Zobacz pełną wersję : Czyszczenie polara.
Witam, mam problem, wczoraj dotarł do mnie filtr polaryzacyjny Marumi DHG CPL, dziś bawiłem sie nim (obiektyw do którego zakupiłem ten filtr jest w drodze) i zobaczyłem jakieś pyłki na filtrze. Postanowiłem więc chuchnąć i przetrzeć specjalna ściereczką z mikrowłókien do optyki. Przy czyszczeniu soczewek obiektywów nigdy nie było problemów, a tu jest duży. Na filtrze cały czas pozostają smugi, nie ma jak ich usunąć, próbowałem kilka razy, ale nic nie pomaga. Czy to normalne? Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem co z tym zrobić.
proponuje zajrzec tutaj
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=613814724
i sie zaopatrzyc.sprawdziłem-pomogło.wczesniej do usuwania smug uzywałem sciereczki do optyki i płynu na bazie alkoholu który dostałem przy zakupie aparatu
__________________________________________________ ___________________________
Canon 30D|Sigma 70-300mm|Canon 50mm 1.4|Voigtlander 125mm 2.5/Speedelite 430 II
DAWIDSON
24-06-2009, 11:18
płyn do optyki, bibułki ewentualnie lenspen
dobra, to musze zaopatrzyć sie w te ustrojstwa, ale póki co nie mam ani grosza bo wydałem na sprzęt w tym tygodniu 2400zł, więc na chwile obecna potrzebuje jakiegoś domowego sposobu na wyczyszczenie polara. GDzieś czytałem, że woda i ludwik, albo etanol? Czy tak tez sie da? Po wycieraniu ściereczka z mikrowłókien zostaje taka jakby zielona mgiełka (smugi) jak patrzy sie pod kątem, co z tym zrobić?
Szczerze?...
Ja mam tego samego polara (tyle że 72mm), i te wszystkie ustrojstwa i za nic nie mogę go doczyścić ;-)
Fakt, że po tym jak zbyt usilnym czyszczeniem porysowałam matrycę, nie przykładam już się tak mocno do tej czynności :> A lens penem to wyczyścisz, ale zarezerwuj sobie z godzinę ;-)
I chyba w końcu kupię isopropylen czy jak to tam zwą...
andrewjohn
24-06-2009, 16:09
UrGuR,na pocieszenie powiem Ci,że ja mojego polara Hoya też za cholerę nie mogę super doczyścić...
Bogdan56_Ch
24-06-2009, 18:16
dobra, to musze zaopatrzyć sie w te ustrojstwa, ale póki co nie mam ani grosza bo wydałem na sprzęt w tym tygodniu 2400zł, więc na chwile obecna potrzebuje jakiegoś domowego sposobu na wyczyszczenie polara. GDzieś czytałem, że woda i ludwik, albo etanol? Czy tak tez sie da? Po wycieraniu ściereczka z mikrowłókien zostaje taka jakby zielona mgiełka (smugi) jak patrzy sie pod kątem, co z tym zrobić?
Ściereczka może mieć minimalne zabrudzenia. Ja co jakiś czas gotuję wrzątek i zalewam kilka kropel ludwika i piorę w jakimś czytym szklanym naczynku. Potem kilkakrotnie zalewam czystą wodą (wrzątkiem) ściereczkę aż do do całkowitego wypłukania ludwika. Po wyschnięciu ściereczka jest sterylnie czysta i nie powoduje smug podczas czyszczenia filtrów.
Merauder
24-06-2009, 19:50
Szczerze?...
Ja mam tego samego polara (tyle że 72mm), i te wszystkie ustrojstwa i za nic nie mogę go doczyścić ;-)
Fakt, że po tym jak zbyt usilnym czyszczeniem porysowałam matrycę, nie przykładam już się tak mocno do tej czynności :> A lens penem to wyczyścisz, ale zarezerwuj sobie z godzinę ;-)
To cos mi sie zdaje, ze nie potrafiszuzywac Lenspena, akurat to narzedzie ulatwia i zancznie przyspiesza czyszczenie. Ja czyszycilem nim jeszcze polara Hoyi, ktory czysci sie znacznie gorzej od Marumi i problemow z tym nie bylo.
Ja mam Marumi CPL Super DHG i mam go czyściutkiego, a jak się zabrudzi to czyszczę czym?......... ściereczką z ala "mikrofibry" którą kupiłem za 1.99 w biedronce. Wiem, że wielu będzie się z tego śmiało, ale mogę zrobić zdjęcie z brudkiem i bez brudku :-P Działa bardzo dobrze.
Izopropanol. Ze swojej strony jak najbardziej polecam ten odczynnik - neutralny wobec powłok, tani i co najważniejsze skuteczny.
To cos mi sie zdaje, ze nie potrafiszuzywac Lenspena, akurat to narzedzie ulatwia i zancznie przyspiesza czyszczenie. Ja czyszycilem nim jeszcze polara Hoyi, ktory czysci sie znacznie gorzej od Marumi i problemow z tym nie bylo.
Wydaje mi się, że umiem, tylko przy dużych zabrudzeniach trzeba się trochę napracować. Albo ja mam jakiegoś lewego lenspena...
Ja mam Marumi CPL Super DHG i mam go czyściutkiego, a jak się zabrudzi to czyszczę czym?......... ściereczką z ala "mikrofibry" którą kupiłem za 1.99 w biedronce. Wiem, że wielu będzie się z tego śmiało, ale mogę zrobić zdjęcie z brudkiem i bez brudku Działa bardzo dobrze.
Ja zabrałam babci ścierkę z mikrofibry "do szyb i luster" z jakiegoś magicznego zestawu szmatek otrzymanych od znajomej. Do obiektywów super, żadne foto-szmatki się nie umywają :)
A izopropanol polecają wszyscy, tylko jakoś nigdy się nie zebrałam, żeby go poszukać.
chrislab
24-06-2009, 21:58
a ja używam RayVu - http://singh-ray.com/rayvu.html - to jest bajecznie skuteczne. Polecam!
imho najlepszy jest tzw. papier optyczny - czyli po prostu bibułka
świetnie zmywa tłuszcz, nie trzeba jej prać (jednorazowa)