

http://81.161.192.4/~adam/bsf/ <-- narazie w takiej postaci to jest

addi
29-06-2009, 20:38
a sam telefon + mail , ktory pojawia sie po wpisaniu kodu?
z powiadomieniem na sms nie ma szans,

E-mail i nr tel. nie są danymi osobowymi - pytanie czy wszyscy chcą je prezentować.

http://sssf.art.pl/ -- oni maja publiczne wszystko

Tak, wiem - i niech się cieszą, że inspektorzy GIODO mają kupę innych spraw na głowie (pewnie jakby nie mieli to by 70% serwisów internetowych pozamykali ;p).

z samym mailem bedzie bez sensu bo wszystkie te @wp.pl @onet.pl @tlen.pl @o2.pl @go2.pl sa usuwane po 3 miesiacach jak sie nie zalogujesz

A zmieniasz swojego maila co 3 miesiące??

adzi
29-06-2009, 21:04
E-mail i nr tel. nie są danymi osobowymi - pytanie czy wszyscy chcą je prezentować.

Tak, wiem - i niech się cieszą, że inspektorzy GIODO mają kupę innych spraw na głowie (pewnie jakby nie mieli to by 70% serwisów internetowych pozamykali ;p).

A zmieniasz swojego maila co 3 miesiące??

mail bedzie ukryty, wiec zaden bot go nie dostanie, co do telefonu trzeba to jeszcze przemyslec, a co do maila, nie kazdy ma internet w domu i ciagle sprawdza poczte, kiedys 10 lat temu, kilka razy wlasnie tak padl mi mail, ze sie nie logowalem bo nie mialem dostepu do netu w domu bo byl drogi ;)

http://81.161.192.4/~adam/bsf/ -- tu sa na zywo przerobki

adzi
29-06-2009, 22:06
chodz z 2giej strony telefon moglbybyc publiczny odrazu na calej liscie, wtedy drukujesz sobie ta liste i w razie znalezienia na gieldzie dzwonisz odrazu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A mi się odrazu ta baza rowerów skojarzyła z dobry miejscem dla złodziejów. Jakbym kradł to bym rejestrował sprzęt jako "swój" i wszyscy by myśleli, że to mój aparat/rower (pod warunkiem, że właściciel tego wcześniej nie zrobił, ale ide o zakład że 99% ludzi tego nie zrobi).

tylko jest jeszcze cos takiego jak dowod zakupu, np policja bedzie mogla ze strony skorzystac celem namierzenia wlasciciela
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
poza tym jesli skradna wam cos to chyba nie lecicie zaraz przed kompa wklepywac na strone, a dane dodane wczesniej sa indeksowane przez google, np wlasciciel lombardu wpisuje w google numer seryjny i wyskakuje mu strona, dla pewnosci moze zadzwonic do wlasciciela, moze tylko dostac nagrode za znalezienie sprzetu, dlatego strona sama w sobie beidze bardzo pozyteczna, np jesli ktos ukradlby mi aparat za 3k to raczej dalbym 200-300 zl znalazcy, a bedac znalazca bardzo ucieszylbym sie z takiej nagrody, a zrobienie strony dodatkowo po angielsku nie stanowi wielkiego problemu

addi
08-07-2009, 11:14
Jako, że czasu miałem ostatnio trochę to popełniliśmy z ekipą serwis, o którym była mowa. Jest on jeszcze w fazie beta więc mogą wystąpić różne "nieprawidłowe działania" (proszę o wyrozumiałość i poinformowanie mnie o znalezionych błędach).

Może krótko o serwisie, bo trochę wyszedł poza ramy omawiane w wątku:

do serwisu można dodać dowolny sprzęt posiadający numer seryjny;
każdy użytkownik może dodać swój sprzęt i w dowolnym momencie zaflagować go jako skradziony, zgubiony, wystawiony na sprzedaż;
jeżeli ktokolwiek wpisze w wyszukiwarce numer seryjny Twojego sprzętu natychmiast zostaniesz o tym poinformowany
serwis jest sprzężony z kilkoma największymi bazami skradzionego sprzętu więc wystarczy sprawdzić tylko u nas :wink:

Gorąco zapraszam do testowania http://www.kradziej.pl i zgłaszania ewentualnych uwag i feature requestów.

airhead
09-07-2009, 01:30
jakieś zabezpieczenie, żeby złodzieje nie wpisywali, wymyśliliście?

addi
09-07-2009, 08:36
jakieś zabezpieczenie, żeby złodzieje nie wpisywali, wymyśliliście?

W sumie doszliśmy do wniosku, że raczej żaden złodziej nie jest na tyle głupi, żeby zostawiać po sobie ślad w internecie i wiązać siebie z "trefnym towarem". Niestety, a może stety, świadomość co do braku anonimowości w inecie jest coraz wyższa w społeczeństwie. Jeżeli jednak ktoś będzie na tyle głupi, że zarejestruje taki towar to nie ma problemu, żeby pełne logi ze wszystkich działań takiej osoby przedstawić organom ścigania.

airhead
09-07-2009, 10:54
może i jest to jakiś argument, ale może rzeczywiście wprowadzić by jakąś moderację-autoryzację wspisów (np. zdjęcie opakowania z nr seryjnym)

addi
09-07-2009, 11:43
może i jest to jakiś argument, ale może rzeczywiście wprowadzić by jakąś moderację-autoryzację wspisów (np. zdjęcie opakowania z nr seryjnym)

Przemyślimy. Chcemy jednak, żeby serwis był łatwy w obsłudze dla zwykłego użytkownika. Na razie będziemy się skupiać na połączeniu z wieloma podobnymi bazami - fajnie by było mieć wszystko w jednym miejscu.

allxages
09-07-2009, 15:58
Jeżeli złodziej nie jest na tyle głupi, to zarejestruje sprzęt tak, że i tak z logów nic wyciągniesz.

addi
09-07-2009, 22:07
Jeżeli złodziej nie jest na tyle głupi, to zarejestruje sprzęt tak, że i tak z logów nic wyciągniesz.

Jak się zna sposoby ukrywania tożsamości to można się przed nimi chronić. Inna sprawa, że zarejestrowanie sprzętu przez właściciela rozwiązuje problem - do czego zachęcam.